Вирок
від 21.12.2010 по справі 1-157
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-157/10

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2010 року м. Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Гамули Б.С.,

при секретарі Семенюк О.В.,

з участю: прокурора Петрука В.В.,

потерпілої ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Камені-Каширському кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5 року народження, уродженця та жителя с. Видерта Камінь-Каширського району Волинської області, українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, розлученого, непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України,

встановив:

ОСОБА_2, усвідомлюючи свій обовязок згідно виконавчого листа Любешівського районного суду від 22 червня 2010 року, сплачувати на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання малолітньої дочки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6 року народження, в розмірі ? частини всіх видів заробітку щомісячно, але не менше половини неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, починаючи з 15 червня 1998 року та до її повноліття, протягом тривалого часу, а саме з липня 2005 року по 1 грудня 2010 року, від сплати даних коштів злісно ухиляється. Не маючи обмежень по стану здоровя працювати, отримуючи грошовий дохід від сезонних та випадкових заробітків, маючи можливість, але не висловлюючи наміру працевлаштуватись, ухиляючись від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_4, ігнорував виклики в державну виконавчу службу Камінь-Каширського районного управління юстиції. Після проведених працівниками державної виконавчої служби бесід про можливість притягнення до кримінальної відповідальності ОСОБА_2 будь-яких дій, спрямованих на сплату, встановлених рішенням суду, аліментів та погашення заборгованості, не вчинив, в результаті чого заборгованість постійно зростала. Внаслідок злісного ухилення підсудного від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_4 станом на 1 грудня 2010 року утворилась заборгованість по сплаті аліментів на суму 12928 грн. 70 коп.

Підсудний ОСОБА_2 в судовому засіданні винуватість в інкримінованому йому злочині визнав повністю, показав, що йому відомо про обовязок сплачувати аліменти згідно виконавчого листа № 2-351/10 від 22 червня 2010 року. Вказаних коштів не сплачував. Підтвердив, що матеріальної допомоги дитині не надавав та не цікавився її вихованням. Визнав, що знаючи та будучи попередженим при кримінальну відповідальність за ухилення від сплати обовязкових платежів на утримання дочки ОСОБА_4, свідомо ухилявся від їх сплати. Крім того, вказав, що в 2010 році, протягом восьми місяців працював електрогазозварювальником у підприємця ОСОБА_5, за що отримував заробітну плату в розмірі 70 грн. в день. Проте аліментів знову ж таки не сплачував, заборгованість не погасив.

Показання підсудного ОСОБА_2 відповідають фактичним обставинам справи, які ним не оспорюються.

Крім повного визнання підсудним ОСОБА_2 своєї винуватості в інкримінованому йому злочині, його винуватість у вчиненому підтверджується іншими доказами, зібраними в судовому засіданні та встановленими під час досудової підготовки матеріалів по даній кримінальній справі.

Зокрема, показаннями потерпілої ОСОБА_1, яка в судовому засіданні показала, що неодноразово просила підсудного допомагати сімї матеріально, проте жодного разу він аліментів не сплачував.

Крім показань потерпілої винуватість підсудного підтверджується також дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами, зокрема, копією виконавчого листа від 22.06.1998 року, яким підтверджується, що з підсудного стягнено аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання їх неповнолітньої дочки ОСОБА_4 в розмірі ? частини всіх видів заробітку щомісячно, але не менше половини неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, починаючи з 15 червня 1998 року та до досягнення нею повноліття (а.с. 6); поданням ВДВС Камінь-Каширського РУЮ (а.с. 5), протоколом про порушення кримінальної справи від 3 грудня 2010 року (а.с. 1), які свідчать про злісне ухилення ОСОБА_2 від спати аліментів на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітньої дочки ОСОБА_4; довідкою ВДВС Камінь-Каширського РУЮ про нарахування аліментів, якою підтверджено, що станом на 1 грудня 2010 року заборгованість по сплаті аліментів у підсудного становить 12928 грн. 70 коп. (а.с. 26); попередженням ВДВС Камінь-Каширського РУЮ (а.с. 25), яким доведено, що підсудному неодноразово пропонувалось добровільно сплачувати аліменти, а також попереджено про кримінальну відповідальність у разі ухилення від сплати даних обовязкових щомісячних платежів; повідомленням з Камінь-Каширського районного центру зайнятості населення № 1316/05-3 від 29.11.2010 року (а.с. 33), з якого встановлено, що ОСОБА_2 з метою ухилення сплачувати аліменти на обліку не перебуває.

Аналізуючи зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності суд вважає, що підсудний ОСОБА_2 вчинив злочин, передбачений ч. 1 ст. 164 КК України, оскільки злісно ухилялася від сплати встановлених рішенням суду коштів (аліментів) на утримання своєї неповнолітньої дочки.

При призначенні покарання суд враховує, що підсудний ОСОБА_2 вчинив злочин невеликої тяжкості.

Разом з тим, суд приймає до уваги дані про особу підсудного, а саме, за місцем проживання характеризується негативно, до кримінальної відповідальності притягується вперше.

До обставин, що помякшують відповідальність підсудного суд відносить його щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, що обтяжують відповідальність підсудного, суд не вбачає.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що виправлення підсудного ОСОБА_2, а також запобігання вчиненню нових злочинів, як самим підсудним, так і іншими особами можливе при призначенні йому покарання без ізоляції від суспільства у виді громадських робіт та вважає таке покарання необхідним і достатнім для його виправлення.

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, суд

засудив:

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України, призначивши покарання у виді громадських робіт на строк 100 (сто) годин.

На вирок може бути подана апеляція до апеляційного суду Волинської області через Камінь-Каширський районний суд протягом пятнадцяти діб з моменту його проголошення.

Головуючий підпис

З оригіналом згідно

Суддя Камінь-Каширського

районного суду Б.С.Гамула

Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено23.12.2022
Номер документу14125442
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-157

Вирок від 25.11.2010

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Вирок від 28.10.2011

Кримінальне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська О. А.

Постанова від 17.08.2011

Кримінальне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська О. А.

Вирок від 25.06.2011

Кримінальне

Волноваський районний суд Донецької області

Мохов Є. І.

Вирок від 21.12.2010

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Борис Степанович

Вирок від 27.12.2010

Кримінальне

Менський районний суд Чернігівської області

Парфененко Оксана Ярославівна

Вирок від 08.12.2010

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бондарєва І. В.

Вирок від 26.11.2010

Кримінальне

Любарський районний суд Житомирської області

Замега Ігор Іванович

Вирок від 24.11.2010

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Завора І. М.

Постанова від 24.11.2010

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Завора І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні