Постанова
від 25.01.2011 по справі 14/240-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2011 р. № 14/240-10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів :

головуючий суддя Муравйов О.В.,

судді Полянський А.Г.,

Яценко О.В.,

розглянувши

касаційну скаргу ТОВ "Дитяча спортивно-озд оровча школа олімпійського р езерву"

на постанову Дніпропетровського апел яційного господарського су ду від 23.11.2010 року

у справі № 14/240-10 господарського су ду Дніпропетровської област і

за позовом Заступника прокурора Дні пропетровської області в інт ересах держави в особі Дніпр опетровської міської ради

до ТОВ "Дитяча спортивно-озд оровча школа олімпійського р езерву"

про внесення змін до договору

за участю представників сторін:

позивача - не з'явились,

відповідача - не з'явили сь,

прокуратури - Комаса О.Ю. п осв. № 75

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Госп одарського суду Дніпропетро вської області від 21.09.2010 р. (судд я - Панна С.П.) в позові відмов лено.

Постановою Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду від 23.11.2010 р. (су дді - Бахмат Р.М., Лотоцька Л.О ., Євстигнеєва О.С.) рішення Гос подарського суду Дніпропетр овської області від 21.09.2010 р. ска совано. Прийнято нове рішенн я. Позов задоволено. Змінено п .4.1 договору оренди землі від 26. 04.2007 р., укладеного між Дніпропе тровською міською радою та Т овариством з обмеженою відпо відальністю "Дитяча спортивн о-оздоровча школа олімпійськ ого резерву" м. Дніпропетровс ьк, посвідченого приватним н отаріусом Дніпропетровсько го міського нотаріального ок ругу ОСОБА_1, реєстровий № 981, виклавши його у такій редак ції: "п.4.1 Орендна плата за корис тування земельною ділянкою в становлюється відповідно до Закону України "Про оренду зе млі" та не може бути меншою три кратного розміру земельного податку, що встановлюється З аконом України "Про плату за з емлю" та відповідно до рішенн я Дніпропетровської міської ради від 06.08.08 р. № 39/35 у розмірі мін імальної ставки орендної пла ти, встановленої Законом Укр аїни "Про оренду землі". Стягну то з Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Дитяча спор тивно-оздоровча школа олімпі йського резерву" м. Дніпропет ровськ в доход державного бю джету державне мито в сумі 127 г рн. 50 коп. та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн .

Не погоджуючиcь з пост ановою апеляційного господа рського суду, ТОВ "Дитяча спор тивно-оздоровча школа олімпі йського резерву" звернулось до Вищого господарського суд у України з касаційною скарг ою, в якій просить її скасуват и та залишити в силі рішення м ісцевого господарського суд у, мотивуючи скаргу доводами про порушення судом норм мат еріального та процесуальног о права.

Розглянувши матеріа ли справи, оцінивши доводи ка саційної скарги, перевіривши правильність застосування с удом норм матеріального та п роцесуального права, колегія суддів Вищого господарськог о суду України прийшла до вис новку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виход ячи із наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК У країни касаційна інстанція з а результатами розгляду каса ційної скарги має право зали шити постанову апеляційного господарського суду без змі н, а скаргу без задоволення.

Касаційна скарга залиш ається без задоволення, коли суд визнає, що постанова апел яційного господарського суд у прийнята з дотриманням вим ог матеріального та процесуа льного права.

З матеріалів справи вбачається, що 26.04.2007 р. між Дніпр опетровською міською радою ( орендодавець) та ТОВ "Дитяча с портивно-оздоровча школа олі мпійського резерву" (орендар ) укладений договір оренди зе млі загальною площею 0,0395 га, що знаходиться за адресою: м. Дні пропетровськ, Амур-Нижньодні провський район, вул. Маршал а Малиновського.

Згідно п. 1.1 договору о ренди землі орендодавець пер едав, а орендар прийняв в стро кове платне користування зем ельну ділянку, яка знаходить ся за адресою: по вул. Маршала Малиновського, (Амур-Нижньод ніпровський район) і зареєст рована в Державному реєстрі земель за кадастровим номеро м 1210100000:01:006:0012.

Договір було укладе но на десять років - (п.3.1). Нормат ивна грошова оцінка земельно ї ділянки на час укладання ць ого договору становила 83 491,29 гр н. (п.2.3).

Річна орендна плата за земельну ділянку встанов люється у грошовій формі (у гр ивнях), у розмірі 0,03 відсотка її нормативної грошової оцінки . (4.1).

Орендна плата вносит ься орендарем, незалежно від результатів діяльності орен даря у розмірі однієї дванад цятої річної суми за базовий податковий (звітний) період, я кий дорівнює календарному мі сяцю, щомісячно протягом 30 кал ендарних днів, наступних за о станнім календарним днем зві тного (податкового) місяця на рахунок орендодавця і на май бутній період вноситься на т ермін не більше одного кален дарного року.(4.4.)

Пунктом 4.7 договору с торони передбачили, що розмі р орендної плати переглядаєт ься щорічно, або у разі: зміни умов господарювання, передба чених договором; змін у цільо вому використанні земельної ділянки; зміни розмірів земе льного податку, підвищення ц ін, тарифів, у тому числі внасл ідок інфляції; зміни коефіці єнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

в інших випадках, передбач ених законом.

Умовами пунктів 12.1-12 .2 договору встановлено, що зм іна умов договору здійснюєть ся у письмовій формі за взаєм ною згодою сторін, а у разі нед осягнення згоди щодо зміни у мов договору спір розв' язує ться у судовому порядку.

Законом України "Пр о внесення мін до деяких зако нодавчих актів України" № 309 ві д 03.06.2008 р., внесено зміни до ст. 21 За кону України "Про оренду земл і" та визначено, що річна орен дна плата за земельні ділянк и, які перебувають у державні й або комунальній власності , надходить до відповідних бю джетів, розподіляється і вик ористовується відповідно до закону і не може бути меншою: - для земель сільськогоспод арського призначення - роз міру земельного податку, що в становлюється Законом Украї ни "Про плату за землю";- для інш их категорій земель - трикра тного розміру земельного под атку, що встановлюється Зако ном України "Про плату за земл ю."

З метою приведення р аніше укладених позивачем до говорів оренди земельних діл янок у відповідність до діюч ого законодавства, Дніпропет ровською міською радою було прийнято рішення № 39/35 від 06.08.2008 р . "Про внесення змін до рішень міської ради та її виконавчо го комітету у галузі земельн их відносин і приведення дея ких рішень міської ради з пит ань передачі земельних ділян ок та діючих договорів до вим ог чинного законодавства".

Відповідно до ст. 651 Ц К України, зміна або розірван ня договору допускається лиш е за згодою сторін, якщо інше н е встановлено договором або законом.

Договір може бути зм інено або розірвано за рішен ням суду на вимогу однієї із с торін у разі істотного поруш ення договору другою стороно ю та в інших випадках, встанов лених договором або законом.

Згідно ст. 654 ЦК Україн и, зміна або розірвання догов ору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінює ться або розривається, якщо і нше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Зміна умов договор у оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди з емлі спір вирішується в судо вому порядку (ст. 30 Закону Укра їни "Про оренду землі").

Приймаючи рішення про задоволення позову, апел яційний господарський суд ви ходив з того у зв' язку із змі нами законодавства, умови сп ірного договору щодо розміру орендної плати не відповіда ли вимогам чинного земельног о законодавства та підлягали приведенню укладеного догов ору оренди землі від 26.04.2007 р. у ві дповідність до діючого закон одавства, а також у зв' язку з прийняттям Дніпропетровськ ою міською радою рішення № 39/35 в ід 06.08.2008 р. "Про внесення змін до р ішень міської ради з питань п ередачі земельних ділянок та діючих договорів до вимог чи нного законодавства".

Вказана позиція Дн іпропетровського апеляційн ого господарського суду узго джується з позицією Верховно го Суду України, яка викладен а у постанові від 06.12.2010 р. по спра ві № 2-1/10068-2008.

Статтею 11128 ГПК України пе редбачено, що рішення Верхов ного Суду України, прийняте з а наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішенн я з мотивів неоднакового зас тосування судом (судами) каса ційної інстанції одних і тих самих норм матеріального пр ава у подібних правовідносин ах, є обов'язковим для всіх суб 'єктів владних повноважень, я кі застосовують у своїй діял ьності нормативно-правовий а кт, що містить зазначену норм у права, та для всіх судів Укра їни. Суди зобов'язані привест и свою судову практику у відп овідність із рішеннями Верхо вного Суду України.

Верховним Судом України відзначено, що Законом Украї ни "Про внесення змін до деяки х законодавчих актів України " від 3 червня 2008 року № 309-УІ (309-17) вне сено зміни до частин четверт ої та п'ятої статті 21 Закону Ук раїни "Про оренду землі", відпо відно до яких річна орендна п лата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надх одить до відповідних бюджеті в, розподіляється і використ овується відповідно до закон у і не може бути меншою для інш их категорії земель - трикрат ного розміру земельного пода тку, що встановлюється Закон ом України "Про плату за землю ".

Річна орендна плата за зе мельні ділянки, які перебува ють у державній або комуналь ній власності, не може переви щувати 12 відсотків їх нормати вної грошової оцінки.

Статтею 30 Закону України "П ро оренду землі" передбачено , що зміна умов договору оренд и землі здійснюється за взає мною згодою сторін.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оре нди землі спір вирішується в судовому порядку.

Отже, нормами чинного зак онодавства передбачено можл ивість зміни умов договору з а рішенням суду на вимогу одн ієї із сторін у випадках вста новлених договором або закон ом. Оскільки сторонами в дого ворі оренди передбачена можл ивість збільшення розміру ор ендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державн ої та комунальної власності є регульованою ціною, тому за конодавча зміна граничного р озміру цієї плати є підставо ю для перегляду розміру орен дної плати, встановленої умо вами договору.

За таких обставин, переві ривши у відповідності до ч. 2 с т. 1115 ГПК України юридичну оцін ку обставин справи та повнот у їх встановлення у постанов і апеляційного господарсько го суду, колегія суддів дійшл а висновків про те, що суд в по рядку ст. ст. 43, 47, 43, 99, 101 ГПК України всебічно, повно і об' єктивн о розглянув в судовому проце сі всі обставини справи в їх с укупності, дослідив подані с торонами в обґрунтування сво їх вимог і заперечень докази ; належним чином проаналізув ав відносини сторін та дійшо в обґрунтованого висновку пр о задоволення позову.

Твердження оскаржувача про порушення і неправильне застосування апеляційним го сподарським судом норм матер іального та процесуального п рава при прийнятті постанови не знайшли свого підтвердже ння, в зв' язку з цим підстав д ля зміни чи скасування закон ного та обґрунтованого судов ого акту колегія суддів не вб ачає.

В судовому засіданні ого лошена вступна та резолютивн а частини постанови.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, п. 1 с т. 1119, 11111 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну ска ргу Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Дитяча спор тивно-оздоровча школа олімпі йського резерву" залишити бе з задоволення.

Постанову Дніпропетровс ького апеляційного господар ського суду від 23.11.2010 року у спр аві № 14/240-10 залишити без змін.

Поновити виконання поста нови Дніпропетровського апе ляційного господарського су ду від 23.11.2010 року у справі № 14/240-10 Го сподарського суду Дніпропет ровської області.

Головуючий суддя Муравйов О.В.

Судді Полянський А.Г.

Яц енко О.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13652239
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/240-10

Ухвала від 04.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Постанова від 25.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні