Постанова
від 08.12.2010 по справі 2а-1185
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 «а» - 1185\2010

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2010 року м. Г алич

Галицький районний суд І вано - Франківської област і в складі:

головуючого судді Мули О.Д.

секретаря Гомерди Г.М.

розглянувши в місті Галич і в порядку письмово провадж ення справу за адміністратив ним позовом ОСОБА_1 до упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Галицькому районі про перерахунок пенсії, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суд у з адміністративним позовом і просить суд відновити проп ущений строк для звернення д о суду за захистом порушених прав, визнати відмову відпов ідача щодо перерахунку пенсі ї та її виплати - протиправн ими, стягнути з відповідача 330 6 гривень 42 коп. заборгованост і по надбавці до пенсії за пе ріод з 09 липня 2007 року по 31 грудн я 2007 року, з 22 травня 2008 року по 01 тр авня 2010 року в розмірі 30 відсот ків мінімального розміру пен сії за віком з врахуванням ви плачених сум.

Позивач посилається на ті о бставини, що є дитиною війни і згідно ст. 6 Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни" має право на щомісячну до плату до пенсії в розмірі три дцяти відсотків мінімальної пенсії за віком. Проте така до плата не здійснювалася у пов ному обсязі. Вважає відмову в ідповідача неправомірною, ви ходячи із того, що рішеннями К онституційного Суду України від 09 липня 2007 року та 22 травня 200 8 року визнано такими, що не ві дповідають Конституції Укра їни окремі положення Законів України про Державний бюдже т на 2007 рік та на 2008 рік щодо зупи нення дії ст. 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни".

Відповідач подав заперече ння на позов із змісту якого в бачається, що Законом Україн и "Про соціальний захист діте й війни" передбачене тридцят и відсоткове підвищення пенс ії особам, що мають статус ді тей війни і приводу обмеженн я у таких виплатах Конституц ійним Судом України були при йняті відповідні рішення. Пр оте цим же Законом України пе редбачено, що фінансування т аких виплат здійснюється за рахунок коштів Державного бю джету України, а не за рахунок коштів Пенсійного фонду Укр аїни.

Позивач в судове засідання не з' явилася. Згідно подано ї заяви, позивач підтримує по зовні вимоги з викладених у п озовній заяві підстав і прос ить справу розглянути без її участі.

Відповідач також в судове з асідання представника не нап равив, хоча у встановленому з аконом порядку був повідомле ний про час та місце судового засідання. Як вбачається із п оданої заяви, відповідач про сить у задоволенні позову ві дмовити, а також просить розг лянути справу без участі пре дставника.

Справа розглядається з ура хуванням положень ст. 122 ч.4 КАС України в порядку письмовог о провадження.

Дослідивши письмові доказ и по справі, суд вважає, що поз овні вимоги підлягають до за доволення частково.

Закон України « Про соціаль ний захист дітей війни» від 18 листопада 2004 року (зі змінами т а доповненнями станом на час розгляду спірних правовідно син), який набрав чинності з 1 с ічня 2006 року, встановлює право вий статус дітей війни, визна чає основи їх соціального за хисту та гарантує їх соціаль ну захищеність шляхом наданн я пільг і державної соціальн ої підтримки.

Судом встановлено, що позив ач у відповідності до ст. 1 Зак ону України "Про соціальний з ахист дітей війни" має статус дитини війни, що підтверджує ться посвідченням № НОМЕР_1 , виданим у 2001 році управлінн ям Пенсійного фонду України в Галицькому районі.

Статтею 6 Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни" передбачено, що дітям вій ни пенсії або щомісячне дові чне грошове утримання чи дер жавна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії , підвищується на тридцять ві дсотків мінімальної пенсії з а віком.

Законом України "Про Держав ний бюджет України на 2007 рік" ді ю ст. 6 Закону України "Про соці альний захист дітей війни" бу ло зупинено. Також Законом Ук раїни "Про Державний бюджет У країни на 2008 рік та внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України" текст ст. 6 Закону України "Про соціальний захи ст дітей війни" викладено у но вій редакції, згідно якої діт ям війни до пенсії або щоміся чного довічного грошового ут римання чи держаної соціальн ої допомоги, що виплачується замість пенсії, виплачуєтьс я підвищення у розмірі надба вки, встановленої для учасни ків війни.

Проте рішенням Конституці йного Суду України від 09 липня 2007 року по справі №1 - 29/2007 були виз нані неконституційними поло ження ст. 111 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік", а отже відновлено дію с т. 6 Закону України "Про соціал ьний захист дітей війни". Крім цього рішенням Конституційн ого Суду України від 22 травня 2008 року було визнано такими що не відповідають Конституції України положення розділу І І "Внесення змін до деяких зак онодавчих актів України" Зак ону України "Про Державний бю джет України на 2008 рік та про вн есення змін до деяких законо давчих актів України".

Відповідно до резолютивни х частин вказаних рішень Кон ституційного Суду України, в они мають преюдиціальне знач ення для судів загальної юри сдикції при розгляді ними по зовів у зв'язку з правовіднос инами, які виникли внаслідок дії положень статей законів , що визнані неконституційни ми. Також рішення Конституці йного Суду України є обов'язк овими для виконання на всій т ериторії України.

Статтею 152 Конституції Укра їни передбачено, що Закони, ін ші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконс титуційними, втрачають чинні сть з дня ухвалення Конститу ційним судом України рішення про їх неконституційність.

А тому з 09 липня 2007 року норми Закону України «Про державни й бюджет України на 2007 рік» та з 22 травня 2008 року норми Закону У країни «Про державний бюджет України на 2008 рік», які визнан і рішенням Конституційного С уду України неконституційни ми втратили чинність.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що управління Пен сійного фонду України в Гали цькому районі Івано-Франківс ькій області неправомірно не нарахував за період з 09 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року та не донарахував за період з 22 трав ня 2008 року по 01 травня 2010 року і не виплатив за вказані періоди позивачу підвищення до пенс ії, як дитині війни у розмірі в становленому ст. 6 Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни».

Позивач просить в своєму по зові стягнути із відповідача визначену суму недоплаченог о підвищення до пенсії, однак суд вважає, що вирішуючи таку позовну вимогу, судом фактич но буде проведено нарахуванн я недоплаченого підвищення д о пенсії, що стане підміною фу нкцій управління Пенсійного фонду України в Галицькому р айоні Івано-Франківській обл асті.

Судовий збір не підлягає ст ягненню з відповідача, оскіл ьки Пенсійний фонд України з гідно Декрету Кабінету Мініс трів України «Про державне м ито» звільнений від його спл ати.

На підставі вищевикл аденого, ст. 152 Конституції Укр аїни, ст. 28 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», с т. ст. 1, 6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» , рішень Конституційного Суд у України від 09 липня 2007 року №6 - рп/2007 та від 22 травня 2008 року №10 - рп/2008, керуючись ст. ст. 2, 3. 6, 8-11, 86, 94, 122 ч.4, 158 - 163 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд, -

постановив:

Позов задовольнити частко во.

Визнати дії управління Пен сійного фонду України в Гали цькому районі щодо відмови у підвищенні розміру пенсії ОСОБА_1, як дитині війни, про типравними.

Зобов' язати управління П енсійного фонду України в Га лицькому районі здійснити ОСОБА_1 перерахунок та випл атити підвищення до пенсії я к дитині війни у розмірі трид цяти відсотків мінімальної п енсії за віком, встановленої ст. 28 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» за пері од із 09 липня по 31 грудня 2007 року , із 22 травня 2008 року по 01 травня 20 10 року відповідно до ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» з врахуван ням виплачених за вказані пе ріоди сум.

В задоволенні решти позовн их вимог ОСОБА_1 до управл іння Пенсійного фонду Україн и в Галицькому районі відмов ити.

Постанова суду може бути ос каржена до Львівського Апеля ційного адміністративного с уду протягом десяти днів з дн я отримання копії постанови.

Головуючий:

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено21.01.2011
Номер документу13048846
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1185

Ухвала від 20.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Красіков Сергій Іванович

Постанова від 23.11.2010

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Любов Олексіївна

Ухвала від 08.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук Михайло Петрович

Постанова від 28.10.2010

Адміністративне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева Оксана Валентинівна

Постанова від 29.11.2010

Адміністративне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Кардашенко Олексій Анатолійович

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Мула Олег Дмитрович

Постанова від 22.12.2010

Адміністративне

Станично-Луганський районний суд Луганської області

Дьоміна Олена Петрівна

Ухвала від 17.12.2010

Адміністративне

Святошинський районний суд міста Києва

Кирилюк Галина Миколаївна

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Тетяна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні