Ухвала
від 04.02.2011 по справі 14/240-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну(Си мона Петлюри), 16 тел. 235-24-26

УХВАЛА

про відкладення розгляду с прави

"04" лютого 2011 р. С права № 14/240-10

Господарський суд Київ ської області у складі судді Бацуци В. М.

при секретарі судового зас ідання Поліщук О. Д.

за участю представників учасників процесу:

від позивача: ОСОБА_1 (па спорт НОМЕР_1, виданий Бро варським МВ ГУ МВС України в К иївській області 15.05.1997 р.), ОСО БА_2 (договір № 3 про надання ю ридичних послуг від 18.01.2008 р.);

від відповідача-1: ОСОБ А_3 (довіреність б/н від 20.05.2010 р.) , ОСОБА_4 (довіреність б/н ві д 01.04.2010 р.);

від відповідача-2: ОСОБ А_5 (довіреність № 104 від 24.11.2010 р.);

від третьої особи: не з' явились;

розглянувши матеріали спр ави

за позовом Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1, м . Бровари

до:

1) Приватного під приємства „АП „Укртранс”, с. К расилівка, Броварський район ;

2) Приватного акціо нерного товариства „Українс ька-охоронна страхова компан ія”, м. Київ;

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних ви мог на предмет спору на сторо ні відповідача, ОСОБА_6, АДРЕСА_1

про стягнення 600 000, 00 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 13.12.2010 р. порушено провадження у справі № 14/240-10 за позовом ФОП ОСОБА_1 до ПП „АП „Укртранс” про стягнення 600 000, 00 грн. і призн ачено її розгляд у судовому з асіданні за участю представн иків учасників процесу на 22.12.20 10 р. Також даною ухвалою залуч ено до участі у справі третю о собу, що не заявляє самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача, - ОСОБА _6.

22.12.2010 р. за наслідками судовог о засідання судом винесено у хвалу, якою відкладено розгл яд справи на 14.01.2011 р.

14.01.2011 р. за наслідками судовог о засідання судом винесено у хвалу, якою відкладено розгл яд справи на 04.02.2011 р. Також даною ухвалою залучено до участі у справі відповідача - Приватн е акціонерне товариство „Укр аїнська-охоронна страхова ко мпанія”.

04.02.2011 р. у судовому засіданні п озивач та представник позива ча надали частково документи , витребувані судом, та усні по яснення щодо своїх позовних вимог.

Представники відповідача- 1 у судовому засіданні надали усні пояснення щодо своїх за перечень проти позову.

Представник відповідача-2 н адав відзив № 209 від 01.02.2011 р. на поз овну заяву, у якому просить су д відмовити позивачу у задов оленні позову до відповідача -2 повністю, а також надав усні пояснення щодо своїх запере чень проти позову.

Представник третьої особи у судове засідання не з' яви вся, хоча про судове засіданн я був повідомлений належним чином, про причини своєї неяв ки у судове засідання суд не п овідомив, документи, витребу вані судом, не надав.

Крім того, у судовому засіда нні представники відповідач а-1 заявили клопотання про зал учення до участі у справі інш ого відповідача - ОСОБА_6, у зв' язку із тим, що, на думку в ідповідача-1, відшкодування м оральної шкоди позивачу згід но положень Цивільного кодек су України, Закону України „П ро обов' язкове страхування цивільно-правової відповіда льності власників наземних т ранспортних засобів” повинн о здійснюватись особою, визн аною винною у скоєнні дорожн ьо-транспортної пригоди.

Згідно ч. 1 ст. 24 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд за н аявністю достатніх підстав м ає право до прийняття рішенн я залучити за клопотанням ст орони або за своєю ініціатив ою до участі у справі іншого в ідповідача.

Частиною 1 ст. 1 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни передбачено, що підпри ємства, установи, організаці ї, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, як і здійснюють підприємницьку діяльність без створення юр идичної особи і в установлен ому порядку набули статусу с уб' єкта підприємницької ді яльності (далі - підприємства та організації), мають право з вертатися до господарського суду згідно з встановленою п ідвідомчістю господарських справ за захистом своїх пору шених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтере сів, а також для вжиття передб ачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст. 21 Господар ського процесуального кодек су України сторонами в судов ому процесі - позивачами і від повідачами - можуть бути підп риємства та організації, заз начені у статті 1 цього Кодекс у.

Позивачами є підприємства та організації, що подали поз ов або в інтересах яких подан о позов про захист порушеног о чи оспорюваного права або о хоронюваного законом інтере су.

Відповідачами є підприємс тва та організації, яким пред ' явлено позовну вимогу.

Враховуюче те, що предметом позову і спору у даній справі є, крім інших, вимога позивача про стягнення 40 481, 00 грн. мораль ної шкоди, що пред' явлена по зивачем саме до відповідача- 1, а також те, що гр. ОСОБА_6 є фізичною особою, що у встанов леному законодавством поряд ку не набула статусу суб' єк та підприємницької діяльнос ті, і відповідно не може бути с тороною у даній справі, суд вв ажає, що відсутні процесуаль ні підстави для залучення до участі у справі відповідача - ОСОБА_6, а тому суд дійшов висновку про відмову в задов оленні клопотання відповіда ча - ПП „АП „Укртранс” про залу чення до участі у справі в яко сті відповідача - ОСОБА_6

Також, у судовому засіданні представники відповідача-1 з аявили клопотання про зупине ння провадження у справі, у як ому просили суд звернутись з відповідним судовим доручен ням до іноземного суду або ін шого компетентного органу ін оземної держави - Республік и Туреччина про витребування доказів згідно переліку та з обов' язати турецьку фірму „ Ас-Кар Каросер Санаі ЛТД” над ати відповідному юрисдикцій ному органу Республіки Туреч чина відповіді на питання зг ідно переліку, на час виконан ня доручення зупинити провад ження у справі.

Згідно ч. 1 ст. 79 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни господарський суд зупи няє провадження у справі в ра зі неможливості розгляду дан ої справи до вирішення пов' язаної з нею іншої справи, що р озглядається іншим судом, а т акож у разі звернення господ арського суду із судовим дор ученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного ор гану іноземної держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Господ арського процесуального код ексу України сторона або про курор у разі неможливості са мостійно надати докази вправ і подати клопотання про витр ебування господарським судо м доказів.

За наслідками розгляду кло потання відповідача-1 про зуп инення провадження у справі у зв' язку із необхідністю з вернення господарським судо м із судовим дорученням про н адання правової допомоги до іноземного суду або іншого к омпетентного органу іноземн ої держави, суд дійшов до висн овку про відмову в його задов оленні, оскільки витребуванн я у турецької фірми „Ас-Кар Ка росер Санаі ЛТД”, вказаних у к лопотанні, доказів на даній с тадії розгляду справи є пере дчасним, у зв' язку із можлив істю надання їх суду самим по зивачем.

Відповідно до ст. 77 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд відкладає розгляд справи у р азі нез' явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу, неподання витребуваних дока зів, необхідності витребуван ня нових доказів.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 24, 38, 65, 77, 79, 86 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити в зад оволенні клопотання б/н від 22. 12.2010 р. Приватного підприємства „АП „Укртранс” про залученн я до участі у справі іншого ві дповідача - ОСОБА_6.

2. Відмовити в задов оленні клопотання б/н від 04.02.2011 р. Приватного підприємства „ АП „Укртранс” про зупинення провадження у справі у зв' я зку із необхідністю зверненн я господарським судом із суд овим дорученням про надання правової допомоги до іноземн ого суду або іншого компетен тного органу іноземної держа ви.

3. Відкласти розгля д справи на 25.02.2011 р. о 09 год. 45 хв . Засідання відбудеться в пр иміщенні господарського суд у Київської області: м. Київ, в ул. Комінтерну, 16, зал судових з асідань № 1.

4. Викликати у судов е засідання повноважних пред ставників учасників процесу , повноваження яких мають бут и підтверджені довіреністю, оформленою в установленому п орядку, або іншим документом , визначеним Господарським п роцесуальним кодексом Украї ни.

5. Явка учасників пр оцесу у судове засідання є об ов' язковою.

6. Зобов' язати позива ча надати всі належні та до пустимі докази завдання шкод и відповідачем-1, її розміру, т а докази повного або частков ого відшкодування відповіда чем-1 завданої шкоди.

7. Повторно зобов' яза ти відповідача-1 вико нати вимоги ухвали суду від 13. 12.2010 р. у повному обсязі та надат и докази повного або частков ого відшкодування позивачу з авданої шкоди.

8. Повторно зобов' яза ти третю особу викон ати вимоги ухвали суду від 13.12.2 010 р. у повному обсязі.

9. Учасникам процес у письмові докази, що подають ся до суду, оформити відповід но до вимог ст. 36 ГПК України, а пояснення по суті спору викл асти письмово.

10. Попередит и позивача про те, що згідно п. 5 ст. 81 ГПК України господарськ ий суд залишає позов без розг ляду, якщо позивач без поважн их причин не подав витребува ні господарським судом матер іали, необхідні для вирішенн я спору, або представник пози вача не з' явився на виклик у засідання господарського су ду і його нез' явлення переш коджає вирішенню спору.

11. Попередити учасників процесу про відпо відальність, передбачену п. 5 с т. 83 ГПК України, за ухилення ві д вчинення дій, покладених на них господарським судом, а та кож про те, що згідно ст. 75 ГПК У країни у разі не подання відз иву на позовну заяву і витреб уваних господарським судом д окументів, справу може бути р озглянуто за наявними в ній м атеріалами.

Судд я Бацуца В.М.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.02.2011
Оприлюднено21.02.2012
Номер документу21438744
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/240-10

Ухвала від 04.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 25.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Постанова від 25.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Полянський А.Г.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні