Рішення
від 07.04.2009 по справі 2-50/2009
МИКИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ГОРЛІВКИ

Справа № 2-50/2009

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

7 квітня 2009 року Микитівськи й районний суд м. Горлівки Дон ецької області в складі: голо вуючого - судді Родіної Н.В., пр и секретарі Золкіній О.В., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні в м. Горлівці циві льну справу за позовом

Відкритого акціонерного т овариства «Донецькобленерг о» в особі структурної одини ці Центральні електричні мер ежі ВАТ «Донецькобленерго» д о ОСОБА_1 про стягнення су ми безобліково спожитої елек троенергії,

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись до суду з позо вом, Відкрите акціонерне тов ариствао «Донецькобленерго » в особі структурної одиниц і Центральні електричні мере жі ВАТ «Донецькобленерго» пр осить стягнути з відповідача ОСОБА_1 суму безобліково спожитої електроенергії у ро змірі 2981 грн. 43 коп., а також судо ві витрати по сплаті судовог о збору в сумі 51 грн. та витрати на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу в сумі 30 грн., посилаючись на те , що 16 квітня 2008 року при перевір ці представниками позивача в иконання вимог Закону Україн и «Про електроенергетику», П равил користування електрич ною енергією для населення, з а місцем проживання відповід ача за адресою: АДРЕСА_1 бу ло виявлено порушення відпов ідачем п.48 Правил, що виразило ся у безобліковому користува нні електроенергією без дозв олу енергопостачальника, а с аме: самовільне підключення електрообладнання до електр ичної мережі енергопостачал ьника поза засобів обліку ел ектроенергії. Накид проводів напруги на лінію електропер едачі. Електричний лічильник відсутній. Виявлене порушен ня було зафіксовано в Акті пр о порушення Правил користува ння електричною енергією для населення № 059408 від 16.04.2008 р. Згідн о із п.53 Правил та Методики обч ислення розміру відшкодуван ня збитків, завданих постача льнику електричної енергії в наслідок порушення споживач ем Правил по зазначеному акт у про порушення правил була н арахована сума безобліково с пожитої електроенергії у роз мірі 2981 грн. 43 коп., яка до тепері шнього часу відповідачем у д обровільному порядку не спла чена.

Представник позивача Гол убцова Д.В. у судове засідан ня не з'явилась, надавши суду з аяву про повне підтримання п озовних вимог ВАТ «Донецькоб ленерго» особі структурної о диниці Центральні електричн і мережі ВАТ «Донецькобленер го» , та розгляд справи в її ві дсутність. В наданій заяві, пр едставник позивача не запере чувала проти заочного розгля ду справи.

Відповідач ОСОБА_1, буду чи належним чином повідомлен ою про час і місце розгляду сп рави, у судове засідання не з'я вилась, відомостей про причи ні неявки не надала, тому суд, на підставі ч.4 ст. 169 ЦПК Україн и вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказі в (постановляє заочне рішенн я).

Дослідивши всі обставини с прави, та перевіривши їх дока зами, суд вважає, що позовні ви моги обгрунтуванні та підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1166 ЦК Украї ни майнова шкода, завдана май ну юридичної особи відшкодов ується в повному обсязі особ ою, яка її завдала.

Пунктами 48, 53 Правил користув ання електричною енергією дл я населення, затверджених По становою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26.07.1999 р. передбач ено, що споживач несе відпові дальність згідно із законода вством за розкрадання електр ичної енергії в разі самовіл ьного підключення до електро мереж і споживання електричн ої енергії без приладів облі ку. У разі виявлення представ ником енергопостачальника п орушення споживачем правил к ористування електричною ене ргією, у тому числі фактів роз крадання електричної енергі ї, складається акт, який

підписується представнико м енергопостачальника та спо живачем. Один примірник акта вручається споживачу, други й залишається у енергопостач альника. Споживач має право в нести до акта свої зауваженн я. У разі відмови споживача ві д підпису в акті робиться поз начка про відмову . Акт вважає ться дійсним , якщо його підпи сали три представника енерго постачальника.

У судовому засіданні встан овлено, що 19 грудня 2007 року пред ставниками енергопостачаль ника - ВАТ «Донецькобленерго » в квартирі АДРЕСА_1, де ме шкає ОСОБА_1 було виявлено порушення нею правил корист ування електричною енергією , а саме: самовільне підключен ня електрообладнання до елек тричної мережі енергопостач альника поза засобів обліку електроенергії. Накид провод ів напруги на лінію електроп ередачі. Електричний лічильн ик відсутній.

Виявлене порушення правил користування електричною ен ергією зафіксовано в акті №0594 08 від 16 квітня 2008 року, який підп исаний трьома представникам и енергопостачальника та спо живачем ОСОБА_1

Відповідно до Методики обч ислення розміру відшкодуван ня збитків , завданих енергоп остачальнику внаслідок пору шення споживачем Правил кори стування електричною енергі єю для населення, що була затв ерджена постановою НКРЕ Укра їни № 562 від 04.05.2006 р. розрахунок зб итків здійснюється: за добов ою величиною розрахункового споживання електроенергії; за кількістю днів з дня остан ньої технічної перевірки і д о дня усунення порушення, але не більше терміну позовної д авності; тривалістю використ ання електроприладу чи елект ропроводки, підключених поза приладами обліку, але не менш 8 годин на добу; за тарифами дл я населення, що діяли у період , за який нараховується розмі р збитків.

Відповідно до розрахунку б езобліково спожитої електро енергії розмір збитків, завд аних енергопостачальнику, ст ановить 2981 грн. 43 коп.

За таких обставин, суд вважа є необхідним стягнути з ОСО БА_1 на користь ВАТ «Донецьк обленерго» суму безобліково спожитої енергії у розмірі 298 1 грн. 43 коп. -

Крім цього, на підставі ст.88 Ц ПК України з відповідача на к ористь позивача належить стя гнути судові витрати по спла ті судового збору в розмірі 51 грн. та витрати на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу в розмірі 30 грн.

Керуючись ст.88, 209, 214-215 ЦПК Укра їни, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на ко ристь Відкритого Акціонерно го Товариства «Донецькоблен ерго» на поточний рахунок із спеціальним режимом користу вання № 260303021296 в ОПЕРВ філії Доне цького обласного управління ВАТ «Ощадбанк», МФО 335106, код ЕГР ПОУ 00130903 суму безобліково спож итої енергії в розмірі 2981 грн. 4 3 коп., а також судовий збір в ро змірі 51 грн. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу в сумі 30 грн, які стягнути на поточний рахунок № 26003045265000 у відділенні № 693 акціонерного комерційного інноваційного банку «Укрсіб банк», МФО 351005, ЕГРПОУ 00130903.

Заочне рішення може бути пе реглянуто судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, поданою протягом де сяти днів з дня отримання йог о копії.

Рішення може бути оскаржен о позивачем в апеляційному п орядку до апеляційного суду Донецької області через Мики тівський районний суд м. Горл івки шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення ріш ення заяви про апеляційне ос карження і подання після цьо го протягом 20 днів апеляційно ї скарги, або в порядку ч.4 ст.295 Ц ПК України.

У разі залишення заяви про п ерегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено відпові дачем в апеляційному порядку .

СудМикитівський районний суд м.Горлівки
Дата ухвалення рішення07.04.2009
Оприлюднено25.08.2010
Номер документу10793615
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-50/2009

Рішення від 26.01.2009

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Ухвала від 06.11.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 21.12.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 05.05.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Рішення від 07.04.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Родіна Н.В.

Рішення від 18.02.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Рішення від 11.02.2009

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н.Ф.

Ухвала від 09.02.2009

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О.Д.

Рішення від 01.04.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М.І.

Рішення від 20.01.2009

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні