Рішення
від 17.10.2011 по справі 11/250
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

11/250

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  11/250

17.10.11

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Альпарі +"

до  Публічного акціонерного товариства "Ремторгустаткування" 

простягнення неустойки у розмірі 8 428,12 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивача       Терновий О.В. –представник

від відповідача не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Альпарі +" про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Ремторгустаткування" неустойки у розмірі 8 428,12 грн., у тому числі, пеня у розмірі 278,32 грн. та штраф у розмірі 8 149,80 грн.

Позовні вимоги мотивовані простроченням з боку відповідача оплати суборенди за договором суборенди № 060/10 нежитлового приміщення від 01.10.2010, що є підставою для стягнення з відповідача нарахованих сум пені та штрафу.

Відповідач відзиву та письмових пояснень на позов не подав, явку своїх представників в судове засідання не забезпечив. Ухвала про призначення розгляду справи направлялась відповідачу рекомендованою кореспонденцією за всіма наявними у матеріалах справи адресами. Про місце, дату та час судового засідання, призначеного на 17.10.2011, відповідач був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення від 30.09.2011. Доказів на підтвердження поважних причин невиконання вимог ухвали суду та нез'явлення в судове засідання відповідач суду не надав. Заявлені позовні вимоги не заперечив.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається судом за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

В С Т А Н О В И В :

Згідно договору оренди об'єкта нерухомості № 64 від 01.12.2009 з урахуванням додаткових угод до нього Товариство з обмеженою відповідальністю "Альпарі +" (позивач) є орендарем нежилих приміщень, які знаходяться в комплексі за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 86, загальною площею 38 692,00 кв.м.

01.01.2010 між Товариства з обмеженою відповідальністю "Альпарі +" (далі - позивач, орендар) та Відкритим акціонерним товариством "Ремторгустаткування", правонаступником якого є  Публічне акціонерне товариство "Ремторгустаткування" (далі - відповідач, суборендар) укладено договір суборенди № 060/10 нежитлового приміщення (далі - Договір).

За умовами вказаного Договору орендар зобов'язався передати за плату суборендарю в строкове платне користування (суборенду), а суборендар зобов'язався прийняти в строкове платне користування частину нежитлових приміщень комплексу будівель, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 86, загальною площею 18,8 кв.м (далі - приміщення, об'єкт суборенди), і зобов'язався сплачувати орендарю орендну плату в строки та на умовах, визначених цим Договором.

01.01.2010 позивачем передано відповідачу приміщення в суборендне користування, що підтверджується актом приймання-передачі.

Додатковою угодою № 1 від 29.10.2010 до Договору сторони погодили продовжити строк дії Договору до 31.10.2011.

Відповідно до п. 3.1 Договору протягом усього строку суборенди суборендар повинен щомісячно сплачувати орендарю орендну плату в розмірі 1 629,96 грн. в т.ч. ПДВ, розмір якої визначався за формулою, що зазначена в даному пункті Договору.

Згідно з п. 3.5 Договору суборендар зобов'язаний не пізніше 7 числа кожного поточного місяця оплатити орендарю орендну плату за поточний місяць у розмірі, визначеному в п. 3.1 Договору.

Відповідно до  ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з положеннями ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до вимог ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна норма міститься і в ст. 193 Господарського кодексу України, яка регламентує, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 614 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов‘язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона  доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов‘язань. Відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов‘язання.

Відповідно до ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

          Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Вищезазначені строки проведення розрахунків при виконанні Договору відповідачем порушувались, що підтверджується наявними в матеріалах справи банківськими виписками.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач обставин, викладених позивачем, належними засобами доказування не спростував, доказів на спростування факту порушення ним договірних зобов'язань щодо повної і своєчасної сплати орендної плати за Договором суборенди № 060/10 нежитлового приміщення від 01.01.2010, суду не надав.

Згідно приписів ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (ч. 2 ст. 549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно з ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

У відповідності з п. 4.3 Договору за прострочення виконання суборендарем грошових зобов'язань у встановлений цим Договором строк, суборендар сплачує на користь орендаря пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення.

Згідно з п. 4.4 Договору за затримку, несплату або неналежну сплату суборендарем орендної плати та інших встановлених Договором платежів більше, ніж на 30 календарних днів, суборендар сплачує орендарю штраф у розмірі орендної плати з 1 календарний місяць оренди за кожний затриманий, несплачений або неналежним чином сплачений платіж.

Оскільки факт прострочення відповідачем виконання грошового зобов'язання зі сплати орендної плати на користь позивача встановлений судом та по суті відповідачем не спростований, вимоги позивача про стягнення з відповідача пені є правомірними та такими, що підлягають задоволенню за здійсненим судом перерахунком у розмірі 263,72 грн.

З огляду на те, що за листопад 2010 року, лютий-квітень 2011 року та червень 2011 року відповідачем було затримано сплату орендної плати більше ніж на 30 календарних днів, а відповідальність у вигляді штрафу передбачена Договором, вимоги позивача про стягнення з відповідача штрафу у розмірі 8 149,80 грн. також підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Витрати по оплаті державного мита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на  сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва          

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Ремторгустаткування"  (03680, м.Київ, вул. Машинобудівна, 44, ідентифікаційний код 02132668, з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавчого провадження) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Альпарі +" (61024, м. Харків, вул. Гуданова, 9/11, ідентифікаційний код 32947470) пеню у розмірі 263 (двісті шістдесят три) грн. 72 коп., штраф у розмірі 8 149 (вісім тисяч сто сорок дев'ять) грн. 80 коп, державне мито у розмірі 101 (сто одна) грн. 83 коп. та 235 (двісті тридцять п'ять) грн. 60 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

3. В іншій частині позову відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

 

    Суддя                                                                                                Ю.М. Смирнова

                    Дата підписання рішення: 26.10.2011

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.10.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19161277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/250

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 23.04.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Безименна Н.В.

Ухвала від 04.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 07.03.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Постанова від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Рішення від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні