Рішення
від 16.06.2011 по справі 8/216
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 8/216 16.06.11

за позовом Приватн ого акціонерного товариства "Страхова компанія "УНІКА"

до Приватн ого акціонерного товариства "Українська інноваційна стр ахова компанія «І нвестсервіс»

про стягн ення 4 309 грн. 53 коп. страхового ві дшкодування.

Суддя Катрич В. С.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБ А_1 - предст. за дов. № 154 від 01.03. 2011 р.

від відповідача: не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонер не товариство "Страхова комп анія "Уніка" звернулося до Гос подарського суду міста Києва з позовом до Приватного акці онерного товариства «Україн ська інноваційна страхова ко мпанія «Інвестсервіс»про ст ягнення 4 309 грн. 53 коп. страховог о відшкодування в порядку ре гресу.

Позов обґрунтований тим, що позивач на підставі договор у страхування № 131293/0431/0000166 від 20.01.2010 р . внаслідок настання страхов ої події - дорожньо-транспор тної пригоди, виплатив страх ове відшкодування власнику п ошкодженого автомобіля марк и «Nissan Almera»(державний реєстраці йний номер НОМЕР_1), а тому п озивачем відповідно до полож ень ст. 27 Закону України «Про с трахування»та статей 993, 1191 Цив ільного Кодексу України отри мано право зворотної вимоги до особи, відповідальної за з авдану шкоду. Оскільки цивіл ьно-правова відповідальніст ь водія транспортного засобу «Skoda Fabia»(державний реєстраційн ий номер НОМЕР_2), якого виз нано винним у скоєнні ДТП, бул а застрахована у відповідача , позивач направив останньом у регресу вимогу про сплату с трахового відшкодування в по рядку регресу. Враховуючи, що відповідачем не відшкодован о заявлену суму збитку, позив ач просить стягнути вказану суму в судовому порядку

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 10.05.2011р. поруш ено провадження у справі № 8/216 т а призначено її розгляд на 03.06.2 011р.

У зв' язку з неявкою відпов ідача в судове засідання 03.06.2011р ., ухвалою суду розгляд справи було відкладено на 16.06.2011р.

Представник позивача в суд овому засіданні 16.06.2011р. позовні вимоги підтримав у повному о бсязі.

В судове засідання 16.06.2011р. пре дставник відповідача повтор но не з' явився, вимог ухвали суду не виконав.

Ухвали про порушення прова дження у справі та про відкла дення розгляду справи були в ідправлені за адресою відпов ідача, вказаною у позовній за яві. Таким чином, відповідач н алежним чином повідомлений п ро признання справи до розгл яду господарським судом та п ро час і місце проведення суд ового засідання.

Відповідно до статті 22 Госп одарського процесуального к одексу України сторони зобов 'язані добросовісно користув атися належними їм процесуал ьними правами, виявляти взає мну повагу до прав і охоронюв аних законом інтересів друго ї сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єкт ивного дослідження всіх обст авин справи. Крім того, відпов ідно до статті 65 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни з метою забезпечення п равильного і своєчасного вир ішення господарського спору суддя зобов'язує сторони вик онати певні дії, витребовує в ід них документи, відомості, в исновки, необхідні для виріш ення спору та вчиняє інші дії , спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного р озгляду справи. Відповідачем вимоги ухвал суду не виконан о, не надано письмового відзи ву та письмових заперечень п о суті заявлених вимог, а тако ж не надано доказів, які б підт верджували поважність та вин ятковість причин пропуску су дових засідань.

В судовому засіданні 16.06.2011р. с удом на підставі статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України було оголошен о вступну та резолютивну час тини рішення.

Перед початком розгляду сп рави по суті представника по зивача ознайомлено з його пр авами та обов' язками, перед баченими ст. ст. 20, 22 ГПК України . Крім цього, у судовому засіда нні роз' яснені положення ст .81-1 ГПК України.

Господарським судом, відпо відно до вимог ст. 81-1 ГПК Україн и складено протоколи судових засідань, які долучено до мат еріалів справи.

В зв' язку з нез' явленням відповідача в судове засіда ння та неподанням відзиву на позовну заяву і витребувани х господарським судом докуме нтів, суд вважає за можливе ро зглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку с т. 75 ГПК України.

Розглянувши надані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення уповноваженого пре дставника позивача, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини, на яких ґрунтуються позо вні вимоги, об' єктивно оцін ивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд

В С Т А Н О В И В:

20.12.2010 року між ЗАТ «СК «КРЕДО-КЛАСИК», яке відповід но до Протоколу № 191 від 17.02.2010 р. пе рейменовано на ПрАТ «Страхов а компанія «Уніка» (страхови к за договором) та ОСОБА_3 (с трахувальник за договором) б уло укладено Договір страхув ання № 131293/0431/0000166, за яким ПрАТ «Стр ахова компанія «Уніка» було застраховано майнові інтере си страхувальника, пов' язан і з експлуатацією наземного транспортного засобу марки « Nissan Almera»державний реєстраційни й номер НОМЕР_1.

Згідно розгорнутої довід ки ДАЇ з обслуговування Пече рського району м. Києва, 20.12.2010 ро ку в м. Києві на вул. П. Лумумби с талась дорожньо-транспортна пригода з участю автомобіля «Nissan Almera»державний реєстраційн ий номер НОМЕР_1 під керув анням водія ОСОБА_3 та авт омобіля «Skoda Fabia»державний реєс траційний номер НОМЕР_2 пі д керуванням водія ОСОБА_2 , що призвело до механічних по шкоджень транспортних засоб ів.

Дана дорожньо-транспортна пригода сталась внаслідок п орушення водієм автомобіля « Skoda Fabia»державний реєстраційни й номер НОМЕР_2 ОСОБА_2 вимог пункту 13.1 Правил дорожн ього руху України, що встанов лено постановою Печерського районного суду м. Києва від 19.01 .2011 року.

Для встановлення хар актеру та розміру шкоди, запо діяної власнику автомобіля « Nissan Almera»державний реєстраційни й номер НОМЕР_1, позивач за мовив проведення автотоваро знавчого дослідження.

Згідно Звіту про оцінку ва ртості матеріальної шкоди, з авданої власнику КТЗ № 60С/12 від 27.12.2010 року, вартість відновлюва льного ремонту автомобіля «N issan Almera»державний реєстраційни й номер НОМЕР_1 складає 4 819 г рн. 53 коп.

Позивач страховим актом № 00 058497 від 14.01.2011 року визнав нанесен ня майнової шкоди страхуваль нику внаслідок ДТП у розмірі 4 819, 53 грн.

Вказана сума страхового ві дшкодування була виплачена п озивачем шляхом перерахуван ня безготівкових коштів на р ахунок СТО - ТОВ «АвтоАльянс Київ», що підтверджується пл атіжним дорученням № 001919 від 19.01 .2011 року.

Відповідно до статті 993 Циві льного кодексу України та ст атті 27 Закону України “Про стр ахування” до позивача перейш ло у межах фактично здійснен ої страхової виплати право в имоги, яке страхувальник має до особи, відповідальної за з авдані збитки.

Відповідно до статті 1166 Циві льного кодексу України майно ва шкода, завдана неправомір ними діями майну особи відшк одовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Статте ю 1188 Цивільного кодексу Украї ни передбачено, що шкода, завд ана внаслідок взаємодії кіль кох джерел підвищеної небезп еки відшкодовується винною о собою.

Згідно пункту 2 статті 1187 Цив ільного кодексу України, шко да завдана джерелом підвищен ої небезпеки, відшкодовуєтьс я особою, яка на відповідній п равовій підставі (право влас ності, інше речове право, дого вір підряду, оренди тощо) воло діє транспортним засобом, ме ханізмом, іншим об' єктом, ви користання, зберігання або у тримання якого створює підви щену небезпеку.

Цивільно-правова відповід альність водія транспортног о засобу «Skoda Fabia»державний реєс траційний номер НОМЕР_2 ОСОБА_2, яким спричинено шко ду застрахована відповідаче м відповідно до полісу обов' язкового страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів № ВВ/4869923.

Враховуючи, що на моме нт скоєння дорожньо-транспор тної пригоди цивільно-правов а відповідальність особи, ви нної у заподіянні збитків, бу ла застрахована у відповідач а, останній відповідно до ста тті 22 Закону України “Про обов ' язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів” повинен відшк одувати нанесену його страху вальником шкоду у межах вста новленого полісом ліміту від повідальності.

Договором (полісом) обов' язкового страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів № ВВ/4869923 встанов лено ліміт відповідальності відповідача за шкоду, завдан у майну третіх осіб у сумі 50 000,00 грн., франшиза - 510, 00 грн.

03.03.2011 року позивач направив н а адресу відповідача заяву-в имогу № 61 від 24.02.2011р. з додатками про сплату страхового відшко дування в розмірі 4 309, 53 грн.

Відповідно до статті 37 Зако ну України “Про обов' язкове страхування цивільно-правов ої відповідальності власник ів наземних транспортних зас обів”, відповідач повинен бу в здійснити страхову виплату протягом місяця з дня отрима ння відповідних документів.

Зазначений обов' язок від повідач не виконав.

Відповідно до статей 525, 526 Цив ільного кодексу України одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом. Зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог актів цивільн ого законодавства.

Виходячи з наведеного , суд встановлює, що позивач ма є право на відшкодування за р ахунок відповідача збитків у розмірі 4 309, 53 грн. (4 819, 53 грн. - 510, 00 г рн. - франшиза). Таким чином, п озовні вимоги підлягають зад оволенню у заявленому позива чем розмірі.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуаль ного кодексу України з відпо відача на користь позивача с тягуються понесені ним витра ти по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

На підставі викладено го та керуючись ст. ст. 22, 29, 37 Зако ну України «Про обов'язкове с трахування цивільної відпов ідальності власників трансп ортних засобів», ст. ст. 525, 526, 993, 1187, 1191 Цивільного кодексу України , ст. ст. 49, 82- 85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, Господарський суд міста К иєва, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути із приватно го акціонерного товариства « Українська інноваційна стра хова компанія «Інвестсервіс »(04053, м. Київ, вул. Кудрявський уз віз, 5-б, оф. 208, ідентифікаційний код: 23498273) з будь-якого рахунку, в иявленого державним виконав цем під час виконання рішенн я, на користь приватного акці онерного товариства "Страхов а компанія "УНІКА" (01034, м. Київ, ву л. Рейтарська, буд. 37, ідентифік аційний код: 20033533) 4 309 (чотири тися чі триста дев' ять) грн. 53 коп. - страхового відшкодування, 102 (сто дві) грн. 00 коп. - державно го мита та 236 (двісті тридцять ш ість) грн. 00 коп. - витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя В. С. Ка трич

Дата підписання рішенн я 23.12.2011 р.

Дата ухвалення рішення16.06.2011
Оприлюднено05.01.2012
Номер документу20529274
СудочинствоГосподарське
Сутьстягн ення 4 309 грн. 53 коп. страхового ві дшкодування

Судовий реєстр по справі —8/216

Ухвала від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 18.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Рішення від 16.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Постанова від 04.08.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Постанова від 28.07.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Рішення від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 07.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні