Ухвала
від 28.01.2013 по справі 5020-1489/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

28 січня 2013 року справа № 5020-1489/2011 Господарський суд міста Севастополя у складі судді Головко В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду заяву ліквідатора Приватного підприємства „Цеоліт" - арбітражного керуючого Кириліна Михайла Володимировича про спонукання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт",

у справі:

за заявою Приватного підприємства „Цеоліт",

ідентифікаційний код 30825495

(99002, м. Севастополь, Мекензеві гори, „Севастопольське РТП")

про банкрутство боржника, що ліквідується власником,

Представники учасників судового процесу:

банкрут (Приватне підприємство „Цеоліт") - явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив;

ліквідатор (Кирилін М.В.) - Кирилін М.В. - ліквідатор, паспорт серії АР № 268952, виданий Ленінським РВ УМВС України в м. Севастополі 04.05.2001;

кредитор (ПАТ „Київстар") - явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив;

кредитор (ПАТ „ВТБ Банк") - Гуляєв В.В. - представник, довіреність № 452/11.5.2 від 05.09.2012;

кредитор (Міністерство оборони Російської Федерації) - явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду міста Севастополя (далі - суд) перебуває справа за заявою Приватного підприємства „Цеоліт" про банкрутство боржника, що ліквідується власником у порядку, передбаченому статтею 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Постановою суду від 20.10.2011 Приватне підприємство „Цеоліт" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру стосовно боржника, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Кириліна М.В. /том 1, арк. с. 122-125/.

Ухвалою від 23.08.2012 строк ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора продовжені на 6 місяців - до 25.02.2013 /том 5, арк. с. 14-15/.

04.01.2013 на адресу суду від ліквідатора Приватного підприємства „Цеоліт" - арбітражного керуючого Кириліна М.В. надійшла заява про зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт" /том 5, арк. с. 112-113/.

Заяву обґрунтовано тим, що не зважаючи на те, що ухвалою господарського суду міста Севастополя від 14.06.2012 у даній справі скасовані арешти, накладені на кошти Приватного підприємства „Цеоліт", що знаходяться на поточних рахунках Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк", посадовими особами відділення Банку „Ленінське" не знято блокування з цих рахунків, що унеможливлює їх закриття ліквідатором відповідно до частини сьомої статті 30 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Крім того, працівники Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" перешкоджають ліквідатору в доступі до основного рахунку банкрута.

Ухвалою суду від 17.01.2013 заяву ліквідатора Приватного підприємства „Цеоліт" Кириліна М.В. про зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт", призначено до розгляду в судовому засіданні на 28.01.2013 /том 5, арк. с. 118/.

До початку судового засідання від кредитора Приватного підприємства „Цеоліт" Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" надійшло клопотання про відкладення розгляду заяви ліквідатора про закриття поточних рахунків банкрута та допуск ліквідатора до основного рахунку ПП „Цеоліт" до отримання від ліквідатора звіту щодо проведення аукціону з продажу майна ПП „Цеоліт". В обґрунтування заявленого клопотання кредитор посилається на той факт, що йому стало відомо про проведення аукціону з продажу майна Приватного підприємства „Цеоліт" - двох земельних ділянок, які перебувають у заставі Банку. Утім, Публічне акціонерне товариство „ВТБ Банк" не отримувало жодного повідомлення ані про початкову вартість майна, ані про порядок його продажу тощо, що, на думку кредитора, порушує його права та є підставою для звернення до суду із відповідним позовом про визнання цього аукціону недійсним /том 5, арк. с. 139-140/.

У судовому засіданні 28.01.2013 представник кредитора (ПАТ „ВТБ Банк") просив не розглядати подане ним клопотання, про що зазначено у протоколі судового засідання.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що такі дії кредитора не суперечать чинному законодавству і не порушують прав та законних інтересів інших осіб, суд залишив без розгляду клопотання кредитора (ПАТ „ВТБ Банк") про відкладення розгляду заяви ліквідатора.

Ліквідатор підтримав власну заяву про зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт" і просив суд задовольнити заяву в повному обсязі.

Присутній у судовому засіданні представник кредитора (ПАТ „ВТБ Банк") заперечував проти задоволення вказаної заяви, посилаючись на наявність незнятого арешту з коштів боржника-банкрута.

Обговоривши доводи ліквідатора і кредитора (ПАТ „ВТБ Банк"), дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви ліквідатора про зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт", виходячи з наступного.

За приписами абзацу шостого частини першої статті 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Як убачається із матеріалів справи, 20.10.2011 Приватне підприємство „Цеоліт" визнано банкрутом, про що винесено відповідну постанову /том 1, арк. с. 122-125/.

Отже, з моменту винесення постанови господарського суду міста Севастополя від 20.10.2011, яка набрала законної сили 20.10.2011, всі наявні арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника мають бути скасовані.

Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута. Тому для здійснення розрахунків з кредиторами активи боржника повинні бути вільними від будь-яких обмежень. При цьому, зняття заборон та арештів із майна боржника, в тому числі грошових коштів, в порядку статті 23 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб та не потребує сплати ніяких коштів.

Не зважаючи на прямі вказівки Закону, додатково ухвалою господарського суду міста Севастополя від 14.06.2012, яка набрала законної сили 14.06.2012, скасовано арешти, які накладені на кошти Приватного підприємства „Цеоліт", що знаходяться на наступних поточних рахунках у Публічному акціонерному товаристві „ВТБ Банк":

- п/р 26000013019034 у національній валюті (гривня);

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (євро);

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (рублі РФ);

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (долари США);

- п/р 26001023019034 у національній валюті (гривня).

Відповідно до частини другої статті 13 Закону України „Про судоустрій та статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Аналогічні приписи містяться у статті 115 Господарського процесуального кодексу України.

Судом установлено, що не зважаючи на скасування арештів, накладених на кошти боржника, які знаходяться на рахунках у Публічному акціонерному товаристві „ВТБ Банк", - в порушення вимог закону блокування з рахунків не знято.

Відповідно до пункту 20.4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, яка затверджена Постановою Правління НБУ № 492 від 12.11.2003, у разі припинення юридичної особи внаслідок її ліквідації для проведення ліквідаційної процедури використовується один поточний рахунок юридичної особи, що ліквідується, визначений комісією з припинення (ліквідатором, ліквідаційною комісією тощо). Для цього до банку подаються відповідні документи.

Закриття інших рахунків, які не використовуються для проведення ліквідаційної процедури, здійснюється ліквідатором (ліквідаційною комісією) на підставі заяви про закриття рахунку, підписаної особою, яка згідно з рішенням учасників юридичної особи, суду або органу, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи, призначена ліквідатором (за умови проведення ідентифікації), та копії рішення учасників, суду або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами про ліквідацію юридичної особи, засвідченої нотаріально або органом, який прийняв таке рішення. Додатково подається картка із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчена нотаріально, якщо на рахунку є залишок коштів.

Пунктом 20.6 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах установлено, що Банк за наявності коштів на поточному рахунку, який закривається на підставі заяви клієнта, здійснює завершальні операції за рахунком (з виконання платіжних вимог на примусове списання (стягнення) коштів, виплати коштів готівкою, перерахування залишку коштів згідно з дорученням клієнта тощо).

Датою закриття поточного рахунку вважається наступний після проведення останньої операції за цим рахунком день. Якщо на поточному рахунку власника немає залишку коштів, а заява подана в операційний час банку, то датою закриття поточного рахунку є день отримання банком цієї заяви.

У день закриття поточного рахунку банк зобов'язаний видати клієнту довідку про закриття рахунку.

Як убачається із матеріалів справи 12.12.2012 ліквідатор Приватного підприємства „Цеоліт" - арбітражним керуючим Кириліним М.В. подав до Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" всі необхідні документи /том 5, арк. с. 114-115/, проте станом на час звернення до суду із даною заявою та прийняття цього судового рішення блокування з відповідних рахунків не знято, що перешкоджає як користуванню основним рахунком, так і можливості закриття решти рахунків.

За приписами частини сьомої статті 30 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор зобов'язаний використовувати при проведенні ліквідаційної процедури тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

За викладених обставин, суд вважає заяву ліквідатора Приватного підприємства „Цеоліт" - арбітражного керуючого Кириліна Михайла Володимировича щодо зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт" обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню повністю.

Беручи до уваги вищевикладене, керуючись статтями 5, 23, 24 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 4 1 , 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву ліквідатора Приватного підприємства „Цеоліт" Кириліна М.В. про зобов'язання Публічного акціонерного товариства „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" закрити поточні рахунки боржника та допустити ліквідатора до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт" - задовольнити.

2. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 23) закрити поточні рахунки:

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (євро);

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (рублі РФ);

- п/р 26000013019034 в іноземній валюті (долари США).

3. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство „ВТБ Банк" в особі відділення „Ленінське" (99011, м. Севастополь, вул. Леніна, 23) забезпечити ліквідатору Приватного підприємства „Цеоліт" Кириліну Михайлу Володимировичу (ліцензія серії АВ № 470329 від 29.03.2010; адреса для листування: 99022, м. Севастополь, вул. Костромська, 10, кв. 18) безперешкодний доступ до основного рахунку Приватного підприємства „Цеоліт" - п/р 26000013019034 у національній валюті (гривня).

Суддя підпис В.О. Головко

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення28.01.2013
Оприлюднено06.02.2013
Номер документу29100653
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-1489/2011

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 05.06.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Постанова від 06.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 23.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поліщук B.Ю.

Постанова від 23.04.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Проценко Олександра Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні