Рішення
від 14.10.2008 по справі 2-492/08
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-492/08

РІШЕННЯ

ім'ям України

смт.  Кегичівка     14 жовтня 2008 року

Кегичівський районний суд Харківської області у складі: судді Криворотова СВ.,  при секретарі Гунько СВ.,  з участю представника позивача за дорученням ОСОБА_1,  відповідача ОСОБА_2,  представника служби у справах дітей Кегичівської РДА ОСОБА_3,  розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу за позовом органу опіки і піклування Чапаєвської селищної ради Кегичівського району Харківської області про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно її неповнолітнього сина ОСОБА_4,  ІНФОРМАЦІЯ_1,  -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки і піклування Чапаєвської селищної ради Кегичівського району Харківської області звернувся із позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно її неповнолітнього сина ОСОБА_4,  ІНФОРМАЦІЯ_1.

У судовому засіданні представник позивача пояснила,  що ОСОБА_2 веде аморальний спосіб життя,  зловживає спиртними напоями,  ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків щодо виховання дитини,  ніякої допомоги не надає. Відповідачка не працює,  перебуває на обліку в наркологічному кабінеті Кегичівської ЦРЛ з приводу хронічного алкоголізму. Дитина з матір'ю не проживає,  відповідачка не цікавиться умовами життя та побуту сина. Неодноразово її поведінка розглядалась на засіданнях громадської комісії у справах неповнолітніх при виконкомі Чапаєвської селищної ради,  була неодноразово попереджена про необхідність припинення ведення такого способу життя та виконання своїх батьківських обов'язків,  проте висновків для себе не зробила. Просить позбавити її батьківських прав,  стягнути витрати по сплаті державного мита (судового збору),  враховуючи відсутність у відповідачки коштів,  просить аліменти на утримання дитини не стягувати.

Представник служби у справах дітей,  ОСОБА_3,  просить цей позов задовольнити,  викладені обставини підтвердила у повному обсязі.

Відповідачка позов повністю визнає,  не заперечує проти позбавлення батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_5,  ІНФОРМАЦІЯ_1.

Суд виходить із того,  що правовідносини сторін регулюються  ст.  150 СК України,  згідно з якою батьки зобов'язані виховувати дітей,  піклуватися про її здоров'я,  фізичний,  духовний та моральний розвиток. Відповідно до п.п.2, 4 ч.2  ст. 164 СК України,  батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав,  якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дітей,  є хронічними алкоголіками.

У судовому засіданні досліджені копія свідоцтва про народження дитини (а.с. 5),  довідки про те,  що вона зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_2,  не працює,  має неповнолітнього сина (а.с. 7, 8, 9),  акт обстеження житлово-побутових умов відповідача,  який свідчить про не створення нею умов для виховання дитини (а.с. Ю),  характеристика,  за якою ОСОБА_2 зарекомендувала себе виключно негативно,  як така що зловживає спиртними напоями,  веде аморальний спосіб життя,  не працює,  вихованням дитини не займається (а.с. 11),  висновок органу опіки і піклування Чапаєвської селищної ради з проханням про позбавлення батьківських прав відповідача (а.с. 12),  довідка про те,  відповідач перебуває на обліку в наркологічному кабінеті Кегичівської ЦРЛ з діагнозом синдром алкогольної залежності (а.с. 13),  інші документи.

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши письмові докази,  враховуючи визнання відповідачем позову,  суд доходить висновку,  що він підлягає задоволенню. Визнано доведеним,  що відповідачка злісно ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини та є хронічним алкоголіком.  У зв'язку з тим,  що позивачем вимога про стягнення аліментів на утримання дітей не порушена і він просить їх не стягувати,  суд виходить із того,  що згідно з ч.2  ст.  166 СК України стягнення аліментів не є обов'язковим.

Враховуючи,  що позивач,  діючи в інтересах неповнолітньої дитини,  від сплати судового збору звільнений,  ці витрати в сумі 8, 50 грн.,  згідно з ч.3  ст.  88 ЦПК України,  підлягають стягненню на користь держави з відповідача.

Керуючись  ст.  150,   ст. 164-165 СК України,  ч.4  ст.  174,   ст.   ст.  213-215 ЦПК України,  суд,  -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2,  ІНФОРМАЦІЯ_3 стосовно її малолітнього сина ОСОБА_4,  ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в сумі 8, 50 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Кегичівський районний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження - протягом 10 днів з дня проголошення,  з послідуючим поданням апеляційної скарги - протягом 20 днів після подання заяви,  або без попередньої заяви,  шляхом подання апеляційної скарги - протягом 10 днів.

Рішення віддруковане в нарадчій кімнаті.

СудКегичівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.10.2008
Оприлюднено14.05.2010
Номер документу9024959
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-492/08

Ухвала від 07.04.2008

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Миронюк М. Г.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Рішення від 21.11.2008

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Олексієнко Марія Юліанівна

Рішення від 14.10.2008

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Криворотов С.В.

Ухвала від 18.11.2008

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Патинка А.Г.

Ухвала від 03.03.2010

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко Олена Валеріївна

Рішення від 21.03.2008

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Н.В.

Рішення від 12.06.2008

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Моісеєнко О.М.

Ухвала від 25.04.2008

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Харечко Л.К.

Рішення від 08.05.2008

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Щеняєва І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні