Ухвала
від 13.05.2014 по справі 1-300/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Апеляційний суд Житомирської області

Справа №1-300/12 Головуючий у 1-й інст. ОСОБА_1

Категорія в порядку виконання вироку Доповідач ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2014 року Апеляційний суд Житомирської області

в складі:

головуючого ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ,

з участю: секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 на постанову Житомирського районного суду Житомирскої області від 27 березня 2014 року, -

в с т а н о в и в :

Вказаною постановою клопотання захисника ОСОБА_7 про встановлення факту не порушення покладених на ОСОБА_8 обов`язків, передбачених при обранні запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, визнання зверненої в дохід держави застави як конфіскації майна залишено без задоволення.

Згідно постанови суду, вироком Житомирського районного суду від 19 грудня 2013 року ОСОБА_8 визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 368, ч. 1 ст. 366 КК України та призначено покарання з застосуванням ч. 1 ст. 70 КК України у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 3 роки з конфіскацією всього особистого майна. Відповідно ст. 54 КК України ОСОБА_8 позбавлено 7 рангу 4 категорії державного службовця.

Ухвалою апеляційного суду Житомирської області від 6 березня 2014 року вирок Житомирського районного суду від 19 грудня 2014 року змінено. Дії ОСОБА_8 перекваліфіковано з ч. 2 ст. 368 КК на ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 368 КК України. Призначено покарання за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 368, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 70 КК України у виді 3 років 6 місяців років позбавлення волі з позбавленням права обіймати керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на 3 роки з конфіскацією всього особистого майна. Відповідно ст. 54 КК України ОСОБА_8 позбавлено 7 рангу 4 категорії державного службовця.

Під час судового провадження ОСОБА_8 , у зв`язку з порушенням взятих на себе зобов`язань, запобіжний захід у виді застави було змінено на тримання під вартою, а заставу звернено в дохід держави.

24 березня 2014 року захисник ОСОБА_8 - ОСОБА_7 звернувся до суду з клопотанням, в якому просив суд встановити факт не порушення покладених на ОСОБА_8 обов`язків, передбачених при обранні запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою. Крім того, просив грошові кошти в сумі 40000 грн., які, як застава були зверненні в дохід держави, визнати як конфісковане майно. А також зазначив, що судом порушено порядок звернення застави в дохід держави, передбачений ч. 10 ст. 154-1 КПК України.

Вислухавши думку захисника і прокурора, який заперечував проти задоволення клопотання, суд дійшов висновку, що дане клопотання слід залишити без задоволення з наступних підстав.

Постанова суду від 11 грудня 2013 року про зміну підсудному ОСОБА_8 запобіжного заходу оскарженню не підлягає, тому питання щодо безпідставності зміни запобіжного заходу ОСОБА_8 не підлягає розгляду. Крім того, суд обґрунтовано змінив запобіжний захід підсудному ОСОБА_8 , оскільки з довідки лікувальної установи вбачається, що він мав змогу з`являтися до суду для розгляду справи.

Питання щодо звернення застави в рахунок держави, відповідно вимог КПК України, вирішено судом під час ухвалення вироку. Грошові кошти в сумі 40000 грн., як застава, були зверненні в дохід держави у зв`язку з порушенням умов даного виду запобіжного заходу і поверненню заставодавцю не підлягають.

Крім того, ст. 154-1 КПК України, на яку посилається захисник, передбачено, що у разі повернення застави, внесеної підозрюваним, обвинуваченим, підсудним, вона може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень, а не звернута в дохід держави на виконання додаткової міри покарання у виді конфіскації майна, тобто правові підстави для задоволення клопотання в цій частині відсутні.

В апеляції захисник ОСОБА_7 просить скасувати постанову суду та задовольнити клопотання про винесення постанови, якою визнати звернену в дохід держави заставу як конфіскацію майна. Вважає, що судом неправомірно було звернуто на користь держави внесену заставу, оскільки ОСОБА_8 не порушував умови призначеного запобіжного заходу. Зазначає, що при винесенні постанови про зміну запобіжного заходу, суд, всупереч кримінально-процесуальному закону, не здійснив привід підсудного ОСОБА_8 .

В запереченні на апеляцію захисника, яке надійшло від прокурора ОСОБА_9 йдеться про необґрунтованість доводів апеляції та законності рішення місцевого суду.

Заслухавши доповідача, міркування прокурора ОСОБА_6 в заперечення апеляції, обговоривши її доводи, перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляції, апеляційний суд вважає, що апеляція задоволенню не підлягає з таких підстав.

Висновок суду за результатами розгляду клопотання захисника ОСОБА_7 ґрунтується на вимогах кримінального та кримінально-процесуального законодавства.

Як вбачається з постанови суду першої інстанції, суд послався на те, що постанова Житомирського районного суду Житомирської області від 11 грудня 2013 року про зміну підсудному ОСОБА_8 запобіжного заходу оскарженню не підлягає, тому питання щодо безпідставності зміни запобіжного заходу ОСОБА_8 не підлягає розгляду. Апеляційний суд погоджується з таким висновком місцевого суду, оскільки вказане питання не є предметом розгляду в даному провадженню, де можуть бути вирішені лише питання, зв`язані з виконанням вироку.

Посилання в апеляції на можливість визнання зверненої в дохід держави застави як конфіскації майна є непереконливим, оскільки суд першої інстанції обгрунтовано зазначив в описовій частині постанови, що ст. 154-1 КПК України 1960 року, передбачено, що у разі повернення застави, внесеної підозрюваним, обвинуваченим, підсудним, вона може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень, а не звернута в дохід держави на виконання додаткової міри покарання у виді конфіскації майна, тобто правові підстави для задоволення клопотання в цій частині відсутні.

З наведеним погоджується й апеляційний суд, оскільки вказана в апеляції захисника застава не була повернута заставодавцю.

Вищенаведеним спростовуються доводи апеляції захисника про невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи та істотні порушення кримінально-процесуального законодавства.

На підставі викладеного, вказану постанову суду слід залишити без зміни.

Керуючись ст.ст. 409, 411 КПК України 1960 року, апеляційний суд, -

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу захисника ОСОБА_7 залишити без задоволення.

Постанову Житомирського районного суду Житомирскої області від 27 березня 2014 року, якою клопотання захисника ОСОБА_7 про встановлення факту не порушення покладених на ОСОБА_8 обов`язків, передбачених при обранні запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, визнання зверненої в дохід держави застави як конфіскації майна залишено без задоволення, залишити без зміни.

Судді :

СудАпеляційний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу38629211
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-300/12

Постанова від 23.01.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Шенін П. О.

Вирок від 27.02.2012

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Губко А. О.

Ухвала від 13.05.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Фомін Ю. В.

Постанова від 27.03.2014

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Башинський С. Ф.

Вирок від 19.12.2013

Кримінальне

Житомирський районний суд Житомирської області

Башинський С. Ф.

Ухвала від 15.10.2013

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Євтушенко В. Г.

Постанова від 06.06.2013

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Вирок від 05.07.2012

Кримінальне

Перевальський районний суд Луганської області

Нікітін В. В.

Вирок від 30.11.2012

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Покатілов О. Б.

Ухвала від 07.12.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Луганської області

Барабашев В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні