Рішення
від 20.07.2009 по справі 31/289
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

31/289

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  31/289

20.07.09

За позовом          Закритого акціонерного товариства «МЕДТЕХСЕРВІС», м. Київ

До          Центральної районної поліклініки Подільського району м. Києва

Про                              стягнення 28 806,68 грн.

Суддя  Качан Н.І.

Представники:

Від позивача          Кравчук М.М. –пред. по довір.

Від відповідача          Завалішина Г.С. –пред. по довір.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення 28 806,68 грн. заборгованості за Договорами підряду №40 від 03.01.2007 р. та № 89,105, 45л, 586 на виконання робіт по технічному обслуговуванню медичного обладнання та рентгенівської апаратури, ремонт та налагодження мікроскопів, гідравлічне випробування автоклавів, посилаючись на порушення відповідачем, як замовником, договірних зобов'язань та умов щодо оплати і розрахунків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.07.2009 р. порушено провадження у справі та призначено судове засідання на 20.07.2009 р.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача позовні вимоги визнав, але зазначає, що  головним розпорядником бюджетних коштів на виконанні роботи не було виділено.

У судовому засіданні судом  відповідно до ст. ст. 82-85 ГПК України було оголошено резолютивну частину рішення.

Судом, у відповідності до вимог ст. 81-1 ГПК України, складався протокол судового засідання, який долучено до матеріалів справи.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали,  всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Між сторонами було укладено Договори підряду № 40 від 03.01.2007 р. та №№ 89, 105, 45л, 586  згідно з якими позивач, як виконавець, зобов`язався виконати роботи по технічному обслуговуванню медичного обладнання та рентгенівської апаратури, ремонт та налагодження мікроскопів, гідравлічне випробування автоклавів, а відповідач, як замовник, зобов`язався прийняти та оплатити виконані роботи.

Відповідно до умов договорів вартість робіт визначається по фактично виконаним обсягам і оформляється сторонами узгодженими Актами приймання виконаних робіт.

На виконання умов договорів позивачем виконувались роботи за узгодженими об'ємами, в повному обсязі, що підтверджується підписаними сторонами Актами приймання виконаних робіт за листопад, грудень 2007 р. та березень, липень, вересень –грудень 2008 р.

Засвідчені копії вище перерахованих Актів залучені до матеріалів справи, досліджувались у судовому засіданні та визнаються судом як належні докази позивача, якими засвідчуються наведені факти.

Таким чином, позивачем було виконано робіт на загальну суму 28 806,68 грн., що підтверджується наведеним розрахунком, витягом із кошторису та обліковими даними щодо фактичного виконання найменування робіт та витрат виконавця.

За показами позивача, відповідач свої зобов`язання по оплаті за виконанні роботи не здійснив.

В порядку досудового врегулювання спору позивач звернувся до відповідача з претензією № 52 від 04.03.2009 р. про сплату заборгованості в місячний термін, надавши відповідачу можливість провести розрахунки до квітня 2009 р. Копія претензії та докази її вручення залучені до  матеріалів справи.

Відповідач на зазначену претензію відповіді не надав, належним чином не відреагував, в подальшому не спростував наведену інформацію щодо наявної заборгованості.  

Проаналізувавши матеріали справи, надані сторонами докази, пояснення осіб, які брали участь у судовому засіданні, суд дійшов висновку про наступне.  

Договір між Позивачем та Відповідачем за своєю правовою природою є договором підряду на виконання ремонтних робіт. Правовідносини сторін щодо підряду регулюються нормами Цивільного кодексу України (надалі –«ЦК України»), зокрема, главою 61 ЦК України.

Згідно з частинами 1-2 та частини 4 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.  

          

Згідно з ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. У нашому випадку  зобов'язання сторін також виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини, а також інші юридичні факти.

Ст. 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Статтею 251 ЦК України встановлено, що строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк та термін можуть бути визначені актами цивільного законодавства, правочином або рішенням суду.

Згідно з ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.  Договір є одностороннім, якщо одна сторона бере на себе обов'язок перед другою стороною вчинити певні дії або утриматися від них, а друга сторона наділяється лише правом вимоги, без виникнення зустрічного обов'язку щодо першої сторони. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема, з Договорів, сторонами було встановлено порядок оплати виконаних позивачем робіт, а саме: щомісячно після підписання акту приймання виконаних робіт, але не пізніше 25 числа наступного за звітним місяця.

Таким чином, сторонами за взаємною згодою між собою було встановлено порядок оплати виконаних позивачем робіт, відповідно до якого така оплата підлягала здійсненню у визначені та узгоджені строки.

Проте відповідно до Статуту Центральної районної поліклініки Подільського району м. Києва, відповідач є неприбутковим закладом. Витрати на утримання відповідача фінансуються за рахунок бюджетних коштів, тобто, перерахування розпорядником бюджетних коштів відповідної суми грошових коштів з бюджету м. Києва на банківський рахунок відповідача.

Відповідачем надано Довідку про зміну до річного розпису бюджету (кошторису) на 2008 р. № 11 від 29.07.2008 р., відповідно до якого розпорядником не було виділено коштів на оплату за виконані роботи позивачем.

Згідно зі ст. 32 та ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Такі обставини доводяться сторонами та встановлюються судом на підставі доказів у справі, які подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Доказами у справі можуть бути письмові і речові докази, висновки судових експертів, а також пояснення представників сторін та інших осіб, які беруть участь в судовому процесі.

Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З огляду на це, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги Позивача є правомірними та підлягають задоволенню повністю.

Враховуючи, що відповідно до ст. 44 ГПК України позивачем понесені судові витрати, пов'язані з розглядом справи, зокрема витрати на оплату інформаційно-технічного забезпечення судового процесу та сплати державного мита, то зазначені витрати відшкодовуються за рахунок відповідача (ст. 49 ГПК України).

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 11, 251-253,  509, 526, 530, 614, 625-629, 837, 879 Цивільного кодексу України, ст.ст. 2, 32, 34, 35, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Договорами сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Центральної районної поліклініки Подільського району м. Києва ( 04074, м. Київ, вул. Мостицька, 9, код ЄДРПОУ 26199200)  на користь Закритого акціонерного товариства  «МЕДТЕХСЕРВІС»( 04-73, м. Київ,  просп. Московський, 21-Б, код ЄДРПОУ 23154929 –з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення, –суму основного боргу в розмірі 28 806 (двадцять вісім тисяч вісімсот шість) грн.. 68 коп., 288 (двісті вісімдесят вісім) грн.. 07 коп. –витрати на держмито та 312 ( триста дванадцять) грн.. 50 коп. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                                               Н. І. Качан

Дата підписання рішення 22 липня 2009 року.

Дата ухвалення рішення20.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4225222
СудочинствоГосподарське
Суть                              стягнення 28 806,68 грн

Судовий реєстр по справі —31/289

Ухвала від 13.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Постанова від 05.12.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 28.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Постанова від 04.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Постанова від 26.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Качан Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні