Постанова
від 29.03.2010 по справі 15/241
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2010 р. № 15/241

Вищий господарський су д України у складі колегії с уддів:

головуючого Кота О.В.,

суддів: Демидової А.М.,

Шевчук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Акціонерного товарист ва відкритого типу "Акціонер на компанія "Інтерторг" (відпо відач)

на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 09.11.2009 р.

(про відмову у прийнятті апе ляційної скарги)

у справі № 15/241

за позовом Відкритого акціонерного т овариства ВТБ Банк

до Акціонерного товариства в ідкритого типу "Акціонерна к омпанія "Інтерторг"

про спонукання до вчинення ді й

за участю представників:

від позивача не з'явились

від відповідача не з'явились

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2009 року Відкри те акціонерне товариство ВТБ Банк звернулося до господар ського суду Львівської облас ті з позовом до Акціонерного товариства відкритого типу "Акціонерна компанія "Інтерт орг" про зобов'язання відпові дача звільнити адміністрати вно-побутовий корпус, познач ений літ. "Б-3", що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Городоц ька, буд. 359, загальною площею 4 747 ,2 кв.м., який належить відповід ачу.

Ухвалою господарськ ого суду Львівської області від 12.10.2009 р. порушено провадженн я у справі за № 15/241.

Не погоджуючись з ухв алою господарського суду Льв івської області від 12.10.2009 р. про порушення провадження у спр аві № 15/241, відповідач звернувся з апеляційною скаргою.

Ухвалою Львівського апел яційного господарського суд у від 09.11.2009 р. (колегія суддів у ск ладі: Марко Р. - головуючи й, Бойко С., Мурська Х.) в ідмовлено Акціонерному това риству відкритого типу "Акці онерна компанія "Інтерторг" у прийнятті апеляційної скарг и на ухвалу господарського с уду Львівської області від 12.1 0.2009 р. у справі № 15/241 до проваджен ня.

Відмовляючи у прийнятті ап еляційної скарги, господарсь кий суд апеляційної інстанці ї керувався положеннями ст. 106 ГПК України, відповідно до як ої ухвали місцевого господар ського суду можуть бути оска ржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом".

Не погоджуючись із зазначе ними судовими актами, Акціон ерне товариство відкритого т ипу "Акціонерна компанія "Інт ерторг" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій п росить їх скасувати, посилаю чись на порушення судами нор м процесуального права, зокр ема, ст.ст. 61, 62, 64, 106 ГПК України.

Ухвалою Вищого господарс ького суду України від 05.03.2010 р. к олегією суддів у складі: Ше вчук С.Р. - головуючого, Дем идової А.М., Кролевець О.А. касаційну скаргу Акціонерн ого товариства відкритого ти пу "Акціонерна компанія "Інте рторг" прийнято до касаційно го провадження та призначено розгляд скарги у судовому за сіданні на 29.03.2010 р. о 12 год. 20 хв.

Розпорядженням Голови Вищ ого господарського суду Укра їни від 26.03.2010 р. для розгляду кас аційних скарг у справі № 15/241 зм інено склад колегії суддів т а призначено колегію суддів у складі: Кота О.В. - голов уючого, Демидової А.М., Ш евчук С.Р.

Розглянувши матеріали сп рави, оцінивши доводи касаці йної скарги, перевіривши юри дичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, д ослідивши правильність заст осування господарським судо м норм процесуального права, колегія суддів Вищого госпо дарського суду України вважа є, що касаційна скарга не підл ягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Припис ст. 129 Конститу ції України встановлює основ ні засади судочинства, до яко го віднесено забезпечення ап еляційного та касаційного ос карження рішення суду, крім в ипадків, встановлених законо м.

Зазначена конституцій на норма конкретизована зако нодавцем у ст. 12 Закону Україн и "Про судоустрій України", згі дно з якою учасники судового процесу та інші особи у випад ку і порядку, передбачених пр оцесуальним законом, мають п раво на апеляційне та касаці йне оскарження судового ріше ння.

Таким чином, реалізація ко нституційного права на апеля ційне та касаційне оскарженн я судового рішення названим законом ставиться в залежніс ть від положень процесуально го закону.

Отже, Господарський процес уальний кодекс України повин ен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасни к судового процесу має право оскаржити ухвалу суду в апел яційному чи касаційному поря дку.

Відповідно до ст. 22 ГПК Украї ни (права та обов' язки сторі н), сторони мають право оскарж увати судові рішення господа рського суду в установленому цим кодексом порядку.

Приписами ст. 106 ГПК Украї ни встановлено, що ухвали міс цевого господарського суду м ожуть бути оскаржені в апеля ційному порядку у випадках, п ередбачених Господарським п роцесуальним кодексом Украї ни та Законом України "Про від новлення платоспроможності боржника або визнання його б анкрутом".

Згідно з роз'ясненнями, ро зміщеними у п. 12 постанови Пле нуму Верховного Суду України "Про незалежність судової вл ади" від 13.06.2007 р. № 8 оскарження ух вал або інших процесуальних актів суду, якими не завершує ться провадження у справі (пр о прийняття заяв і скарг до ро згляду, про призначення судо вих засідань, про виклик осіб , про витребування документі в та інших доказів тощо), крім випадків, прямо передбачених процесуальним законом, не до пускається.

Таким чином, оскарженню підлягають лише ті ухвали, пр о можливість оскарження яких прямо зазначено у відповідн ій статті Господарського про цесуального кодексу України або Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом", в яких йдеться про вин есення судом даних ухвал.

Приписами статті 64 ГПК Укр аїни не передбачено можливос ті оскарження ухвали суду пр о порушення провадження у сп раві.

Оскільки права сторі н на оскарження ухвали про по рушення провадження у справі стаття 64 ГПК України не перед бачає, ухвала господарського суду Львівської області від 12.10.2009 р. є такою, що не підлягає о скарженню, що виключає її пер егляд в апеляційному порядку та є підставою для відмови у п рийнятті апеляційної скарги .

З огляду на викладене, колегія суддів Вищого госпо дарського суду України дійшл а до висновку, що господарськ им судом апеляційної інстанц ії було правомірно відмовлен о у прийнятті апеляційної ск арги на ухвалу господарськог о суду Львівської від 12.10.2009 р.

Твердження скаржника про порушення Львівським апеляц ійним господарським судом но рм процесуального права при прийнятті оскаржуваної ухва ли не знайшли свого підтверд ження, з огляду на що підстав д ля її зміни чи скасування кол егія суддів Вищого господарс ького суду України не вбачає .

Враховуючи викладене, кер уючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 ГПК Укр аїни, Вищий господарський су д України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Акціо нерного товариства відкрито го типу "Акціонерна компанія "Інтерторг" залишити без задо волення.

Ухвалу Львівського апеляц ійного господарського суду в ід 09.11.2009 р. у справі № 15/241 залишити без змін.

Головуючий суддя О.В. Кот

Судді А.М. Демидова

С.Р. Шевчук

Дата ухвалення рішення29.03.2010
Оприлюднено23.04.2010
Номер документу8981903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/241

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Постанова від 30.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Уліцький А.М.

Постанова від 12.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Камишева Л.М.

Рішення від 30.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 11.05.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Романішин В.Л.

Постанова від 29.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Постанова від 29.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 16.03.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Малинін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні