Рішення
від 13.09.2010 по справі 2-452
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-452/2010 рік

ЗАОЧНЕ Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2010 року Ле нінський районний суд Автон омної Республіки Крим

в складі головуючого: К расікова С.І.

при секретарі: Бу раковій Л.Ш.

розглянувши у відкрит ому судовому засіданні смт . Леніне цивільну справу за п озовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про витребування незаконн о вилучених документів та ст ягнення моральної шкоди, зап одіяну противоправними діям и,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звер нувся до Ленінського районно го суду АР Крим з позовом до ОСОБА_3 про витребування не законно вилучених документі в та стягнення моральної шко ди, заподіяну противоправним и діями останнього, мотивуюч и свої вимоги тим, що він мешка є за адресою АДРЕСА_1 разо м з сином ОСОБА_4 та його др ужиною ОСОБА_5. У 2009 році йог о син ОСОБА_3, коли ні кого н е було вдома забрав його пасп орт громадянина України, а та кож будинкову книгу, воєнний квіток, свідоцтво про народж ення, свідоцтво про шлюб, ощад ну книжку, та посвідчення на о рдена. Він неодноразово звер тався до відповідача з проха нням повернути документи, ал е останній відмовився, мотив уючи це тим, що документи у ньо го будуть у більший небезпец і. Позивач не маючи документі в, позбавлений можливості от римувати пенсію, та здійснюв ати цивільно-правові правочи ни, поїхати у санаторій, зверт атися у лікарню. Просить зобо в' язати відповідача поверн ути йому паспорт громадянина України, свідоцтво про народ ження, домову книгу на будино к АДРЕСА_1, воєнний квіток , свідоцтво про шлюб, ощадну кн ижку, посвідчення на ордена п озивача, а також стягнути на й ого користь3000 гривень за запо діяну йому моральну шкоду.

До судового засіданні по зивач не з' явився.

Представник позивача О СОБА_6 у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив задовольнити з навед ених в позові підстав.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданн і пояснили, що вони мешкають р азом з позивачем, та син остан нього ОСОБА_3 забрав у поз ивача документи на будинок, п аспорт, посвідчення на орден а та інші документа, та відмов ляється їх повертати позива чеві.

Відповідач ОСОБА_3 до судового засідання не з' яв ився, про час та місце розгля ду справи був повідомлений н алежним чином, про причини н ез' явлення суд не повідомив , заперечень на позов не надав .

Згідно ст. 197 ч.2 ЦПК України в зв' язку з неявкою учасник ів процесу в судове засідан ня, фіксування процесу техні чними засобами не здійснюва лось.

Всесторонньо дослід ивши та давши оцінку матеріа лам справи,суд знаходить поз овні вимоги обгрунтованими та такими, що підлягають зад оволенню частково з наступни х підстав.

Судом з матеріалів справ и встановлено, що позивач О СОБА_2 мешкає за адресою А ДРЕСА_1 та разом з ним мешкає його син ОСОБА_4 та невіст ка ОСОБА_5 (а.с. 5).

Як вбачається з копії пос танови про відмову у порушен і кримінальної справи від 30 жо втня 2009 року та матеріалів пер евірки №2342 (а.с 34), листа МВС Укра їни в АР Крим (а.с. 9), паспорт та і нши документи позивача знахо дяться у відповідача.

Згідно ч. 1 ст. 11 ЦПК України « Суд розглядає цивільні справ и не інакше як за зверненням ф ізичних чи юридичних осіб, по даним відповідно до цього Ко дексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів с торін та інших осіб, які берут ь участь у справі.»

Згідно ч. 1, 2 ст. 60 ЦПК України « Кожна сторона зобов'язана до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крі м випадків, встановлених ст.. 6 1 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та інши ми особами, які беруть участь у справі.»

Відповідно до п. 1, 4, 8, 23 П оложення про паспорт громадя нина України паспорт громадя нина України є документом, як ий посвідчує особу власника паспорта, підтверджує його г ромадянство та є власністю г ромадянина України і не може бути вилучений у його власни ка.

Згідно ст. 15 ЦК України кожн а особа має право на захист св ого цивільного права у разі й ого порушення. Як встановлен о судом у судовому засіданні з пояснень представника поз ивача, допитів свідків, копії постанови про відмову у пору шенні кримінальної справи, в ідповідач своїми діями поруш ив цивільні права позивача в илучивши у останнього докуме нти, які є власністю позивача .

Згідно ст. 387 ЦК України позив ач має право витребувати сво є майно від особи, яка його нез аконно, без відповідної прав ової підстави заволоділо ним .

Таким чином вимоги позивач а про витребування у відпові дача документів, які належат ь позивачеві обґрунтовані та підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Вимоги позивача про стягне ння з відповідача моральної шкоду у сумі 3000 гривень на підс таві ст. 1167 ЦК України задоволе нню не підлягають, оскільки п озивач не надав суду жодного доказу того що відповідач ск оїв неправомірні дії, які зав дали позивачеві моральну шко ду.

На підставі ст. 41 Констит уції України, ст. ст. 15,16, 23, 386, 387, 1167 Ци вільного Кодексу України, та керуючись ст.ст. 3, 11, 15, 60, 208, 212-215, 218, 226 ЦП К України суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов Судденко Григорі я Петровича задовольнити ч астково.

Зобов' язати О СОБА_3 повернути ОСОБА_2 паспорт громадянина України , свідоцтво про народження ОСОБА_2, домову книгу на буд инок АДРЕСА_1, воєнний кві ток на ім' я ОСОБА_2, свідо цтво про шлюб ОСОБА_2, ощад ну книжку, посвідчення на орд ена ОСОБА_2

В іншій частині позовних в имог - відмовити.

Рішення може бути оскарже но до Апеляційного суду Авто номної Республіки Крим у м. Феодосії через Ленінський районний суд АРК протягом де сяти днів з дня його проголо шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під ча с проголошення судового ріш ення, можуть подати апеляцій ну скаргу протягом десяти дн ів з дня отримання копії цьо го рішення.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року для подання апеляційно ї скарги,якщо апеляційну ска ргу не було подано. У разі пода ння апеляційної скарги ріше ння, якщо його не скасовано, на бирає законної сили після ро згляду справи апеляційним с удом.

Суддя Ленінського рай онного суду

Автономної Республіки К рим С.І.Красіков

З оригіналом згідно : суд дя /підпис/ С.І. Красіков

Рішення набрало законно ї сили «


»
2010 року

Оригінал рішення знаход иться у справі №2-452/2010

Суддя С.І . Красіков

СудЛенінський районний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення13.09.2010
Оприлюднено31.01.2011
Номер документу13529527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-452

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 18.11.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Вівчар Г. А.

Рішення від 10.02.2011

Цивільне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Букреєва І. А.

Рішення від 05.05.2009

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Іваненко І. В.

Ухвала від 26.01.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О. П.

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Красіков Сергій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні