Постанова
від 14.12.2010 по справі 2а-1185
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2а-1185/2010 року

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 грудня 2010 року с мт. Леніне

Суддя Ленінського район ного суду Автономної Республ іки Крим Красіков С.І., розгля нув у порядку скороченого пр овадження адміністративну с праву за позовом ОСОБА_1 д о Управління Пенсійного фонд у України в Ленінському райо ні АР Крим про визнання проти правною бездіяльність та зоб ов' язання вчинити певні ді ї,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка просить суд зобов' язати відповідача на рахувати та виплатити ій як « дитині війни» за 2009- 2010 роки соці альну допомогу у сумі 3025 грн. 20 к оп. Вимоги мотивовані тим, що в она підпадає під категорію « дитина війни» в розумінні За кону України «Про соціальний захист дітей війни» і має пра во на пільги, передбачені цим Законом. Однак з вини відпові дача пільги за вказаний пері од ій не виплачені.

Відповідно до ч.4 ст. 183-2 КАС Ук раїни суд розглянув справу у порядку скороченого провадж ення.

Дослідивши письмові запер ечення на позов та матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

Судом встановлено, що позивачка народилася ІНФ ОРМАЦІЯ_1, на час закінчення другої світової війни ій бул о менш ніж 18 років, тому вона є о собою, яка віднесена до катег орій осіб, визнаних дітьми ві йни.

Згідно ст. 6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни» дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Відповідно до ч.1 ст. 28 З акону України «Про загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування» мінімальний розмір пенсій за віком встан овлюється у розмірі прожитко вого мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність, визна ченого законом.

Судом встановлено, що позивачці протягом 2009-2010 роки н араховувалася та виплачувал ася щомісячна соціальна допо мога як дитині війни у розмір і 10% від розміру прожиткового мінімуму, у зв' язку з чим нед орахована та недоплачена поз ивачці щомісячна держана до помога, як дитині війни.

Твердження відповідача пр о те, що за основу розрахунку державної соціальної допомо ги дітям війни не може бути пр ийнятий розмір мінімальної п енсії за віком, оскільки цей р озмір застосовується виключ но для розмірів пенсії, призн ачених згідно з Законом Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», на думку суду не є підст авою для відмові позивачу у п озові, оскільки, згідно ст. 8 КА С України забороняється відм ова в розгляді та вирішенні а дміністративної справи з мот ивів неповноти, неясності, су перечливості чи відсутності законодавства, яке регулює с пірні відносини, і суд при вир ішенні справи керується прин ципом верховенства права, ві дповідно до якого зокрема лю дина, її права та свободи визн аються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямо ваність діяльності держави.

Відсутність бюджетних кош тів, призначених на ці виплат и, не може бути прийнята до ува ги, оскільки з огляду на право ву позицію Європейського Суд у з прав людини реалізація ос обою права, що пов'язане з отри манням бюджетних коштів, яке базується на спеціальних та чинних на час виникнення спі рних правовідносин норматив но-правових актів національн ого законодавства, не може бу ти поставлена у залежність в ід бюджетних асигнувань. Так им чином, невиконання або нен алежне виконання законів, як ими передбачені певні соціал ьні гарантії, через відсутні сть коштів для їх виплати не є підставою для неви плати щомісячної державної с оціальної допомоги дітям вій ни в передбаченому Законом р озмірі.

Судом також не приймаються до уваги посилання відповід ача на те, що позивачка не звер талася за перерахунком пенсі ї, оскільки в наданої до суду к опії пенсійного посвідчення позивачці є штамп «Дитина в ійни»

Проте, ст. 99 КАС України визначено, що адміністратив ний позов може бути подано в м ежах строку звернення до адм іністративного суду, встанов леного цим Кодексом або інши ми законами. Для звернення до адміністративного суду за з ахистом прав, свобод та інтер есів особи встановлюється ше стимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислю ється з дня, коли особа дізнал ася або повинна була дізнати ся про порушення своїх прав, с вобод чи інтересів.

Позивачка звернулас я з позовом до суду 08.12.2010 року, до казів на підтвердження поваж ності пропуску строку зверне ння до суду не надала, у зв' яз ку з чим суд вважає, що підстав и для поновлення зазначеного строку відсутні. Відповідач просить суд у задоволенні по зову відмовити, посилаючись на вимоги ст.ст. 99, 100 КАС України .

Враховуючи, що вимоги позивачці про нарахування щ омісячної державної допомог и за 2009 рік та січень- травень 20 10 року є обґрунтованими, однак позивачкою без поважних при чин пропущений встановлений ст. 99 КАС України строк зверне ння до суду за захистом зазна ченого порушеного права, а ві дповідач наполягає на застос уванні наслідків пропущення строків, суд вважає, що позов у даної частині задоволенню не підлягає.

Суд відмовляє позивачці у н арахуванні конкретних сум ви ходячи з того, що, суд не наділ ений правом на призначення т а визначення розміру виплати допомоги замість суб' єкта владних повноважень, ці дії в ідносяться до виключної комп етенції суб' єкта владних по вноважень - відповідача.

Позовні вимоги підлягають задоволенню за червень-лист опад 2010 року, відносно яких стр ок звернення до суду позивач ем не пропущений.

Приймаючи до уваги, що суд задовольнив позовні вим оги частково, суд вважає необ хідним стягнути на користь п озивачці судовій збір пропор ційно сумі заявлених вимог у розмірі 1 грн. 70 коп.

Керуючись ст.ст. 6, 8-13, 17, 18, 23, 86, 94, 104, 122, 128, 158-163, 167 КАС України ,-

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити частково.

Зобов' язати Управління П енсійного Фонду України в Ле нінському районі АР Крим зді йснити ОСОБА_1 ІНФОРМА ЦІЯ_1, перерахунок надбавки до пенсії відповідно до ст. 6 Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни» в роз мірі 30% мінімальної пенсії за віком, передбаченої ст. 28 Зако ну України «Про загальнообов ' язкове пенсійне страхуван ня» та провести відповідні в иплати з 08 червня 2010 року по 08 гр удня 2010 року з урахуванням вже проведених виплат.

В решті позовних вимог відм овити.

Стягнути з Державного бюд жету України на користь О СОБА_1 1 (одна ) грн. 70 коп. судового збору.

Постанову може бути оскарж ено до Севастопольського апе ляційного адміністративног о суду шляхом подання через Л енінський районний суд Автон омної Республіки Крим апеляц ійної скарги протягом десят и днів з дня отримання копії постанови..

Суддя /підпис/ С.І.Кр асіков

З оригіналом згідно : судд я

Постанова набрала закон ної сили «


»
2010 року

Оригінал постанови знаход иться у справі №2а - 1185/2010 р.

Суддя

СудЛенінський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу13528393
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1185

Ухвала від 20.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 14.12.2010

Адміністративне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Красіков Сергій Іванович

Постанова від 23.11.2010

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Любов Олексіївна

Ухвала від 08.12.2010

Адміністративне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук Михайло Петрович

Постанова від 28.10.2010

Адміністративне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Плечищева Оксана Валентинівна

Постанова від 29.11.2010

Адміністративне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Кардашенко Олексій Анатолійович

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Мула Олег Дмитрович

Постанова від 22.12.2010

Адміністративне

Станично-Луганський районний суд Луганської області

Дьоміна Олена Петрівна

Ухвала від 17.12.2010

Адміністративне

Святошинський районний суд міста Києва

Кирилюк Галина Миколаївна

Постанова від 06.12.2010

Адміністративне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Стрельченко Тетяна Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні