Ухвала
від 26.01.2010 по справі 1-204/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Черкаської області

м. Черкаси, вул. Гоголя, 316, 18033, (0472) 37-23-83

Справа № 11-58/10 Головуючий по 1 інстанції:

ОСОБА_1

Категорія: ч.4 ст.152, ч.І

ст.122 КК України Доповідач в апеляційній

інстанції: ОСОБА_2

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" січня 2010 р. Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого Єльцова В.О.

суддів Ільченка А.І., Неділька М.І.

за участю прокурора Гришанової Н.Д.

захисника ОСОБА_3

засудженого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси матеріали кримінальної справи за апеляціями захисника ОСОБА_3 та засудженого ОСОБА_4 на вирок Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 05 листопада 2009 року, яким

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_2, житель ІНФОРМАЦІЯ_3, молдаванин, громадянин України, раніше судимий 17.06.2005 року Канівським міськрайонним судом Черкаської області за ст.15, ч.З т.186 КК України до 4 років позбавлення волі, засуджений за вчинення злочинів, передбачених ч.4 ст.152 КК України на 10 (десять) років позбавлення волі та ч.І ст.122 КК України на 2 (два) роки позбавлення волі.

На підставі ч.І ст.70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначено остаточне покарання - 10 (десять) років позбавлення волі.

Постановлено стягнути з засудженого ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5 З 000 грн. моральної шкоди.

Питання про речові докази вирішено в порядку, визначеному ст.81 КПК України. Вивчивши матеріали справи, -

встановила: Згідно вироку суду ОСОБА_4 засуджений за те, що він 08 червня 2009 року близько 15 год., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, погрожуючи фізичною розправою ОСОБА_5, всупереч її волі, привів до свого домоволодіння, шо розташоване в с. Малий Ржавець Канівського району Черкаської області, де застосовуючи фізичне насильство, що виразилося у здавлюванні її обличчя руками та виказуючи погрози, силоміць руками відкрив рот потерпілій та з метою викликати безпорадний стан останньої, залив їй у горло 150 гр. горілки.

Після чого, скориставшись викликаним безпорадним станом, зґвалтував малолітню ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, яка відчуваючи пригніченість, страх перед погрозами, приниження, не могла чинити опір злочинним діям ОСОБА_4

Крім того, він засуджений за те, що 08 червня 2009 року, у власному домоволодіння в с. Малий Ржавець Канівського району Черкаської області, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, в ході вчинення зґвалтування малолітньої ОСОБА_5, умисно, заподіяв останній тілесні ушкодження у вигляді помірно виражених афективно - шокових реакцій з наступним розвитком невротичних розладів з тривожно - депресивними порушеннями та фобічними включеннями, які відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров'я, та знаходяться в прямому причинно наслідковому зв'язку із вчиненим відносно неї сексуальним насиллям.

В поданих апеляційних скаргах:

- захисник засудженого ОСОБА_3 просила вирок суду відносно ОСОБА_4 змінити в частині кваліфікації його дій з ч.4 ст.152, ч.І ст.122 КК України на ч.І ст.155, ч.І ст.122 КК України та призначити покарання останньому в межах цих статей. При цьому вона покликається на те, що суд першої інстанції не надав належної оцінки показанням засудженого, які вказують на те, що статеві зносини з потерпілою відбувались у добровільній формі;

- засуджений ОСОБА_4, вважаючи вирок незаконним і несправедливим внаслідок неповноти та однобічності проведеного досудового та судового слідства, просив його скасувати, а справу направити на додаткове розслідування або змінити кваліфікацію вчиненого ним злочину із ч.4 ст. 152 КК України на ч.І ст. 155 КК України.

Заслухавши доповідь судді, захисника ОСОБА_3 та засудженого ОСОБА_4 про задоволення їх апеляції, прокурора, який заперечив проти задоволення апеляційних вимог, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що вони задоволенню не підлягають з таких підстав.

Судом правильно встановлені фактичні обставини справи і зроблено обгрунтований висновок про доведеність винності ОСОБА_4 у вчиненні зґвалтування малолітньої та умисного заподіяння середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

Так, суд правильно прийшов до висновку, що ОСОБА_4 вчинив статеві зносини із малолітньою з застосуванням до неї фізичного насильства, погрози його застосування, з використанням безпорадного її стану і даний висновок ґрунтується на доказах, які всебічно та повно досліджені судом.

Зокрема, з показань потерпілої ОСОБА_5 вбачається, що ОСОБА_4 застосовуючи до неї фізичне насилля, силоміць руками відкрив їй рота та залив 3 чарки горілки для того, щоб її зґвалтувати. Далі заштовхав в кімнату і почав знімати з неї одяг. На її прохання відпустити її додому він почав кричати на неї, ображати нецензурними словами. Після подолання опору він штовхнув її на ліжко та зґвалтував.

Дані показання потерпілої у суді першої інстанції підтвердила свідок, мати потерпілої, ОСОБА_6 про те, що їй донька ОСОБА_5, при поверненні до дому, будучи схвильованою та заплаканою, розповіла, що ОСОБА_4 її зґвалтував.

Наведені показання повністю узгоджуються з даними висновку судово - медичної експертизи № 712/234 від 14.08.2009 року, згідно якого ОСОБА_5 отримала тілесні ушкодження у вигляді крововиливів з саднами лівого стегна, крововиливу зовнішніх статевих губ, крововиливу лівої сідниці. За своїм віком ОСОБА_5 статевої зрілості не досягла. Дані ушкодження у ОСОБА_5 зумовили розлад психічної діяльності у вигляді помірно виражених афективно - шокових реакції з наступним розвитком невротичних розладів з тривожно -депресивними порушеннями та фобічними включеннями, які відносяться до категорії ушкоджень середньої тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров'я.

Твердження захисника та засудженого про не встановлення судом першої інстанції об'єктивних даних в частині застосування засудженим до потерпілої погроз та фізичне насилля, спростовується наведеними вище доказами, які на думку колегії суддів, є послідовними і такими, що узгоджуються між собою.

Посилання захисника на те, що показання засудженого про добровільне вжиття спиртних напоїв відповідають матеріалам кримінальної справи, згідно яких на думку апелянта, потерпіла проживає у неблагополучній сім'ї, є невірними так як з характеристик останньої, наданих з місця навчання та проживання (а.с.183; 184), такі дані відсутні.

Так само, є невірними доводи апелянтів про те, що потерпіла вступила з засудженим у статеві зносини добровільно, оскільки спростовуються, як наведеними вище доказами, які суд першої інстанції вірно поклав в основу вироку, так і висновком комплексної психолого -психіатричної експертизи № 398 від 19.06.2009 року, згідно якого в період вчинення стосовно потерпілої протиправних дій засудженим, у ОСОБА_5 спостерігалися прояви помірно вираженої афективно - шокової реакції. У пост кримінальній ситуації у потерпілої розвилися помірно виражені невротичні розлади з тривожно - депресивними порушеннями та фобічними включеннями.

Сукупність викладених вище та інших доказів, які буди досліджені у судовому засіданні і наведені у вироку, переконливо свідчать про обґрунтоване визнання винним ОСОБА_4 у вчиненні зазначених вище злочинів і правильну кваліфікацію за ч.4 ст.152, ч.І ст.122 КК України, а посилання апелянтів на те, що як досудове так і судове слідство проведено неповно та однобічно є безпідставне.

Вирішуючи питання про призначення ОСОБА_4 покарання суд урахував характер, ступінь суспільної небезпечності й наслідки вчинених ним злочинів, один з яких є особливо тяжким, усі дані про особу засудженого та обставини справи, що впливали на вид і розмір покарання, а тому призначив покарання, яке в даному випадку є необхідним й достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що постановлений відносно ОСОБА_4 вирок є законним, обґрунтованим і скасуванню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 362, 365, 366 КПК України, колегія суддів судової палати, -

ухвалила:

Апеляційні скарги захисника ОСОБА_3 та засудженого ОСОБА_4 залишити без задоволення, а вирок Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 05 листопада 2009 року щодо засудженого ОСОБА_4 залишити без змін.

Дата ухвалення рішення26.01.2010
Оприлюднено15.10.2015
Номер документу52170202
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-204/09

Ухвала від 11.02.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Пісной І. М.

Ухвала від 26.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Єльцов В. О.

Ухвала від 02.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Івченко О. М.

Вирок від 16.07.2009

Кримінальне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Вирок від 18.06.2009

Кримінальне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Радченко Е. А.

Вирок від 27.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Павленко О.П.

Вирок від 27.02.2009

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Павленко О.П.

Постанова від 28.05.2009

Кримінальне

Антрацитівський міськрайонний суд Луганської області

Керімов Роман Вагіфович

Вирок від 27.03.2009

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Бойко О.В.

Вирок від 17.02.2009

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні