Ухвала
від 11.06.2020 по справі 216/4063/18
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/4063/18

провадження 2/216/487/20

УХВАЛА

іменем України

про закриття підготовчого провадження, призначення справи до судового розгляду, виклик свідків, витребування доказів та призначення експертизи

11 червня 2020 року місто Кривий Ріг

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі головуючого судді Кузнецова Р.О.,

за участю секретаря судового засідання Кузь А.Ю.,

представника позивача адвоката Андріяшевської М.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в залі судових засідань №4 приміщення суду у м. Кривому Розі, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб - приватного нотаріуса Кириченко Вікторії Вікторівни, Степногірської селищної ради Василівської районної державної адміністрації Запорізької області про визнання заповіту недійсним, -

в с т а н о в и в:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб - приватного нотаріуса Кириченко Вікторії Вікторівни, Степногірської селищної ради Василівської районної державної адміністрації Запорізької області про визнання заповіту недійсним.

Представник позивача адвокат Андріяшевська М.С. в підготовчому судовому засіданні заявила клопотання про витребування доказів з Офтальмологічного центру на базі міської лікарні №4 м. Кривого Рогу відомості за період з січня 2008 по грудень 2010 роки, чи перебувала на обстежені та чи отримувала медичну допомогу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Якщо перебувала, то повідомити з приводу чого та яке отримувала лікування. Крім того, представник позивача надала клопотання про допит свідків в судовому засіданні: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , зазначивши що дані свідки можуть підтвердити обставини, викладенні у позові. Також, представник позивача просила суд призначити судово-почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання: 1) Чи виконаний рукописний текст та підпис в оригіналі заповіту ОСОБА_3 , ч и іншою особою? Якщо ні, то чи однією і тією ж особою? 2) Чи виконано підпис у книзі реєстрації нотаріальних дій, де зареєстровано заповіт, посвідчений Лукашук Т.Г. секретарем Степногірської селищної ради Васильківського району Запорізької області, ОСОБА_3 ? 3) Чи однією особою виконано написи у заповіті, посвідченому Лукашук Т.Г. секретарем Степногірської селищної ради Васильківського району Запорізької області, та у книзі реєстрації нотаріальних дій, де зареєстровано цей заповіт?

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце засідання повідомлявся належним чином відповідно до приписів Цивільного процесуального кодексу України, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Крім того, на адресу суду від представника відповідача надійшла заява про виклик свідків: ОСОБА_10 .. ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , зазначивши що вказані свідки можуть підтвердити обставини поганих відносин між ОСОБА_1 з її матір`ю ОСОБА_3 .

Третя особа приватний нотаріус Кириченко В.В. в підготовче судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце засідання повідомлялась належним чином відповідно до приписів Цивільного процесуального кодексу України, надала суду заяву про проведення підготовчого судового засідання без її участі.

Згідно з положеннями ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, в тому числі, висновками експертів.

У відповідності до п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

Експертиза призначається ухвалою суду, де зазначаються: підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи (ч.1 ст. 104 ЦПК України).

Порядок призначення судової експертизи у науково-дослідних судово-експертних установах міністерства юстиції України, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначається Законом України Про судову експертизу , Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України Про судову експертизу , судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 1997 року № 8 Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах звернуто увагу судів на необхідність суворого додержання вимог закону при призначенні судових експертиз та використанні їх висновків.

Суд вважає за необхідне призначити судово-почеркознавчу експертизу, так як з`ясування обставин, що мають істотне значення для справи потребує спеціальних знань. Позивач погоджується нести витрати, пов`язані з проведенням судово-почеркознавчої експертизи.

Проведення експертизи, суд вважає необхідним доручити судовим експертам Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (49033 м. Дніпро, Будівельний тупик, 1; ndekc_dnepr@ukr.net).

Разом з цим, суд вважає, що не має необхідності зупиняти провадження у справі на час проведення експертизи згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Суд вважає доцільним витребувати: з Офтальмологічного центру на базі міської лікарні №4 м. Кривого Рогу відомості за період з січня 2008 по грудень 2010 роки, чи перебувала на обстежені та чи отримувала медичну допомогу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Якщо перебувала, то повідомити з приводу чого та яке отримувала лікування..

Пунктом 3 частини 1 статті 43 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Під час проведення підготовчого судового засідання судом визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників судового процесу, визначено обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрані відповідні докази, визначено порядок розгляду справи, а також вчинено інші дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Заяв про бажання укласти мирову угоду, або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді від сторін не надходило.

Разом із цим, відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Заявлене в підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача та представника відповідача про виклик свідків, суд вважає що підлягає задоволенню, так як зазначені свідки можуть підтвердити факти та обставини котрі викладені в позовній заяві.

Крім цього, суд приходить до висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 43, 76, 84, 103, 104, 197, 252, 260, 261 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Клопотання представника відповідача адвоката Комишан А.В. про виклик свідків - задовольнити.

Викликати та допитати у якості свідків наступних осіб:

- ОСОБА_10 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_11 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_12 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_3 ;

- ОСОБА_14 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_4 .

Зобов`язати відповідача та його представника забезпечити явку зазначених свідків у наступне судове засідання.

Клопотання представника відповідача адвоката Андріяшевської М.С.. про виклик свідків, витребування доказів та призначення судово-почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Викликати та допитати у якості свідків наступних осіб:

- ОСОБА_4 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_5 , тел. НОМЕР_1 ;

- ОСОБА_8 , тел. НОМЕР_2 ;

- ОСОБА_5 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_6 , тел. НОМЕР_3 ;

- ОСОБА_6 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_7 , тел. НОМЕР_4 ;

- ОСОБА_7 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_8 тел. НОМЕР_5 .

Зобов`язати позивача та його представника забезпечити явку зазначених свідків у наступне судове засідання.

Витребувати з Офтальмологічного центру на базі міської лікарні №4 м. Кривого Рогу відомості за період з січня 2008 по грудень 2010 роки, чи перебувала на обстежені та чи отримувала медичну допомогу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Якщо перебувала, то повідомити з приводу чого та яке отримувала лікування.

Копії витребуваних доказів направити до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області (Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Першотравнева, 12, тел.: НОМЕР_8) безпосередньо в термін до 24 вересня 2020 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Призначити у справі судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити Дніпропетровському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (49033 м. Дніпро, Будівельний тупик, 1; ndekc_dnepr@ukr.net).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Чи виконаний рукописний текст та підпис в оригіналі заповіту ОСОБА_3 , ч и іншою особою? Якщо ні, то чи однією і тією ж особою?

- Чи виконано підпис у книзі реєстрації нотаріальних дій, де зареєстровано заповіт, посвідчений Лукашук Т.Г. секретарем Степногірської селищної ради Васильківського району Запорізької області, ОСОБА_3 ?

- Чи однією особою виконано написи у заповіті, посвідченому Лукашук Т.Г. секретарем Степногірської селищної ради Васильківського району Запорізької області, та у книзі реєстрації нотаріальних дій, де зареєстровано цей заповіт?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за дачу заздалегідь неправдивого висновку, а також за відмову без поважних причин від виконання покладених на експерта обов`язків.

Зобов`язати Степногірську селищу раду Василівського району Запорізької області надати у розпорядження експертів оригінал книги реєстрації нотаріальних дій за 2008 рік та зразки рукописного тексту та підписи, виконаних ОСОБА_3 .

Витрати з проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 РНОКПП НОМЕР_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_9 (тел. НОМЕР_7 ).

Роз`яснити сторонам про наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно до ст. 109 ЦПК України - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб - приватного нотаріуса Кириченко Вікторії Вікторівни, Степногірської селищної ради Василівської районної державної адміністрації Запорізької області про визнання заповіту недійсним та призначити справу до судового розгляду по суті на 24 вересня 2020 року о 11 годині 00 хвилин та провести у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №4 приміщення Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, розташованого за адресою: вулиця Першотравнева, будинок 12, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, 50000.

Про дату, час і місце призначення судового засідання повідомити всіх учасників справи, які не були присутніми у підготовчому судовому засідання, за правилами та в порядку, визначеному Цивільним процесуальним кодексом України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Р.О.Кузнецов

Дата ухвалення рішення11.06.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90857784
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —216/4063/18

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

КУЗНЕЦОВ Р. О.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Погрібна О. М.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

КУЗНЕЦОВ Р. О.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 11.06.2020

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Кузнецов Р. О.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні