Рішення
від 01.04.2009 по справі 2-50/2009
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-50/2009р.

РІШЕННЯ

 ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

01 квітня 2009 року     Місцевий Корюківський районний суд Чернігівської області у

складі:

головуючого - судді Чурупченка М.І.,

при секретарі -Макуха О.О.,

з участю прокурора - Жоголко Н.Б.,

представників органу опіки та піклування - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3,

представників Холменської селищної ради - ОСОБА_4, ОСОБА_5К, .

представників Корюківської ЦРЛ - ОСОБА_6, ОСОБА_7,

відповідачки - ОСОБА_8,

представника відповідачки - адвоката ОСОБА_9,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Корюківці у приміщенні суду цивільну справу за позовом прокурора Корюківського району Чернігівської області в інтересах неповнолітніх дітей ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_3, третьої особи на стороні позивача-опікунської ради при Корюківській районній державній адміністрації до ОСОБА_8 про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

12 січня 2009 року прокурор району звернувся до суду з цим позовом, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що відповідачка ОСОБА_8 має трьох неповнолітніх дітей - дочку ОСОБА_13, ІНФОРМАЦІЯ_4, сина ОСОБА_14, ІНФОРМАЦІЯ_5 та сина ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_6, батька в яких немає. Вихованням та утриманням своїх дітей відповідачка не займається, найменший син знаходиться в Прилуцькому будинку дитини, від якої вона відмовилась після її народження, двоє старших дітей перебувають з нею, долею та здоров»ям і вихованням цих двох дітей відповідачка не займається, залишає їх самих вдома не годованих в холодному будинку, тому прокурор просив позбавити відповідачку батьківських прав відносно її трьох дітей та стягнути з неї аліменти на утримання цих дітей.

У судовому засіданні прокурор, представники органу опіки і піклування та служби у справах неповнолітніх Корюківської райдержадміністрації, представники органу місцевого самоврядування, медичного закладу позов у ході розгляду справи позов підтримували, але потім при подальшому розгляду справи представники органу опіки і піклування Корюківської райдержадміністрації, представники медичного закладу в судове засідання не зявились, а надали заяви про розгляд справи у їх відсутності і в рішенні покладаються на розсуд суду.

Відповідачка та її представник в судовому засіданні позов визнали частково в частині, щодо позбавлення батьківських обов»язків щодо найменшої дитини ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_3, а віншій частині заперечують проти задоволення позову. В обрунтування цього вказують, що старші діти не потребували госпіталізації, їжа для них була, дітей вона залишила під нагляд, кошти витрачає тільки на них, підсобне господарство є, яке велось та інші об'єктивні причини.

Вислухавши думки учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню, виходячи із наступного.

Як встановлено судом, відповідачка ОСОБА_8 має трьох неповнолітніх дітей - ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_11, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_3, батьком яких записано відповідно до ст. 135 СК України (зі слів матері). Малолітнього сина ОСОБА_15 відповідачка не забрала після народження з Чернігівської обласної дитячої лікарні і 19.03.2008 року нотаріально посвідчила відмову від нього. На теперішній час син ОСОБА_15 перебуває в Прилуцькому будинку «Надія» на забезпеченні держави і потребує відповідно наданих документів - лікування.

На двох старших дітей ОСОБА_8 отримує кошти по догляду за дитиною до досягнення трьох річного віку, як одинока матір та допомогу як малозабезпеченим сім'ям і перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Корюківської РДА, остання виплата склала 609, 37 грн. Проживає відповідачка тільки з старшими дітьми в смт. Холми Корюківського району в приватному будинку, що належить її бабусі, також мається і земельна ділянка для підсобного господарства.

Відповідно актів обстеження житлово-побутових умов відповідачки, вказано, що в будинку для дітей немає відповідних умов, але ж і вказано, що є харчі, одяг, ліжка. Акти обстеження проводились у відсутності відповідачки, тобто відповідачка не могла надати пояснень при обстеженнях. Також вказано, що відповідачка ухиляється від виконання батьківських обов'язків та зловживає спиртним, але жодного

адміністративного матеріалу на неї не складалось і нічим документально не підтверджено. Також вказано, що в будинку де вони проживають, холодно, антисанитарія, але діти примусового стаціонарного лікування не потребували, антисанитарно самі представники виконкому вказали без відповідного спеціаліста. В будинку мається телевізор деякі іграшки. Як показав представник Холминської лікарні відповідачка віддвідує лікарню з дітьми. Також в актах обстеження коли були вказані недоліки, то через деякий час вони усувались, було поклеєно шпалери в будинку, придбано телевізор, одяг для дітей, інші харчі. Періодично, як вказано в актах за дітьми приглядують сусіди, рідні або її знайомі, коли відповідачка відсутня.

Щодо жорстокості по відношенню до своїх дітей з боку відповідачки, то це не встановлено і ніхто не показав.

Відповідно до чинного сімейного законодавства мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, жорстоко поводяться з дитиною, є хронічними алкоголіками, а також в інших випадках. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину. Розмір аліментів на одну дитину за жодних обставин не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. Якщо дитина не може бути передана іншим близьким родичам, вона передається на опікування органові опіки та піклування.

За таких обставин, з урахуванням вищевикладеного, та те що не в повній мірі доведено неналежне виховання матір'ю двох старших дітей, суд приходиться до висновку, що відповідачка одинока матір, проживає з двома малолітніми дітьми, отримує соціальну не значну допомогу на них, не в повній мірі піклується про них як вказано в матеріалах справи, але забезпечує їх можливим, обіцяє в подальшому більше приділяти уваги цим дітям, тому дітей ОСОБА_10 і ОСОБА_14 слід залишити з матір'ю, тобто з відповідачкою.

Так як відповідачка не заперечує проти позбавлення її батьківських прав відносно третьої меншої дитини ОСОБА_12, який знаходиться на державному забезпеченні і від якого вона відмовилась після народження, тому в цій частині позов слід задовольнити, а дитину слід передати на опікування органу опіки і піклування, які й вирішать її подальшу долю.

В частині стягнення аліментів з відповідачкки, то в цьому слід відмовити, оскільки відповідачка не працює, знаходиться на обліку в Управлінні праці по догляду за дитиною до трьохрічного віку, виховує двох дітей, як одинока матір і заробітку не має, що суттєво може вплинути на подальше забезпечення цих двох дітей.

Оскільки позов задовольняється частково, а відповідачка не має пільг по сплаті держмита, тому судовий збір та витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу, пов'язаного з розглядом цивільної справи, слід стягнути з відповідачки у встановленому законом розмірі.

Керуючись ст.ст. 150, 164-167, 180, 182-183, 191 Сімейного кодексу України, ст.ст. 208, 213-215, 79-81, 88 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_7, батьківських прав відносно її неповнолітньої дитини - сина, ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_8.

Неповнолітню дитину - ОСОБА_12, ІНФОРМАЦІЯ_8, передати на опікування органу опіки і піклування при Корюківській районній державній адміністрації для подальшого вирішення долі дитини.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_8 на користь держави витрати з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу, пов'язаного з розглядом даної цивільної справи у розмірі - 7 (сім) гривень 50 копійок.

Стягнути з ОСОБА_8 на користь держави державне мито у розмірі - 51 (п'ятдесят одна) грн.

На рішення суду протягом 10 днів з дня проголошення може бути подана заява про його апеляційне оскарження, а протягом 20 днів після цього - апеляційна скарга.

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.04.2009
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу8824429
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-50/2009

Рішення від 26.01.2009

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Ухвала від 06.11.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 21.12.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 05.05.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Рішення від 07.04.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Родіна Н.В.

Рішення від 18.02.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Рішення від 11.02.2009

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н.Ф.

Ухвала від 09.02.2009

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О.Д.

Рішення від 01.04.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М.І.

Рішення від 20.01.2009

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні