Ухвала
від 20.12.2023 по справі 752/5791/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/6495/2023 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер: № 752/5791/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2023 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючої судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРС-ФАРМА ДИСТРИБЮШН» - адвоката ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07 вересня 2023 року, -

за участю:

представника - ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07.09.2023 року задоволено клопотання прокурора Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 02.08.2023 року, де проводиться господарська діяльність ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код ЄДРПОУ 41941076) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський, 132, 15-й поверх, повний перелік якого зазначений резолютивній частині ухвали.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням суду першої інстанції, представник ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» подав апеляційну скаргу у якій просив скасувати ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07.09.2023 року та постановити нову ухвалу, якою у задоволенні клопотання про арешт майна відмовити.

Щодо пропуску строку на апеляційне оскарження апелянт зазначає, що з копією оскаржуваної ухвали ознайомився 04.10.2023 року, а подано апеляційну скаргу 09.10.2023 року.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги апелянт зазначає, що оскаржувана ухвала винесена із порушенням вимог кримінально процесуального закону та невідповідністю висновків фактичним обставинам кримінального провадження.

Документи, вилучені у товариства не є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, та не підпадають під жодну з ознак речового доказу.

Разом з тим, взаємовідносини з виробником РУП «Бєлмедпрепарати» відбувалися лише в період до початку повномасштабного вторгнення рф до України. Післяв військової агресії рф проти України у зв`язку з тим, що Республіка Білорусь приймала та приймає пряму підтримку такої агресії, підприємство повністю розірвало будь-які стосунки з РУП «Белмедпрепарати». Остання поставка товару відбулася 25.01.2022 року.

В судове засідання у справі прокурор та представник не з`явилися, хоча належним чином були повідомленні про дату, час та місце апеляційного розгляду. Жодних клопотань щодо причин неявки надано не було. Враховуючи викладене, а також для забезпечення можливості розгляду апеляційної скарги у розумних строк, з метою недопущення затягування розгляду справи, колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу за відсутності прокурора та представника, що не суперечить положенням ч. 1 ст. 172 та ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, доводи представника, який був присутній 27.11.2023 року в судовому засіданні, надав пояснення та просив апеляційну скаргу задовольнити у повному обсязі, вивчивши матеріали судового провадження, та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, що СВ Голосіївського УПГУНП у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023102010000023 від 02.03.2023 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 321-1, ч.2 ст. 321-1, ч. 1 ст.111-1, ч.3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням зазначено, що факти співпраці посадових осіб ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код 41941076) з державами агресорами республікою білорусь та російською федерацією, а також виготовлення, перевезення, зберігання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів.

Зазначено, що ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код 41941076) має стійкі торгівельні відносини з іноземними юридичними особами, зокрема: російськими, білоруськими, італійськими та болгарськими, що активно продовжують постачати на російський ринок фармацевтичні препарати та медичне обладнання, та, які, в свою чергу, забезпечують надходження високої частки прибутків до бюджету рф, стимулюючи тим самим ведення війни російськими військами на території України.

Серед експортерів лікарських засобів ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» є румунські та болгарські фірми, афілійовані з низкою російських фірм, які належать до лідерів дистрибуції медичного обладнання та фармацевтичних препаратів в рф.

Крім того зазначено, що ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» являється офіційним дистриб`ютором товарів «Novax Pharma SARL» юридична адреса: Le Coronado, 20, Avenuede Fontvieille, 98000, Monaco. Технічним партнером проведення кампанії з поширення інформації про медичні вироби виробництва компанії «Novax Pharma» є TOB «АВЕ Фарма» (код 41954834), що спеціалізується на діяльності посередників у торгівлі товарами широкого асортименту.

Серед контрагентів ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» зустрічається білоруська фірма РУП «Белмедпрепарати» (активно співпрацює з російськими провідними фармацевтичними фірмами), загальна сплачена сума якою у період з 2019 по 2021 pp. становить 13 433 445,78 млн. грн., а також ТОВ «Вента ЛТД» (код ЄДРПОУ 21947206), 90% статутного капіталу якої належить російській компанії АО НПК «Катрен», яка станом на кінець 2022 року була однією із лідерів фармацевтичної дистрибуції та роздрібної торгівлі лікарськими засобами на території РФ та постачає лікарські засоби та медичну продукцію збройним силам рф (станом на 2022 рік корпоративні права арештовано).

Відповідно до інформації міжнародних реєстрів партнерами ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» значаться такі російські та білоруські фармацевтичні фірми:

- білоруські - ОАО «Борисовский Завод Медицинских Препаратов», РУП «Белмедпрепарати», УП «Минскинтеркапс», які постачають товари російським фірмам, що сплачують податки в російський бюджет.

- російські - АО «Медхим», ООО «Лонгшенг Фарма Рус», ООО «Лонг Шенг Фарма Рус», ООО «Химмед Синтез» - усі ці фірми в той чи інший час укладали договори на державні закупівлі з російськими фірмами, які в свою чергу мають сталі зв`язки серед державних органів влади рф, здійснюють постачання лікарських засобів та товарів медичного призначення, які входять до кола підприємств, що мають відношення до міністерства оборони країни-агресора.

Після початку військової агресії з боку рф на територію України, ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» з метою уникнення санкцій за співпрацю з підприємствами, які розташовані на території держав агресорів, з метою приховання походження та збільшення вартості продукції, імпортує фармацевтичну продукцію на територію України через декілька транзитних підприємств-нерезидентів а саме:

- «ASTRA LOGISTIC LTD», що зареєстроване за адресою: Аеропорт Рига, вул. Зиемелю, Марупешский р-н, 4, 2167 Рига, Латвія;

- «SAF INVEST LTD», що зареєстроване за адресою: 168 Tzar Boris 1 III Blvd, эт.3, офис 34, 1618 София, Болгарія;

- «DANHSON-BG OOD» , що зареєстроване за адресою: вул. Отец Паисий, 26 2400 Радомир, Болгарія.

Відповідно до офіційного сайту «ASTRA LOGISTIC LTD» являється однією з провідних компаній у сфері міжнародних логістичних послуг, яка надає своїм клієнтам повний спектр послуг у галузі логістики, зберігання та поширення (аутсорсингу) фармацевтичної продукції, косметики та засобів гігієни. Найбільш вигідні послуги та умови поставок до росії, білорусії та республік Центральної Азії. Спільний кордон ЄС/Латвія з Митним Союзом/білорусь/росія/Казахстан. Вказане підприємство не являється виробником фармацевтичної продукції та надає виключно логістичні послуги.

Відповідно до сайту підприємства-нерезидента «SAF INVEST LTD», встановлено, що підприємство займається торгівлею та діяльністю, пов`язаною з придбанням, зберіганням, постачанням, імпортом та експортом лікарських засобів, та не являється виробником фармацевтичної продукції. Керівником та засновником «SAF INVEST LTD» являється ОСОБА_9 (засновник та керівник низки компаній у Болгарії та Румунії), який також являється одним із власників у російської фірми ООО «Ромфарма» ИНН 7727198973, зареєстровано за адресою: рф, м. москва вул. Горбунова 2, кім.20- 20а, де генеральним директором являється ОСОБА_10 . Підприємство займається торгівлею та діяльністю із придбання, зберігання, постачання, імпорту та експорту лікарських засобів.

Крім того зазначено, що ОСОБА_11 являється власником румунської компанії «ROMFARM COMPANY», що має заводи з виробництва ліків у Румунії. Продукція, у свою чергу, експортується до росії, представництво в рф знаходиться за адресою: м. москва, вул. Горбунова, 2, стр. 3, офіс 612.

В свою чергу, ОСОБА_10 , румунський, болгарський та російський бізнесмен, що налагодив взаємодію бізнесу росії та Румунії, якому протягом 5 років вдалося зареєструвати 15 продуктів та збільшити товарообіг румунських фармзаводів у багато разів. Таким чином «ROMFARM COMPAN» об`єднує 8 румунських фармацевтичних заводів, експортує їхню продукцію в РФ та країни СНД, після чого займається її реєстрацією та лобіюванням. Крім того, ОСОБА_10 є активним прихильником інвестицій в російський бізнес.

Відповідно до сайту підприємства-нерезидента «DANSON-BG OOD» зазначено, що це фармацевтичний холдинг, заснований в Болгарії в 2015 році, який є частиною міжнародної групи, що здійснює бізнес операції в Болгарії, на Балканах, Росії, СНД та Азії - спеціалізована у виробництві, маркетингу та торгівлі лікарськими препаратами, біологічно активними добавками та косметики, та являється виробником фармацевтичної продукції. Засновниками «DANSON-BG OOD» являється ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та ОСОБА_19. Компанія «DANSON-BG OOD» володіє акціями у болгарських фірмах, а саме: «Фармацевтичні заводи МИЛВЕ» UIC 831526337, «VETPROM»UIC 823073378, «ВПАКИДЖИНГ»UIC 203813801, «ДАНСОН ТРЕЙДИНГ»UIC 206534572.

ОСОБА_12 , громадянин рф, також являється генеральним директором ООО «Доминанта-Сервис» ИНН 5036161256, зареєстроване за адресою: рф, московська обл, м. Подольск, вул. Комсомольска, 1, стр. 49, прим. 1 кімн.218 (власники болгарська компанія «DANSON-BG OOD» та російська компанія ООО «ДАНСОН-РУ») та генеральним директором АО «Доминанта- Сервис» ИНН 7714122399, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольск, вул. Комсомольська, 1, стр.49, прим.1 кімн.223, вказані підприємства спеціалізуються на оптовій торгівлі фармацевтичною продукцією, парфумерними та косметичними товарами. Також являється одним із власників російської компанії ООО «Доминанта СТ» ИНН 7714209427, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольськ, вул. Комсомольська, 1, стр. 49, прим.1 кімн.172, спеціалізуються на оренді та розпорядженні власним та орендованим не житловим майном. Крім того, ОСОБА_12 являється директором низки інших компаній.

ОСОБА_15 , болгарський бізнесмен, який має частку у фармацевтичному бізнесі, що володіє «Фармацевтичними заводами МИЛВЕ», компаніями «ВЕТРПРОМ», «ДАНСОН ТРЕЙДІНГ» та низкою інших фірм, що мають різну спеціалізацію.

ОСОБА_20 громадяни Болгарії, (ймовірно пов`язаний родинними зв`язками зі ОСОБА_15 ) являється генеральним директором та володіє 100% статутного фонду у російській компанії ООО «ДАНСОН-РУ`ИНН 5036168221, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольск, вул. Комсомольская, 1, буд. 49, прим. 1 кімн. 220, також являється генеральним директором ООО «ФГ Пакэйгинг» ИНН 5036174070, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольск, вул. Комсомольская, 1, буд. 49, прим.1 кімн. 63, що займається оптовою торгівлею фармацевтичною продукцією, парфумерними та косметичними товарами.

ОСОБА_21, має подвійне громадянство Болгарії та рф, бізнесмен, що пов`язаний з британською фірмою LLC «DANHSON», яка здійснює розробку, виробництво і маркетинг лікарських препаратів, харчових добавок і косметики. Фігурант «Панамських паперів», його прізвище пов`язували з офшорами «GENEVER PACIFIC LIMITED», «STC IMPEX LIMITED» (Британські Віргінські острови). Крім того являється одним із власників російських компаній АО «Доминанта-Сервис» ИНН 7714122399, зареєстроване за адересою: рф, московська обл., м. Подольск, вул. Комсомольська, 1, стр.49, прим.1 кімн.223, спеціалізується на оптовій торгівлі фармацевтичною продукцією, ООО «Доминанта СТ» ИНН 7714209427, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольськ, вул. Комсомольська, 1, стр.49, прим. 1 кімн. 172, спеціалізується на оренді та розпорядженні власним та орендованим нежилим майном, та ООО «Транс- Сервис» ИНН 5036064825, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольськ, вул. Комсомольская, 1, стр. 46, прим. 4, спеціалізується на перевезенні вантажів не спеціалізованим транспортними засобами.

ОСОБА_14 являється одним із власників російської компанії ООО «Доминанта СТ» ИНН 7714209427, зареєстроване за адресою: рф, московська обл., м. Подольськ, вул. Комсомольська, 1, стр. 49, прим. 1 кімн. 172, спеціалізується на оренді та розпорядженні власним та орендованим нежилим майном.

Крім того, відповідно до сайту «DANHSON-BG 00D» встановлено, що підприємство здійснює реалізацію медичних виробів на території рф, офіс якого розташовано за адресою: рф, московська обл., м. Подільськ, вул. Комсомольська, буд. 1, контактний телефон НОМЕР_1 , акціонерами підприємства являються громадяни рф ОСОБА_17 та ОСОБА_18 , що свідчить про пов`язаність болгарської компанії «DANHSON-BG OOD» з державою агресором рф.

Таким чином зазначено, що «ASTRA LOGISTIC LTD» та «SAF INVEST LTD» не являються виробниками фармацевтичної продукції. В свою чергу міжнародний фармацевтичний холдинг «DANHSON-BG OOD» являється виробником фармацевтичної продукції, до складу якого входять підприємства, які знаходяться в рф та рб, окремі засновники підприємства являються громадянами рф та мають відповідні бізнес- відгалуження в країнах рф та рб, що свідчить про спорідненість вказаного підприємства з країнами агресорами.

За наслідком проведеного огляду митних документів, наданих службовими особами ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» на адресу Державної митної служби України при проходженні митного кордону України встановлено, що вищевказані підприємства-нерезиденти здійснюють свою фінансово- господарську діяльність в вільних економічних зонах.

Службові особи ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн», маючі на меті злочинний умисел, здійснюють імпорт лікарських засобів та медичних виробів з кінцевою метою ухилення від митних платежів, оподаткування шляхом штучного переведення доходів на компанії «ASTRA LOGISTIC LTD», «SAF INVEST LTD» та «DANHSON-BG OOD», що мають податкові пільги внаслідок роботи у вільних економічних зонах. Крім цього, здійснюють відмивання коштів, які злочинно отримані на території України для придбання лікарських засобів та медичних виробів у «ASTRA LOGISTIC LTD», «SAF INVEST LTD» та «DANHSON-BG OOD», що працюють у вільних економічних зонах за заниженою вартістю. Вказані дії службових осіб ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» призводять до збитків Державному бюджету України в особливо великих розмірах у вигляді не сплати митних зборів та податку на прибуток.

У подальшому аналізом руху коштів зазначено, що ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» протягом 2022 - 2023 років здійснювало закупівлю послуг щодо реєстрації, та проведення експертизи, лікарського засобу під назвою «МІТРА» у ТОВ «Отіфарм» (код 41694122), виробником якого являється Республіканське УВП «Бєлмедпрепарати», та в подальшому його продажу, не зважаючи на наказ МОЗ № 503 від 19.03.2022 року «Про заборону застосування на території України лікарських засобів походженням з рб», відповідно до якого лікарські засоби виробники та/або заявники яких відповідно до відомостей Державного реєстру лікарських засобів України мають юридичну адресу та/або адресу місця провадження діяльності в рб заборонені до застосування на території України, шляхом припинення дії реєстраційних посвідчень таких лікарських засобів.

Аналізом діяльності підприємства зазначено, що ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» здійснює господарську діяльність за допомогою підконтрольного підприємства TOB «АВЕ Фарма» (код 41954834), яке частково відповідає за контроль медичних представників в регіонах, підконтрольних фізичних осіб-підприємців та організовує частину логістичного ланцюга з доставки фармацевтичної продукції в регіони. Виведення отриманих надприбутків, переведення їх у готівку та подальшу легалізацію здійснюється за допомогою афілійованих підприємств: ТОВ «СГ ТОРГ ГРУП» (код 45088944), ТОВ «ВЕСТ МД Трейдинг» (код 44284277), ПП «Промоція Схід Малтіпл Девелопмент» (код 42265362), ПП «Логістика Малтіпл Девелопмент» (код 42264950), ПП «Еліс Малтіпл Девелопмент» (код 41859427), ПП «Захід Малтіпл Девелопмент» (код 42265231), ПП «Галичина Малтіпл Девелопмент» (код 42265205), ПП «Промоція Захід Малтіпл Девелопмент» (код 42265252), ПП «Сервіс Малтіпл Девелопмент» (код 42264987), ПП «Схід Малтіпл Девелопмент» (код 42265294), ПП «Центр Малтіпл Девелопмент» (код 42265158) та інших.

Крім того, з метою мінімізації отриманих надприбутків, уникнення від оподаткування та придания схемі ознак законності ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» та ТОВ «АВЕ Фарма» частково здійснюють виведення грошових коштів, шляхом закупівлі «агентських послуг» підконтрольних фізичних осіб підприємців. В подальшому кошти переводяться у готівку та розподіляється між учасниками схеми.

Також зазначено, що ведення бухгалтерії в тому числі тіньової з ухилення від оподаткування та легалізації отриманих надприбутків, зазначених вище підприємств та підконтрольних фізичних-осіб підприємців здійснює ТОВ «Бізнес-Еккаунт» (код СДРПОУ 41941280).

03.08.2023 року прокурор Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 звернувся з клопотанням до Голосіївського районного суду м. Києва про накладення арешту на майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 02.08.2023 року, де проводиться господарська діяльність ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код ЄДРПОУ 41941076) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський, 132, 15-й поверх, повний перелік якого зазначений в клопотанні.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07.09.2023 року задоволено клопотання прокурора Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 02.08.2023 року, де проводиться господарська діяльність ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код ЄДРПОУ 41941076) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський, 132, 15-й поверх, повний перелік якого зазначений резолютивній частині ухвали.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого чи прокурора, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки відповідно до ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Згідно усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень, володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою, зокрема, і збереження речових доказів.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладено у встановленому цим КПК порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Задовольняючи дане клопотання, слідчий суддя, прийшов до висновку про наявність підстав, передбачених ст. 170 КПК України, для накладення арешту на вищевказане майно, оскільки воно в даному кримінальному провадженні відповідає критеріям, визначеним в ст. 98 КПК України.

Також, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження, всупереч доводам представника, потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінальних правопорушень є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, не може бути арештованим майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів. Метою накладення арешту у поданому клопотанні прокурор зазначив забезпечення збереження речових доказів.

Колегія суддів також звертає увагу, що арешт майна з підстав передбачених ч. 2, 3 ст. 170 КПК України по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від двох останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

З огляду на викладене, зазначені в апеляційній скарзі доводи та підстави, з яких просить апелянт скасувати ухвалу суду не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду справи і не є визначеними законом підставами для скасування оскаржуваного рішення.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, всупереч доводам представника, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 - 173 КПК України, наклав арешт на майно, з метою забезпечення його збереження, врахувавши і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням унеможливлення настання наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, зі змісту апеляційної скарги колегією суддів не виявлено, тому апеляційні скарги задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 07 вересня 2023 року, якою задоволено клопотання прокурора Голосіївської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, яке було вилучене під час проведення обшуку 02.08.2023 року, де проводиться господарська діяльність ТОВ «Форс-Фарма Дистрибюшн» (код ЄДРПОУ 41941076) за адресою: м. Київ, пр. Голосіївський, 132, 15-й поверх, повний перелік якого зазначений резолютивній частині ухвали, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРС-ФАРМА ДИСТРИБЮШН» - адвоката ОСОБА_7 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115982939
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —752/5791/23

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні