Ухвала
від 02.07.2019 по справі 583/1591/19
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1591/19

2-р/583/5/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2019 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі

головуючого судді Ярошенко Т.О.

за участі секретаря судового засідання Безрядіної О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Охтирка заяву ОСОБА_1 про роз`яснення ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ярошенко Т.О. від 25 червня 2019 року про відмову в задоволенні заяви про відвід головуючого судді Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ковальової О.О. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації ,

ВСТАНОВИВ:

27 червня 2019 року ОСОБА_3 звернулася до суду із заявою про роз`яснення ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_4 від 25.06.2019 року про відмову в задоволенні заяви про відвід головуючого судді Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ковальової О.О. у справі за позовом за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що зазначена ухвала є не зовсім зрозумілою в частині дослідження доводів, які навела позивачка як на підставу сумніву в неупередженості та об`єктивності судді при розгляді справи, а саме незрозуміло, які саме доводи досліджувалися суддею Ярошенко Т.О. при винесенні ухвали, а також незрозуміло, які саме аркуші справи досліджувалися судом і не висвітлено в ухвалі дослідження кожного заявленого доводу. Тому заявниця просить роз`яснити ухвалу судді Ярошенко Т.О. №583/1591/19 2-ві-583/41/19 від 25 червня 2019 року.

Відповідно до ч.3 ст.271 ЦПК України суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення. Враховуючи, що заява ОСОБА_3 про відвід судді у відповідності до ч.8 ст.40 ЦПК України розглянута без повідомлення учасників справи, суд дійшов висновку про розгляд вказаної заяви в такому ж порядку без виклику учасників справи, оскільки, суд не вбачає в цьому необхідності. При цьому право учасників справи не буде порушено.

Суд, дослідивши заяву, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1, ч. 2 ст.271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Пунктом 21 Пленуму Верховного Суду України Про судове рішення від 18.12.2009 року № 14 визначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Тобто, роз`яснення рішення суду - це засіб виправлення недоліків судового акту, який полягає в усуненні неясності судового акту і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі. В ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Судом встановлено, 25.06.2019 року відповідно до ч. 3 ст. 40 ЦПК України надійшла заява позивачки ОСОБА_3 про відвід головуючого судді Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ковальової О.О., в провадженні якої знаходиться справа №583/1591/19 (2/583/561/19) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації .

Ухвалою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25.06.2019 року в задоволенні заяви про відвід головуючого судді Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ковальової О.О. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації відмовлено.

Суд може відмовити у роз`ясненні рішення, якщо воно не припускає різного тлумачення, незрозумілість рішення зумовлена неуважністю прочитання тексту рішення, правовою безграмотністю, або у випадку, коли судове рішення не підлягає роз`ясненню.

Зі змісту заяви про роз`яснення рішення вбачається, що заявниця по суті не погоджується в цілому з ухвалою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25.06.2019 року про відмову в задоволенні заяви про відвід головуючого судді Ковальової О.О., але не зазначає при цьому, чим саме дана ухвала є незрозумілою.

ОСОБА_5 - ОСОБА_6 зазначає у заяві про роз`яснення судового рішення про те, що нібито їй незрозуміло викладено в ухвалі суду в частині дослідження доводів, які навела позивачка як на підставу сумніву в неупередженості та об`єктивності судді при розгляді справи (абзац шостий мотивувальної частини ухвали). Однак, в цій частині судом чітко і зрозуміло вказано мотиви про те, що доводи, які позивачка наводить у заяві про відвід як на підставу сумніву в неупередженості судді не знайшли підтвердження матеріалами справи чи іншими доказами, так як судом перевірено усі доводи позивачки, викладені в заяві про відвід судді, а тому таке судове рішення не потребує роз`яснення.

Щодо незрозумілих мотивів в ухвалі, викладених у заяві позивачки про те, у який спосіб і які саме доводи досліджувались судом при винесенні ухвали в частині незгоди сторони із процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання, нібито не зрозуміло з ухвали, які саме доводи позивачки досліджувались, то суд вважає, що і в цій частині судом чітко і зрозуміло викладено мотиви прийняття судового рішення та наведено аргументи відхилення відводу як необґрунтованого, хоч позивачка і не погоджується з прийнятим судовим рішенням.

Крім того, в заяві позивачка вказує, що нібито судом не висвітлено в ухвалі дослідження кожного заявленого доводу, з чим неможливо погодитися з вищевикладених підстав.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (справа Серявін проти України , § 58, рішення від 10 лютого 2010 року).

На думку суду, в абзаці другому описової частини ухвали суду про відвід судді конкретно викладено доводи та аргументи позивачки, якими вона обґрунтовує відвід судді, на які посилається як на підставу для відводу судді та в мотивувальній частині судового рішення зазначено мотиви, з яких суд в цілому дійшов висновків і закону, яким керувався суд, постановляючи ухвалу.

Таким чином, суд приходить до висновку про відсутність підстав для роз`яснення відповідного судового рішення, оскільки воно є зрозумілим та вмотивованим, а тому у задоволенні заяви ОСОБА_3 слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 260, 271 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про роз`яснення ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25 червня 2019 року про відмову в задоволенні заяви про відвід головуючого судді Охтирського міськрайонного суду Сумської області Ковальової О.О. у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складення повної ухвали суду.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Охтирський міськрайонний суд Сумської області.

Ухвала суду складена 02 липня 2019 року.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області Т.О.Ярошенко

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення02.07.2019
Оприлюднено03.07.2019
Номер документу82747902
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/1591/19

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Орлов І. В.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Орлов І. В.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні