Постанова
від 25.09.2012 по справі 20/226
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" вересня 2012 р. Справа № 20/226

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. -головуючий, судді Бенедисюк І.М. і Вовк І.М.

розглянув касаційну скаргу "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" ("Dr. August Wolff GmbH & Co. KG Arzniemittel"), м. Білефельд, Німеччина,

на рішення господарського суду міста Києва від 15.05.2012 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 17.07.2012

зі справи № 20/226

за позовом "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" ("Dr. August Wolff GmbH & Co. KG Arzniemittel")

до Державної служби інтелектуальної власності України, м. Київ (далі -Державна служба), та

"ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." (Jadran Galenski Laboratorij, d.d., м. Ріджека Кроатя, Хорватія,

про визнання недійсним свідоцтва України № 110568 на знак для товарів і послуг "Vagisan".

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

"Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" -не з'яв.,

Державної служби -Ресенчука В.М.,

"ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." -Лавренової Н.О.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

"Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про визнання недійсним повністю свідоцтва України № 110568 на знак для товарів і послуг "Vagisan", володільцем якого є "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." Позовні вимоги мотивовано тим, що:

- видачу цього свідоцтва було здійснено з порушенням прав позивача як власника оригінальної назви наукового твору "Vagisan";

- позивач є власником зареєстрованого в Німеччині знака для товарів і послуг "Vagisan", і цей знак використовується в Німеччині та ряді інших країн, тому використання "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." знака для товарів і послуг "Vagisan" за свідоцтвом України № 110568 вводить в оману споживачів щодо товару та особи, яка його виробляє, і є порушенням конкурентного законодавства.

Рішенням господарського суду міста Києва від 15.05.2012 (суддя Палій В.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду України від 17.07.2012 (колегія суддів у складі: суддя Шипко В.В. -головуючий, судді Скрипка І.М., Ільєнок Т.В.), у задоволенні позову відмовлено.

У касаційній скарзі "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" просить Вищий господарський суд України рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів скасувати, посилаючись на порушення господарськими судами норм процесуального права, що виявилося в неповному з'ясуванні обставин справи, невідповідності висновків фактичним обставинам справи, та у зв'язку з цим невірне застосування законодавства про захист прав на об'єкти інтелектуальної власності, зокрема, статті 19 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

У відзиві на касаційну скаргу "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." просило оскаржувані судові акти залишити без змін, а скаргу -без задоволення з мотивів, викладених у даному відзиві.

Сторони відповідно до статті 111 4 Господарського процесуального кодексу України належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." та Державної служби, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги.

Попередніми судовими інстанціями у справі встановлено, що:

- "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" належать майнові авторські права на назву науково-технічного твору "Vagisan", оскільки цей твір було створено співробітником названої юридичної особи; доказів протилежного не встановлено;

- "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д." є володільцем свідоцтва України №110568 на знак для товарів і послуг "Vagisan" для товарів 03, 05 класів Міжнародної класифікації товарів та послуг за заявкою 25.01.2008;

- згідно з висновком призначеної у справі експертизи об'єктів інтелектуальної власності назва твору "Vagisan" не є оригінальною назвою твору, що може використовуватися самостійно;

- за повідомленням Державної митної служби з 01.01.1994 інформація про ввезення на митну територію України лікарських засобів маркованих позначенням "Vagisan" виробництва "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" відсутня; протягом аналогічного періоду Державним експертним центром МОЗ України, марковані позначенням "Vagisan", лікарські засоби позивача не реєструвалися та не вносилися до Державного реєстру лікарських засобів України; належна позивачеві торговельна марка "Vagisan" не захищена в Україні; отже, відсутні підстави вважати, що товари сторін у справі марковані позначеннями "Vagisan", конкурують на ринку України та можуть ввести в оману споживачів щодо товару та їх виробника, про що стверджує позивач.

Відповідно до пункту "в" пункту 1 статті 19 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" свідоцтво може бути визнано у судовому порядку недійсним повністю або частково у разі видачі свідоцтва внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб.

У статті 9 Закону України "Про авторське право та суміжні права" зазначено, що частина твору, яка може використовуватися самостійно, у тому числі й оригінальна назва твору, розглядається як твір і охороняється відповідно до цього Закону.

Таким чином, назва твору, фрази, словосполучення та інші частини твору, які можуть використовуватися самостійно, підлягають охороні як об'єкт авторського права тільки у тому випадку, коли вони є результатом творчої діяльності автора і є оригінальними (тобто за наявності обох названих умов). Відповідну правову позицію, зокрема, наведено в пункті 18 постанови Пленуму Верховного суду України від 04.06.2010 № 5 "Про застосування судами норм законодавства у справах про захист авторського права і суміжних прав".

Попередні судові інстанції, встановивши, що назва наукового твору "Vagisan", майнові авторські права на який належать позивачеві, і на порушення яких позивач посилається як на підставу визнання недійсним свідоцтва України № 110568 на знак для товарів і послуг, не підлягає охороні як об'єкт авторського права, оскільки ця назва не є оригінальною, дійшли вірного висновку, що видача оспорюваного свідоцтва України не порушує прав позивача. Узгоджується з установленими у справі фактичними обставинами й висновок господарських судів про відсутність конкуренції на ринку України належних позивачеві та відповідачеві торговельних марок "Vagisan" та, відповідно, ознак недобросовісної конкуренції з боку "ЯДРАН" Галенскі Лабораторідж д.д.".

Отже, оскаржувані судові акти є законними та обґрунтованими, а визначені чинним законодавством підстави для їх скасування відсутні.

Керуючись статтями 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду міста Києва від 15.05.2012 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 17.07.2012 зі справи № 20/226 залишити без змін, а касаційну скаргу "Др. Август Вольф ГмбХ & Ко. КГ Арцнайміттель" -без задоволення.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Вовк

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.09.2012
Оприлюднено28.09.2012
Номер документу26166764
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/226

Ухвала від 25.12.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 15.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Постанова від 25.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Ухвала від 07.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І. М.

Постанова від 17.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шипко В.В.

Рішення від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Палій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні