Постанова
від 13.12.2011 по справі 36/374
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" грудня 2011 р. Справа № 36/374

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Головуючого судді: Запорощенка М.Д.,

суддів: Акулової Н.В.,

Владимиренко С.В. - допові дач,

розглянув

касаційну скаргу Публічного акціонерн ого товариства "Укрнафта" в ос обі нафтогазовидобувного уп равління "Надвірнанафтогаз"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.10.2011р .

у справі №36/374 господарського суду м іста Києва

за позовом Чернівецького міжрайонн ого природоохоронного проку рора в інтересах держави в ос обі Державної екологічної ін спекції в Чернівецькій облас ті

до Публічного акціонерног о товариства "Укрнафта" в особ і нафтогазовидобувного упра вління "Надвірнанафтогаз"

про стягнення 10138,60грн.

За участю прокуратури: Хода ківський М.П., посв. №147;

представників:

- позивача: ОСОБА_1, д ов. №9 від 13.04.2011р.;

- відповідача: ОСОБА _2, дов. №юр-824/д від 14.07.2011р.;

ВСТАНОВИВ:

Чернівецький міжрайо нний природоохоронний проку рор звернувся до господарськ ого суду міста Києва з позово м в інтересах держави в особі Державної екологічної інспе кції в Чернівецькій області до відповідача про стягнення 10138,6грн. шкоди.

Рішенням господарського с уду міста Києва від 31.08.2011р. (з ура хуванням ухвали суду від 20.09.2011р .) у справі №36/374 (суддя Трофименк о Т.Ю.) у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 18.10.2011р. у справі №36/374 (колег ія суддів у складі головуючо го судді Чорногуза М.Г., суддів Агрикової О.В., Сухового В.Г.) ап еляційну скаргу Чернівецько го міжрайонного природоохор онного прокурора задоволено , рішення господарського суд у міста Києва від 31.08.2011р. у справ і №36/374 скасовано, прийнято нове рішення, яким позов задоволе но повністю, стягнуто з публі чного акціонерного товарист ва "Укрнафта" в особі нафтогаз овидобувного управління "Над вірнанафтогаз" на користь де ржави в особі Державної екол огічної інспекції в Чернівец ькій області 10138,6грн., що підляг ають зарахуванню на рахунок Берегометської селищної рад и Вижницького району Черніве цької області; в дохід держав ного бюджету України 101,39грн. де ржавного мита та 236грн. витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у. Стягнуто з публічного акці онерного товариства "Укрнафт а" в особі нафтогазовидобувн ого управління "Надвірнанафт огаз" в дохід державного бюдж ету України 50,7грн. в якості від шкодування витрат на державн е мито за розгляд справи в апе ляційному порядку.

Не погодившись з прийнятою у справі постановою суду апе ляційної інстанції, відповід ач звернувся до Вищого госпо дарського суду України з кас аційною скаргою, в якій, посил аючись на порушення судом ап еляційної інстанції норм мат еріального та процесуальног о права, просить скасувати по станову Київського апеляцій ного господарського суду від 18.10.2011р. та залишити без змін ріш ення господарського суду міс та Києва від 31.08.2011р. у справі №36/374.

Позивачем подано відзив на касаційну скаргу, в якому про сить оскаржений судовий акт залишити без змін, а касаційн у скаргу - без задоволення.

Розглянувши матеріали спр ави, касаційну скаргу, відзив на неї, заслухавши суддю-допо відача, прокурора, представн иків сторін, перевіривши на п ідставі встановлених фактич них обставин справи правильн ість застосування судом апел яційної інстанції норм матер іального та процесуального п рава, колегія суддів касацій ної інстанції дійшла висновк у, що касаційна скарга не підл ягає задоволенню з наступних підстав.

Як з'ясовано попередніми су довими інстанціями, 20.07.2010р. пров едено перевірку дотримання в имог природоохоронного зако нодавства відповідачем, за р езультатами якої складено ак т, в якому вказано про виявлен ня при обстеженні території на відстані приблизно 500м від вул.Згарська, смт. Берегомет, н афтопроводі нафто-сепарацій ний пункт (НСП) "Берегомет"- наф тоналивна естакада (НЕЕ) "Бере гомет" на відстані приблизно 1км котлован розміром 6мx2м із з алишками нафтопродуктів. Кот лован викопаний працівникам и ВНГ НГВУ "Надвірнанафтогаз " в результаті ремонту ділянк и нафтопроводу. Внаслідок по шкодження нафтопроводу вияв лено забруднення нафтопроду ктами 3-х земельних ділянок вн из по схилу: 1 ділянка 135м х 17м ква рталу 14 виділу 23, яка належать д о Буковинського лісництва Ви жницького державного спецлі сгоспу АПК, 2 та 3 ділянки відпо відно 80м х 130м, 600м х 0,5м належать д о земель Берегометської сели щної ради. Під час обстеження ділянок виявлено місця спал ювання нафтопродуктів, обгор ілі стовбури дерев та трави.

Розглядаючи заявлені позо вні вимоги, вказав, що з подани х відповідачем фотознімків з місця аварії, актів комісій, я кі працювали на аварійній ді лянці, вбачається, що мав місц е зсув ґрунту, який спричинив порив нафтопроводу, недовед ення прокурором наявності пі дстав для задоволення позовн их вимог, суд першої інстанці ї дійшов висновку про відмов у в позові.

Натомість, переглядаючи в а пеляційному порядку прийнят е у даній справі рішення, суд а пеляційної інстанції підста вно не погодився з таким висн овком та дійшов власних прот илежних висновків з наступни х підстав.

Як з'ясовано судом апеляцій ної інстанції з довідки ЄДРП ОУ №176830, відповідач займається добуванням нафти та добуван ням природного газу, що відпо відно до п.4, 5 Переліку видів ді яльності та об'єктів, що стано влять підвищену екологічну н ебезпеку, затвердженого Пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 27.07.1995р. №554, становлять підвищену екологічну небезп еку.

Водночас, здійснив аналіз м атеріалів справи, поданих ві дповідачем фотознімків з міс ця аварії, актів комісії пред ставників відповідача від 09 т а 19 липня 2010р., які працювали на а варійній ділянці, суд апеляц ійної інстанції вказав, що дл я встановлення факту природн ого зсуву ґрунту необхідно м ати спеціальні знання. З фото знімків з місця аварії такі ф акти встановити неможливо. Ф отознімки не оформлені у виг ляді фототаблиці, не визначе но часу та місця проведення ф отозйомки і не встановлено о соби, що її здійснювала та не в казано, яке відношення дані ф отознімки мають до нафтопров оду. При цьому, суд апеляційно ї інстанції в обґрунтування неправильності встановленн я судом першої інстанції обс тавин справи на підставі акт ів відповідача від 09.07.2010р. та ві д 19.07.2010р., що зумовило невірні ви сновки суду першої інстанції , вказав з пояснень фізичних о сіб, наявних у справі, про вияв лення розриву нафтопроводу 1 3.07.2010р., що відповідачем не запер ечено у відзиві від 06.12.2010р., спро стував посилання суду першої інстанції на акт відповідач а від 09.07.2010р., оскільки він не мож е свідчити про обставини, вия влені 13.07.2010р. Щодо акту відповід ача обстеження аварійної діл янки нафтопроводу від 19.07.2010р., с уд апеляційної інстанції вка зав, що він заснований на прип ущеннях, оскільки в ньому не з азначено, на підставі чого зр облений висновок про розрив нафтопроводу внаслідок зсув ом ґрунту.

Водночас, судом апеляційно ї інстанції зазначено про по рушення відповідачем припис ів ч.2 ст.16 Закону України "Про т рубопровідний транспорт" вна слідок неповідомлення про ав арію нафтопроводу відповідн их органів державного нагляд у та контролю, територіальни х штабів Цивільної оборони У країни, Міністерства охорони навколишнього природного се редовища та ядерної безпеки України, а також місцевих орг анів державної виконавчої вл ади, представницьких органів та органів місцевого самовр ядування, та нескладання з мі сцевими органами державної в иконавчої влади, представниц ькими органами та органами м ісцевого самоврядування спі льних планів заходів, пов'яза них із виконанням робіт в умо вах надзвичайного стану, що с відчить про намагання відпов ідача приховати факт витоку нафтопродуктів. Встановив зі службової записки майстра б ригади №2 цеху №1 ВНГ, що трубоп ровід знаходиться під землею та для проведення ремонтних робіт працівниками відповід ача викопано котлован, суд ап еляційної інстанції дійшов в исновку, що саме під час лікві дації аварії та проведення р емонтних робіт дії працівник ів відповідача призвели до п оверхневого забруднення зем ельних ділянок загальною пло щею 12995м2, чим завдано збитків д ержаві у розмірі 10138,6грн.

Здійснив аналіз матеріалі в справи, врахував приписи ст .16 Закону України "Про трубопр овідний транспорт", пунктів 2, 4-5 Правил охорони магістральн их трубопроводів, затверджен их постановою Кабінету Мініс трів України від 16.11.2002р. №1747, ст.11, ч .1 ст.22, ч.1, 2, 5 ст.1187 Цивільного коде ксу України, ст.16 Закону Украї ни "Про об'єкти підвищеної неб езпеки", ст.69 Закону України "Пр о охорону навколишнього прир одного середовища", вказав пр о недоведення відповідачем н алежними засобами доказуван ня завдання зазначеної шкоди внаслідок непереборної сили , суд апеляційної інстанції п ідставно скасував прийняте у даній справі рішення суду пе ршої інстанції та прийняв но ве рішення про задоволення п озову.

У відповідності до ст.1117 Госп одарського процесуального к одексу України перегляд у ка саційному порядку судового р ішення здійснюється касацій ною інстанцією на підставі в становлених фактичних обста вин справи, зі здійсненням пе ревірки застосування попере дніми судовими інстанціями н орм матеріального і процесуа льного права. Касаційна інст анція не має права встановлю вати або вважати доведеними обставини, що не були встанов лені у рішенні або постанові господарського суду чи відх илені ним, вирішувати питанн я про достовірність того чи і ншого доказу, про перевагу од них доказів над іншими, збира ти нові докази або додатково перевіряти докази.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів Вищого госпо дарського суду України вважа є, що прийнята у даній справі п останова апеляційного госпо дарського суду відповідає но рмам матеріального та процес уального права, доводи касац ійної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції, у зв'язку з чим відс утні підстави для скасування оскарженої постанови суду а пеляційної інстанції.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публі чного акціонерного товарист ва "Укрнафта" в особі нафтогаз овидобувного управління "Над вірнанафтогаз" залишити без задоволення, постанову Київс ького апеляційного господар ського суду від 18.10.2011р. у справі №36/374 - без змін.

Головуючий суддя: М. Запорощенко

Судді: Н. Акулова

С. Владимиренко

Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19979649
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/374

Постанова від 29.02.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Авдеєв П.В.

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Постанова від 18.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні