Постанова
від 02.07.2013 по справі 2а-41/08
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2013 року Справа № 876/6696/13

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі :

головуючого судді Каралюса В.М.,

суддів: Гулида Р.М., Улицького В.З.,

за участі секретаря судового засідання Рак Х.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційні скарги Закарпатського міжрайонного природоохороного прокурора та арбітражного керуючого Гуртового Володимира Вікторовича на постанову Берегівського районного суду Закарпатської області від 23 грудня 2008 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» до Мужіївської сільської ради, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» про скасування актів,-

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2008 року товариство з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» звернулося до Берегівського районного суду Закарпатської області із адміністративним позовом до Мужіївської сільської ради, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» про визнання незаконними та скасування рішення Мужіївської сільської ради від 21.11.2008р. №198 «Про затвердження нормативної грошової оцінки та надання в оренду земельної ділянки», яким надано в оренду третій особі земельну ділянку в розмірі 7,1375га, та рішення від 21.11.2008р. №199 «Про затвердження нормативної грошової оцінки та надання в оренду земельної ділянки», яким надано в оренду третій особі земельну ділянку в розмірі 2,4093га. Загальна площа наданих земельних ділянок складає 9,5468га.

В обгрунтування позовних вимог зазначає, що оскаржувані рішення відповідача не відповідають вимогам ст.ст. 116, 124 Земельного кодексу України, ст. 16 Закону України «Про оренду землі», оскільки такі прийняті без проведення аукціону. Також зазначає про порушення відповідачем ст.ст.316, 317, 319, 321 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), оскільки спірну земельну ділянку надано в оренду третій особі разом з нерухомим майном - збагачувальною фабрикою, адміністративною будівлею, їдальнею, котельнею та гаражами, що належать йому на праві власності.

В доповненні до позовних вимог позивач вказує на необхідність скасування оскаржуваних рішень відповідача, оскільки вони прийняті з порушенням Перехідних положень Земельного Кодексу України, ст.123 Земельного Кодексу України без належно виготовленого та затвердженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Додатково заявив вимогу про визнання недійсним Договору оренди від 24.11.2008р., земельної ділянки в розмірі 7,1375га, та Договору оренди від 24.11.2008р. земельної ділянки в розмірі 2,4093га, укладених між Третьою особою та Відповідачем на виконання оскаржуваних рішень Відповідача, оскільки вони суперечать ст.203 Цивільного кодексу України, не містять у своєму складі всіх істотних умов.

Постановою Берегівського районного суду Закарпатської області від 23 грудня 2008 року в задоволенні позову відмовлено.

При винесенні рішення суд першої інстанції виходив з того, що укладені договори оренди спірної земельної ділянки від 24.11.2008р. укладені у повній відповідності з вимогами ст. 203 Цивільного кодексу України, ст.93 та п.1 ст.124 Земельного кодексу України, ст. 15 Закону України «Про оренду землі», та Постанови Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 р. № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі», а тому суд відмовив товариству з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» в задоволенні вимоги про визнання їх недійсними, як такої, що не обґрунтована та не підтверджена нормативно-законодавчими актами та письмовими доказами.

Не погодившись із вказаним рішенням суду таке оскаржили розпорядник майна товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» арбітражний керуючий Гуртовий В.В та Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали».

Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор в поданій апеляційній скарзі, зазначивши, що оскаржувана постанова винесена з порушенням норм матеріального права, просить таку скасувати та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги.

В обгрунтування вимог апеляційної скарги покликається на те, що передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення. Проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах своїх повноважень, приймають рішення про надання земельної ділянки. Мужіївською сільською радою при прийнятті рішень про надання в оренду земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» допущені грубі порушення зазначених вимог. На сесії Мужіївської сільської ради Берегівського району при прийнятті рішення про передачу в оренду земельної ділянки було допущено порушення вимог земельного законодавства, оскільки таке рішення прийнято без розробки, погодження контролюючими службами та проведення землевпорядної експертизи проекту відведення земельної ділянки, а також без проведення земельного аукціону. Крім того вказує на те, що судом першої інстанції не було дано юридичної оцінки тому факту, що розроблені вказаним приватним підприємцем технічні документації по посвідченню товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» права користування земельними ділянками, у порушення ст. 123 Земельного кодексу України, не були належним чином затверджені сесією Мужіївської сільської ради, про що свідчить протокол засідання 26 сесії 5 скликання Мужіївської сільської ради від 21.11.2008. Отже, рішення сесії цієї сільської ради №№198 та 199 від 21.11.2008 були прийняті передчасно, а судом не було враховано, що дане рішення прийнято з порушенням вимог земельного законодавства. Зазначає, що у ході розгляду судом даної справи також встановлено, що на земельних ділянках, які передані у користування товариства з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали», а були збудовані товариством з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» об'єкти нерухомого майна, а саме збагачувальна фабрика, адміністративна будівля, їдальня, котельні та гаражі, а також об'єкт незавершеного виробництва - хвостосховище. При цьому суд зазначив, що товариством з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» не було доведено виникнення його права власності на збудоване на спірних земельних ділянках нерухоме майно незважаючи на те, що товариством було надано балансову довідку №98/12-08 від 22.12.2008 року про перебування зазначеного майна на його балансі.

Розпорядник майна товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали», арбітражний керуючий Гуртовий В.В. в поданій апеляційній скарзі зазначає, що оскаржувана постанова винесена з порушенням норм матеріального права, просить зазначену постанову скасувати та прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити.

В апеляційній скарзі покликається на те, що ухвалою господарського суду Закарпатської області від 19.08.2008р. у справі № 16/89 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Гуртовий В.В. (ліцензія НОМЕР_1). Згідно ч. 9 ст. 13 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» розпорядник майна зобов'язаний вживати заходів для захисту майна боржника. Вважає, що директор товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» без погодження з розпорядником майна, що є прямим порушенням вимог ст. 13 Закону України Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», за попередньою змовою відмовився на користь третіх осіб від матеріальних цінностей товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали», а саме хвостосховища та іншого майна товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали», які знаходяться на земельній ділянці, яка була незаконно надана товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали», що може призвести до втрати боржником значної кількості активів, за рахунок яких мають задовольнятись вимоги кредиторів, в тому числі погашення заборгованості по заробітній платі. Оспорювані земельні ділянки були незаконно отримані товариством з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» на підставі незаконних рішень Мужіївської сільської ради, оскільки вказане питання не відноситься до компетенції сільради та був порушений загальний порядок надання таких земель у оренду.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши підстави апеляційних скарг, вважає за необхідне їх задовольнити, виходячи з наступного.

Відповідно до п. п.2, 3 ст.124 Земельного кодексу України набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб і в яких відсутні акції (частки, паї), що належать державі. Передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення.

Згідно п.6 ст. 123 цього Кодексу, проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.

В силу ст. 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади, бо органів місцевого самоврядування, або державних органів приватизації, або центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, Мужіївською сільською радою при прийнятті рішень про надання в оренду земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» допущені грубі порушення вимог вищезазначеного законодавства. Так, зокрема 21.11.2008 двадцять шостою сесією п'ятого скликання Мужіївської сільської ради Берегівського району прийнято рішення за № 198 «Про затвердження нормативно-грошової оцінки та надання в оренду земельних ділянок», у відповідності до якого затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки площею 7,1375 га у розмірі 1298085,19 грн. та надано цю ж земельну ділянку товариству з обмеженою відповідністю «Береговеполіметали» за рахунок земель промисловості в довготривалу оренду строком на 10 років для виробничих потреб.

Разом з тим, у той самий день рішенням сесії цієї ж сільської ради за №199 «Про затвердження нормативно-грошової оцінки та надання в оренду земельних ділянок» затверджено нормативно-грошову оцінку земельної ділянки площею 2,4093 га у розмірі 438175,36 грн. та надано цю ж земельну ділянку товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» за рахунок земель промисловості в довготривалу оренду строком на 10 років для виробничих потреб.

Встановлено, що сесією Мужіївської сільської ради Берегівського району при прийнятті рішення про передачу в оренду земельної ділянки було допущено порушення вимог земельного законодавства, оскільки таке рішення прийнято без розробки, погодження контролюючими службами та проведення землевпорядної експертизи проекту відведення земельної ділянки, а також без проведення земельного аукціону. Межі вказаної земельної ділянки, яка проектувалась для відведення на правах тимчасового користування, не визначені. Крім того, у товариства з обмеженою відповідальністю «Береговополіметали» відсутнє майно чи об'єкти нерухомості на земельних ділянках, які передаються у користування.

Як вбачається із постанови Берегівського районного суду по справі №2а-41/08р, 07.12.2007 товариство з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» звернулось до Мужіївської сільської ради з клопотанням №071207-1 про надання йому в оренду земельної ділянки, яка знаходиться на території Мужіївської сільської ради для виробничих потреб.

20.12.2007 рішенням 18 сесії 5 скликання Мужіївської сільської ради №141 було надано товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» дозвіл на збір матеріалів на укладення договору оренди земельної ділянки для промислового використання.

Судом першої інстанції не враховано той факт, що на момент прийняття такого рішення спірна земельна ділянка знаходилась у користуванні на умовах оренди у товариства з обмеженою відповідальністю «Закаргіатполіметали» у відповідності до договору оренди земельної ділянки №1, укладеного 14.07.2003 між Берегівської районною державною адміністрацією та товариством з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали». Зазначений договір оренди земельної ділянки, як встановлено судом, був визнаний недійсним лише 24.03.20 08 рішенням господарського суду Закарпатської області у справі №4/133, тобто спірна земельна ділянка була вилучена від попереднього користувача у встановленому законом порядку вже після надання сільською радою дозволу на оформлення права оренди спірної земельної ділянки. Крім того, у вищенаведеному рішення сесії, у порушення вимог ч.ч.4,5 ст. 123 Земельного кодексу України, сільською радою не зазначено площу земельної ділянки, яка відводиться у користування, та її точне місцезнаходження, а тому підстав вважати , що мова йде про одні і ті ж самі земельні ділянки у суду при прийнятті судового рішення не було.

Отже, при прийнятті рішення 18 сесії 5 скликання Мужіївської сільської ради №141 від 20.12.2007 було допущено порушення вимог п.5 ст. 116 Земельного кодексу України, оскільки надання у користування земельної ділянки, що перебуває у власності або у користуванні, провадиться лише після вилучення (викупу) її в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Судом першої інстанції також встановлено, що на виконання рішення 18 сесії 5 скликання Мужіївської сільської ради №141 від 20.12.20 07 приватним підприємцем ОСОБА_2 на замовлення товариства з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» була розроблена технічна документація із землеустрою щодо складання документу, що посвідчує право користування земельними ділянками загальною площею 9,5468 га на території Мужіївської сільської ради.

Однак, судом не було дано юридичної оцінки тому факту, що розроблені вказаним приватним підприємцем технічні документації по посвідченню товариству з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» права користування земельними ділянками, у порушення ст. 123 Земельного кодексу України, не були належним чином затверджені сесією Мужіївської сільської ради, про що свідчить протокол засідання 26 сесії 5 скликання Мужіївської сільської ради від 21.11.2008. Отже, рішення сесії цієї сільської ради №№198 та 199 від 21.11.2008 були прийняті передчасно, а судом не було враховано, що дане рішення прийнято з порушенням вимог земельного законодавства.

Про зазначене також свідчить лист №291008/1 від 29.10.2008, у відповідності до якого товариство з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали» звернулось до Мужіївської сільської ради з клопотанням затвердити лише нормативно-грошову оцінку спірних земельних ділянок та просить надати їх в оренду строком на 49 років для виробничих потреб, приєднавши кадастрову справу та витяг із нормативно-грошової оцінки. Згадувань у цьому клопотанні про наявні технічні документації по посвідченню права оренди товариством «Береговеполіметали» спірних земель немає.

Також судом першої інстанції встановлено, що на земельних ділянках, які передані у користування товариства з обмеженою відповідальністю «Береговеполіметали», товариством «Закарпатполіметали» були збудовані об'єкти нерухомого майна, а саме збагачувальна фабрика, адміністративна будівля, їдальня, котельні та гаражі, а також об'єкт незавершеного виробництва - хвостосховище. При цьому суд зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» не було доведено виникнення його права власності на збудоване на спірних земельних ділянках нерухоме майно, незважаючи на те, що товариством було надано балансову довідку №98/12-08 від 22.12.2008 про перебування зазначеного майна на його балансі. Таким чином, при постановленні судового рішення по справі вказаній справі судом першої інстанції не визначено подальшу долю зазначеного майна, яке дійсно було збудовано за рахунок коштів позивача.

Зважаючи на викладене, оскільки суд першої інстанції при винесенні постанови допустив порушення норм матеріального права, відмовляючи у задоволені заявлених позовних вимог, колегія суддів вбачає підстави для скасування такого рішення та винесення нового про задоволення заявлених позовних вимог.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ч. 3 ст. 160, ст.ст. 195, 196, п.3 ч. 1 ст. 198, п. 1 ст. 202, ч. 2 ст. 205, ст. ст. 207, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Закарпатського міжрайонного природоохороного прокурора та арбітражного керуючого Гуртового Володимира Вікторовича задовольнити.

Постанову Берегівського районного суду Закарпатської області від 23 грудня 2008 року у справі № 2а-3924/10 скасувати та прийняти нову постанову, якою позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Закарпатполіметали» задовольнити.

Визнати незаконними та скасувати рішення Мужіївської сільської ради від 21.11.2008 року № 198 «Про затвердження нормативної грошової оцінки та надання в оренду земельної ділянки»; рішення Мужіївської сільської ради 21.11.2008 року № 199 «Про затвердження нормативної грошової оцінки та надання в оренду земельної ділянки».

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення постанови в повному обсязі.

Головуючий суддя В.М. Каралюс

суддя Р.М. Гулид

суддя В.З. Улицький

Повний текст постанови виготовлений 05.07.2013 року

Дата ухвалення рішення02.07.2013
Оприлюднено19.07.2013
Номер документу32478597
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-41/08

Ухвала від 23.10.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Постанова від 02.07.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Каралюс В.М.

Постанова від 28.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 10.06.2008

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 25.06.2008

Адміністративне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Ціцак О.В.

Постанова від 01.12.2008

Адміністративне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Панченко О.М.

Постанова від 02.11.2009

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Семененко Ярослав Васильович

Постанова від 18.09.2008

Адміністративне

Корольовський районний суд м. Житомира

Драч Ю.І.

Постанова від 23.12.2008

Адміністративне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Драб В.І.

Постанова від 14.11.2008

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Сидоренко З.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні