Ухвала
від 06.08.2012 по справі 10/183-09/9-10
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

06.08.2012 № 10/183-09/9-10

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пашкіної С.А.

суддів: Баранця О.М.

Пономаренка Є.Ю.

розглянувши апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства «Перспектива»

на рішення господарського суду Київської області від 29.05.2012

у справі № 10/183-09/9-10 (Сокуренко Л.В.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «VauРе»

до Заритого акціонерного товариства «Перспектива»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: International Financial Center Of Chagos Archipelago Ltd

про стягнення 34340,89 євро

Визнав подані матеріали достатніми для прийняття апеляційної скарги до провадження.

З огляду на те, що, як слідує з матеріалів справи з апеляційною скаргою вперше заявник звернувся у встановлені законодавством строки, клопотання про відновлення строку на апеляційне оскарження судом задовольняється.

Як слідує з матеріалів справи третя особа є нерезидентом (Сполучені штати Америки), який не має свого представництва на території України.

Частиною 4 ст. 27 ГПК України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави і предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 4 ГПК України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо в міжнародних договорах України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Згідно приписів статті 4-2 ГПК України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. (ст. 123 ГПК України).

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном, а рівно повідомлення у належній формі іноземних учасників судового процесу про час і місце розгляду справи, регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), яка є чинною в Україні згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19.10.2000 р. № 2052-ІІІ (далі Закон), із заявами та застереженнями. Дата приєднання України до Конвенції - 19.10.2000 року, дата приєднання Сейшельськіх островів до Конвенції -18.11.1980 року.

Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном (ст. 1 Конвенції).

Кожна Договірна Держава призначає Центральний орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6 Конвенції. (ст. 2 Конвенції).

Згідно з Законом, Центральним органом України є Міністерство юстиції України, а органами, компетентними складати підтвердження про вручення документів, є Міністерство юстиції України та його територіальні управління юстиції (п.п. 1, 2 Закону). Органом, компетентним отримувати документи, які передаються консульськими каналами або, якщо цього вимагають надзвичайні обставини, дипломатичними каналами є Міністерство юстиції України (п. 4 Закону).

Згідно ст. 10 Конвенції якщо запитувана Держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує:

a) можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном,

b) можливості для судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуючої Держави здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави,

c) можливості для будь-якої заінтересованої в судовому процесі особи здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави.

В даному випадку запитуваною стороною є США, яка на відміну від України, яка п. 5 Закону України від 19.10.2000 р. № 2052-III приєдналася до Конвенції із застереження в т.ч. щодо не використовування на своїй території способів передачі судових документів, передбачених статтею 10 Конвенції, приєднуючись до Конвенції, не робила застережень щодо незастосування на своїй території визначеного п. А) ст. 10 Конвенції способу вручення (http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.status&cid=17).

Отже, у випадку, якщо документ підлягає врученню в США, то Конвенція передбачає можливість надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном.

Відповідно до статті 15 Конвенції кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

а) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,

b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців,

с) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

Таким чином, для забезпечення повідомлення про розгляд справи International Financial Center Of Chagos Archipelago Ltd (Сполучені штати Америки) в порядку, передбаченому Конвенцією, можливо направити судові документи та матеріали по справі в нотаріально засвідченому перекладі на англійську мову безпосередньо поштою. У зв'язку з вищезазначеним, судове засідання щодо розгляду апеляційної скарги слід призначити на строк не менше шести місяців.

Керуючись ст. ст. 53, 86, 98 Господарського процесуального кодексу України , Київський апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відновити строк подання апеляційної скарги.

2. Прийняти апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства «Перспектива» до розгляду та порушити апеляційне провадження.

3. Розгляд апеляційної скарги призначити на 11.12.2012 о 10:00 . Засідання відбудеться в приміщенні Київського апеляційного господарського суду за адресою: м.Київ, вул. Шолуденка, 1.

4. Зобов'язати Закрите акціонерне товариство «Перспектива» надати суду належним чином нотаріально завірені копії перекладу на англійську мову цієї ухвали Київського апеляційної господарського суду від 06.08.2012р. про прийняття апеляційної скарги до провадження у справі № 10/183-09/9-10 у двох примірниках та апеляційної скарги № 158 від 24.07.2012р. з додатками у двох примірниках в термін до 30.08.2012р..

5. Направити вказані документи поштою для подальшого вручення третій особі.

6. Запропонувати позивачу та третій особі до дня слухання справи надати суду письмові відзиви на апеляційну скаргу із доданням належних доказів на підтвердження викладених у відзиві обставин.

7. Попередити учасників, що нез'явлення їх представників в судове засіданні не є перешкодою в розгляді апеляційної скарги.

Головуючий суддя Пашкіна С.А.

Судді Баранець О.М.

Пономаренко Є.Ю.

Дата ухвалення рішення06.08.2012
Оприлюднено11.12.2012
Номер документу27921337
СудочинствоГосподарське
Сутьрозгляд справи Іnternational Financial Сenter Оf Сhagos Аrchipelago Ltd (Сполучені штати Америки) в порядку, передбаченому Конвенцією, можливо направити судові документи та матеріали по справі в нотаріально засвідченому перекладі на англійську мову безпосередньо поштою. У зв'язку з вищезазначеним, судове засідання щодо розгляду апеляційної скарги слід призначити на строк не менше шести місяців. Керуючись ст. ст. 53, 86, 98 Господарського процесуального кодексу України , Київський апеляційний господарський суд

Судовий реєстр по справі —10/183-09/9-10

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова T.Б.

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Постанова від 29.01.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Баранець О.М.

Ухвала від 16.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Баранець О.М.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Рішення від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні