Рішення
від 20.12.2011 по справі 4/456
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 4/456 20.12.11

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Райффайзен Лізинг Аваль»

До Товариства з обмеженою від повідальністю «ССТ ЛТД»

Про стягнення 1 550 939,59 грн.

С уддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача ОСОБА_1 - за дов.

Від відповідача не з' яви лись

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суд у з позовом про стягнення з ві дповідача - Товариства з обм еженою відповідальністю «СС Т ЛТД»500 146,11 грн. відшкодування частини вартості предмета лі зингу (сума непогашеної варт ості), 519 458,34 грн. відшкодування ч астини вартості предмета (су ма курсової різниці), 24 470,51 грн. к омісія лізингодавця з ПДВ (2% з а дострокове розірвання дого вору фінансового лізингу), 213 82 8,87 грн. погашення вартості пре дмету лізингу, 219 807,30 грн. комісі я лізингодавця без ПДВ, 8470,88 грн . комісія лізингодавця з ПДВ, 2 909,87 грн. пені, 10372,18 грн. додаткові в итрати з ПДВ (заборгованість по виставленим рахункам), 6786,17 г рн. додаткові витрати з ПДВ (су ми, які відшкодовують витрат и лізингодавця та не сплачен і лізимнгоодержувачем), 44689,36 гр н. комісія лізингодавця з ПДВ (відсотки за користування), а всього 1 550 939,59 грн. заборгованос ті за договором фінансово лі зингу № L855-06/07 від 26.06.2007р.

Представник Відповідача в судове засідання не з' явив ся.

Відповідач Ухвали суду не виконав. Письмового відзиву та письмових заперечень по суті заявлених вимог не над ав.

Відповідач належним чином повідомлений про призначенн я справи до розгляду, про час і місце його проведення.

Про поважні причини неявки в судове засідання повноваж ного представника відповіда ча суд не повідомлений. Клопо тань про відкладення розгляд у справи від відповідача не надходило

Таким чином, відповідно до с т. 75 ГПК України суд розглядає спір за наявними матеріалам и у справі

Розглянувши надані учасни ками судового процесу докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, з' ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги і заперечення проти поз ову, об' єктивно оцінивши в с укупності докази, які мають з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Гос подарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

26 червня 2007 р. між Товариств ом з обмеженою відповідальні стю «Райффайзен Лізинг Аваль »та Товариством з обмеженою відповідальністю «ССС ЛТД»б ув укладений договір фінансо вого лізингу №L855-06/07.

Відповідно до п.1.1 договору, Л ізингодавець (Позивач) на під ставі договору купівлі-прода жу (поставки) зобов'язується п ридбати у свою власність і пе редати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної екс плуатації, у тимчасове волод іння та користування за плат у майно, найменування, техніч ний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і заг альна вартість якого визнача ються в Специфікації (Додато к №2 до Договору), а Лізингооде ржувач (Відповідач) зобов'язу ється прийняти предмет лізин гу та сплачувати лізингові п латежі на умовах цього Догов ору.

Лізингодавець (Позивач) сво ї зобов'язання виконав - згідн о акту від 20.07.2007 р. передав, а Лізи нгоодержувач (Відповідачу) п рийняв Предмет лізингу.

У зв'язку з наявністю у Лізи нгоодержувача (Відповідача) простроченої заборгованост і за Договором та враховуючи , що Лізингоодержувачем (Відп овідачем) було виявлено бажа ння здійснити реструктуриза цію цієї заборгованості, Сто рони (Позивач і Відповідач) ді йшли згоди внести зміни та до повнення до Договору, про що у кладена відповідна Угода від 01.06.2009 р.

На підставі чого та відпові дно до п. 2 Угоди сторони (Лізин годавець і Лізингоодержувач ) погодили внести зміни до Дог овору, погодивши його та дода тки 1, 2 та 4 до нього у новій реда кції. Ця Угода набрала чиннос ті з дня її підписання. З момен ту підписання цієї Угоди та Д оговору в новій редакці ї попередня редакція Договор у втратила чинність.

01.06.2009 р. між Лізингодавцем (Поз ивачем) та Лізингоодержуваче м (Відповідачем) був укладени й договір оренди (фінансовог о лізингу) №ТС855-06/07 за умов, пере дбачених Угодою. До Договору у новій редакції були підпис ані додатки 1, 2 та 4 до нього.

01.08.2010 р. у зв'язку з наявністю у Відповідача простроченої за боргованості Сторони уклали угоду про внесення змін до до говору фінансового лізингу № LC855-06/07 від 01.06.2009 року, відповідно д о якої:

- сторони здійснили ре структуризацію заборговано сті Лізингоодержувача,

- погодили новий графі к розрахунку заборгованості (п. 2 Угоди),

- змінили номер договору з № LC855-06/07 на № LC855-08/10 (п. 5 Угоди).

Відповідно до п.1.7 Нового Дог овору строк лізингу складаєт ься з Періодів лізингу у кіль кості 26 місяців, починаючи з п ершого періоду лізингу, визн аченого за правилами цього Д оговору та додатків до нього .

Пунктом 1.8 Нового Договору С торони, на підставі ч.2 ст. 524 Цив ільного кодексу України. пог одили додатково до визначенн я зобов'язання у гривні, визна чити зобов'язання в грошовом у еквіваленті іноземної валю ти - Долар США. Зобов'язання за цим Договором попередньо ви значаються в грошовому еквів аленті іноземної валюти та п ерераховуються у гривню у по рядку, визначеному окремими положеннями цього Договору.

На підставі п. 4.2 Нового Догов ору Лізингоодержувач сплачу є відсотки за фінансування п ридбання Предмета лізингу у період з моменту підписання цього Договору до повної вип лати Лізингоодержувачем заб оргованості Лізингодавцю. ви значеної за правилами цього Договору за ставкою LIBOR 3M плюс 12, 165165% від всієї суми заборговано сті, визначеної в порядку п. 3.1 ц ього Договору. Сума відсоткі в в грошовому еквіваленті ін оземної валюти підлягає пере рахунку у гривню за Курс ом продажу (Розділ 1 «Визначен ня»Загальних умов Додатку 4 д о цього Договору). крім того ПД В.

Згідно з п.4.3 Нового Договору , Лізингоодержувач протягом строку лізингу щомісяця спла чує Лізингодавцю авансом пот очні лізингові платежі, які р озраховуються на перший робо чий день кожного лізингового періоду за поточний місяць т а складаються з суми, що стави ться в погашення вартості Пр едмета лізингу та комісії Лі зингодавця.

Пунктом 4.4 Нового Договору п ередбачено, що Розмір Комісі ї для кожного періоду лізинг у розраховується за ставкою, визначеною в п. 4.2 цього Догово ру, від заборгованості Лізин гоодержувача у грошовому екв іваленті іноземної валюти дл я відповідного періоду лізин гу згідно Графіку (Додаток 1 до Договору). Розрахована таким чином сума комісії перерахо вується у гривні за Курсом пр одажу з дотриманням умов час тини другої цього пункту.

Комісія Лізингодавця розр ахована у гривнях, не може бут и менше різниці між поточним лізинговим платежем у гривн і та граничною сумою, яка став иться в погашення заборгован ості Лізингоодержувача згід но даних колонки «С»Графіку (Додаток 1 до Договору).

Перерахунок лізингових пл атежів, розрахованих у грошо вому еквіваленті іноземної в алюти, здійснюється Лізингод авцем за Курсом розрахунку п латежів плюс ставка збору до Пенсійного фонду з купівлі і ноземної валюти, що діє на мом ент виставлення рахунку, та к омісія ПАТ «Райффайзен Банк Аваль»з купівлі валюти, згід но офіційного сайту Лізингод авця за адресою в мережі Інте рнет: http://www.rla.com.ua (п.4.5 Нового Договор у).

Згідно п.4.6 Нового Договору, о плата всіх платежів здійснює ться в національній валюті У країни - гривнях, шляхом перер ахування грошових коштів на рахунок Лізингодавця.

Пунктом 4.8 Нового Договору п ередбачено, що Всі додаткові послуги, визначені в Загальн их умовах (додаток 4 до договор у), а також ті, які не визначені цим договором та необхідніс ть в яких може виникнути у Ліз ингоодержувача, оплачуються лізингоодержувачем окремо з а тарифами Лізингодавця, роз міщеними на офіційному сайті Лізингодавця.

Згідно п. 5.3 Загальних умов фі нансового лізингу - Додаток № 4 до Нового Договору, Лізингоо держувач сплачує поточні ліз ингові платежі щомісяця аван сом до 8 числа поточного місяц я на підставі рахунку Лізинг одавця, направленого на вказ ану в Новому Договорі електр онну адресу Лізингоодержува ча або за допомогою факсиміл ьного зв'язку. При чому, у разі неотримання рахунку Лізинго давця до 5 числа поточного міс яця Лізингоодержувач зобов'я заний звернутися до Лізингод авця та отримати свій рахуно к самостійно.

Крім того, відповідно до п.6.1. Загальних умов Лізингодавец ь має право в односторонньом у порядку змінити суму лізин гових платежів у наступних в ипадках (включаючи, але не обм ежуючись):

6.1.1. У випадку зміни вста новленого на день укладення Договору розміру ставки EURIBOR на період 3 місяці (якщо в п. 1.8 Дого вору Сторони обрали валюту - Є вро) або розміру ставки USD LIBOR на період 3 місяці (якщо в п. 1.8. Дого вору Сторони обрали валюту - Д олари США) розмір комісії змі нюється відповідно за кожний з періодів лізингу починаюч и з такого чергового періоду лізингу. При цьому для визнач ення LIBOR на період 3 місяці заст осовується календарний квар тал.

6.1.2. У випадку зміни чинн ого законодавства щодо лізин гової діяльності Лізингодав ця, системи оподаткування, ро зміру податків, зборів, обов'я зкових платежів, пов'язаних з Предметом лізингу та/або вик онанням Лізингодавцем своїх обов'язків за Договором.

У разі перевищення розміру комісії Лізингодавця за Дог овором над подвійною обліков ою ставкою Національного бан ку України, встановленою на д ень нарахування такої комісі ї за період, який минув з дня н арахування попереднього ліз ингового платежу за цим Дого вором,розраховану від вартос ті Предмета лізингу, комісія у складі лізингового платеж у підлягає збільшенню на сум у, яка дорівнює розміру ПДВ за ставкою 20%, нарахованому на та ке перевищення.

6.1.4. В інших випадках, визначе них Договором та додатками д о нього, в тому числі у разі ви никнення у Лізиигодавця дода ткових витрат, які виникли в п еріод дії цього Договору та п ов'язані з ним.

Відповідно до п. 6.З. загальни х умов змінений за правилами п. 6.1 загальних умов розмір ліз ингових платежів зазначаєть ся у відповідному рахунку Лі зиигодавця та підлягає сплат і Лізингоодержувачем у безсп ірному порядку.

Підставою для звернення по зивача до суду стало дострок ове припинення Договору з бо ку ТОВ «Райффайзен Лізинг Ав аль».

Пунктом 6.1. Договору передба чено, що Лізингодавець (ТОВ «Р айффайзен Лізинг Аваль») має право достроково, в одностор онньому порядку розірвати це й Договір та вилучити у Лізин гоодержувача Предмет лізинг у у безспірному порядку, зокр ема, у випадку не сплати лізин гових платежів, прострочення яких становить більше 30 днів.

Вимоги цього пункту Догово ру повністю відповідають нор мам чинного законодавства, з окрема, згідно з ч.2 ст.7 Закону У країни «Про фінансовий лізин г»Лізингодавець має право ві дмовитися від договору лізин гу та вимагати повернення пр едмета лізингу від Лізингоод ержувача у безспірному поряд ку на підставі виконавчого н апису нотаріуса, якщо Лізинг оодержувач не сплатив лізинг овий платіж частково або у по вному обсязі та прострочення сплати становить більше 30 дні в.

Також, п.4. ч.1 ст.10 Закону Украї ни «Про фінансовий лізинг»вс тановлює, що Лізингодавець м ає право вимагати розірвання договору та повернення пред мета лізингу у передбачених законом та договором випадка х.

Крім того, правове закріпле ння можливості такої поведін ки сторони міститься в пункт ах 1 і 2 ст. 611, 615 та ч.2 ст.598 Цивільног о кодексу України.

Листом вих. № 2782-12/10 від 21.12.2010 року ТОВ «Райффайзен Лізинг Авал ь»повідомило Відповідача пр о існування простроченої заб оргованості у розмірі 53528,00 гри вень, вимагало оплатити зазн ачену заборгованість та пові домило про можливість настан ня негативних наслідків - від мову від Нового Договору.

Листом вих. №370-02/11 від 08.02.2011 ТОВ « Райффайзен Лізинг Аваль»пов ідомило Відповідача про відм ову від договору Нового Дого вору з 01.03.2011 року та вимагало у д обровільному порядку переда ти предмет лізингу.

11.03.2011 року Предмет лізингу бу в вилучений у Лізингоодержув ача.

Відповідно до п.6.4. Договору у разі припинення або розірва ння цього Договору та/або вил учення Предмета лізингу всі витрати, пов'язані з вилученн ям Предмета лізингу та його п одальшою реалізацією здійсн юються за рахунок Лізингооде ржувача або відшкодовуються Лізингодавцю Лізингоодержу вачем в повному обсязі.

Згідно п.п. 8.1.17 Загальних умов фінансового лізингу (додато к №4 до Договору) у разі достро кового припинення Договору Л ізингоодержувач зобов'язани й сплатити Лізингодавцю плат ежі, визначені п.п. 10.3.2. цих Загал ьних умов.

Пунктом 10.3.2 Загальних умов ф інансового лізингу (додаток №4 до Договору) встановлено, що у разі дострокового припине ння Договору Лізингоодержув ач зобов'язаний сплатити Ліз ингодавцю наступні платежі:

1) комісію за достроков е припинення Договору в розм ірі 2% від суми непогашеної вар тості Предмету лізингу;

2) нараховані за Догово ром штрафні санкції (штраф, пе ня);

3) суми, які відшкодовую ть витрати Лізиигодавця та н е були сплачені Лізингоодерж увачем;

4) заборгованість по по точних лізингових платежах т а нарахованих штрафних санкц іях;

Внаслідок дострокового пр ипинення Договору, за умовам и розділу 10 Загальних умов фін ансового лізингу (додаток №4 д о Договору) відповідачеві бу в виставлений рахунок №ГС855-08/10 /г від 30.05.2011 року на загальну сум у 1550939,59 гривень до складу якого входить розрахована сума ком ісії лізиигодавця без ПДВ - 2% з а дострокове розірвання Дого вору, нараховані штрафні сан кції, додаткові витрати за до говором, сума непогашеної ва ртості Предмету лізингу, змі нена за правилами Графіку, за боргованість за виставленим и рахунками на дату вилученн я, відсотки за користування г рошима. Тобто рахунок №ГС855-08/10/г від 30.05.2011 року (додаток №4 до Дого вору).

ТОВ «Райффайзен Лізинг Ава ль»надав суду роз'яснення що до зазначених складових раху нку №1X855-08/10/г від 30.05.2011 року.

Зокрема, відповідно до п. 1 Ра хунку Лізингоодержувач зобо в'язаний оплатити відшкодува ння частини вартості Предмет а лізингу (сума непогашеної в артості) в сумі 50014611 гривень.

Договір був укладений на 26 п еріодів лізингу: червень 2009 ро ку - липень 2011. В період дії цьог о Договору ТОВ «Райффайзен Л ізинг Аваль»було виставлено рахунки-фактури до лютого 2011 р оку включено. Отже частина ва ртості Предмета лізингу з бе резня 2011 по липень 2011 року залиш илася несплаченою.

Несплачена вартість Предм ета лізингу розраховується н аступним чином:

Сума, що ставиться в погашен ня вартості предмета лізингу відповідно до колонки «D»Гра фіку розрахунку заборговано сті сума заборгованості (дод аток № 1 до Договору) в період з березня 2011 р. по липень 2011 + викуп на вартість предмета лізингу тобто 97313,85*4+97313,81 +15019,92=500146.11

Відповідно до п.2 Рахунку Лі зингоодержувач зобов'язаний сплатити відшкодування част ини вартості Предмета лізинг у (сума курсової різниці) в сум і 519458,34 гривень.

Згідно із п.10.3 Загальних умов фінансового лізингу (додато к №4 до Договору) до сплати під лягає заборгованість Лізинг оодержувача зі сплати вартос ті Предмета лізингу, визначе на за правилами п. 5.9 цих Загаль них умов для лізингового пер іоду, який слідує за періодом вилучення (повернення) Предм ета лізингу або в якому має мі сце дострокове припинення До говору.

Відповідно до п. 5.9. Загальних умов заборгованість Лізинго одержувача, визначена за пра вилами п. 3.1 цього Договору, роз раховується станом на день р озрахунку відповідного пото чного лізингового платежу за певний період та зазначаєть ся у Графіку у грошовому екві валенті іноземної валюти.

Пунктом 5.11. Загальних умов пе редбачено, що у випадку вилуч ення (повернення) Предмета лі зингу заборгованість Лізинг оодержувача по погашенню вар тості Предмета лізингу розра ховується на перший робочий день місяця, який слідує за мі сяцем, в якому мало місце вилу чення (повернення) Предмета л ізингу згідно п. 5.9. цих Загальн их умов і фіксується в гривня х. Надалі, Лізингодавець форм ує загальну заборгованість Л ізингоодержувача шляхом доп овнення до такої заборговано сті всіх інших сум, що підляга ють сплаті Лізингоодержувач ем Лізингодавцю за цим Догов ором, і нараховує на отриману суму відсотки за постфінанс ування.

Лізингодавець відмовився від договору з 01.03.2011 року. На бер езень 2011 року заборгованість Лізингоодержувача у грошово му еквіваленті іноземної вал юти згідно даних колонки «В» Графіку розрахунку заборгов аності Додаток № 1 до Договору становила 117214,58 гривень. Перера хунок зазначеної суми у наці ональну валюту здійснено за курсом продажу на момент вис тавлення останнього рахунку на сплату поточного платежу , тобто 117214,58 *7,96 = 933028,06 грн.

Сума курсової різниці з ПДВ = (заборгованість у гривні ста ном на березень 2011 року - відшко дування вартості Предмета лі зингу) *1,2 = (933028,06 - 500146.11)*1,2 = 432881,95 *1,2 = 519458,34

3. Комісія Лізингодавця з ПД В (2% за дострокове розірвання договору фінансового лізинг у) в сумі 24470,51 гривень.

Даний платіж передбачений ч. 1 п.10.3 Загальних умов фінансо вого лізингу (додаток №4 до Дог овору). Розрахований за насту пною формулою:

КЛ з ПДВ= 2/100*(КР + СНВГ)*1.2, тобто 2/10 0%* (519458,34+500146,11)*1,2 = 2/100*101904,68*1,2 = 24470,51

де КЛ - комісія Лізингодавця ; КР - сума курсової різниці: СНВГ - сума непогашеної ва ртості згідно Графіку

Відповідно п. 4.5.6 Рахунку Ліз ингоодержувач зобов'язаний с платити заборгованість по по точних лізингових платежах. Відповідно до 4.3. Договору Ліз ингоодержувач протягом стро ку лізингу щомісяця сплачує Лізингодавцю авансом поточн і лізингові платежі, які розр аховуються на перший робочий день кожного лізингового пе ріоду за поточний місяць та с кладаються з суми, що ставить ся в погашення вартості Пред мета лізингу та комісії Лізи нгодавця.

Згідно з п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ не є об'єктом оподаткування о перації з нарахування та спл ати процентів або комісій у с кладі орендного (лізингового ) платежу у межах договору фін ансового лізингу в сумі, що не перевищує подвійну облікову ставку Національного банку України, встановлену на день нарахування таких процентів (комісій) за відповідний пром іжок часу, розраховану від ва ртості об'єкта лізингу, надан ого у межах такого договору ф інансового лізингу; по об'єкт у фінансового лізингу, оціне ного в іноземній валюті, спла та процентів, з метою оподатк ування визначається у гривня х по курсу валют, визначеного Національним банком України на момент сплати.

З норми цієї статті вбачаєт ься, що комісія у складі лізин гового платежу є об'єктом опо даткування у сумі перевищує подвійну облікову ставку НБУ .

При розрахунку комісії, що п еревищує подвійну облікову с тавку НБУ, у відповідності із листом Державної податкової адміністрації у м. Києві №755/10/31- 106 від 28.09.2006 року застосовувалас ь наступна формула:

Подвійна облікова ставка Н БУ/100%) * (фактична кількість дні в у місяці/365) * вартість Предмет у лізингу.

Тому, у п. 4,5,6 Рахунку окремо за значена заборгованість зі сп лати комісії Лізингодавця та відшкодування вартості Пред мета лізингу за наступними р ахунками у розмірі 442107,05 гривен ь:

Рахунок Дата Комісія лізингодавця без

пдв Комісія лізингодавця з

пдв Погашення

вартості

едмета лізингу

LC855-08/10/5-007 (рахунок частково оп лачений) 02.12.10 23355,95 8470,88 19201,17

LC855-08/10/6-011 01.01.11 99833,41 - 97313,85

LC855-08/10/7-016 01.02.11 96617,94 - 97313,85

Всього 219807,30 8470,88 213828,87

Таким чином, загальна заб оргованості за виставленими рахунками за 5-7 періоди лізин гу (грудень 2010 - лютий 2011 року) скл адає 442107,05 гривень.

Відповідно до п. 7 Рахунку Лі зингоодержувач зобов'язаний сплатити нараховані за Дого вором штрафні санкції у розм ірі 2909,87 гривень на підставі ра хунків-фактур №№ LC855-08/10/p-008 від 13-12-2010 на суму 1209,55 грн., LC855-08/10/p-010 від 21-01-2011 на суму 1028,57 грн., LC855-08/10/p-014 від 17-02-2011 на су му 671,75 грн.

Відповідно до п. 5.1. Договор у за несвоєчасну сплату будь -якого платежу (його частини) з а Договором Лізингоодержува ч сплачує Лізингодавцю пеню у розмірі 0,2 % від суми простроч еного платежу за кожний кале ндарний день прострочення, п очинаючи з п'ятого дня простр очення виконання грошового з обов'язання.

Відповідно до п. 8 Рахунку Лізингоодержувач зобов'яз аний сплатити Лізингодавцю д одаткові витрати з ПДВ (забор гованість по виставленим рах ункам) у розмірі 10372,18 гривень. Дл я компенсації витрат по стра хуванню Лізингодавцем були в иставлені наступні рахунки, які залишилися несплаченими Лізингоодержувачем № LC855-08/10/ev-015 в ід 18-02-2011 на суму 10372,18 грн.

Відповідно до п. 7.1. Загальн их умов Лізингоодержувач про тягом строку лізингу за свій рахунок забезпечує страхува ння Предмета лізингу в страх овій компанії згідно визначе ного Лізингодавцем переліку на випадок: знищення (загибел і), розкрадання (викрадення), п ошкодження (псування) Предме та лізингу та на всі випадки, п ередбачені Правилами страху вання Страховика (АВТОКАСКО / повний пакет). Вигодонабувач ем по всіх страхових ризиках є Лізингодавець. Лізингооде ржувач зобов'язується дотрим уватись умов Договору страху вання (поліса) і Правил страху вання, встановлених Страхови ком.

Відповідно до п. 7.4. Загальних умов Лізингоодержувач зобов 'язується вчасно продовжуват и страхування Предмета лізин гу та страхування цивільної відповідальності до повного виконання зобов'язань за цим Договором.

Лізингоодержувач зобов'яз аний за 10 (десять) днів до закін чення дії страхового договор у щодо страхування Предмета лізингу, продовжити його дію , сплатити страховий платіж (п латежі) та надати завірений п ечаткою банку платіжний доку мент, що підтверджує сплату с трахових платежів (платежу).

Якщо за 5 (п'ять) днів до закін чення дії страхового договор у Лізингоодержувач не надаст ь Лізингодавцю завірений печ аткою банку платіжний докуме нт, що підтверджує сплату стр ахових платежів (платежу), то Л ізингодавець має право самос тійно застрахувати такий пре дмет лізингу, а Лізингоодерж увач зобов'язаний відшкодува ти Лізингодавцю такі витрати зі страхування Предмета ліз ингу.

У зв'язку з тим, що Лізингоод ержувачем не було своєчасно продовжено дію страхового до говору, Лізингодавець самост ійно застрахував Предмети лі зингу, сплатив страхові плат ежі, та виставив рахунки Лізи нгоодсржувачу на відшкодува ння таких витрат. Факт понесе ння витрат підтверджується н аступними документами:

- страховим сертифіка том № 3000/200/000143 від 31.07.2009 року,

- рахунком № 3000/200/000143-9 від 26.0 1.2011 року,

- платіжним доручення м № 319389 від 16.02.2011 року,

- договором № 3000/200/000143 від 31.07.2009 р. д обровільного страхування на земного транспорту.

Відповідно до п.9 Рахунку Лізингоодержувач зобов'яз аний сплатити Лізингодавцю с уми, які відшкодовують витра ти Лізингодавця та не були сп лачені Лізингоодержувачем у розмірі 6786,17 гривень. Відповід но до п. 6.4. Договору у разі прип инення або розірвання цього Договору та/або вилучення Пр едмета лізингу всі витрати, п ов'язані з вилученням Предме та лізингу та його подальшою реалізацією здійснюються за рахунок Лізингоодержувача а бо відшкодовуються Лізингод авцю Лізингоодержувачем в по вному обсязі.

До зазначених витрат відн осяться наступні:

- Витрати по сплаті зб ору до пенсійного фонду та ко місія банку з купівлі валюти у розмірі 4665,14 гривень. Умовами Договору передбачено, що пер ерахунок платежів, розрахова них у грошовому еквіваленті іноземної валюти, здійснюєть ся Лізингодавцем за Курсом п родажу плюс ставка збору до П енсійного фонду з купівлі ін оземної валюти, що діє на моме нт виставлення рахунку, та ко місія AT «Райффайзен Банк Авал ь»з купівлі валюти, згідно оф іційного сайту Лізингодавця за адресою в мережі Інтернет :пЦр:/Ау\у\у.г1а.сот.иа (п. 4.5 Договору). Так, залишок заборг ованості з погашення вартост і предмета лізингу перерахов увався в національну валюту за курсом продажу. Таким чино м, при перерахунку повинна за раховуватися також ставка зб ору Пенсійного фонду з купів лі іноземної валюти, що діє на момент виставлення рахунку, та комісія AT «Райффайзен Банк Аваль»з купівлі валюти.

Витрати по сплаті збору до п енсійного фонду розраховуют ься наступним чином: ставка з бору до пенсійного фонду + ком ісія банку з купівлі валюти)/10 0%*(відшкодування частини варт ості Предмета лізингу + відшк одування частини вартості (с ума курсової різниці без ПДВ )

Ставка збору до Пенсійног о фонду з купівлі іноземної в алюти - 0,0%.

Комісія AT «Райффайзен Банк Аваль»з купівлі валюти - 0,5%

Тобто, (0,5%+0.5%)/100*500146,11+432881,95 = 4665,14

- відрядження у розмірі 2121,03 г ривень, що підтверджується н аступним наказ № 83В-04/2010 від 15.04.2010 р оку, рахунком-актом № 01/14.04.2010 року від 14.04.2010 року, рахунком-актом № 01/15.04.2010 року від 15.04.2010 року.

- Страхування предмета лізи нгу в розмірі 2142,47 гривень, що пі дтверджується платіжним дор ученням № 321017 від 16.05.2011 року, рахун ком № 2000/200/000346 від 13.05.2011 року, страхо вим сертифікатом № 2000/200/000346 від 13.0 5.2011 року

Відповідно до п. 10. Рахунку Лізингоодержувач зобов'яз аний сплатити відсотки за ко ристування грошовими коштам и з ПДВ у розмірі 44689,36 гривень.

Пунктом 6.7. Договору встанов лено, що у разі вилучення Пред мета лізингу нарахування пот очних лізингових платежів зг ідно Графіку припиняється в останній день місяця, в якому мало місце повернення Лізин гоодержувачем Предмета лізи нгу або його примусове вилуч ення, проте з першого дня наст упного місяця на щомісячній основі Лізингоодержувач спл ачує Лізингодавцю відсотки з а фінансування від фактичної суми заборгованості, включа ючи заборгованість зі сплати вартості Предмета лізингу т а витрати згідно п. 6.6 цього Дог овору. Нарахування зазначено ї в цьому пункті Договору ком ісії здійснюється у період з дня вилучення Предмета лізи нгу до дати фактичного отрим ання Лізингодавцем грошових коштів в погашення всієї заб оргованості Лізингоодержув ача,. Строк сплати зазначеної комісії аналогічний сплаті поточних лізингових платежі в.

У Преамбулі Договору визна чено, що відсотки за фінансув ання - це відсоткова ста вка, яка дорівнює незалежном у індексу "KievPrime" (на один місяць) п люс 6%, що розраховується агент ством РЕИТЕРС щодня. У разі ві дсутності зазначеної ставки з будь-яких причин Сторони ви користовують потрійну облік ову ставку національного Бан ку України на день нарахуван ня таких відсотків.

Для розрахунку комісії або відсотків з використанням і ндексу "KievPrime" (на один місяць) у ви значених абзацом другим п. 4.6 т а 6.7 цього Договору випадках в икористовується індекс "KievPrime", в становлений на перший робочи й день місяця, за який здійсню ється їх нарахування у визна ченому цим Договором порядку .

Таким чином, з моменту вилуч ення Предмета лізингу до мом енту отримання грошових кошт ів в погашення заборгованост і Лізингоодержувач сплачує к омісію за ставкою KievPrime" (на один місяць) плюс 6% від суми заборг ованості

Суду доведено, що предмет лі зингу був вилучений у 30.05.2011 року . Отже, починаючи з 31.05.2011 року Ліз ингоодержувач зобов'язаний с плачувати комісію (відсотки за фінансування).

Розрахунок комісії здійсн ено Позивачем за формулою: су ма боргу (сума п.1-9) * KievPrime" (на один м ісяць) плюс 6%/100/365*кількість днів . База для розрахунку відсотк ів за фінансування -1506250,23

Місяць KievPrime KievPrime+6 Період нарахування Кількість

ДНІВ Розмір відсотків

Травень 2011 3,99% 9,99% 31.05.2011 1 412,26

Червень 2011 6,9% 12,9% 01.06.2011 - 30.06.2011 30 15970,38

Липень 2011 6,57% 12,57% 01.07.2011- 31.07.2011 31 16080,56

Серпень 2011 6,11% 12,11% 01.08.2011 - 31.08.2011 31 15492,09

Всього

47955,29

Оцінюючи наявні в матер іалах справи документи та до сліджуючи в судовому засідан ні докази, Господарський суд вважає позовні вимоги обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню з наступни х підстав:

Згідно ч.І ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язання м є правовідношення, в якому о дна сторона (боржник) зобов'яз ана вчинити на користь друго ї сторони (кредитора) певну ді ю (передати майно, виконати ро боту, надати послугу, сплатит и гроші тощо) або утриматися в ід певної дії, а кредитор має п раво вимагати від боржника в иконання його обов'язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 509 Цивіль ного кодексу України зобов'я зання виникають з підстав, вс тановлених статтею 11 цього Ко дексу.

Частиною 1 статті 530 Цивільно го кодексу України встановле но, що якщо у зобов'язанні вста новлений строк його виконанн я, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України порушення м зобов'язання є його невикон ання або виконання з порушен ням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне вико нання).

Згідно ч. 1 ст. 626 Цивільного ко дексу України договором є до мовленість двох або більше с торін, спрямована на встанов лення, зміну або припинення ц ивільних прав та обов'язків.

Частина 2 ст. 1 Закону України «Про фінансовий лізинг»пере дбачає, що за договором фінан сового лізингу лізингодавец ь зобов'язується набути у вла сність річ у продавця (постач альника) відповідно до встан овлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і перед ати її у користування лізинг оодержувачу на визначений ст рок не менше одного року за вс тановлену плату (лізингові п латежі).

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про фінансовий ліз инг»сплата лізингових плате жів здійснюється в порядку, в становленому договором.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону Украї ни «Про фінансовий лізинг»пе редбачено, що лізингоодержув ач зобов'язаний своєчасно сп лачувати лізингові платежі.

Згідно з Загальними умовам и фінансового лізингу - Додат ок №4 до Договору у новій редак ції, Лізингоодержувач сплачу є поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа по точного місяця на підставі р ахунку Лізингодавця, направл еного на вказану в Договорі у новій редакції електронну а дресу Лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку.

У разі неотримання рахунку Лізингодавця до 5 числа поточ ного місяця Лізингоодержува ч зобов'язаний звернутися до Лізингодавця та отримати св ій рахунок самостійно.

Статтею 525 Цивільного кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися - належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов'я зання належним чином та відп овідно до закону, інших право вих актів, договору.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 193 Го сподарського кодексу Україн и, суб' єкти господарювання та інші учасники господарськ их відносин повинні виконува ти господарські зобов' язан ня належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договорів, а за відсутност і конкретних вимог щодо вико нання зобов' язання - відпо відно до вимог, що у певних умо вах звичайно ставляться.

Частиною 2 ст. 193 Господарсько го кодексу України, кожна сто рона повинна вжити усіх захо дів, необхідних для неналежн ого виконання нею зобов' яза нь, враховуючи інтереси друг ої сторони та забезпечення з агальногосподарського інте ресу. Порушення зобов' язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, пер едбачених цим кодексом, інши ми законами або договором.

Матеріалами справи доведе но і Відповідачем не спросто вано, що Відповідач в порушен ня умов Договору у новій реда кції належним чином не викон ав свої зобов'язання, внаслід ок чого у останнього утворил ася заборгованість у розмірі 500 146,11 грн. відшкодування части ни вартості предмета лізингу (сума непогашеної вартості), 5 19 458,34 грн. відшкодування частин и вартості предмета (сума кур сової різниці), 24 470,51 грн. комісі я лізингодавця з ПДВ (2% за дост рокове розірвання договору ф інансового лізингу), 213 828,87 грн. п огашення вартості предмету л ізингу, 219 807,30 грн. комісія лізин годавця без ПДВ, 8470,88 грн. комісі я лізингодавця з ПДВ, 10372,18 грн. д одаткові витрати з ПДВ (забор гованість по виставленим рах ункам), 6786,17 грн. додаткові витра ти з ПДВ (суми, які відшкодовую ть витрати лізингодавця та н е сплачені лізимнгоодержува чем), 44689,36 грн. комісія лізингода вця з ПДВ (відсотки за користу вання), а загалом 1 548 029,70 грн., відп овідно до рахунків-фактур, і т ому ця сума має бути стягнута з відповідача.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Відповідно до п. 5.1. Договор у за несвоєчасну сплату будь -якого платежу (його частини) з а Договором Лізингоодержува ч сплачує Лізингодавцю пеню у розмірі 0,2 % від суми простроч еного платежу за кожний кале ндарний день прострочення, п очинаючи з п'ятого дня простр очення виконання грошового з обов'язання.

Отже, порушення відповіда чем строків оплати будь-яког о платежу (його частини) є пору шенням зобов'язання, що відпо відно до ст. 611 Цивільного коде ксу України тягне за собою пр авові наслідки, встановлені договором або законом, зокре ма сплату неустойки.

Тому, Позивачем також право мірно заявлена вимога про ст ягнення з відповідача пені з а неналежне виконання зобов' язання, відповідно до догово ру.

Відповідно до ст. 549 ЦК Україн и неустойкою визнається визн ачена законом або договором грошова сума, яку боржник пов инен сплатити кредиторові в разі невиконання або неналеж ного виконання зобов'язання, зокрема в разі прострочення .

Відповідно до п. 7 Рахунку Лі зингоодержувач зобов'язаний сплатити нараховані за Дого вором штрафні санкції у розм ірі 2909,87 гривень на підставі ра хунків-фактур №№ LC855-08/10/p-008 від 13-12-2010 на суму 1209,55 грн., LC855-08/10/p-010 від 21-01-2011 на суму 1028,57 грн., LC855-08/10/p-014 від 17-02-2011 на су му 671,75 грн., відповідно до розра хунку Позивача з яким суд пог оджується та вважає обґрунто ваним.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

Виходячи з вищенаведених н орм закону, відповідачем нал ежним чином протягом розгляд у справи не було надано належ них доказів по справі на спро стування позовних вимог.

В судовому засіданні, допус тимими доказами, які знаходя ться в матеріалах справи поз ивач довів, що його вимоги є об ґрунтованими та підлягають з адоволенню в повному обсязі.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового проце су згідно ст. 49 ГПК України пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «СС Т ЛТД»(01103, м. Київ, вул.. Підвисоц ького, буд. 6-А, кв. 15, код ЄДРПОУ 3514 2685) на користь Товариства з обм еженою відповідальністю «Ра йффайзен Банк Аваль»(04073, м. Киї в, просп.. Московський, 9, корп.. 5, код ЄДРПОУ 34480657) 500 146,11 грн. відшкод ування частини вартості пред мета лізингу (сума непогашен ої вартості), 519 458,34 грн. відшкоду вання частини вартості предм ета (сума курсової різниці), 24 4 70,51 грн. комісія лізингодавця з ПДВ (2% за дострокове розірван ня договору фінансового лізи нгу), 213 828,87 грн. погашення вартос ті предмету лізингу, 219 807,30 грн. к омісія лізингодавця без ПДВ, 8470,88 грн. комісія лізингодавця з ПДВ, 2909,87 грн. пені, 10372,18 грн. додат кові витрати з ПДВ (заборгова ність по виставленим рахунка м), 6786,17 грн. додаткові витрати з ПДВ (суми, які відшкодовують в итрати лізингодавця та не сп лачені лізимнгоодержувачем ), 44689,36 грн. комісія лізингодавця з ПДВ (відсотки за користуван ня), 15 509,40 грн. державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної с или в порядку, встановленому ст. 85 Господарського процесуа льного кодексу України.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 93 Госп одарського процесуального к одексу України.

Суддя І.І.Борисенко

Повне рішення складено: 03.01.201 2р.

Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено16.01.2012
Номер документу20751815
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 550 939,59 грн. С уддя Борисенко І.І

Судовий реєстр по справі —4/456

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 01.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Авдеєв П.В.

Рішення від 20.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Рішення від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 04.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Рішення від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні