Постанова
від 27.05.2008 по справі 30/132
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/132

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

27.05.08                                                                                           Справа№ 30/132

 За позовом    ДПІ у  Кам”янка-Бузькому   районі  м. Кам”янка-Бузька, Львівська область

до  відповідача  ФГ „ Берізка-1”, с. Дідилів, Кам”янка-Бузький  район, Львівська область  

      про  стягнення  2749,69  грн.          

                                                                                                                            Суддя    Н. Мороз

                                                                                                   При секретарі  Ходачкевич Н.

Представники:

від позивача:        Квасниця Н.Б.- зав. юр. сектором

від відповідача:    н/з

Сторонам, які беруть участь у справі, роз'яснено зміст ст.49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме його процесуальні права та обов'язки, зокрема право заявляти відводи.

Суть спору.

           

         Позов заявлено ДПІ у Кам”янка-Бузькому  районі м. Кам”янка-Бузька, Львівська область  до ФГ „ Берізка-1”, с. Дідилів, Кам”янка-Бузький  район, Львівська область   про  стягнення  2749,69  грн.

            Ухвалою  від 05.05.2008р. судом відкрито провадження у справі та призначено  до розгляду в судовому засіданні на 27.05.2008р.

Представник  позивача позовні вимоги підтримав з причин, наведених у позовній заяві та пояснив,  що заборгованість відповідача  перед бюджетом  становить 2749,69 грн.  та зазначив, що суми податкового зобов”язання відповідача у зазначеному розмірі є узгодженими та у встановлені законом строки до бюджету не сплачені, тобто визнаються сумою  податкового боргу, а тому підлягають стягненню.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, хоча був  належним  чином  повідомлений про час та місце судового засідання, відзив на  позов не направив.

Клопотання про вжиття запобіжних заходів, задоволенню не підлягає    через  відсутність  доказів необхідності забезпечення позову.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення повноважного представника  позивача, суд встановив:

Відповідно до преамбули Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181-ІІІ від 21.12.2000 р. (із змінами та доповненнями), цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який встановлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Відповідно до п.1.12 ст.1. вищезазначеного Закону, контролюючий орган - це державний орган, який у межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснює контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) та погашенням податкових зобов'язань чи податкового боргу. Податкові органи є контролюючим органом, відносно податків і зборів (обов'язкових платежів), які справляються до бюджетів та державних цільових фондів.

Контролюючі органи мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати лише стосовно тих податків і зборів (обов'язкових платежів), які віднесені до їх компетенції цим пунктом.

Органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції.

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, №2181-III від 21.12.2000р., податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до цього закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків у разі, коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу із скаргою про перегляд цього рішення. Остаточне рішення вищого (центрального) органу контролюючого органу за заявою платника податків не підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене в судовому порядку.

ДПІ у Кам”янка-Бузькому районі, на підставі актів про порушення податкового законодавства, винесено податкові повідомлення-рішення (в матеріалах справи), суми податкового зобов”язання, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях  платником є узгодженими. Крім того відповідачем не сплачено податкового зобов”язання, згідно з подним розрахунком  суми податку з власників  транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів за 2007р.  

            Загальна сума заборгованості становить  2749,69  грн., та підлягає стягненню.

          На виконання п.п.6.2.1 ст.6 Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181-ІІІ від 21.12.2000р. (із змінами та доповненнями), яким визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у встановленні строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

ДПІ у Кам”янка-Бузькому  районі на адресу відповідача  направлялись податкові вимоги: перша податкова вимога від 03.12.2007р. № 1/46 та друга податкова вимога від 14.01.2008р. № 2/1  ( в матеріалах справи).

На даний час суми податкових  зобов”язаннь є узгодженими та у встановлені строки до бюджету відповідачем не сплачені, тобто визнаються сумою податкового боргу (узгоджена сума податкового зобов'язання, несплачена платником податків у термін).

Закон України “Про порядок погашення зобов'язань перед бюджетами та державними цільовими фондами" № 2181-ІІІ від 21.12.2000р. (зі змінами і доповненнями), а саме пп.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону встановлює та закріплює право звернення до суду з позовною заявою про стягнення податкової заборгованості та інших обов'язкових платежів. Відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах встановлених законом.

Відповідно до ст.2 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”, завданнями органу державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів. Закон України “Про державну податкову службу в Україні” від 4 грудня 1990р. № 509-ХІІ (зі змінами і доповненнями) встановлює та закріплює право звернення податкових органів до Господарського суду з позовом про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами за рахунок їх майна (ст.10 Закону).

Таким чином суд, оцінивши  матеріали справи та представлені докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позовні вимоги  обґрунтовані поданими доказами, не спростовані  відповідачем  та підлягають задоволенню.

Керуючись Законом України   "Про погашення зобов'язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами" від 21.12.2000р., №2181-III, п.6 Прикінцевих положень КАС України,  ст.ст.162,163,167 КАС України,  господарський    суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов  задоволити повністю.

2.          Стягнути з фермерського господарства „Берізка-1”, с. Дідилів, Кам”янка-Бузький район, Львівська область ( код ЄДРПОУ 33086975):  

-  в доход державного бюджету –  2749,69  грн. податкового боргу;

-  в доход  державного  бюджету- 27,49  грн. судового збору.

       3.    Виконавчі листи видати.         

 

        Постанова набирає законної сили  у відповідності до вимог ст.254 КАС України і    може бути оскаржена в порядку  і строки, передбачені ст.186 КАС  України.

Суддя                                                                                                       Мороз Н.В.                     

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення27.05.2008
Оприлюднено26.06.2008
Номер документу1755325
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/132

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Рішення від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні