Рішення
від 26.01.2009 по справі 2-50/2009
ГРЕБІНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Гребінківський районний суд Полтавської області


Справа №: 2-50/2009

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 січня 2009 року м. Гребінка

Гребінківський районний суд Полтавської області у складі:

Головуючої судді Кривчун Т.О.,

при секретарі Сапі А.М.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Коваль Л.І. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гребінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гребінківського споживчого товариства в особі голови правління Коваль Лідії Іванівни, третя особа Українська універсальна біржа, про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна таким, що відбувся, визнання права власності на нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що, згідно договору купівлі-продажу № НГР-194 від 16.02.2000 року, оформленого на Українській універсальній біржі, купила у Гребінківського споживчого товариства в особі голови правління Коваль Л.І. нерухоме майно, що складається з магазину № НОМЕР_1 , погрібу, паркану та знаходиться по АДРЕСА_1 (далі - Договір).

Вказує, що продавець запропонував оформити Договір на Українській універсальній біржі, однак, на даний час, у зв`язку з недотриманням нотаріальної форми договору, вона змушена звернутися з даним позовом до суду, оскільки вважає, що Договір фактично відбувся, вона сплатила продавцеві кошти, користується приміщенням, утримує його в належному стані, сплачує податки, витрачає кошти на поточну ремонтні роботи, але формально права власності не набула. Вважає також, що Договір є дійсним, оскільки відповідає справжній волі як її, так і продавця, а вона набула право власності на нерухоме майно.

У зв`язку з наведеним прохає позов задовольнити.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала повністю, прохаючи їх задовольнити.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав, та не заперечував щодо його задоволення.

Третя особа у судове засідання не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про день, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч.4 ст. 130 ЦПК України, при визнанні позову ухвалюється рішення в порядку, встановленому ст.174 цього Кодексу. Згідно ч. 4 ст. 174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Вислухавши пояснення позивача, відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Судом установлено, що, згідно договору купівлі-продажу, реєстровий № НГР-194 від 16 лютого 2000 року, оформленого на Українській універсальній біржі на підставі укладеного 16.02.2000р. біржового контракту № НГР-194, позивачка купила у Гребінківського споживчого товариства в особі голови правління Коваль Л.І. (яка діяла на підставі доручення Гребінківського СТ від 16.02.2000р. №42) нерухоме майно (магазин № НОМЕР_1 , погріб та паркан) по АДРЕСА_1 (надалі - Договір, а.с.5,6), після чого переоформила виданий Лубенським МБТІ Технічний паспорт на вказане нерухоме майно на своє ім"я (а.с.10-11).

За приписом ст. 224 ЦК України (в редакції 1963р., яка діяла на час укладення угоди), за договором купівлі-продажу продавець зобов`язується передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов`язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Як убачається з матеріалів справи та знайшло підтвердження у судовому засіданні, сторони по договору купівлі-продажу № НГР-194 від 16.02.2000 року, умови даного договору виконали, продавець передав вказане вище нерухоме майно покупцеві, яка сплатила кошти за придбане нерухоме майно, та користується ним, що, у т.ч. підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними документами (а.с.9). Таким чином, суд вважає, що правочин між сторонами відбувся, підстав для визнання даного договору недійсним, судом не встановлено.

Відповідно до ч.1 ст.328, 334 ЦК України (в редакції 2003р.), право власності набувається на підставах, не заборонених законом, зокрема, із правочинів, та виникає з моменту передання майна.

Згідно ст.ст. 655, 656 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає майно у власність другій стороні (покупцеві), а покупець зобов`язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму. До договору купівлі-продажу на біржах застосовуються загальні положення про купівлю-продаж.

За правилами ст.220 ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору і відбулося повне або часткове його виконання, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Оскільки сторони виконали усі умови договору купівлі-продажу, на підставі якого позивач отримала у власність нерухоме майно (магазин № НОМЕР_1 , погріб та паркан) по АДРЕСА_1 , то, у відповідності до ст.ст.328,334 ЦК України, вона набула право власності на вказане нерухоме майно на підставі укладення угоди, не забороненої законом.

За таких обставин суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст.41 Конституції України, ст.ст. 2, 6, 220, 328, 334, 392 Цивільного кодексу України, ст.ст. 8, 10, 11, 59-60, ч.4 ст. 130, ч.4 ст.174, ст.ст.209, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати договір купівлі-продажу нерухомого майна (магазин № НОМЕР_1 , погріб, паркан), що знаходиться по АДРЕСА_1 , реєстровий номер №НГР-194, укладений 16 лютого 2000 року між Гребінківським споживчим товариством в особі голови правління Коваль Лідії Іванівни , яка діяла на підставі доручення, виданого правлінням Гребінківського споживчого товариства 16.02.2000р. №42 та ОСОБА_1 - дійсним та таким, що відбувся.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нерухоме майно (магазин № НОМЕР_1 , погріб, паркан) по АДРЕСА_1 .

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області через Гребінківський районний суд Полтавської області. Заяву про апеляційне оскарження рішення суду може бути подано протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений статтею 294 ЦПК України, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Т. О. Кривчун

СудГребінківський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.01.2009
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89629618
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-50/2009

Рішення від 26.01.2009

Цивільне

Гребінківський районний суд Полтавської області

Кривчун Т. О.

Ухвала від 06.11.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 21.12.2013

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Воробйова І. В.

Ухвала від 05.05.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л.Ф.

Рішення від 07.04.2009

Цивільне

Микитівський районний суд м.Горлівки

Родіна Н.В.

Рішення від 18.02.2009

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С.А.

Рішення від 11.02.2009

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н.Ф.

Ухвала від 09.02.2009

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна О.Д.

Рішення від 01.04.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М.І.

Рішення від 20.01.2009

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Малярчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні