Постанова
від 04.03.2008 по справі 3/321
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

3/321

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 04.03.2008                                                                                           № 3/321

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Моторного О.А.

 суддів:             

 при секретарі            

 за участю представників:

 від позивача          не з'явились,

 від відповідача           Воронюк О.О.,

 

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Українсько-німецького спільного підприємства "РМГ-Україна" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю

 на рішення Господарського суду м.Києва від 18.10.2007

 у справі № 3/321  

 за позовом                               Компанії РОПЛА Хандельсгез м.б.Х.

 до                                                   Українсько-німецького спільного підприємства "РМГ-Україна" у формі Товариства з обмеженою відповідальністю

             

                       

 про                                                  зобов"язання вчинити дії

 

ВСТАНОВИВ:

 Рішенням Господарського суду міста Києва від 18.10.2007 у справі №3/321 позов задоволено повністю. Зобов'язано відповідача усунути перешкоди у здійсненні прав та обов'язків учасника Українсько-німецького спільного підприємства “РМГ-Україна”, а саме надати представнику відповідача договори купівлі-продажу та повідомити про всі факти відчуження майна за останній рік, в тому числі внесення майна під заставу за період з 03.07.2006 по сьогоднішній день, баланс підприємства за перший квартал 2007 року, звіт підприємства за останній рік, інформацію про права третіх осіб на майно Українсько-німецького спільного підприємства “РМГ-Україна”. Стягнуто з відповідача на користь позивача 85,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, відповідач звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій просить рішення скасувати та прийняти нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Позивач надав відзив на апеляційну скаргу, в якому просить апеляційну скаргу задовольнити в повному обсязі, рішення скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Апеляційний господарський суд, розглянувши доводи апеляційної скарги, відзив на апеляційну скаргу, дослідивши наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представника відповідача, встановив наступне:

03.07.2006 між РМГ Регель+Месстехнік Гмбх та компанія РОПЛА Хандельсгез. м.б.Х укладений договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Українсько-німецького спільного підприємства “РМГ-Україна” у формі товариства з обмеженою відповідальністю.

На виконання умов договору РМГ Регель+Месстехнік Гмбх, передав позивачу у власність частку в статутному капіталі Українсько-німецького спільного підприємства “РМГ-Україна” у формі товариства з обмеженою відповідальністю, у розмірі 1 050 000 грн., що становить 50 % статутного фонду.

Рішенням Господарського суду міста Києва у справі № 25/200 від 31.05.2007, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.07.2007, позов компанії РОПЛА Хандельсгез. м.б.Х задоволено та зобов'язано Українсько-німецьке спільне підприємство “РМГ-Україна” у формі ТОВ вчинити всі необхідні дії для внесення змін до установчих документів товариства, у зв'язку зі зміною складу засновників та вимогою колишнього учасника РМГ Регель+Месстехнік Гмбх виключити з назви абревіатуру РМГ, яка є товарним знаком, а також всі дії пов'язані з державною реєстрацією таких змін; зобов'язано Українсько-німецьке спільне підприємство “РМГ-Україна” у формі ТОВ подати всі необхідні документи до Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації для внесення змін до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Як вбачається з матеріалів справи зміни до установчих документів не внесені і у єдиний державний реєстр не внесена інформація про зміну складу засновників товариства.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 Господарського кодексу України, ст. 4 Закону України „Про господарські товариства”, ст. 143 Цивільного кодексу України статут товариства з обмеженою відповідальністю повинен містити відомості, зокрема, про склад засновників та учасників.

Згідно ч. 4 ст. 83 Господарського кодексу України зміни, які сталися в установчих документах господарського товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Відповідно до ч. 5 ст. 89 Цивільного кодексу України зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації, а у випадках, встановлених законом, - з моменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про такі зміни. Юридичні особи та їх учасники не мають права посилатися на відсутність державної реєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін.

В позовній заяві зазначено, що дії відповідача по демонтажу та відправці обладнання випробувального стенду МТS –6500, який було внесено до його статутного фонду і знаходиться в с. Требухів, Броварського району Київської області, порушує права позивача як учасника товариства, передбачені ст. 116 Цивільного кодексу України, ст. 88 Господарського кодексу України, ст. 10 Закону України “Про господарські товариства”, а також порушує право власності позивача.

Однак, згідно положень ч. 1 ст. 115 ЦК України та ч. 1 ст. 12 Закону України „Про господарські товариства” товариство є власником майна, переданого його учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 116 ЦК України передбачено право учасника господарського товариства одержувати інформацію про діяльність товариства, у порядку встановленому установчим документом.

Згідно п. „г” ст. 10 Закону України „Про господарські товариства” та ч. 1 ст. 88 ГК України учасники товариства мають право одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надати йому для ознайомлення річні баланси, звіти про фінансово-господарську діяльність товариства, протоколи ревізійної комісії, протоколи зборів органів управління товариства.

Враховуючи, що чинним законодавством визначено перелік документів товариства, які мають бути надані його учасникам для ознайомлення з метою реалізації передбачених законом прав, а статутом відповідача не передбачено іншого порядку надання учаснику товариства інформації, тому відповідач не зобов'язаний надавати своїм учасникам інформацію щодо всіх фактів відчуження майна та внесення майна в заставу.

При винесенні постанови, колегією суддів також враховуються обставини, викладені у відзиві на апеляційну скаргу та додатку до нього – ухвалі Господарського суду Рівненської області від 22.11.2007 у справі № 15/322, якою затверджено мирову угоду. Так, згідно вказаної угоди позивач у даній справі відмовляється у повному обсязі від вимог та від виконання всіх виконавчих документів, зокрема у справі № 3/321. Крім того, позивач згідно договору про відступлення права вимоги від 22.11.2007 відступив ВАТ з газопостачання та газифікації „Київоблгаз” право вимоги, а саме право на набуття корпоративних прав (частку у статутному капіталі) відповідача, номінальною вартістю розміру частки 1 050 000 грн., що складає 50 % статутного капіталу товариства.

За таких обставин, апеляційний господарський суд вважає, що підстави для задоволення позову відсутні, тому апеляційна скарга Українсько-німецького спільного підприємства „РМГ–Україна” у формі товариства з обмеженою відповідальністю підлягає задоволенню, а рішення Господарського суду міста Києва від 18.10.2007 у справі № 3/321 –скасуванню.

Відповідно до викладеного, керуючись ст. 49, ст. 101, п. 2 ст. 103, п. 4 ч. 1 ст. 104, ст. 105 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

 1.          Апеляційну скаргу Українсько-німецького спільного підприємства „РМГ–Україна” у формі товариства з обмеженою відповідальністю задовольнити.

2.          Рішення Господарського суду міста Києва від 18.10.2007 у справі № 3/321 скасувати.

3.          В позові відмовити.

4.          Стягнути з Компанії РОПЛА Хандельсгез. м.б.Х. (Котманштрассе 9, А-1120 Відень, Австрія) на користь Українсько-німецького спільного підприємства “РМГ-Україна” у формі товариства з обмеженою відповідальністю (04073, м. Київ, Московський проспект, 15-а, код ЄДРПОУ 30407552) 42,50 грн. відшкодування витрат за подання апеляційної скарги.

5.          Видати наказ. Видачу наказу доручити Господарському суду міста Києва.

6.          Матеріали справи № 3/321 повернути до Господарського суду міста Києва.

 Головуючий суддя                                                                      

 Судді                                                                                          

  

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.03.2008
Оприлюднено09.04.2008
Номер документу1508629
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/321

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Рішення від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 28.04.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Гончар Л.Я.

Ухвала від 06.10.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Туркіна Леоніла Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні