Ухвала
від 02.10.2020 по справі 361/2697/19
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/2697/19

Провадження № 2-з/361/163/20

02.10.2020

У Х В А Л А

02 жовтня 2020 року Броварський міськрайонний суд Київської області у складі головуючого судді Селезньової Т.В., при секретарі Лопатинській С.А., з участю представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в м. Бровари заяву ОСОБА_3 про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про поділ спільного майна між подружжям,-

встановив:

Позивач просить забезпечити докази шляхом покладення на відповідача ОСОБА_4 зобов`язання не чинити перешкоди позивачці ОСОБА_3 в реалізації процесуальних прав: збирання/отримання доказів (висновку експертів) та надати можливість провести комплексну будівельно- технічну , земельно-технічну, оціночно- будівельну та оціночно-земельну експертизу для подальшого надання позивачем експертного висновку до суду у даній цивільній справі; а також забезпечити докази шляхом зобов`язання відповідача ОСОБА_4 надати безперешкодний доступ позивачці ОСОБА_3 , а позивачці - експертам ТОВ Український незалежний інститут судових експертиз Свістунову Ігорю Сергійовичу та ОСОБА_5 з метою дослідження об`єктів на місцевості - до спірних об`єктів спільного сумісного майна, що є об`єктами експертного дослідження, а також земельних ділянок, на яких вони розташовані: к.н. 3210600000:00:058:0503 по АДРЕСА_1 , к.н. 3221281601:01:037:0007 у селі Гоголів, к.н. 3210600000:00:034:1002 по АДРЕСА_2 , к.н. 3210600000:00:038:0521 по АДРЕСА_2 .

У справі відкрито провадження, закрито підготовче провадження, справу призначено в судове засідання до судового розгляду по суті.

Заява подана в порядку ст.116 ЦПК України і підлягає розгляду в порядку, встановленому, статтею 118 ЦПК України.

В судовому засіданні представник позивача на підтримання заяви про забезпечення доказів послалась на необхідність проведення експертизи (за самозверненням позивача до експертів) та необхідності дослідження об`єктів нерухомості, що є спільною сумісною власністю подружжя (сторін), з приводу яких виник спір, для проведення експертизи, ініційованої позивачем, необхідно надати доступ позивачці і експертам до спірних об`єктів і до земельних ділянок, на яких вони розташовані, але у цьому відповідач, який є титульним власником спірного майна, чинить перешкоди і не надає доступу позивачці, яка в свою чергу не може забезпечити доступ експертам до об`єктів дослідження. Необхідність забезпечення доказів також виникла і у зв`язку з тим, що позивач подав заяву про зміну позовних вимог.

Представник відповідача проти забезпечення доказів у вказаний позивачем спосіб заперечував, мотивуючи тим, що під час підготовчого провадження позивач не заявив про такий доказ, як висновок експертизи, час для подання доказів позивачем вичерпаний, тому в даній справі вказаний позивачем доказ, який він просить забезпечити, відсутній. Крім того, позивач не довів необхідність і підстави для забезпечення доказу в порядку ст.116 ЦПК, не визначив конкретно докази, не навів ризиків втрати доказів у разі їх незабезпечення, а фактично позивач намагається отримати доступ до чужого майна і зловживає своїм правом на забезпечення доказів.

Розглядаючи заяву про забезпечення доказів, вислухавши доводи сторін, суд дійшов висновку про необгрунтованість даної заяви і про відсутність підстав для її задоволення, виходячи з наступних міркувань:

Згідно ст.76 ЦПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. ч.2. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст.77 ЦПК належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Згідно ст.78 ЦПК позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви, (та/або у строки, встановлені судом). Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Згідно ст. 84 ЦПК учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах 2 та 3 ст.83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Стадією, в якій сторони подають докази і подають всі клопотання, пов`язані з збиранням та поданням доказів, є підготовче провадження, яке закінчується постановленням ухвали про закриття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду.

Статтею 116 ЦПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи може забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Згідно ч.2 ст.116- способами забезпечення доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Згідно ч1 ст.117 ЦПК у заяві про забезпечення доказів зазначається, зокрема, п.4) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; п.5) обґрунтування необхідності забезпечення доказів; п.6) спосіб забезпечення доказів.

Згідно ч.5 ст.118 ЦПК за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви.

Таким чином, у заяві про забезпечення доказу заявник зобов`язаний зазначити конкретний доказ, який він подає чи має намір подати, і подання якого стане неможливим чи утрудненим , якщо доказ не забезпечити, або якщо засіб доказування може бути втрачений у разі незабезпечення доказу. Крім того, заявник повинен вказати підставу або сукупність підстав, передбачених в частині 1 ст.116 ЦПК України, які роблять необхідним забезпечення доказу.

Крім того, у разі, коли заява про забезпечення доказу подається вже після відкриття провадження у справі, то забезпечити можна доказ, який поданий або заявлений позивачем разом з позовом чи в інші строки, встановлені законом та судом для подання доказів, або доказ, який позивачем не поданий з поважних причин, але про який позивач заявив або який просив витребувати, з дотриманням встановлених законом і судом строків для подання доказів.

Даним вимогам заява і аргументи позивача не відповідають, зокрема, позивач у заяві про забезпечення доказів посилається на проведення ним експертизи, тобто фактично просить сприяти позивачу у доступі до об`єктів дослідження, ініційованого ним. Для такого випадку процесуальний закон не передбачає судового втручання у процес збирання доказів особисто стороною; у даному випадку позивач мав можливість вчасно заявити клопотання про призначення судової експертизи з подальшим забезпеченням можливості її проведення, в тому числі і забезпечення доступу експертам до об`єктів дослідження. У цьому сенсі подана позивачем заява не є по суті і за змістом заявою про забезпечення доказів, передбаченою статтею 116 ЦПК України.

Крім того, вказаний доказ - висновок експертизи - позивачем не був заявлений у строки, встановлені законом та визначені судом для подання доказів.

Крім того, позивач не обґрунтував, в чому саме полягає ризик знищення (втрати) доказу чи засобу доказування.

Позивач просить зобов`язати відповідача надати доступ до об`єктів, з приводу яких заявлений спір і розглядається справа, - що не є забезпеченням доказів, оскільки об`єкт спору і речовий доказ - не є поняттями ідентичними, і більш того, вказані об`єкти не були заявлені позивачем у якості речових доказів, які б могли бути забезпечені в порядку статті 116 ЦПК України, і тим більше у вказаний позивачем спосіб забезпечення.

Щодо забезпечення доступу експертам (за замовленою позивачем експертизою) до об`єктів дослідження, то суд не вбачає підстав для задоволення заяви в цій частині, оскільки забезпечення доступу експертам до об`єкту дослідження вирішується у інший процесуальний спосіб; крім того це не є забезпеченням доказу в розумінні ст.116 ЦПК України, а також враховуючи, що у призначенні експертизи в даній справі (за наслідками апеляційного перегляду) позивачу було відмовлено.

Посилання заявника на подання заяви про зміну предмету позову як на причину необхідності проведення експертизи і забезпечення доказів, - є таким , що не грунтується на приписах процесуального закону, що регулює дані питання, оскільки подання заяви про зміну предмету позову не означає повернення до стадії підготовчого провадження і до стадії збирання доказів і не надає позивачу автоматично процесуального права на подання нових, раніше не заявлених доказів, що поставило б цю сторону у привілегійоване положення у порівнянні з іншою стороною, і відповідно означало б порушення принципів рівності сторін, диспозитивності і змагальності.

При розгляді заяви про забезпечення суд враховує, що механізм забезпечення доказів в порядку ст.116 ЦПК обумовлюється необхідністю вжиття невідкладного заходу, тобто такого, який має бути вжитий більш терміново, ніж у звичайний спосіб збирання сторонами і подання ними доказів.

Суд також враховує, що забезпечення доказу є заходом упереджувальним, тобто таким, який вживається з метою запобігти псуванню, знищенню певного конкретного доказу чи способу доказування, або упередити таке псування чи знищення доказу, до того, як учасник справи його зможе подати суду на дослідження; або таким, що вживається з метою запобігти виникненню обставин, які зроблять неможливим отримання чи дослідження доказу у майбутньому, якщо такий захід не вжити терміново і завчасно. У даному випадку, позивач не обґрунтував підстав і причин, через які він вказаний доказ не подав і не заявив вчасно у передбаченому ЦПК порядку подання доказів та відповідних клопотань, що стосуються їх збирання.

Суд також враховує, що забезпечення доказу по суті є передчасним втручанням у права певних осіб, тому є заходом виключним, тобто таким, який вживається як виключення, лише у разі, якщо не можливо для сторони подати конкретний доказ і забезпечити реальну можливість його дослідження судом іншими, передбаченими законом способами і іншими процесуальними діями, які є або які були можливими для учасника справи при добросовісному здійсненні учасником справи своїх процесуальних прав і при умові добросовісного виконання ним своїх процесуальних обов`язків щодо подання і збирання доказів. А таких обставин заявник не довів.

При доводах позивача, наведених у заяві, і не виходячи за межі заяви, з урахуванням позовних вимог, які розглядаються в даній справі, і не виходячи за їх межі, враховуючи приписи закону щодо порядку подання доказів, щодо порядку і підстав для забезпечення доказів, керуючись принципами пропорційності, змагальності, диспозитивності і рівності сторін у цивільному судочинстві, - суд не вбачає підстав для задоволення заяви і для забезпечення доказів у обидва способи, вказані заявником.

Керуючись ст.116, ст.118 ЦПК України , суд

ухвалив:

В задоволенні заяви ОСОБА_3 про забезпечення доказів у спосіб зобов`язання відповідача ОСОБА_4 не чинити перешкоди позивачці ОСОБА_3 в реалізації процесуальних прав: збирання/отримання доказів (висновку експертів) та надати можливість провести комплексну будівельно- технічну , земельно-технічну, оціночно- будівельну та оціночно-земельну експертизу для подальшого надання позивачем експертного висновку до суду у даній цивільній справі - відмовити;

в задоволенні заяви ОСОБА_3 про забезпечення доказів у спосіб зобов`язання відповідача ОСОБА_4 надати безперешкодний доступ позивачці ОСОБА_3 , а позивачці - експертам ТОВ Український незалежний інститут судових експертиз Свістунову Ігорю Сергійовичу та ОСОБА_5 до спірних об`єктів спільного сумісного майна, що є об`єктами експертного дослідження, а також земельних ділянок, на яких вони розташовані, з метою дослідження об`єктів на місцевості, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена учасниками справи шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її складення. Учасник справи, якому повна ухвала не вручена в день складення, має право на поновлення строку апеляційного оскарження, якщо апеляційна скарга буде ним подана протягом 15 днів з дня вручення копії ухвали. Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду безпосередньо, або - згідно п.15.5 Перехідних положень ЦПК України - через суд першої інстанції, який розглянув справу.

Суддя: Т.В. Селезньова

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.10.2020
Оприлюднено02.11.2020
Номер документу92537765
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/2697/19

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Селезньова Т. В.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Постанова від 13.08.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Постанова від 13.08.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Постанова від 13.08.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Постанова від 07.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

Ухвала від 01.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Савченко Сергій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні