Рішення
від 18.05.2010 по справі 30/134
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/134 18.05.10

За позовом Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Фуджи-Альфа»

До Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1

Про визнанн я права власності

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача Дух овна О.В. - представник за дов іреністю № 22 від 07.04.10.

Від відповідача ОСОБ А_2. - представник за довіре ністю № б/н від 22.04.10.

ОБС ТАВИНИ СПРАВИ :

На розгляд Господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Фуджи-Альфа»до Фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 п ро визнання за позивачем пра во власності на нежилі примі щення 1 поверху з № 1 по № 25 та неж илі приміщення антресолі з № 26 по № 57 загальною площею 3456,1 кв. м літера «Е», що розташовані з а адресою: м. Київ, вул. Магніто горська, 1, як на окремий об' є кт нерухомого майна.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідно до догов орів купівлі-продажу позивач є власником нежилих приміще нь в м. Києві за адресою: вул. Ма гнітогорська, 1. Протягом 2008-2010р. р. позивачем було здійснено п ерепланування вказаних нежи лих приміщень, в результаті ч ого їх площа збільшилась до 3 456,1 кв. м. У березні 2010 року до пози вача звернувся відповідач з вимогою про виселення із заз начених нежитлових приміщен ь, що знаходяться в м. Києві за адресою: вул. Магнітогорська , 1.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Фуджи-Альфа» вважає, що своїми діями відпо відач не визнає право власно сті позивача на вказані нежи лі приміщення.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 05.05.10. порушен о провадження у справі № 30/134, ро згляд справи призначено на 18.0 5.10. о 16-15.

В судовому засіданні 18.05.10. пре дставник позивача підтримав свої позовні вимоги та проси ть суд позов задовольнити по вністю.

Крім того, позивачем в судов ому засіданні заявлено усне клопотання - у разі задоволе ння позовних вимог, - судові ви трати покласти на Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Фуджи-Альфа».

Представником відповідача в судовому засіданні 18.05.10. пода но письмовий відзив на позов ну заяву, відповідно до якого Фізична особа - підприємець Марчук Юрій Федорович проти позову заперечує та зазнача є, що саме за рахунок відповід ача здійснювалось фінансува ння будівництва спірних нежи лих приміщень, після будівни цтва відповідач довгий час в икористовує частину вказани х приміщень для власної торг івельної діяльності, сплачув ав земельний податок та інші платежі необхідні для утрим ання прилеглої до вказаних н ежилих приміщень території.

Відповідач вказує на те, що власником вищезазначених н ежилих приміщень, що знаходя ться в м. Києві, за адресою: вул . Магнітогорська, 1 є Фізична о соба - підприємець ОСОБА_1

В судовому засіданні, відпо відно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, за згодою представників сторін було оголошено тільк и вступну та резолютивну час тини рішення.

Розглянувши подані мате ріали справи та заслухавши п ояснення представників стор ін, Господарський суд міста К иєва, -

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до Договору купівлі-продажу частини неж илого приміщення від 03.03.05. (заре єстровано в реєстрі за № 1301; зар еєстровано в Київському місь кому бюро технічної інвентар изації в реєстровій книзі № з 4з-121 під реєстровим № 733-з від 08.04.05. ) та Договору про поділ в натур і майна, що є у спільній частко вій власності від 16.01.06. (зареєст ровано в реєстрі за № 83; зареєс тровано в Київському міськом у бюро технічної інвентариза ції в реєстровій книзі № з4з-123 п ід реєстровим № 733-з від 07.02.06.) поз ивач є власником нежилих при міщень загальною площею 2653,8 (дв і тисячі шістсот п' ятдесят три цілих вісім десятих) кв. м в літ «Е», що знаходяться за ад ресою: м. Київ, вул. Магнітогор ська, 1.

Протягом 2008-2010р.р. позивачем б уло здійснено переплануванн я вказаних нежилих приміщень , що розміщені в м. Києві за адр есою: вул. Магнітогорська, 1.

Розпорядженням Деснянсько ї районної у місті Києві держ авної адміністрації від 25.12.09. № 1175 погоджено проект «Переобл аднання адміністративно-скл адських приміщень, що знаход яться по вул. Магнітогорська , 1 літ. Е в Деснянському районі м. Києва». Вказаним розпорядж енням також затверджено акт прийняття в експлуатацію неж итлових приміщень в будівлі № 1 по вул. Магнітогорській, пі сля закінчення переплануван ня.

Згідно вищевикладених док ументів, внаслідок здійснено го перепланування площа нежи лих приміщень в будівлі № 1 по вул. Магнітогорській в м. Києв і, становить 3 456,1 кв. м.

У відповідності до довідки ТОВ «Фуджи-Альфа»№ 23/04 від 23.04.10., з азначені нежилі приміщення в будівлі № 1 по вул. Магнітогор ській в м. Києві знаходяться н а балансі позивача, нікому не продані, не подаровані, не зна ходяться під заставою чи під арештом, в статутний капітал інших юридичних осіб не пере дані.

На даний час земельна ділян ка в м. Києві за адресою: вул. Ма гнітогорська, 1, проінвентари зована за позивачем.

Згідно Витягу з технічної д окументації про нормативну г рошову оцінку земельної діля нки № Ю-26363/2009 від 24.06.09. на замовленн я позивача була здійснена но рмативна грошова оцінка земе льної ділянки (кадастровий № 8000000000:62:068:0251) в м. Києві по вул. Магніт огорській, 1.

З матеріалів справи вбачає ться, що до позивача звертавс я відповідач з вимогою про ви селення з вищезазначених неж итлових приміщень, - своїми ді ями відповідач не визнає пра во власності позивача на вка зані нежилі приміщення. Але д оводи відповідача, на думку с уду, що він здійснював фінанс ування будівництва таких при міщень, використовував їх ча стину для власної торгівельн ої діяльності, здійснює утри мання території, що є прилегл ою до приміщень є недоведени ми та необґрунтованими.

Вищезгадані нежилі приміщ ення як закінчені об' єкти б удівництва було побудовані с аме позивачем. На замовлення позивача Комунальним підпри ємством «Київське міське бюр о технічної інвентаризації т а реєстрації права власності на об' єкт нерухомого майна »була проведена технічна інв ентаризація вищевказаних об ' єктів, в результаті якої не жилим приміщенням присвоєна окрема літера «Е»та визначе на їх площа.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Відповідно до ст. 331 Цивільно го кодексу України, право вла сності на нову річ, яка вигото влена (створена) особою, набув ається нею, якщо інше не встан овлено договором або законом . Особа, яка виготовила (створи ла) річ зі своїх матеріалів на підставі договору є власник ом цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме ма йно (будівлі, споруди тощо) вин икає з моменту завершення бу дівництва. Якщо договором аб о законом передбачено прийня ття нерухомого майна до експ луатації, право власності ви никає з моменту його прийнят тя до експлуатації. Таким чин ом, враховуючи те, що спірні об ' єкти є нерухомим майном, як і збудовані позивачем, саме п озивач є власником цього май на.

Статтею 319 Цивільного кодек су передбачено, що власник на свій розсуд володіє, користу ється і розпоряджається нале жним йому майном та має право вчиняти щодо свого майна буд ь - які дії, що не суперечать з акону.

Згідно ст. 16 Цивільного коде ксу України, кожна особа має п раво звернутися до суду за за хистом свого особистого нема йнового права або майнового права та інтересу. Одним із сп особів захисту цивільних пра в та інтересів може бути, зокр ема, визнання права (п. 1 ч. 2 ст. 16 Ц ивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 392 Цивільно го кодексу України, власник м айна може пред'явити позов пр о визнання його права власно сті, якщо це право оспорюєтьс я або не визнається іншою осо бою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує йо го право власності.

Відповідно до Додатку 1 п. 2.1. « Тимчасового положення про по рядок реєстрації прав власно сті на нерухоме майно», затве рдженого Наказом Міністерст ва юстиції України від 07.02.02. № 7/5 д о переліку правовстановлюва льних документів, на підстав і яких проводиться реєстраці я прав власності на об' єкт н ерухомого майна, віднесені і зокрема рішення судів, трете йських судів про визнання пр ава власності на об'єкти неру хомого майна, про встановлен ня факту права власності на о б'єкти нерухомого майна, про п ередачу безхазяйного нерухо мого майна до комунальної вл асності (п.10).

Відповідно до ст. 33 Господ арського процесуального код ексу України, кожна із сто рін повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господ арського процесуального код ексу України, господарськ ий суд приймає тільки ті дока зи, які мають значення для спр ави. Обставини справи, які від повідно до законодавства пов инні бути підтверджені певни ми засобами доказування, не м ожуть підтверджуватись інши ми засобами доказування.

Відповідач не надав суду на лежних доказів, які б спросто вували доводи позивача та пі дтверджували його заперечен ня проти позову.

Враховуючи наведене, суд ді йшов до висновку про те, що вим оги позивача є обґрунтованим и, та такими, що підлягають зад оволенню.

Відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України, витрати по сплат і державного мита та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу покладаються на відповідача .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82 - 85 Гос подарського процесуального кодексу України, Господарсь кий суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимог и Товариства з обмеженою від повідальністю «Фуджи-Альфа» задовольнити повністю.

2. Визнати за Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «Фуджи-Альфа»(02660, м. Київ, ву л. Магнітогорська, 1, літера Е, к од ЄДРПОУ 20071775) право власності на нежилі приміщення I поверх у з № 1 по № 25 та нежилі приміщен ня антресолі з № 26 по № 57 загаль ною площею 3456,1 (три тисячі чоти риста п' ятдесят шість цілих одна десята) кв. м (в літ. «Е»), що розташовані за адресою: м. Киї в, вул. Магнітогорська, 1, як на о кремий об' єкт нерухомого ма йна.

3. Рішення вступає в зак онну силу після десятиденног о терміну з дня його прийнятт я, оформленого у відповіднос ті до вимог ст.84 ГПК України.

Суддя Т.М.Ващенко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.05.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу10476116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/134

Ухвала від 29.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 01.06.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні