Постанова
від 25.07.2011 по справі 28/94-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.07.2011 № 28/94-б

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Гарник Л.Л.

суддів:

при секретарі:

за участю представників:

від боржника:ОСОБА_1 (дов іреність б/н від 20.05.2011р.);

розпорядник майна:арбітра жний керуючий Титич В.М.;

від ПАТ «УніКредитБанк»: ОСОБА_2 (довіреність б/н від 1 3.04.2011р.);

О СОБА_3 (довіреність б/н від 13.04 .2011р.);

від ПАТ «Перший УМБ»: О СОБА_4 (довіреність від 25.03.2011р. № 1132);

від ПАТ «ДБ «Сбербанк Росії »:ОСОБА_5. (довіреність від 20.10.2010р. № 369);

від ПАТ «Терра Банк»:ОСОБ А_6. (довіреність від 07.07.2011р. № 33);

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Публічного акціонер ного оовариства «Терра Банк»

на ухвалу господар ського суду міста Києва від 08. 04.2011

у справі № 28/94-б (суддя Копитова О.С.)

за заявою Відк ритого акціонерного товарис тва "Капітал Лізинг"

про банкрут ство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськог о суду м. Києва від 08.04.2011 порушен о провадження у справі № 28/94-б п ро банкрутство Відкритого ак ціонерного товариства "Капіт ал Лізинг", введено процедуру розпорядження майном Відкри того акціонерного товариств а "Капітал Лізинг", призначено розпорядником майна арбітра жного керуючого Титича Вітал ія Миколайовича, введено мор аторій на задоволення вимог кредиторів боржника, відкрит о процедуру санації боржника , призначено керуючим санаці єю боржника голову правління Задорожнього Олександра Мик олайовича.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, Публічне акціонер не товариство «Терра Банк», к редиторські вимоги якого до боржника підтверджуються рі шенням господарського суду м іста Києва від 16.11.2009 у справі № 33/ 518 та визнаються боржником згі дно заяви про порушення пров адження у даній справі, зверн улося до Київського апеляцій ного господарського суду з а пеляційною скаргою, в якій пр осить ухвалу скасувати, пров адження у справі припинити.

Скарга мотивована порушен ням місцевим господарським с удом норм матеріального і пр оцесуального права. У скарзі йдеться про відсутність зак онодавчих підстав для поруше ння провадження у даній спра ві в порядку статті 53 Закону У країни „Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом”.

В судовому засіданні апеля ційної інстанції представни ки ПАТ «Терра Банк», ПАТ «УніК редитБанк», ПАТ «ДБ «Сбербан к Росії» висловилися за задо волення апеляційної скарги, розпорядник майна боржника, представник Відкритого акці онерного товариства "Капітал Лізинг" висловилися за відхи лення апеляційної скарги з п ідстав, викладених у відзиві на апеляційну скаргу.

Обговоривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи та перевіривши правильність застосування г осподарським судом при прийн ятті оскарженої ухвали норм матеріального і процесуальн ого права, колегія суддів вва жає, що апеляційна скарга не п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Відповідно до частин 2 статт і 4-1 Господарського процесуал ьного кодексу України, прова дження у справах про банкрут ство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом”, нор ми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосув анні над загальними нормами Господарського процесуальн ого кодексу України.

За змістом пункту 8 частини 3 статті 129 Конституції Україн и держава забезпечує особам право на апеляційне оскаржен ня рішення суду, крім випадкі в, встановлених законом. Дана норма Конституції України в изначається і регламентуєть ся в галузевих законах, зокре ма, Господарським процесуаль ним кодексом України, відпов ідно до статті 106 якого ухвали місцевого господарського су ду можуть бути оскаржені в ап еляційному порядку у випадка х, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

Законом України „Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” від 14.05.1992р. N 2343-XII (із змінам и і доповненнями) (далі по текс ту - Закон) оскарження ухвал и про порушення провадження у справі про банкрутство пря мо не передбачено, якщо сторо нами не оскаржуються заходи забезпечення, призначення ро зпорядника майна або інші по ложення, які впливають на май нові права скаржника.

За таких обставин, апеляцій на скарга на ухвалу про поруш ення справи про банкрутство не може бути предметом розгл яду апеляційної інстанції, у зв' язку з чим апеляційне пр овадження за скаргою Публічн ого акціонерного оовариства «Терра Банк» на ухвалу госпо дарського суду міста Києва в ід 08.04.2011 у даній справі, за винят ком пунктів 4, 6, 7 оскарженої ухв али, має бути припинено на під ставі пункту 1 частини 1 статті 80 ГПК України з тих підстав, що апеляційна скарга не підляг ає розгляду в апеляційному г осподарському суді.

Згідно пункту 4 оскарженої у хвали, розпорядником майна б оржника призначено арбітраж ного керуючого Титича Віталі я Миколайовича.

Згідно частин 1-3 статті 13 Зак ону з метою забезпечення май нових інтересів кредиторів в ухвалі господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство або в ухвалі, прийнятій на підгото вчому засіданні, вказується про введення процедури розпо рядження майном боржника і п ризначається розпорядник ма йна у порядку, встановленому цим Законом. Розпорядник май на призначається господарсь ким судом із числа осіб, зареє строваних державним органом з питань банкрутства як арбі тражні керуючі, відомості пр о яких надаються в установле ному порядку Вищому господар ському суду України. Кредито ри мають право запропонувати кандидатуру розпорядника ма йна, яка відповідає вимогам, п ередбаченим цим Законом. Якщ о інше не передбачено цим Зак оном, розпорядником майна мо же бути призначено фізичну о собу - суб'єкта підприємницьк ої діяльності, яка має вищу юр идичну чи економічну освіту або володіє спеціальними зна ннями, не є заінтересованою о собою стосовно боржника та к редиторів відповідно до стат ті 1 цього Закону і яка має ліц ензію арбітражного керуючог о, що видається в установлено му законодавством порядку.

Згідно з частинами 1, 2 статті 13 Закону розпорядник майна пр изначається у порядку, встан овленому цим Законом; розпор ядник майна призначається го сподарським судом з числа ос іб, зареєстрованих державним органом з питань банкрутств а як арбітражні керуючі.

За приписами частини 3 статт і 3-1 та частини 5 статті 13 Закону арбітражними керуючими не м ожуть бути призначені: особи , які згідно з цим Законом вваж аються заінтересованими; осо би, які здійснювали раніше уп равління цим боржником - юрид ичною особою, за винятком вип адків, коли з дня усунення ціє ї особи від управління зазна ченим боржником минуло не ме нше трьох років, якщо інше не в становлено цим Законом; особ и, яким заборонено здійснюва ти цей вид підприємницької д іяльності або займати керівн і посади; особи, які мають суди мість за вчинення корисливих злочинів.

За приписами частини 2 статт і 2 Закону державний орган з пи тань банкрутства пропонує го сподарському суду кандидату ри арбітражних керуючих (роз порядників майна, керуючих с анацією, ліквідаторів) для де ржавних підприємств або підп риємств, у статутному фонді я ких частка державної власнос ті перевищує 25%, щодо яких пору шена справа про банкрутство, та в інших випадках, передбач ених цим законом.

Положеннями статей 2, 13 Закон у передбачено право ініціюю чого кредитора та державного органу з питань банкрутства надавати суду пропозиції що до кандидатури арбітражною к еруючого для призначення роз порядником майна.

Згідно статуту боржника, ос танній не є державним підпри ємством, у статутному фонді я кого частка державної власно сті перевищує двадцять п' ят ь відсотків.

Як вбачається з наявних мат еріалів справи, разом із заяв ою про визнання боржника бан крутом суду надано пропозиці ю про призначення розпорядни ком майна боржника у даній сп раві арбітражного керуючого Титича Віталія Миколайовича , а також письмову згоду остан нього на його участь у даній с праві.

Місцевим господарським су дом досліджено питання наявн ості у Титича Віталія Микола йовича ліцензії на паво пров адження діяльності арбітраж ного керуючого серії НОМЕР_1 від 10.01.2008 зі строко м дії по 09.01.2013.

Поняття заінтересовані ос оби стосовно боржника визнач ено статтею 1 Закону, згідно як ої заінтересованими особами стосовно боржника є юридичн а особа, створена за участю бо ржника, керівник боржника, ос оби, що входять до складу орга нів управління боржника, гол овний бухгалтер (бухгалтер) б оржника, у тому числі і звільн ені з роботи за рік до порушен ня провадження у справі про б анкрутство, а також особи, які знаходяться у родинних стос унках із зазначеними особами та підприємцем (фізичною осо бою) - боржником, а саме: подруж жя та їх діти, батьки, брати, се стри, онуки. Для цілей цього За кону заінтересованими особа ми стосовно керуючого санаці єю чи кредиторів визнаються особи в такому ж переліку, як і заінтересовані особи стосов но боржника.

Матеріали справи не містят ь доказів, які у розумінні нав едених норм можуть розглядат ися в якості правових підста в вважати Титича Віталія Мик олайовича заінтересованою о собою відносно боржника, або свідчать про те, що відповідн а особа належить до категорі ї осіб, що не можуть бути призн ачені арбітражними керуючим и у справі про банкрутство.

На таких підставах, врахову ючи ту обставину, що питання п ро призначення кандидатури р озпорядника майна відповідн ого боржника у будь-якому вип адку розглядає та вирішує го сподарський суд, колегія суд дів доходить висновку про пр авомірне призначення розпор ядником майна арбітражного к еруючого Титича Віталія Мико лайовича згідно оскарженої у хвали.

Згідно пункту 6 оскарженої у хвали, відкрито процедуру са нації боржника.

Відповідно до частини 1, 2 ста тті 53 Закону керівник боржник а має право подати згідно з ви могами статті 7 цього Закону з аяву про порушення справи пр о банкрутство боржника з мет ою проведення керівником про цедури санації до подання кр едиторами заяви про порушенн я справи про банкрутство. До з аяви керівника боржника дода ються план санації боржника, погоджений з кредиторами, що дали згоду на її проведення, п исьмова згода кредиторів на призначення керуючим санаці єю керівника боржника та про позиція щодо кандидатури роз порядника майна.

Згідно з частиною 2 статті 7 З акону заява боржника повинна містити крім відомостей, пер едбачених частиною 1 цієї ста тті, такі відомості :

суму вимог кредиторів за гр ошовими зобов'язаннями у роз мірі, який не оспорюється бор жником;

розмір заборгованості із с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування та інші види за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування по податках і зборах (обов'язк ових платежах);

розмір заборгованості по в ідшкодуванню шкоди, заподіян ої життю та здоров'ю, виплаті з аробітної плати та вихідної допомоги працівникам боржни ка, виплати авторської винаг ороди;

відомості про наявність у б оржника майна, у тому числі гр ошових сум і дебіторської за боргованості;

найменування банків, що зді йснюють розрахунково-касове і кредитне обслуговування б оржника.

Отже, законодавець передба чає, що за змістом заяви боржн ика про порушення справи про банкрутство повинна відтвор юватися загальна картина фін ансового становища боржника на момент порушення справи п ро банкрутство (як активів, та к пасивів), яка передбачає від ображення загальної суми вим ог усіх кредиторів за грошов ими зобов'язаннями у розмірі , який не оспорюється боржник ом з окремим виведенням розм іру заборгованості по загаль нообов'язкових податках та з борах, по заробітній платі та прирівняних до неї платежах , а також у заяві повинні бути відомості про загальну варті сть майна боржника (як того, що до якого існують обтяження, т ак майна, не обтяженого забор онами), грошових сум, дебіторс ької заборгованості.

Згідно з частиною 3 статті 7 З акону до заяви боржника дода ються:

рішення власника майна (орг ану, уповноваженого управлят и майном) боржника про зверне ння боржника до господарсько го суду з заявою, крім випадкі в, передбачених частиною п'ят ою цієї статті;

бухгалтерський баланс на о станню звітну дату, підписан ий керівником і бухгалтером підприємства-боржника;

перелік і повний опис заста вленого майна із зазначенням його місцезнаходження та ва ртості на момент виникнення права застави;

рішення загальних зборів а кціонерного товариства, учас ників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальні стю, яке визначає уповноваже ну особу акціонерів, учасник ів товариства з обмеженою чи додатковою відповідальніст ю, якщо це питання було виріше не ними;

протокол загальних зборів працівників боржника, на яко му обрано представника праці вників боржника, уповноважен у особу акціонерів або учасн иків товариств з обмеженою ч и додатковою відповідальніс тю для участі в арбітражному процесі під час провадження у справі про банкрутство, а в разі неможливості скликання таких зборів - рішення конфер енції (зборів) представників працівників боржника, уповн оважених осіб акціонерів або учасників товариств з обмеж еною чи додатковою відповіда льністю;

інші документи, які підтвер джують неплатоспроможність боржника.

Відповідно до статті 18 Зако ну план санації повинен міст ити заходи щодо відновлення платоспроможності боржника , умови участі інвесторів, за ї х наявності, у повному або час тковому задоволенні вимог кр едиторів, зокрема шляхом пер еведення боргу (частини борг у) на інвестора, строк та черго вість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам та умови відповідальності і нвестора за невиконання взят их згідно з планом санації зо бов'язань.

Як вбачається із матеріалі в справи, голова правління Ві дкритого акціонерного товар иства "Капітал Лізинг" зверну вся до суду з заявою про поруш ення справи про банкрутство боржника з метою проведення керівником процедури санаці ї боржника в порядку, передба ченому ст. 53 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” на підставі відповідного рішення зборів акціонерів Відкритого акціо нерного товариства "Капітал Лізинг", оформленого протоко лом № 2 від 22.03.2011.

Господарський суд першої і нстанції в оскаржуваній ухва лі від 08.04.2011 дійшов висновку, що відкриття процедури санації за заявою керівника боржник а є обґрунтованим.

Місцевим господарським су дом також встановлено, і це пі дтверджується наявними мате ріалами справи, що до заяви п ро порушення справи про банк рутство, зокрема додані пого джений з кредиторами план са нації боржника, письмова зго да кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує 50 відсот ків кредиторської заборгова ності боржника згідно з дани ми його бухгалтерського облі ку.

Згідно вимог ст. 53 Закону про банкрутство кредиторська за боргованість боржника повин на підтверджуватись даними й ого бухгалтерського обліку.

Боржник у поданій заяві заз начає, що його кредиторська з аборгованість, строк виконан ня якої настав, складає 191 545 094,08 г рн.

За правилами статті 11 Закон у України "Про бухгалтерськи й облік та фінансову звітніс ть в Україні" на основі даних б ухгалтерського обліку склад ається баланс та звіт про фін ансові результати, які є скла довою частиною фінансової зв ітності підприємства.

До заяви про порушення пров адження у даній справі додан о баланс станом на 31.12.2010 та звіт про фінансові результати бо ржника.

Заява боржника містить від омості про відсутність забор гованості із страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування та інших видах загальнообов 'язкового державного соціаль ного страхування по податках і зборах (обов'язкових платеж ах), про відсутність заборгов аності по виплаті заробітної плати та вихідної допомоги п рацівникам боржника, з випла ти авторської винагороди. У з аяві викладено відомості про наявність у боржника майна, у тому числі грошових сум і деб іторської заборгованості, за значено найменування банків , що здійснюють розрахунково -касове і кредитне обслугову вання боржника, надано відом ості про заставлене майно, пе релік визнаних боржником вим ог конкурсних кредиторів із зазначенням розміру вимог ко жного визнаного кредитора.

До заяви боржника додано пл ан санації Відкритого акціон ерного товариства "Капітал Л ізинг", погоджений з його кред иторами «ТОВ ТК «Швидка дост авка» (сума вимог 14 179 2 17,50 грн.), Компанією «Дженіфекс Партісіпіейшн Лімітед» (сума вимог 8 094 643,29 грн.), Ко мпанією «Ланара Трейдінг Інк » (сума вимог 80 000 000,00 грн.), загаль на сума вимог яких перевищує 50% кредиторської заборговано сті боржника згідно з даними його бухгалтерського баланс у.

Призначення згідно пункту 7 оскарженої ухвали керуючим санацією боржника голови пр авління Відкритого акціонер ного товариства "Капітал Ліз инг" Задорожнього Олександра Миколайовича відповідає при писам частини 3 статті 53 Закон у України „Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом”.

При таких обставинах, аналі зуючи положення чинного зако нодавства, Київ ський апеляційний господарс ький суд доходить висновку п ро те, що порушення норм матер іального і процесуального пр ава, які могли призвести до ск асування оск арженої ухвали підготовчого засідання відсутні, а мотиви з яких подано апеляційну ска ргу не можуть бути підставою для її скасування, оскільки с каржником не доведено неправ омірність винесення оскарже ної ухвали.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Господа рського процесуального коде ксу України, Київський апеля ційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу в час тині оскарження пунктів 4, 6, 7 ух вали господарського суду міс та Києва від 08.04.2011 у справі № 28/94-б залишити без задоволення.

Пункти 4, 6, 7 ухвали господарс ького суду міста Києва від 08.04.2 011 у справі № 28/94-б залиш ити без змін.

Припинити апеляційне пров адження в частині оскарження решти ухвали господарського суду міста Києва від 08.04.2011 у спр аві № 28/94-б.

Справу № 28/94-б передати на роз гляд господарського суду міс та Києва.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття та м оже бути оскаржена у касацій ному порядку до Вищого госпо дарського суду України через суд апеляційної інстанції п ротягом двадцяти днів з дня н абрання постановою законної сили.

Головуючий суддя

Судді

28.07.11 (відправлено)

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено21.09.2011
Номер документу18193954
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/94-б

Постанова від 29.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 22.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 13.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Постанова від 25.07.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 31.03.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні