Ухвала
від 16.07.2019 по справі 451/477/18
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 451/477/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Кам`янка-Бузький районний суд Львівської області

16.07.2019 року слідчий-суддя Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

ВСТАНОВИВ :

Слідчим відділом Радехівського ВПЧервоноградського ВПГУ НПу Львівськійобласті розслідується кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018140280000140 від 22.03.2018, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.191, ч.5 ст.191 КК України.

16 липня 2019 року на розгляд слідчому судді Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області надійшло клопотання слідчого СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Радехівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до договору складського зберігання №34 від 06.11.2017, складської квитанції на зерно №274 від 01.12.2017, товарно-транспортних накладних на відвантаження сільськогосподарської продукції сої, актів приймання передачі, платіжних доручень, договору поставки та інших документів, що підтверджують фінансово-господарську діяльність між ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що в ході досудового розслідування кримінального провадження №12018140280000140 від 22.03.2018 встановлено, що посадові особи ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що знаходиться в АДРЕСА_2 вчинили розтрату сільськогосподарської культури - соя, чим спричинено ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " матеріальну шкоду. Крім цього, всатновлено, що посадові особи ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що знаходиться в АДРЕСА_2 вчинили розтрату сільськогосподарської культури - соя, чим спричинено матеріальну шкоду ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ". Згідно складської квитанції на зерно №274 від 01.12.2017 вбачається, що ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", що знаходиться в АДРЕСА_3 прийняв на зберігання від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що знаходиться в АДРЕСА_4 на підставі договору складського зберігання №34 від 06.11.2017 сільськогосподарську продукцію соя, переоформлену від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». У ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме до договору складського зберігання №34 від 06.11.2017, складської квитанції на зерно №274 від 01.12.2017, товарно-транспортних накладних на відвантаження сільськогосподарської продукції сої в загальному розмірі 64109 кг., акти приймання передачі, платіжні доручення, договір поставки та інші документи, що підтверджують фінансово-господарську діяльність між ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Отримання тимчасового доступу до вказаних документів має істотне значення для з`ясування обставин у цьому кримінальному провадженні і полягає у можливості дослідити інформацію, що міститься у даних документах та надасть доказову інформацію, необхідну для розслідування вказаного провадження, зокрема встановлення обставин самовільно зайнятих згаданих вище земельних ділянок. Вилучення такої документації надасть можливість отримати важливі речові докази, постійний доступ до них з метою використання їх під час доказування, а також унеможливлення їх зміни, псування або знищення, в тому числі у зв`язку із збігом термінів зберігання вищезазначеної документації та інформації чи з інших причин, а також можливість проведення відповідних експертиз. Розгляд клопотання просить провести без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки існує загроза їх зміни або знищення, зокрема за терміном зберігання.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

З огляду на наявність підстав вважати, що існує реальна загроза знищення інформації, вказаної у клопотанні, з урахуванням положень ч.2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання вважаю за необхідне провести без виклику особи, у володінні якої знаходяться оригінали вказаних вище документів.

Слідчий ОСОБА_3 в судовомузасіданні клопотанняпідтримав знаведених вищедоводів.Вказав такожна неможливість отримати запитувані документи в іншій спосіб, а їх вилучення необхідне, оскільки існує реальна загроза їх зміни або знищення. Зазначив, що в ході проведених обшуків у ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " вказаних у клопотанні оригіналів документів не було виявлено, а тому такі знаходяться у другої сторони договору ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ,

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши документи та матеріали, надані в обґрунтування клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

У ходірозгляду клопотаннястороною кримінальногопровадження слідчим доведено,що оригіналидокументів,а самедоговір складськогозберігання №34від 06.11.2017,складські квитанціїна зерно№274від 01.12.2017,товарно-транспортнінакладні навідвантаження сільськогосподарськоїпродукції соїв загальномурозмірі 64109кг.,акти прийманняпередачі,платіжні доручення,договір поставкита іншідокументи,що підтверджуютьфінансово-господарськудіяльність міжТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 "та ТзОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » мають суттєве доказове значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, такі не становлять собою та не включають речей і документів, які відповідно до ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю, та вказані оригінали документів знаходяться у володінні ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як сторони господарських відносин, так як у ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " такі відсутні, що було встановлено в ході проведених органом досудового розслідування обшуків.

Слідчим також доведена наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення запитуваних оригіналів документів існує реальна загроза їх зміни або знищення, зокрема за терміном зберігання, а також те, що вилучення забезпечить доступ до цих документів, необхідний зокрема для проведення експертиз. Відтак, слід дати розпорядження про надання можливості вилучення оригіналів запитуваних документів.

У клопотанні слідчий просить надати тимчасовий доступ до запитуваних оригіналів документів як йому так і на підставі його доручення оперативним працівникам УЗЕ у Львівській області ДЗЕ НП України ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Однак, така вимога слдічого не може бути задоволена, виходячи з наступного.

Як видно з положень ст. 165 КПК України тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів надається володільцем речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Як видно з витягу з ЄРДР у кримінальному провадженні №12018140280000140 від 22.03.2018 слідчим у даному кримінальному провадженні є ОСОБА_3 .

Згідно з п.3 ч.2 ст.40 КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових ) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Разом з тим, відповідно до ст. 131 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, що застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження, а отже, в розумінні положень чинного КПК України, слідчою дією такий не є.

Відтак, положення КПК України щодо доручення виконання ухвали слідчого судді про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів іншим особам, визначеним у п.3 ч.2 ст.40 КПК України, не підлягають застосуванню, а тому клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

Враховуючи вище викладене та керуючись ст. 40, 131, 132, 159, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів,які перебуваютьу володінні ТзОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,що знаходитьсяза адресою: АДРЕСА_1 ,а самедо договорускладського зберігання№34від 06.11.2017,складської квитанціїна зерно№274від 01.12.2017,товарно-транспортнихнакладних навідвантаження сільськогосподарськоїпродукції сої,актів прийманняпередачі,платіжних доручень,договору поставкита іншихдокументів,що підтверджуютьфінансово-господарськудіяльність міжТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 "та ТзОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » з можливістю їх вилучення.

Керівнику ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ) надати слідчому СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до вказаних у клопотанні оригіналів документів з можливістю їх вилучення.

В решті клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення - з 16.07.2019 до 16.08.2019.

Ухвала слідчого судді про доступ до документів, підлягає обов`язковому виконанню.

Слідчому СВ Радехівського ВП Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 для виконання ухвали слідчого судді необхідно пред`явити керівнику ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.07.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84346264
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —451/477/18

Постанова від 29.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Ревер В. В.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Каблак П. І.

Ухвала від 27.04.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Каблак П. І.

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 16.07.2019

Кримінальне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні