Ухвала
від 05.08.2019 по справі 583/1591/19
СУМСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №583/1591/19 Головуючий у суді у 1 інстанції - Ярошенко Т. О. Номер провадження 22-ц/816/4400/19 Суддя-доповідач - Орлов І. В. Категорія -

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

05 серпня 2019 року м. Суми

Сумський апеляційний суд у складі судді-доповідача

Орлов І. В., розглянувши матеріали за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 02 липня 2019 року

в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Каплунівський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад Краснокутської районної ради Харківської області), відділ освіти Краснокутської районної державної адміністрації, Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, Міністерство освіти і науки України про захист честі, гідності і ділової репутації,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 02 липня 2019 року у задоволенні заяви ОСОБА_1 про роз`яснення ухвали Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 25 червня 2019 року відмовлено.

Вказану ухвалу ОСОБА_1 оскаржила в апеляційному порядку, проте до апеляційної скарги не додала документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до п.3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2, 3 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Відповідно до п.п. 9) п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду фізичною особою апеляційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2019 року складає 1921 грн.

Отже, ОСОБА_1 необхідно надати документи, які підтверджують підстави для звільнення її від сплати судового збору або сплатити судовий збір за подання апеляційної скарги на ухвалу суду в сумі 384,20 грн (1921 х 0,2) за такими реквізитами:

КБКД 22030101

рахунок 34316206080029

одержувач - УК у м. Сумах (м. Суми), 22030101

банк отримувача - Казначейство України (ЕАП)

ЄДРПОУ 37970593

МФО 899998

Приклад заповнення графи Призначення платежу :

*;101; НОМЕР_1 ;Судовий збір, за позовом ПІБ, Сумський апеляційний суд.

Оригінал квитанції про сплату судового збору необхідно надати Сумському апеляційному суду.

Також, всупереч вимогам п. 3 ч. 2 ст. 356 ЦПК України в апеляційній скарзі не зазначено повне ім`я та по батькові відповідача, а у порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. 356 ЦПК України позивач не зазначила в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість оскаржуваної ухвали.

Зазначені недоліки апеляційної скарги мають бути усунуті шляхом подання до апеляційного суду виправленої апеляційної скарги з копіями для учасників справи.

Крім того, звертаючись з апеляційною скаргою, ОСОБА_1 пропустила строк на апеляційне оскарження.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Враховуючи, що справа розглядалася без виклику учасників справи, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення, тобто з 02 липня 2019 року та закінчується 17 липня 2019 року. Проте, апеляційна скарга подана лише 24 липня 2019 року, тобто з пропуском передбаченого ст. 354 ЦПК України строку. Оскільки повне судове рішення ОСОБА_1 вручене лише 09 липня 2019 року, то вона має право на поновлення пропущеного строку, проте такого клопотання позивач апеляційному суду не заявляла.

Згідно з ч.ч. 3, 4 ст. 357 ЦПК України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Таким чином, ОСОБА_1 має право протягом десяти днів з дня вручення ухвали, звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження. Якщо заяву не буде подано в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Виходячи з викладеного вище, апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати строк для усунення зазначених вище недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України, апеляційний суд -

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 02 липня 2019 року залишити без руху.

Запропонувати ОСОБА_1 у строк не більше десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали сплатити судовий збір в сумі 384 грн 20 коп., для підтвердження чого надати Сумському апеляційному суду оригінал квитанції про сплату судового збору, а також усунути інші вказані в цій ухвалі недоліки апеляційної скарги щодо її форми та змісту.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі несплати судового збору або не усунення інших вказаних в цій ухвалі недоліків апеляційної скарги щодо її форми та змісту апеляційна скарга буде вважатися неподаною та повернута.

Роз`яснити ОСОБА_1 право протягом десяти днів з моменту отримання копії цієї ухвали звернутися до апеляційного суду із заявою про поновлення строку апеляційного оскарження, а також роз`яснити, що якщо заяву не буде подано в зазначений строк або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

Копію ухвали направити ОСОБА_1 (а.с. 10).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Сумського апеляційного суду І.В.Орлов

СудСумський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено06.08.2019
Номер документу83448269
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/1591/19

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Орлов І. В.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Орлов І. В.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Соколова Н. О.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 26.06.2019

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ковальова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні