Ухвала
від 20.10.2011 по справі 11-536/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Справа 11-536/11, 2011 року Головуючий в 1-й інстанції Бондарчук Л.А.

Категорія: постанова су ду Доповідач Матущак М.С.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.10.2011 Колегія суд дів судової палати у криміна льних справах апеляційного с уду Хмельницького області в складі :

головуюч ого-судді Матущака М.С.,

суддів Ду фнік Л.М., Козачка С.В.,

з участю секретаря Ямчук З.І.,

з участю прокурора Леськіва В.О.,

потерпіл ого ОСОБА_1

захисни ка ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Х мельницькому кримінальну сп раву за апеляцією потерпілог о ОСОБА_1 на постанову Ста рокостянтинівського районн ого суду від 23 травня 2011 року,

установила:

Цією постановою віднос но ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІ Я_1, уродженця та жителя АД РЕСА_1, громадянина України , з середньою освітою, нео друженого, судимого 20 жовтня 2 004 року Старокостянтинівськи м районним судом за ч.3 ст.185 КК У країни на 3 роки позбавлення в олі і звільненого від відбув ання покарання на підставі с т.75 КК України з іспитовим стр оком 1 рік 6 місяців (судимість згідно ст.89 КК України погаше на), за вчинення суспільно-неб езпечного діяння, передбачен ого ч.1 ст.115 КК України, застосо вано примусові заходи медичн ого характеру у виді госпіта лізації до психіатричного за кладу із суворим наглядом.

За змістом постанови суду, б іля 13-ї години 19 жовтня 2010 року ОСОБА_3, перебуваючи у стані алкогольного сп' яніння, пі д приводом отримання грошово го боргу за раніше виконану н им роботу, через відчинені вх ідні двері зайшов у будинок ОСОБА_4 по АДРЕСА_1.

На ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, коли ОСОБА_4 робила йому зауваже ння з приводу його нетверезо го стану та намагалась вишто вхати на вулицю, ОСОБА_3 ум исно завдав їй декілька удар ів у голову дерев' яним полі ном, у результаті чого вона вт ратила свідомість та впала н а підлогу.

Продовжуючи свої дії, ОСО БА_3 перетягнув потерпілу з кімнати в коридор, де металев им предметом завдав чисельні удари в голову, заподіявши т яжке тілесне ушкодження, що п еребуває в прямому причинном у зв' язку з настанням її сме рті.

В апеляції, як убачається з її змісту, потерпілий ОСОБА _1 просив постанову суду ска сувати, а справу направити на новий судовий розгляд.

Зазначав, що первинна та пов торна судово-психіатрична ек спертиза проводились одним і тим же складом експертів, що є грубим порушенням процесуал ьних норм і ставить під сумні в правильність висновків екс пертів.

Стверджував, що ОСОБА_3 є осудним, заслуговує на реал ьне позбавлення волі.

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, поясненн я потерпілого ОСОБА_1, яки й підтримав апеляцію з викла дених у ній мотивів, думку про курора, який підтримав апеля цію потерпілого, заперечення захисника ОСОБА_2 проти а пеляції, провівши часткове с удове слідство, перевіривши матеріали справи та обговори вши доводи апеляції, колегія суддів уважає, що вона підляг ає частковому задоволенню.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.374 КПК У країни вирок суду підлягає с касуванню з поверненням спра ви прокурору на додаткове ро зслідування, якщо при апеляц ійному розгляді справи встан овлено таку однобічність або неповноту дізнання чи досуд ового слідства, які не можуть бути усунуті в судовому засі данні.

Як установлено апеляційни м судом, проведена у ході досу дового слідства у Хмельницьк ій обласній психіатричній лі карні №1 первинна стаціонарн а судово-психіатрична експер тиза № 257 від 24 грудня 2010 року (т.2, а .с.73-74) прийшла до висновку, що ОСОБА_3 психічним захворюв анням не страждав і не стражд ає, а виявляв та виявляє легку розумову відсталість з емоц ійно-вольовою нестійкістю, т обто міг та може усвідомлюва ти значення своїх дій та керу вати ними, а тому відносно вчи неного є осудним. На період уч иненого в стані тимчасового розладу душевної діяльності чи іншого хворобливого розл аду психіки, у стані фізіолог ічного та патологічного афек ту не знаходився, примусових заходів медичного характеру не потребував.

Як убачається з висновків, п роведеної тим же складом екс пертів 18 лютого 2011 року додатко вої стаціонарної судово-псих іатричної експертизи № 27 (т.2, а. с.111-113), ОСОБА_3 страждає пфро пфшизофренією, страждав тако ю і на період інкримінованог о йому злочину, внаслідок чог о не міг та не може усвідомлюв ати значення своїх дій та кер увати ними, тобто є неосудним . На період учиненого в стані т имчасового розладу душевної діяльності чи у стані фізіол огічного афекту не знаходивс я, потребує застосування при мусових заходів медичного ха рактеру в психіатричній ліка рні з суворим режимом нагляд у.

Указаний висновок експерт ів щодо неосудності ОСОБА_3 викликав сумнів у потерпіл ого ОСОБА_1, за клопотання м якого при апеляційному роз гляді справи було призначено повторну стаціонарну судово -психіатричну експертизу, пр оведення якої доручено комун альному закладу Львівська об ласна клінічна психіатрична лікарня.

Згідно висновків цієї експ ертизи № 198 від 16 серпня 2011 року, ОСОБА_3 у даний час психічни м захворюванням не страждає, виявляє ознаки олігофренії в степені легкої дебільності з вираженими емоційно-вольо вими розладами обтяжену алко голізацією, що не позбавляє й ого здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними. В п еріод інкримінованих йому ді й ОСОБА_3 хронічним психіч ним захворюванням, недоумств ом, тимчасовим розладом псих ічної діяльності чи іншим хв оробливим станом психіки не страждав, також виявляв озна ки олігофренії в степені лег кої дебільності з вираженими емоційно-вольовими розладам и, обтяжену алкоголізацією. Н аявні у нього психічні поруш ення мали значний вплив у пер іод інкримінованих йому дій на адекватну оцінку ситуації , усвідомлення власного місц я і ролі в цій ситуації, призве ли до зниження контролю над с воєю поведінкою та здатності її регулювати. Тому ОСОБА_3 в період інкримінованих йом у дій був здатен усвідомлюва ти свої дії та керувати ними. В період слідства переніс дис оціативний розлад, з якого по вністю вийшов. Застосування примусових заходів медичног о характеру не потребує.

Для з' ясування додаткови х питань у судовому засіданн і апеляційного суду було доп итано експерта-психіатра О СОБА_5, який повністю підтве рдив висновки останньої експ ертизи і роз' яснив, що для по вноти з' ясування психічног о стану ОСОБА_3 потрібно д опитати й інших осіб, які конт актували з ним до моменту вчи нення інкримінованих йому ді й.

Отже, в судовому засіданні а пеляційного суду було встано влено, що ОСОБА_3 відповід но до положень ст.20 КК України є обмежено осудною особою, як а підлягає кримінальній відп овідальності, а тому місцеви й суд не вправі був застосову вати до нього примусові захо ди медичного характеру.

Таким чином, ці обставини св ідчать про необхідність пове рнення справи на додаткове р озслідування для вирішення п итання про можливість притяг нення ОСОБА_3 до криміналь ної відповідальності.

У ході додаткового розслід ування справи необхідно біль ш ретельно перевірити психіч ний стан ОСОБА_3, для чого с лід установити та допитати о сіб, які з ним спілкувалися на передодні вчинення вбивства , його близьких родичів, знайо мих і після цього в разі необх ідності вирішити питання про проведення ще однієї стаціо нарної судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст.ст.365, 366 КПК Украї ни, колегія суддів, ?

у х в а л и л а:

Апеляцію потерпілого ОСОБА_1 задовольнити частко во.

Постанову Старокостянтині вського районного суду від 23 т равня 2011 року про застосуванн я щодо ОСОБА_3 примусов их заходів медичного характе ру у виді госпіталізації до п сихіатричного закладу із сув орим наглядом скасувати, а сп раву направити Старокостянт инівському міжрайонному про курору на додаткове розсліду вання.

Запобіжний захід щодо О СОБА_3 залишити попередній ? утримання під вартою.

Судді /підписи/

Згідно з оригіналом:

Суддя апеляційного суду

Хмельницької області Матущак М.С.

СудАпеляційний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено09.12.2011
Номер документу19567303
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-536/11

Ухвала від 08.08.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Петлюк В. І.

Ухвала від 11.04.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Фомін В. А.

Вирок від 26.04.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Ришкова Н. М.

Ухвала від 17.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Пашнєв Г. Г.

Ухвала від 03.10.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Салай Г. А.

Ухвала від 20.10.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Хмельницької області

Матущак М. С.

Постанова від 09.06.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Галапац І. І.

Ухвала від 01.09.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Захарченко О. П.

Ухвала від 27.09.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Збитковська Т.І.

Ухвала від 05.07.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Драний О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні