Рішення
від 22.10.2009 по справі 19/190
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТА ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.10.2009 р. Справа №19/190

за позовом Кременчуц ької міської ради Полтавсько ї області, 39600, м. Кременчук, вул. Перемоги,2

до Приватного підприєм ця ОСОБА_1, АДРЕСА_1

треті особи, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору, на стороні позив ача: 1. Управління з контролю з а використанням та охороною земель у Полтавській області (36038, м. Полтава, вул.Уютна,23)

2. Інспекція Державн ого архітектурно-будівельно го контролю в Полтавській об ласті (м. Полтава, вул.Гоголя,25).

про звільнення самов ільно зайнятої земельної діл янки

Суддя Безрук Т.М.

Представники:

від позивача: Мірошніч енко О. А.

від відповідача: не з' явився

від третіх осіб: 1. не з' явив ся

2. Ричинда В. В.

Розглядається позовна за ява про звільнення самовіль но зайнятої земельної ділянк и на розі АДРЕСА_2 площею 0,3 6 га, яка використовується з ме тою влаштування тимчасової с тоянки для маршрутних таксі та автобусів; та зобов' язан ня позивача за власний рахун ок привести земельну ділянку у придатний для використанн я стан шляхом знесення існую чих споруд.

Позивач на підставі ст. 22 ГПК України надав уточнення поз овних вимог в частині знесен ня споруд та прохає зобов' я зати відповідача за власний рахунок привести земельну д ілянку у придатний для викор истання стан шляхом знесення існуючих споруд; в іншій част ині позовні вимоги залишив б ез змін.

Суд прийняв уточнен і позовні вимоги до розгляду .

Третя особа - Державн а інспенкція з контролю за ви користанням та охороною земе ль у Полтавській області у пи сьмових поясненнях повідоми ла, що відповідач використов ує земельну ділянку на розі АДРЕСА_2 площею 0,36 га, без док ументів. що посвідчують прав о на її використання, на земе льній ділянці відповдіачем с амовільно збудовано споруди ; приписи Інспекції про усуне ння порушень земельного зако нодавства відповідачем не ви конано.

Відповідач відзив н а позов та витребуваних судо м доказів не надав, заперечен ь по суті спору суду не надав; свого повноважного представ ника в судове засідання не на правив. Про час та місце розгл яду справи відповідач повідо млений належним чином, що під тверджується поштовим повід омленням про вручення поштов ого відправлення від 02.10.2009р. (за лучено до матеріалів справи) .

Підтвердженням того , що відповідач повідомлений час та місце розгляду справи , є також надіслана ним телегр ама від 19.10.2009р.

Відповідач надав кло потання про відкладення розг ляду справи в зв' язку з хвор обою.

Зважаючи на те, що 1) про час і місце слухання справи відп овідач був повідомлений нале жним чином, 2) надання повноваж ень на представництво інтере сів сторони в процесі не обме жено будь-яким певним колом о сіб, 3) встановлений ч.1,ч.3 ст. 69 ГП К України строк вирішення сп ору закінчується, клопотання про його продовження сторон ами не подано; 4) представники сторін в судове засідання не викликалися; 5) позивач не був позбавлений права надіслати документи та свої пояснення суду поштою; 6) наявні в справі документи дають можливість вирішити спір без присутност і сторін, тому підстави дл я відкладення розгляду справ и відсутні.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами з гідно ст. 75 ГПК України.

В судовому засіданні 22.10.22009р . судом оголошено вступну та р езолютивну частини рішення з гідно ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави, суд встановив:

Рішенням Кременчуцької м іської ради від 10 квітня 2003р. «П ро погодження місць розміщен ня об'єктів містобудування т а надання дозволу замовникам на розробку проектів будівн ицтва і складання проектів в ідведення земельних ділянок для їх будівництва в м.Кремен чуці»погоджено місце розміщ ення об'єкту містобудування та надано дозвіл приватному підприємцю ОСОБА_1 на буді вництво тимчасової стоянки д ля маршрутних автобусів та т аксі по вул.Молодіжній, а тако ж на складання проекту відве дення земельної ділянки для обслуговування стоянки.

Відповідно до зазначеног о рішення, приватного підпри ємця ОСОБА_1 зобов'язано в иконати наступні дії:

1. одержати технічні ум ови інженерних служб та висн овки органів державного нагл яду на проектування об'єкту;

2. розробити проект буд івництва об'єкту на підставі архітектурно-планувального завдання управління містобу дування та архітектури міськ виконкому, технічних умов ін женерних служб та висновків органів державного нагляду;

3. замовити виконання п роекту відведення земельної ділянки, одержати висновок д ержавної землевпорядної екс пертизи по проекту та переда ти їх до міського управління ресурсів для підготовки про екту рішення міської ради пр о надання земельної ділянки;

4. оформити в інспекції державного архітектурно-буд івельного контролю дозвіл на виконання будівельних робіт та ввести об'єкт в експлуатац ію в установленому порядку.

Строк дії рішення встанов лено два роки.

Доказів виготовлення вка заних документів відповідач суду не надав.

На даний час земельна діля нка площею 0,36 га для розміщенн я тимчасової стоянки для мар шрутних таксі по вул. Молодіж ній та вул. Енергетиків викор истовується Приватним підпр иємцем ОСОБА_1 без докумен тів на право користування зе млею та їх державної реєстра ції, що підтверджується акто м перевірки дотримання вимог земельного законодавства ві д З вересня 2008р., протоколом про адміністративне правопоруш ення № 000657 від 11.09.2008р., та приписом №002730 від 11.09.2008р. складеними Управ лінням з контролю за викорис танням та охороною земель у П олтавській області.

Згідно листа Відділу з пита нь державної реєстрації юрид ичних та фізичних осіб - під приємців від 08.07.2009р. відповіда ч зареєстрований як фізична особа - підприємець.

Спірна земельна ділянка ви користовується відповідаче м як приватним підприємцем, п ро що складено вищевказані а кти перевірки та протоколи.

Як встановлено Рішенням ап еляційного суду Полтавської області від 21 січня 2009 року у сп раві № 22ц-64\2009 (за позовом ОСОБ А_1 до Кременчуцької місько ї ради про визнання права вла сності на самочинне будівниц тво) ОСОБА_1 без дотриманн я процедури виділу земельної ділянки та отримання відпов ідного дозволу на її викорис тання самовільно звів на цій земельній ділянці споруди д испетчерської, контрольно-пр опускного пункту, вбиральню, оглядову та вигрібну ями.

Рішенням апеляційного суд у Полтавської області від 21 сі чня 2009 року у справі № 22ц-64\2009 ОС ОБА_1 відмовлено у задоволе нні позовних вимог щодо визн ання за ним права власності н а вище вказане нерухоме майн о, розташоване за адресою А ДРЕСА_2

Відповідно до довідки Авт озаводського районного суду м. Кременчука від 07.10.2009р. відомо стей про касаційне оскарженн я даної справи чи запитів про витребування справи до Верх овного суду до Автозаводсько го районного суду не надходи ло.

Відповідно до п.12 Перехідн их положень Земельного кодек су України до розмежування з емель державної та комунальн ої власності повноваження що до розпорядження землями (кр ім земель, переданих у приват ну власність, та земель, зазна чених в абзаці третьому цьог о пункту) в межах населених пу нктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські рад и, а за межами населених пункт ів - відповідні органи викона вчої влади.

Статтею 12 Земельного кодекс у України, визначені повнова ження сільських, селищних, мі ських рад у галузі земельних відносин, до яких належить: ро зпорядження землями територ іальних громад, передача зем ельних ділянок комунальної в ласності у власність громадя н та юридичних осіб, надання з емельних ділянок у користува ння із земель комунальної вл асності, вилучення земельних ділянок із земель комунальн ої власності, вирішення інши х питань у галузі земельних в ідносин.

Згідно п.5 ст.16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від імені та в інте ресах територіальних громад права суб'єкта комунальної в ласності здійснюють відпові дні ради.

Відповідно до ст.116 Земельно го кодексу України підставам и для набуття права на землю є рішення органів місцевог о самоврядування в межах їх п овноважень.

Відповідно п.6 ст.123 Земельног о кодексу України проект від ведення земельної ділянки по годжується із землекористув ачем, органом по земельних ре сурсах, природоохоронним і с анітарно-епідеміологічним о рганами, органами архітектур и та охорони культурної спад щини і після одержання висно вку державної землевпорядно ї експертизи подається до ві дповідної міської ради, яка р озглядає і приймає рішення п ро надання земельної ділянки в оренду.

Відповідно до ст.125 Земельно го кодексу України право вла сності, право постійного кор истування та право оренди зе мельної ділянки виникають з моменту реєстрації цих прав.

Відповідно до ст.126 Земельно го кодексу України право оре нди землі оформлюється догов ором, який реєструється відп овідно до чинного законодавс тва.

Як свідчать матеріали спра ви, позивачем не була дотрима на визначена в законодавстві процедура виділення земельн ої ділянки, та не отримано від повідний документ на право к ористування ділянкою, що сві дчить про порушення ним норм земельного законодавства.

Рішення про передачу в оре нду чи користування відповід ачу спірної земельної ділянк и Кременчуцькою міською радо ю не приймалося, дозволи на зв едення споруд на спірній зем ельній ділянці не надавалися , зведені на спірній земельні й ділянці споруди є самочинн о збудованими.

Відповідно до ст.1 Закону У країни «Про державний контро ль за використанням та охоро ною земель», самовільним зай няттям земельної ділянки є б удь-які дії, які свідчать про ф актичне використання земель ної ділянки за відсутност і відповідного рішення ор гану виконавчої влади чи орг ану місцевого самоврядуванн я про її передачу у власніс ть або надання у користуванн я (оренду) або за відсутн ості вчиненого правочину щодо такої земельної ділянк и, за винятком дій, які відпові дно до закону є правомірними .

Відповідно до ст.212 Земельн ого кодексу України самовіль но зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власн икам землі або землекористув ачам без відшкодування затр ат, понесених за час незаконн ого використання їх. Приведе ння земельних ділянок у прид атний для використання стан, включаючи знесення будинків , будівель і споруд, здійснюєт ься за рахунок громадян або ю ридичних осіб, які самовільн о зайняли земельні ділянки. П овернення самовільно зайнят их земельних ділянок провади ться за рішенням суду. Таким чином, позовні вим оги є обґрунтованими та підл ягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укра їни судові витрати покладают ься на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 Господ арського процесуального код ексу України, суд

Вирішив:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Зобов'язати приватн ого підприємця ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1; ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1; р озрахункові рахунки - невід омі) звільнити самовільно за йняту земельну ділянку на ро зі АДРЕСА_2 площею 0,36 га, яка використовується з метою вл аштування тимчасової стоянк и для маршрутних таксі та авт обусів.

Зобов'язати приватного пі дприємця ОСОБА_1 (адреса : АДРЕСА_1; ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1; розрахун кові рахунки - невідомі) за в ласний рахунок привести у пр идатний для використання ста н земельну ділянку шляхом зн есення існуючих споруд.

3. Стягнути з приватного пі дприємця ОСОБА_1 (адреса : АДРЕСА_1; ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1; розрахун кові рахунки - невідомі):

- в доход Державного бюджету України (на рахунок УДК у м. По лтаві, р/р 31118095700002 ГУДКУ у Полтавс ькій області, МФО 831019, ЄДРПОУ 3469880 4, код платежу 22090200) 85грн. державного мита.

- в доход Державного бюджету України (одержувач УДК у м. По лтаві, ЄДРПОУ 34698804, банк: ГУДКУ у Полтавській області, МФО 831019, н а рахунок 31211259700002, код бюджетної класифікації: 22050000, символ: 259) 236грн. витрат з інформаційн о-технічного забезпечення су дового процесу.

Видати накази після набра ння цим рішенням законної си ли.

Суддя Безрук Т. М.

Рішення підписано:

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.10.2009
Оприлюднено20.12.2010
Номер документу8259709
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/190

Рішення від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Рішення від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Постанова від 31.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Постанова від 02.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Задорожна І.М.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Рішення від 22.10.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні