Ухвала
від 29.04.2013 по справі 44/226-б-50/368-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34 У Х В А Л А

ПОПЕРЕДНЬОГО ЗАСІДАННЯ

Справа № 44/226-б-50/368-2012 29.04.13

За заявою Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва ДоКолективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України (ідентифікаційний код 21610932) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від заявникаШаповалов І.В. - представник за довіреністю від 13.06.2012 р. Від боржникане з'явився Арбітражний керуючий Червона Г.О. (розпорядник майна)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні господарського суду міста Києва на новому розгляді знаходиться справа № 44/226-б - 50/368-2012 про банкрутство Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України.

Станом на 29.04.2013 р. у вказаній справі є чинною ухвала підготовчого засідання від 30.05.2005 р.

Публікація оголошення про порушення справи про банкрутство Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України відбулася у газеті "Урядовий кур'єр" № 108 (3021) від 11.06.2005 р.

Як слідує з матеріалів справи, після публікації вказаного оголошення із заявами про грошові вимоги до боржника до суду звернулися Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Київський міський центр зайнятості, Центральна міжрайонна виконавча дирекція Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва.

Ухвалою суду від 18.02.2013 р. було продовжено строк розпорядження майном Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Червону Ганну Олександрівну, яку зобов'язано подати до суду докази спільного розгляду з боржником вимог конкурсних кредиторів та складений реєстр вимог кредиторів боржника.

Ухвалами суду від 18.03.2013 р. та 22.04.2013 р. розгляд справи у попередньому засіданні відкладався.

У судове засідання, призначене на 29.04.2013 р., з'явився представник ініціюючого кредитора та розпорядник майна боржника.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Розпорядник майна клопотала про затвердження реєстру вимог кредиторів, який надала в матеріали справи у даному судовому засіданні поряд з листом Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Представник ініціюючого кредитора не заперечив проти затвердження реєстру вимог кредиторів, складеного розпорядником майна, надавши суду детальний розрахунок загального розміру заявлених до боржника грошових вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі - Закон) у попередньому засіданні господарський суд розглядає реєстр вимог кредиторів, вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення боржника і які не були включені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

Згідно з ч. 4 ст. 14 Закону заяви з вимогами конкурсних кредиторів, щодо яких є заперечення боржника, чи інших кредиторів розглядаються господарським судом до винесення ухвали про затвердження реєстру вимог. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів. Ухвала може бути оскаржена в установленому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.

З матеріалів справи судом встановлено, що відповідне оголошення було опубліковано у газеті "Урядовий кур'єр" № 108 (3021) від 11.06.2005 р.

Виходячи зі ст. 15 Закону за результатами розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначається розмір визнаних судом вимог кредиторів, які включаються розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, та призначається дата проведення зборів кредиторів. Реєстр вимог кредиторів повинен включати усі визнані судом вимоги кредиторів. У реєстрі вимог кредиторів повинні міститися відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов'язаннями чи зобов'язаннями щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), черговість задоволення кожної вимоги, окремо розмір неустойки (штрафу, пені).

У ст. 31 Закону встановлено черговість задоволення вимог кредиторів за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що після публікації вказаного вище оголошення до суду надійшли заяви від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 227,81 грн., Київського міського центру зайнятості на суму 402,23 грн. та Центральної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 1 121,06 грн.

У подальшому Київським міським центром зайнятості було подано до суду клопотання про уточнення кредиторських вимог, відповідно до якого їх сума складає 199,74 грн.

На підтвердження заявлених вимог вказаними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування було приєднано до своїх заяв копії поданої боржником звітності у встановленому порядку та формою.

Боржник факт наявності вказаної заборгованості заперечує у повному обсязі у зв'язку з її погашенням, що підтверджується наданими ним 18.04.2013 р. у матеріали справи оригіналами квитанцій про оплату від 29.01.2013 р.

Як слідує з реєстру вимог кредиторів від 22.03.2013 р. та пояснень розпорядника майна, вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 227,81 грн., Київського міського центру зайнятості на суму 199,74 грн. та Центральної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 1 121,06 грн. є погашеними, тому вказаних осіб не було включено до реєстру вимог кредиторів.

Поряд з цим, відсутність заборгованості Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України перед вказаними вище фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування підтверджується надісланими до суду їх власними повідомленнями з приєднаними копіями відповідних платіжних доручень.

Таким чином, матеріалами справи стверджується, що станом на час проведення судового засідання 29.04.2013 р. у справі № 44/226-б - 50/368-2012 кредиторські вимоги Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 227,81 грн., Київського міського центру зайнятості на суму 199,74 грн. та Центральної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 1 121,06 грн. є погашеними.

За таких обставин, заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Київського міського центру зайнятості на суму та Центральної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з грошовими вимогами до боржника підлягають залишенню без розгляду.

Окрім викладеного вище, судом встановлено, що ініціюючим кредитором у даній справі про банкрутство - Публічним акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва було заявлено додаткові грошові вимоги до боржника, загальний розмір заборгованості якого перед вказаним кредитором становить 1 241 322,26 грн.

Виходячи зі змісту поданої заяви та пояснень представника ініціюючого кредитора, додатково заявленими є грошові вимоги у розмірі 812 399,00 грн., які виникли у зв'язку з невиконанням боржником грошових зобов'язань за договором відновлюваної відкличної кредитної лінії № 10 щодо повернення кредитних коштів та сплати відсотків за користування кредитом, який був укладений Відкритим акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва (після зміни найменування - Публічним акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва) та Колективним підприємством - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України 24.04.2003 р.

Як слідує з матеріалів справи, за своєю правовою природою вказані вимоги є такими, що забезпечені заставою майна боржника за договором іпотеки № 368 від 24.04.2003 р., відповідно до якого предметом іпотеки, що передається у заставу банку, є: 1) нерухоме майно - склад ПММ, що складається з 25-ти підземних резервуарів ємкістю 25-ть кубічних метрів кожний, двохповерхової будівлі, яка належить заставодавцю згідно зі свідоцтвом про право власності на нерухоме майно № 413 від 01.04.2003 р. відповідно до рішення виконкому Щасливської сільської ради від 25.03.2003 р., зареєстрованого у Бориспільському районному бюро технічної інвентаризації за реєстраційним номером № 53173; 2) право користування земельною ділянкою загальною площею 1,0 га, на якій розташоване вказане нерухоме майно, що належить заставодавцю на підставі договору користування землею від 19.10.1993 р., укладеного з Щасливською сільрадою Бориспільського району Київської області, зареєстровано у книзі договорів на право тимчасового користування землею 19.10.1993 р.

06.10.2003 р. приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Шакодько О.П. було вчинено виконавчий напис на договорі іпотеки № 368 від 24.04.2003 р. у зв'язку з наявністю у Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України безспірної заборгованості перед кредитором та запропоновано стягнути з нього кошти у сумі 1 241 322,26 грн.

У листопаді 2004 року Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз було проведено експертну оцінку переданих у заставу банку об'єктів за договором іпотеки № 368 від 24.04.2003 р. та визначено їх ринкову вартість, що становить 812 399,00 грн. (висновок № 6132 судової будівельно-технічної експертизи від 10.11.2004 р. у матеріалах справи).

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість боржника у розмірі 428 923,26 грн., для погашення якої заставної вартості предмету іпотеки не було достатньо, стала підставою для порушення провадження у даній справі про банкрутство та визнана безспірною ухвалою підготовчого засідання від 30.05.2005 р. № 44/226-б.

У матеріалах справи містяться належні докази, якими стверджується наявність заборгованості Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України перед ініціюючим кредитором, а саме: договір відновлюваної відкличної кредитної лінії № 10 від 24.04.2003 р., договір іпотеки № 368 від 24.04.2003 р. з виконавчим написом нотаріуса, висновок № 6132 судової будівельно-технічної експертизи від 10.11.2004 р., безготівкові платіжні доручення про перерахування коштів на банківський рахунок боржника, виписка з банківського рахунку, а також розрахунок заборгованості.

29.04.2013 р. у судовому засіданні представник боржника був відсутній, проте суду відома його правова позиція, яка зводиться до безпідставності усього обсягу грошових вимог Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва, що було підставою неодноразово заявлених ним клопотань про припинення та зупинення провадження у справі, які були розглянуті та вирішені судом у встановленому законом порядку, мотиви чого наведені у відповідних ухвалах.

Розглядаючи додаткові грошові вимоги ініціюючого кредитора, суд відхиляє заперечення боржника, за твердженнями якого кредитні кошти були протиправно перераховані банком контрагенту Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України, з мотивів недоведеності належними доказами обставин відсутності між Публічним акціонерним товариством "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва та Колективним підприємством - науково-виробничим комплексом "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України правовідносин за договором відновлюваної відкличної кредитної лінії № 10 від 24.04.2003 р.

Так, суду не було подано доказів притягнення до відповідальності особи, винної у заволодінні чужим майном або у придбанні права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайстві).

Крім того, платіжне доручення на перерахування спірних коштів контрагенту боржника містить печатку Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України та підпис керівника, що свідчить про самостійне розпорядження власними (запозиченими) коштами.

Також суд враховує, що договір відновлюваної відкличної кредитної лінії № 10 від 24.04.2003 р. та договір іпотеки, укладений на забезпечення виконання зобов'язань позичальника, не визнаний недійсним у встановленому законодавством порядку, ухвала підготовчого засідання від 30.05.2005 р., підставою винесення якої була прострочена заборгованість боржника за вказаним кредитним договором, є чинною.

У зв'язку з відсутністю будь-яких активних дій боржника щодо співпраці з розпорядником майна стосовно розгляду зазначених вимог, розпорядником майна було самостійно включено вимоги Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва до реєстру вимог кредиторів до першої (812 524,00 грн.), четвертої (408 810,05 грн.) та шостої (20 105,01 грн.) черг задоволення вимог кредиторів згідно з черговістю, встановленою в ст. 31 Закону.

Зважаючи на встановлені обставини, дослідивши подані докази та заслухавши пояснення учасників провадження, суд вважає за належне визнати Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва кредитором боржника з грошовими вимогами у загальному розмірі 1 241 407,26 грн., з яких вимоги першої черги - 812 484,00 грн. (85,00 грн. за подання заяви про порушення справи про банкрутство, 1 760,00 грн. витрат по вчиненню виконавчого напису, 810 639,00 грн. заборгованості по сплаті кредиту, відсотків та пені за кредитним договором) та вимоги четвертої черги - 428 923,26 грн. (заборгованість по сплаті кредиту). При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що до першої черги реєстру вимог кредиторів підлягають включенню 85,00 грн. державного мита зі сплачених ініціюючим кредитором 1 700,00 грн. за подання заяви про порушення провадження у справі про банкрутство, оскільки саме ця сума була встановлена законодавством станом на час подання до суду заяви про ініціювання банкрутства Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України (квітень 2005 року).

Згідно з абз. 2 ч. 6 ст. 14 Закону розпорядник майна зобов'язаний окремо внести до реєстру відомості про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров'ю громадян, згідно із заявами таких кредиторів та даними обліку боржника.

Відомостей та доказів щодо наявності у боржника заборгованості з виплат, вказаних у абз. 2 ч. 4 ст. 14 Закону, суду не подано.

Відповідно до абз. 2 ч. 4 ст. 14 Закону розпорядник майна зобов'язаний окремо внести до реєстру вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їх заявами, а за їх відсутності, - згідно з даними обліку боржника, а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з державним реєстром застав.

Для затвердження реєстру вимог кредиторів згідно з вимогами абз. 2 ч. 4 ст. 14 Закону судом досліджено відомості щодо наявності у боржника майна, яке обтяжене та встановлено, що в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна станом на 23.02.2011 р. наявний один запис (архівний) щодо обтяження рухомого майна (нежилого приміщення) боржника відповідно до договору застави від 24.04.2003 р..

Поряд з цим, у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна станом на 23.02.2011 р. наявний один запис, внесений на підставі договору застави від 24.04.2003 р. за реєстраційним № 2559, за яким об'єктом обтяження є майно складу ПММ 25 підземних резервуарів ємкістю 25 куб. м. кожний, а заставодержателем - ВАТ "Державний ощадний банк України".

Станом на 29.04.2013 р. заяв від кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника не надійшло.

Дослідивши матеріали справи, поданий розпорядником майна на затвердження реєстр вимог кредиторів, додатково перевіривши правові підстави заявлення кредиторами грошових вимог до боржника, господарський суд вцілому погоджується з розпорядником майна щодо визнання кредиторських вимог, вважає за доцільне затвердити реєстр вимог кредиторів та закінчити попереднє засідання.

Поряд з цим, складений розпорядником майна реєстр вимог кредиторів підлягає уточненню щодо черговості вимог заявлених та визнаних судом кредиторів та розміру їх вимог, а також майна, яке є предметом застави (майнові права, товари в обороті).

Враховуючи вищезазначене та керуючись Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 32, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Визнати кредитором Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України:

1.1 Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі Печерського відділення № 3715 м. Києва у загальному розмірі 1 241 407,26 грн. (812 484,00 грн. - перша черга, 428 923,26 грн. - четверта черга).

2. Затвердити реєстр вимог кредиторів Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України.

3. Заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України на суму 227,81 грн., Київського міського центру зайнятості на суму 199,74 грн. та Центральної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суму 1 121,06 грн. залишити без розгляду.

4. Зобов'язати розпорядника майна Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України арбітражного керуючого Червону А.Г. у п'ятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду уточнений реєстр вимог кредиторів, оформлений відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та наказу Міністерства економіки України "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів" від 02.07.2010 р. № 788.

5. Призначити збори кредиторів Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України на 14.05.2013 р.

6. Зобов'язати розпорядника майна Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України арбітражного керуючого Червону А.Г. провести збори кредиторів, повідомивши їх про дату, час і місце проведення зборів не пізніше, ніж за 3-и робочих дні до дня їх проведення (докази чого надати суду).

7. Зобов'язати розпорядника майна Колективного підприємства - науково-виробничого комплексу "Україна" Фонду милосердя і здоров'я України арбітражного керуючого Червону А.Г. надати суду у строк до 20.05.2013 р. протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника.

8. Вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, - не розглядаються і вважаються погашеними.

9. Копію ухвали для відома направити боржнику.

Суддя Л.В. Омельченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.04.2013
Оприлюднено13.05.2013
Номер документу31117333
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/226-б-50/368-2012

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 08.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 19.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Постанова від 19.06.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 16.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні