Рішення
від 12.05.2011 по справі 6/230
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/230 12.05.11

За позовом ОСОБА_1

До відповідача Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Агровсевсі т»

Про зобов'язання сплатити диві денди та здійснити виплату ч астки у майні у зв'язку з вих одом зі складу учасників

Суддя Ковтун С.А.

Представники сторін :

не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у міста Києва звернувся з поз овом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальніст ю «Агровсесвіт»про зобов'я зання здійснити виплату диві дендів за весь період діяльн ості товариства згідно зі зв ітом господарської діяльнос ті відповідно до частки пози вача у статутному (складеном у) капіталі відповідача, а так ож зобов'язання відповідач а здійснити виплату частини у майні товариства у зв'язк у з виходом зі складу учасник ів товариства.

Позовні вимоги мотивован і наступними обставинами. 18.12.20 08 р. позивач на розгляд зборів засновників відповідача под ав нотаріально посвідчену за яву про вихід зі складу учасн иків товариства, яку рішення м зборів засновників ТОВ «Аг ровсесвіт»було задоволено. О днак, у порушення ч. 2 ст. 54 Закон у України «Про господарські товариства», позивачеві як у часнику, який вибув, не було ви плачено належну йому частку прибутку, одержаного товарис твом за весь період діяльнос ті останнього та дивіденди.

Ухвалою суду від 19.04.2010 р. поруш ено провадження у справі № 6/230.

Ухвалою суду від 01.07.2010 р. призн ачено у справі судову економ ічну експертизу, проведення якої доручено Київському нау ково-дослідному інституту су дових експертиз, та зобов'я зано товариство з обмеженою відповідальністю «Агровсес віт»надати в розпорядження е ксперта документи, що підтве рджують фактичні внески учас ників, у тому числі ОСОБА_1 , до статутного фонду підприє мства; аналітичні відомості формування статутного фонду та внесків учасників, у тому ч ислі ОСОБА_1; баланс (ф. 1) та з віт про фінансові результати (ф. 2) товариства з обмеженою ві дповідальністю «Агровсесві т»станом на 15.12.2008 р. (або найближ чу звітну дату); інформацію пр о розгляд зборами учасників товариства заяви ОСОБА_1 п ро вихід зі складу учасників .

На адресу господарського с уду міста Києва надійшло кло потання судового експерта пр о вирішення питання щодо над ання товариством з обмеженою відповідальністю «Агровсе світ»витребуваних ухвалою с уду документів, оскільки ста ном на січень 2011 року вони нада ні не були.

Ухвалою суду від 01.02.2011 р. витре бувано від відповідача зазна чені вище документи.

Відповідачем вимоги ухвал и суду не виконано.

До господарського суду міс та Києва з Київського науков о-дослідного інституту судов их експертиз було повернуто матеріали справи № 6/230 з повідо мленням про неможливість над ання висновку судово-економі чної експертизи у зв'язку з недостатністю наданих на ек спертизу матеріалів.

Ухвалою суду від 04.04.2011 р. понов лено провадження у справі та призначено розгляд останньо ї на 18.04.2011 р..

У судове засідання 18.04.2011 р. пр едставники сторін не з`явили сь, про причини неявки суд не п овідомили.

Розгляд справи відкладен о на 12.05.2011 р.. Сторони не з'явили сь повторно.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані доку менти і матеріали, всебічно т а повно з'ясувавши обставин и, на яких ґрунтуються позовн і вимоги і заперечення, об'є ктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення дл я розгляду справи і вирішенн я спору по суті, суд встановив :

17.01.2001 р. Мінською районною у місті Києві державною адмі ністрацією було зареєстрова но Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Агровсесві т»(далі - Товариство).

Відповідно до статуту Това риства його учасниками були: ОСОБА_1 - 20% статутного фонд у, ОСОБА_2 - 20% статутного ф онду, ОСОБА_3 - 30% статутного фонду, ОСОБА_4 - 30% статутн ого фонду.

Пунктом 3.5 статуту Товарист ва в редакції 2001 року передбач ено, що прибуток Товариства в икористовується за рішенням зборів учасників на поповне ння фондів та інші цілі у відп овідності зі статутною діяль ністю.

Пунктом 4.5 статуту Товарист ва передбачено, що при виході учасника із Товариства терм ін та умови повернення грошо вих та майнових вкладів вирі шуються угодою між вибуваючи м та вищим органом Товариств а.

Згідно зі ст. 167 Господарсько го кодексу України корпорати вні права - це права особи, час тка якої визначається у стат утному фонді (майні) господар ської організації, що включа ють правомочності на участь цієї особи в управлінні госп одарською організацією, отри мання певної частки прибутку (дивідендів) даної організац ії та активів у разі ліквідац ії останньої відповідно до з акону, а також інші правомочн ості, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до ст. 116 Цивільно го кодексу України, ст. 10 Закон у України «Про господарські товариства»учасники товари ства мають право: брати участ ь в управлінні справами това риства в порядку, визначеном у в установчих документах, за винятком випадків, передбач ених законом; брати участь у р озподілі прибутку товариств а та одержувати його частку (д ивіденди). Право на отримання частки прибутку (дивідендів ) пропорційно частці кожного з учасників мають особи, які є учасниками товариства на по чаток строку виплати дивіден дів; вийти в установленому по рядку з товариства; одержува ти інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасни ка, товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлен ня річні баланси, звіти товар иства про його діяльність, пр отоколи зборів; здійснити ві дчуження часток у статутному капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують учас ть у товаристві, в порядку, вст ановленому законом.

18.12.2008 р. ОСОБА_1 подав на роз гляд зборів учасників Товари ства нотаріально посвідчену заяву про вихід зі складу уча сників, якою просив виплатит и йому частку у статутному фо нді.

Згідно зі ст. 54 Закону Україн и «Про господарські товарист ва»при виході учасника з тов ариства з обмеженою відповід альністю йому виплачується в артість частини майна товари ства, пропорційна його частц і у статутному (складеному) ка піталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товар иства, і в строк до 12 місяців з д ня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вкла д може бути повернуто повніс тю або частково в натуральні й формі. Учаснику, який вибув, виплачується належна йому ча стка прибутку, одержаного то вариством в даному році до мо менту його виходу.

Станом на день розгляду спр ави вартість частини майна т овариства, пропорційна його частці у статутному фонді та дивіденди позивачу не випла чені.

В силу статті 1 ГПК України п ідприємства, установи, орган ізації звертаються до господ арського суду за захистом св оїх порушених або оспорювани х прав і охоронюваних законо м інтересів.

Тобто вимога, з якою позивач звертається до суду повинна кореспондуватися з наведени ми підставами звернення до с уду, тобто носити характер за хисту порушених прав.

Згідно зі ст. 32 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги чи запереченн я сторін, а також інші обстави ни, які мають значення для пра вильного вирішення господар ського спору.

Доведення факту порушення прав, відповідно до ст. 33 ГПК Ук раїни, покладається на позив ача.

Позивач просить суд зобов' язати відповідача сплатити г рошові кошти, що становлять н алежну йому частку у статутн ому фонді та дивіденди.

Для визначення грошового е квівалента (розміру) частки т а дивідендів, що мають бути сп лачені на користь позивача с удом було призначено судову економічну експертизу.

У зв'язку з недостатністю наданих на експертизу матер іалів для вирішення поставле ного питання судову економіч ну експертизу проведено не б уло.

Позивачем самостійно не ви значено розміру частки у ста тутному фонді Товариства та дивідендів, які він просить с тягнути з відповідача.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

Приймаючи рішення, суд зобо в'язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Оскільки позивачем не дове дено розміру частки у статут ному фонді Товариства та див ідендів, які мають бути випла чені на його користь, і суд не має можливості для їх визнач ення, позовні вимоги не підля гають задоволенню за недовед еністю.

Витрати по оплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу, відповідно до ст. 49 Г ПК України, покладаються на п озивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити повністю.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 24.05.2011 р .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.05.2011
Оприлюднено30.05.2011
Номер документу15790082
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/230

Ухвала від 04.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Усенко Є.А.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Зубченко І.В.

Постанова від 21.07.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Швець Віктор Володимирович

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Рішення від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 18.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні