Вирок
від 27.02.2009 по справі 1-204/09
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 1-204/09

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2009 року Шевченківсь кий районний суд м. Києва

в складі: головуючого- судді Павленко О.П.

при секретарі: Антонюк М.С.

з участю прокурора: Коваль А .А.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к римінальну справу по обвинув аченню

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у родженки с. Паришків Бариші вського району Київської обл асті, українки, громадянки України, з середньою освіто ю, розлученої, офіційно неп рацюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДР ЕСА_1, раніше не судимої

в скоєні злочину, передбач еного ст. 120 ч.3 КК України

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, проживаючи вдв ох зі своєю дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5, за адресою: АДРЕСА_1, довела останню до спроби самогубства при наст упних обставинах.

Приблизно з 2005 року ОСОБА_1 стала зловживати спиртним и напоями та вести аморальни й спосіб життя, внаслідок чог о перестала виконувати обов' язки по догляду за дитиною. Кр ім того, ОСОБА_1 розпивала спиртні напої за місцем мешк ання внаслідок чого у неповн олітньої ОСОБА_2 не було н ормальних умов для навчання. З деякими зі сторонніх чолов іків ОСОБА_1 періодично но чувала в одному ліжку з ОСО БА_2 внаслідок чого остання могла спостерігати за її інт имними стосунками. Також ОС ОБА_1 неодноразово учиняла п'яні дебоші, била ОСОБА_2 т а кидала у неї різні предмети , ображала її.

Внаслідок такого способу ж иття ОСОБА_1 квартира пост ійно знаходилася в антисаніт арному стані та не було норма льного харчування, а також пр истойного одягу і особистих речей ОСОБА_1

Як наслідок у неповнолітнь ої ОСОБА_2 погіршилися пок азники у навчанні, склалися н апружені відносини з однокла сниками.

На профілактичні заходи з б оку адміністрації Київської спеціалізованої школи № 97, сл ужби у справах дітей державн ої адміністрації та ВКМСД Ше вченківського РУ ГУМВС Украї ни в м. Києві ОСОБА_1 не реаг увала.

Все це негативно вплинуло н а здоров'я неповнолітньої О СОБА_2 та її психічний стан т а привело до того, що вона, не в змозі далі витримувати такі умови проживання та відноше ння з боку матері, 08 липня 2008 рок у, приблизно о 19 годині 30 хвилин , намагалася покінчити життя самогубством. При цьому вона вжила різних ліків, які знахо дилися у приміщенні квартири , знепритомніла, після чого їй була викликана швидка медич на допомога, лікарями якою бу ли вжиті необхідні заходи дл я врятування життя неповнолі тньої ОСОБА_2

У судовому засіданні підсу дна ОСОБА_1 винною себе ви знала повністю та пояснила, щ о починаючи з 2005 року вона поча ла вживати спиртні напої, пра цювала періодично, часто дод ому приводила знайомих чолов іків, які інколи залишалися в її квартирі на ніч. ОСОБА_2 просила її не пити та нікого не приводити додому, але вона її не слухала. Були випадки ко ли вона виганяла доньку з кім нати, чи остання уходила сама . З різних побутових причин у н еї з ОСОБА_2 виникали свар ки, під час яких вона могла і в дарити доньку. Завжди ці свар ки виникали тоді, коли вона бу ла в нетверезому стані. її нео дноразово викликали до школи , так як ОСОБА_2 стала поган о вчитись, пропускала занятт я в школі. Також до них додому постійно приходили зі служби по справам дітей, складались

акти про їх умови проживанн я. Вона дійсно погано відноси лась до своєї дочки, не вихову ючи належним чином, не забезп ечуючи необхідними речами та одягом, погано годувала, так я к працювала не постійно та бі льшу частину грошей витрачал а на алкогольні напої. Були ви падки коли сусіди викликали працівників міліції.

08 липня 2008 року, приблизно о 17 г одині 30 хвилин, вона знаходила сь біля будинку, де проживає, з а адресою: АДРЕСА_2, коли до неї прибігла подруга ОСОБА _2 на ім'я ОСОБА_3, та повід омила, що ОСОБА_2 написала смс-повідомлення, що випила в елику кількість медичних таб леток, попросила її прийти до дому. Вона ( підсудна) швидко з абігла до кімнати, дочка лежа ла у кімнаті на ліжку та втрач ала свідомість. Біля ОСОБА_ 2 на підлозі стояла тарілка з різними таблетками. Вона ви бігла на вулицю та в когось по просила викликати швидку. Пі сля цього, майже одразу приїх ала швидка та надала доньці м едичну допомогу, промила ост анній шлунок та вона прийшла до свідомості.

Також підсудна пояснила, що вона розуміє що саме із-за її поведінки ОСОБА_2 хотіла п окінчити з життям самогубств ом. Після тієї події вона нама галась виправитись, спочатку ще деякий час періодично вжи вала алкогольні напої, знахо дилась на лікуванні від алко голізму. Протягом останнього часу вона вже не вживає спирт не, не офіційно, але працює, в к імнаті зробила ремонт, намаг ається забезпечити доньці но рмальне харчування, придбава є одяг. її чоловік - батько ОС ОБА_2 в даний час проживає ок ремо та не приймає участі у ви хованні ОСОБА_2.

Підсудна щиро покаялась у в чиненому злочині, засудила с вої дії та просить її суворо н е карати, дати можливість вип равитись самостійно та залиш итись з донькою.

Потерпіла ОСОБА_2 в судо вому засіданні пояснила, що в она проживає з матір'ю ОСОБ А_1 в одній кімнаті в квартир і блочного типу по АДРЕСА_2 . її батько проживає від них о кремо, будь-якої допомоги їй н е надає. З початку 2005 року її ма ма стала часто вживати спирт ні напої, в їх квартирі збирал ись друзі матері, інколи на ні ч залишались чоловіки. Коли м ати бувала в стані алкогольн ого сп'яніння, то постійно обр ажала її, принижувала, були ви падки коли вона її била. Із-за того, що мама постійно пила, не вистачало грошей на їжу, одяг та інше. Вона ( потерпіла) не мо гла нормально навчатися в шк олі, так як їй не було де робит и домашні шкільні завдання. К оли до мами приходили друзі т а пили в кімнаті, вона вимушен а була йти на вулицю. У неї ( пот ерпілої) погіршились стосунк и з однокласниками, так як її о дяг мав запах цигарок. Неодно разово були випадки коли мат и цілу ніч пила зі своїми друз ями, тому вранці вона ( потерпі ла) не могла піти до школи. Кол и вона просила маму покинути пити, остання починала свари тися з нею та сусіди неоднора зово викликати працівників м іліції. Така обстановка дома призвела до того, що вона 08 лип ня 2008 року вирішила покінчити життя самогубством. Всю ніч з 07 на 08 липня 2008 року мати, будучи п'яною, ображала її, виганяла з дому, а вранці кудись пішла, повернулась до кімнати близь ко 12 години в стані алкогольно го сп'яніння та привела з собо ю якогось чоловіка. Цей чолов ік пішов з їх кімнати приблиз но о 14 годині 40 хвилин, а вона (по терпіла) почала збиратись йт и на вулицю. ОСОБА_1 знову в чинила з нею сварку, але вона ( потерпіла) пішла гуляти на ву лицю зі своїми подругами. Чер ез деякий час вона повернула сь додому, зібрала таблетки, я кі були дома та вжила їх. Перед тим, як вона вжила таблетки, н аписала подружці ОСОБА_2 с мс-повідомлення про те, що зби рається покінчити життя само губством та, те що вип'є багато таблеток. Що було потім вона н е пам'ятає, прийшла в себе, кол и в кімнаті були лікарі, які на дали їй допомогу.

Після цього випадку мати зм інилася по відношенню до неї . У вересня 2008 року мама була на лікуванні від алкоголізму т а після цього лікування стал а менше пити, з грудня 2008 року в загалі не п'є, працює, цікавить ся її навчанням, в кімнаті зро била ремонт та постійно готу є їжу, дає їй кишенькові гроші .

Потерпіла в судовому засід анні просила суд дати можлив ість її матері виправитись с амостійно, без позбавлення в олі, оскільки у неї ( потерпіло ї ) немає інших близьких родич ів, які б могли нею опікуватис я.

В судовому засіданні з мето ю з'ясування даних про особу п ідсудної на час розгляду кри мінальної справи, допитувала сь свідок ОСОБА_5 - вчитель середньої школи № 97, яка поясн ила, що ОСОБА_2 навчається в класі, де вона є класним кер івником та їй відомо в яких ум овах виховується дівчинка. Д о липня 2008 року ОСОБА_2 вчил ась дуже погано, пропускала ш кільні заняття, скаржилась н а те, що вдома у неї немає умов для навчання, так як мама злов живає спиртними напоями, обр ажає її. Їй відомо, що ОСОБА_2 в серпні 2008 року намагалась покінчити життя самогубство м. З січня 2009 року ситуація в ро дині ОСОБА_2 змінилась, її мати стала цікавитись навча нням доньки, успішність ОСО БА_2 значно покращилась, вон а стала менше без поважних пр ичин пропускати заняття.

Свідок вважає, що ОСОБА_1 може виправитись без позбав лення волі та ОСОБА_2 буде краще, якщо вона буде прожива ти разом з мамою при умові, що її мати знову не почне зловжи вати спиртними напоями.

Враховуючи визнання підсу дною всіх фактичних обставин справи, відповідно до ст. 299 КПК України та за згодою учасник ів судового розгляду, суд обм ежившись допитом підсудної т а потерпілої, а також дослідж енням матеріалів, які характ еризують особу ОСОБА_1 на даний час, визнавши недоціль ним дослідження інших доказі в стосовно фактичних обстави н справи, оскільки вони ніким не оспорюються та приходить до висновку, що винність ОС ОБА_1 у доведенні неповнолі тньої особи до замаху на само губство, що є наслідком жорст кого з нею поводження та сист ематичного приниження її люд ської гідності, знайшла своє підтвердження в судовому за сіданні та дії ОСОБА_1 пра вильно кваліфіковані за ст. 120 ч.3 КК України.

Призначаючи підсудній вид та міру покарання, суд врахов ує характер, ступінь суспіль ної небезпеки та тяжкості ск оєного нею злочину; фактичні обставини справи та відноше ння підсудної до вчиненого; д умку потерпілої.

Судом також враховуються і всі дані, що характеризують о собу підсудної, яка вперше пр итягується до кримінальної в ідповідальності, офіційно не працює, на даний час характер изується посередньо, оскільк и хоч і стала приймати участь у вихованні неповнолітньої доньки ОСОБА_2 та намагаєт ься забезпечити її всім необ хідним для життя та навчання , але продовжує періодично вж ивати алкогольні напої у сво їй кімнаті зі сторонніми осо бами, що призводить до конфлі кту з сусідами.

До обставин, що пом'якшують покарання підсудної, суд від носить щире каяття та вчинен ня злочину вперше.

Обставин, що обтяжують пок арання підсудної, судом не вс тановлено.

З урахуванням наведеного, а також даних про особу ОСО БА_1 як на час скоєння злочин у, так і на час розгляду справи , суд приходить до висновку, що виправлення та перевихованн я ОСОБА_1 повинно відбуват ись в умовах ізоляції від сус пільства в місцях позбавленн я волі. Разом з цим, враховуючи , пом'якшуючи покарання підсу дної обставини та відсутніст ь обтяжуючих, що в сукупності істотно знижує ступінь тяжк ості вчиненого ОСОБА_1 зло чину, суд вважає можливим при значити підсудній покарання у вигляді позбавлення волі н ижче від найнижчої межі, вста новленої санкцією ч.3 ст. 120 КК У країни у відповідності до ч. 1 ст. 69 КК України.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК Укра їни, суд

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винною у вчиненні злочину, передбач еного ст. 120 ч.3 КК України та при значити покарання із застосу ванням ст. 69 КК України у вигля ді 4 (чотирьох) років позбавлен ня волі.

Строк відбування покаранн я засудженій ОСОБА_1 вирах овувати з часу фактичного за тримання.

До набрання чинності вирок у міру запобіжного заходу О СОБА_1 залишити без змін - у в игляді підписки про невиїзд з постійного місця проживанн я.

На вирок суду може бути пода но апеляцію до Апеляційного суду м. Києва на протязі 15 діб з дня його проголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Дата ухвалення рішення27.02.2009
Оприлюднено21.09.2010
Номер документу10809090
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-204/09

Ухвала від 11.02.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Пісной І. М.

Ухвала від 26.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Єльцов В. О.

Ухвала від 02.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Івченко О. М.

Вирок від 16.07.2009

Кримінальне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Вирок від 18.06.2009

Кримінальне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Радченко Е. А.

Вирок від 27.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Павленко О.П.

Вирок від 27.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Павленко О.П.

Постанова від 28.05.2009

Кримінальне

Антрацитівський міськрайонний суд Луганської області

Керімов Роман Вагіфович

Вирок від 27.03.2009

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Бойко О.В.

Вирок від 17.02.2009

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні