Рішення
від 03.07.2008 по справі 30/246
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 30/246 03.07.08

За позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю «Центр підтримки біз несу»

До 1) Київс ької міської ради (далі - від повідач-1)

2) Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого

органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) (дал і - відповідач-2)

Про внес ення змін до договору оренди земельної ділянки

Суддя Ващенко Т.М. Представники сторін:

Від позивача Алє ксєєнко І.О. - представник за довіреністю № б/н від 12.05.08.

Від відповідача-1 не з' явився

Від відповідача-2 не з' яви вся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарс ького суду міста Києва перед ані позовні вимоги Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Центр підтримки бізнесу» до Київської міської ради та Головного управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої державної адміністрації ) про зобов' язання відповід ача-1 внести зміни до Договору оренди земельної ділянки ві д 22.09.04. № 82-6-00229, із змінами, внесеним и Рішенням Господарського су ду міста Києва від 06.10.06. по справ і № 2/544, вважати укладеною угоду до Договору оренди земельно ї ділянки від 22.09.04. № 82-6-00229 (про поно влення) в редакції позивача, я ка підписана Товариством з о бмеженою відповідальністю « Центр підтримки бізнесу»з мо менту набрання чинності судо вим рішенням на умовах, визна чених угодою; та зобов' язан ня відповідача-2 зареєструва ти та видати угоду до договор у оренди земельної ділянки в ід 22.09.04. № 82-6-00229, із змінами, внесени ми Рішенням Господарського с уду міста Києва від 06.10.06. по спра ві № 2/544, між Орендодавцем - Киї вською міською радою та Орен дарем - Товариством з обмежен ою відповідальністю «Центр п ідтримки бізнесу».

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 06.06.08. порушен о провадження у справі № 30/246, ро згляд справи було призначено на 17.06.08. о 11-00.

Представник відповідача-1 в судовому засіданні 17.06.08. в усні й формі проти позову запереч ує.

В судовому засіданні 17.06.08. пре дставником відповідача-2 бул о подано суду письмовий відз ив на позовну заяву, відповід но до якого Головне управлін ня земельних ресурсів викона вчого органу Київради (Київс ької міської державної адмін істрації) проти позову запер ечує та просить суд відмовит и позивачу в задоволенні йог о позовних вимог, оскільки ві дповідач-2 не порушував права та законні інтереси позивач а, оскільки до відповідача-2 п редставник позивача з належн им чином оформленою довірені стю та з підписаним обома сто ронами додатковим договором оренди спірної земельної ді лянки з приводу державної ре єстрації зазначеного догово ру не звертався.

Представник позивача в суд ове засідання 17.06.08. не з' явивс я, вимоги ухвали суду від 06.06.08. п ро порушення провадження у с праві № 30/246 не виконав, про пова жні причини неявки суд не пов ідомив, про час і місце провед ення судового засідання був повідомлений належним чином .

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 17.06.08. розгля д справи № 30/246 на підставі с т. 77 Господарського процесуал ьного кодексу України було в ідкладено на 03.07.08. о 12-10.

В судовому засіданні 03.07.08. пре дставник позивача підтримав свої позовні вимоги та проси ть суд позов задовольнити по вністю.

Крім того, позивачем заявле но усне клопотання про покла дення судових витрат на Това риство з обмеженою відповіда льністю «Центр підтримки біз несу».

Представники відповідачів в судове засідання 03.07.08. не з' я вились, про час і місце провед ення судового засідання були повідомлені належним чином.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні за згодою представника п озивача було оголошено тільк и вступну та резолютивну час тини рішення.

Розглянувши матеріал и справи, заслухавши пояснен ня представника позивача, Го сподарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розм ежування земель державної і комунальної власності повно важення щодо розпорядження з емлями в межах населених пун ктів, крім земель, переданих у приватну власність, та земел ь, на яких розташовані держав ні, в тому числі казенні, підпр иємства, господарські товари ства, у статутних фондах яких державі належать частки (акц ії, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервова ні об'єкти, здійснюють відпов ідні сільські, селищні, міськ і ради, а за межами населених п унктів - відповідні органи ви конавчої влади.

У відповідності до положен ь ст. 9 Земельного кодексу Укра їни до повноважень Київської міської ради належить розпо рядження землями територіал ьної громади міста Києва, над ання земельних ділянок у кор истування із земель комуналь ної власності відповідно до цього Кодексу, а також виріше ння інших питань в галузі зем ельних відносин відповідно д о Закону.

Відповідно до частини 1 стат ті 60 Закону України „Про місце ве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл , селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухо ме майно, доходи місцевих бюд жетів, інші кошти, землю, приро дні ресурси, підприємства, ус танови та організації, в тому числі банки, страхові товари ства, а також пенсійні фонди, ч астку в майні підприємств, жи тловий фонд, нежитлові примі щення, заклади культури, осві ти, спорту, охорони здоров'я, н ауки, соціального обслуговув ання та інше майно і майнові п рава, рухомі та нерухомі об'єк ти, визначені відповідно до з акону як об'єкти права комуна льної власності, а також кошт и, отримані від їх відчуження .

Згідно ч. 5 ст. 16 Закону Україн и „Про місцеве самоврядуванн я в Україні” від імені та в інт ересах територіальних грома д права суб'єкта комунальної власності здійснюють відпов ідні ради.

Відповідно до ст. 59 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні” Київська мі ська рада в межах своїх повно важень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

У відповідності до матеріа лів справи, відповідно до п. 37 Р ішення Київської міської рад и від 18.03.04. № 125/1335 Товариству з обм еженою відповідальністю «Це нтр підтримки бізнесу»було п ередано в короткострокову ор енду терміном на 2 роки земель ну ділянку для будівництва, е ксплуатації та обслуговуван ня житлового будинку з об' є ктами соціально-громадськог о призначення та напівпідзем ною автостоянкою на бульв. Др ужби Народів, 8 у Печерському р айоні міста Києва загальною площею 0,45 га.

30.06.04. між Київською міською ра дою та позивачем було укладе но договір оренди земельної ділянки для будівництва експ луатації та обслуговування ж итлового будинку з об' єктам и соціально-громадського при значення та напівпідземною а втостоянкою на бульв. Дружби Народів, 8 у Печерському район і міста Києва, що було зареєст ровано Головним управлінням земельних ресурсів від 22.09.04. за № 82-6-00229. Строк договору оренди с тановив 2 (два) роки.

21.09.06. позивач звернувся до Гос подарського суду міста Києва із позовною заявою про понов лення договору оренди земель ної ділянки, оскільки, незваж аючи на приписи чинного на то й момент законодавства та по ложення договору оренди, від повідач ухилявся від внесенн я відповідних змін до Догово ру оренди.

Рішенням Господарського с уду міста Києва від 06.10.06. у справ і № 2/544 позов було задоволено по вністю, угода про поновлення договору оренди земельної д ілянки на 2 (два) роки є укладен ою з моменту набрання чиннос ті рішенням Господарського с уду міста Києва.

Позивач зазначає, що угода п ро подовження строку дії дог овору оренди була зареєстров ана Головним управлінням зем ельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ра ди (Київської міської держав ної адміністрації) 20.10.06. за № 82-6-00385.

Таким чином, строк дії догов ору оренди земельної ділянки було подовжено до 20.10.08.

Відповідно до п. 11.7. договору оренди земельної ділянки ві д 22.09.04. № 82-6-00229 передбачено, щ о «після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір, Орендар, за умови належно го виконання своїх обов' язк ів, має за інших рівних умов пе реважне право на поновлення Договору».

Як зазначає позивач, Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Центр підтримки бізне су»повністю виконує всі умов и договору оренди земельної ділянки, зокрема сплачує оре нду плату та розпочало проек тні роботи, відповідно до вим ог Закону України „Про плану вання і забудову територій”.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, які мають значення для правильного ви рішення господарського спор у.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Відповідно до ст. 188 Господар ського кодексу України сторо на договору, яка вважає за нео бхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати п ропозиції про це другій стор оні за договором.

Сторона договору, яка одерж ала пропозицію про зміну чи р озірвання договору, у двадця тиденний строк після одержан ня пропозиції повідомляє дру гу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (р озірвання) договору або у раз і неодержання відповіді у вс тановлений строк з урахуванн ям часу поштового обігу, заін тересована сторона має право передати спір на вирішення с уду. Якщо судовим рішенням до говір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набранн я чинності даним рішенням, як що іншого строку набрання чи нності не встановлено за ріш енням суду.

Як підтверджено матеріала ми справи, позивач звернувся до Київської міської ради з л истом № 18-04/08 від 18.04.08. щодо подовже ння строку договору оренди з емельної ділянки та надіслал о два примірника угоди про по довження строку оренди земел ьної ділянки, підписаних зі с торони позивача, яка у двадця тиденний термін зобов' язан а була або забезпечити її під писання або надати позивачу два примірники протоколу роз біжностей разом з підписаною угодою.

На сьогоднішній день Київс ькою міською радою Угода про поновлення договору оренди земельної ділянки, укладеног о 30.06.04., подовженого рішенням го сподарського суду від 06.10.06. на т ермін 2 роки з дати державної р еєстрації угоди про подовжен ня 20.10.06. не підписана та жодної в ідповіді від Київради позива ч не отримував.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначено заг альний порядок укладення гос подарських договорів, відпов ідно до якого господарський договір за загальним правило м викладається у формі єдино го документа, підписаного ст оронами та скріпленого печат ками. Проект договору може бу ти запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект до говору викладено як єдиний д окумент, він надається другі й стороні у двох примірниках .

Частиною 3 ст. 181 Господарсько го кодексу України передбаче но, що сторона, яка одержала пр оект договору, у разі згоди з й ого умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і поверта є один примірник договору др угій стороні.

Таким чином, на виконання ст .ст. 181 і 188 Господарського кодек су України угоду про внесенн я змін до договору оренди зем ельної ділянки від 20.08.04. підпис ано позивачем та передано на підпис до Київської міської ради, яка у двадцятиденний те рмін зобов' язана була забез печити її підписання або над ати позивачу два примірники протоколу розбіжностей разо м з підписаною угодою.

Відповідно до ст. 42 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні” міський гол ова укладає договори від іме ні територіальної громади та на підставі рішень Київсько ї міської ради.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що Київська міськ а рада порушила терміни розг ляду питання внесення змін д о договору оренди земельної ділянки, що призводить до пор ушення прав позивача.

Щодо позовних вимог до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) про зобов' язання зареєструват и та видати угоду до договору оренди земельної ділянки ві д 22.09.04. № 82-6-00229, із змінами, внесеним и рішенням Господарського су ду міста Києва від 06.10.06. по справ і № 2/544, між Орендодавцем - Київ ською міською радою та Оренд арем - Товариством з обмежено ю відповідальністю «Центр пі дтримки бізнесу», суд встано вив наступне.

Згідно ст. 20 Закону України „ Про оренду землі” укладений договір оренди землі підляга є державній реєстрації.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни «Про місцеве самовряду вання в Україні»до відання в иконавчих органів сільських , селищних, міських рад належи ть реєстрація суб' єктів пра ва власності на землю; реєстр ація права користування земл ею і договорів на оренду земл і; видача документів, що посві дчують право власності і пра во користування землею.

У відповідності до Положен ня про Головне управління зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київради (Київської міської державної адміністр ації) затверджене рішенням К иївської міської ради від 19.12.02 . № 182/342, дане управління організ овує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, о формлення та видачу договорі в оренди земельних ділянок т а здійснює їх реєстрацію.

Відповідно до пункту 6 ріше ння Київської міської ради в ід 29.05.03. № 433/593 „Про забезпе чення ефективного землекори стування в місті Києві” Голо вному управлінню земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) дору чено у повному обсязі здійсн ювати підготовку документів , що посвідчують право власно сті та право користування, ві дповідно до пункту „з” статт і 9 та пункту „є” статті 184 Земел ьного кодексу України.

Таким чином, враховуючи вищ евикладене, суд приходить до висновку, що Головне управлі ння земельних ресурсів викон авчого органу Київради (Київ ської міської державної адмі ністрації) не забезпечило пі дготовку угоди про внесення змін до договору оренди земе льної ділянки від 22.09.04. та не зді йснило його державну реєстра цію.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Центр під тримки бізнесу»є обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню в повному обсяз і.

Відповідно до усного клопо тання позивача витрати по сп латі державного мита та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су покладаються на Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Центр підтримки бізнесу» .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Центр підтримки бізн есу»задовольнити повністю.

2. Зобов' язати Київську міс ьку раду (м. Київ, вул. Хрещатик , 36, код ЄДРПОУ 22883141) внести зміни до Договору оренди земельної ділянки від 22.09.04. № 82-6-00229, із змінам и, внесеними рішенням Господ арського суду міста Києва ві д 06.10.06. по справі № 2/544, вважати укл аденою Угоду до Договору оре нди земельної ділянки від 22.09.04 . № 82-6-00229 (про поновлення) в наступ ній редакції, яка підписана Т овариством з обмеженою відпо відальністю «Центр підтримк и бізнесу»(03150, м. Київ, вул. Горьк ого, 95, код ЄДРПОУ 31110272), з моменту набрання чинності судовим р ішенням на умовах, визначени х Угодою:

УГОДА

про внесення змін до Догово ру оренди земельної ділянки від 22.09.2004 року №82-6-00229, із змінами, в несеними Рішенням Господарс ького суду міста Києва від 06.10.2 006 року за справою №2/544

Київська міська рада (м . Київ, вул. Хрещатик, 36) - далі у т ексті - "Орендодавець", в особ і Київського міського голови Черновецького Леоніда Мих айловича, який діє на підст аві ст. 42 Закону Укр аїни "Про місцеве самоврядув ання в Україні" - з однієї стор они, та Товариство з обмежено ю відповідальністю "Центр пі дтримки бізнесу" (03150, м. Київ, вул . Горького, буд. 95, зареєстрован е Голосіївською районною у м істі Києві державною адмініс трацією 16.10.2000 року, номер запису про державну реєстрацію 1 068 105 0006 000603, код за ЄДРПОУ 31110272) - далі у те ксті - "Орендар", в особі дирек тора Павловської Ксенії Се ргіївни, яка діє на підстав і Статуту, - з другої сторони, к еруючись статтею 33 Закону Укр аїни "Про оренду землі", домови лись поновити договір оренди земельної ділянки, укладени й між сторонами, посвідчений державним нотаріусом першої Київської нотаріальної конт ори 30.06.2004 за реєстром №2-1665 та заре єстрований Головним управлі нням земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) 22.09.2004 №82-6-00229 у книзі за писів державної реєстрації д оговорів (далі - Договір), подо вжений Угодою про поновлення договору оренди земельної д ілянки, укладеної на підстав і рішення Господарського суд у від 06.10.2006 року по справі №2/544, що була зареєстрована Головним управлінням земельних ресу рсів виконавчого органу Київ ради (Київської міської держ авної адміністрації) 20 жовтня 2006 року №82-6-00385 у книзі записів де ржавної реєстрації договорі в, та уклали цю угоду (далі у те ксті - Угода) та дійшли згоди п ро таке:

1. Поновити на 2 (два) роки Дого вір, укладений між сторонами , посвідчений державним нота ріусом першої Київської нота ріальної контори 30.06.2004 за реєст ром №2-1665 та зареєстрований Гол овним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 22.09.20 04 №82-6-00229 у книзі записів державн ої реєстрації договорів, под овжений Угодою про поновленн я договору оренди земельної ділянки, укладеної відповідн о до рішення Господарського суду від 06.10.2006 року за справою № 2/544, що була зареєстрована Голо вним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 20 жо втня 2006 року №82-6-00385 у книзі запис ів державної реєстрації дого ворів.

2. Умови Договору залишають ся без змін, окрім терміну оре нди Земельної ділянки зазнач еного в п. 1 даної Угоди.

3. Дія Договору поновлюється з дня реєстрації цієї Угоди Г оловним управлінням земельн их ресурсів - виконавчий орг ан Київради (Київської міськ ої державної адміністрації).

4. Усі спори, пов'язані з вико нанням умов цієї угоди, виріш уються судами України, при не можливості досудового врегу лювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угод и.

5. Ця Угода є невід'ємною част иною Договору і складена у дв ох примірниках. Один примірн ик для Орендодавця, один - для Орендаря.

6. Ця Угода набуває чинності з дня її реєстрації Головним управлінням земельних ресур сів - виконавчий орган Київр ади (Київської міської держа вної адміністрації).

3. Зобов' язати Голо вне управління земельних рес урсів виконавчого органу Киї вради (Київської міської дер жавної адміністрації) (м. Київ , вул. Хрещатик, 32-а, код ЄДРПОУ 261 990097) зареєструвати та видати Уг оду до Договору оренди земел ьної ділянки від 22.09.04. № 82-6-00229, із зм інами, внесеними рішенням Го сподарського суду міста Києв а від 06.10.06. по справі № 2/544, що є йог о невід'ємною частиною, між Ор ендодавцем - Київською міськ ою радою (м. Київ, вул. Хрещатик , 36, код ЄДРПОУ 22883141) та Орендарем - Товариством з обмеженою від повідальністю «Центр підтри мки бізнесу»(03150, м. Київ, вул. Гор ького, 95, код ЄДРПОУ 31110272), у встан овленому порядку.

4. Рішення вступає в закону с илу після десятиденного терм іну з дня його прийняття, офор мленого у відповідності до с т. 84 ГПК України.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата підписання

рішення 11.07.08.

Дата ухвалення рішення03.07.2008
Оприлюднено18.10.2010
Номер документу9568091
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/246

Ухвала від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Рішення від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 25.05.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Скрипчук О.С.

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Рішення від 31.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні