Рішення
від 15.06.2009 по справі 32/256
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

32/256

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  32/256

15.06.09

                                                                                               

За позовом          Товариства з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»

до                    Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності

                       на об`єкти нерухомого майна

третя особа   Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубін»

про:                визнання права власності  на об'єкт незавершеного будівництва

                                                                                                             Суддя Хрипун О.О.

Представники:

Від Позивача:         Здоренко С.М. –предст., Поліщук К.І. –предст.

Від Відповідача:     Пузирь А. М. - предст.

Від третьої особи:  Кутовой В.В. –паредст.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Товариство з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»(далі –Позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позов до Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»(далі -Відповідач), за участю - третьої особи Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубін»- про визнання за Позивачем права власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в Шевченківському районі міста Києва; зобов'язання Відповідача зареєструвати за Позивачем право власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в Шевченківському районі міста Києва.

Позовні  вимоги мотивовані тим, що Відповідачем було відмовлено Позивачу у здійсненні державної реєстрації права власності на спірне майно – об'єкт незавершеного будівництва, через неподання правовстановлюючого документа, передбаченого статтею 19 закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

В зв'язку з чим Позивач вважає, що Відповідач своїми діями порушує його право власності на нерухоме майно – об'єкт незавершеного будівництва, не дозволяючи здійснювати повноцінне користування, володіння та розпорядження ним.

03.06.2009 до загального відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубін»про залучення ОСББ «Рубін»до розгляду справи № 32/256 третьою особою без самостійних вимог на стороні Позивача, яка судом задоволена, що відображено в ухвалі Господарського суду міста Києва від 09.06.2009.

09.06.2009 в судовому засіданні представник Відповідача надав суду письмовий відзив на позовну заяву, відповідно до якого Комунальне підприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»проти позову заперечує та просить суд відмовити Позивачу в задоволенні його позовних вимог повністю через їх необґрунтованість.

Представник третьої особи підтримав заявлені позовні вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

Розпорядженням  Київської міської державної адміністрації № 938 від 19.07.2007 Товариство з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»отримало дозвіл на здійснення реконструкції горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в місті Києві відповідно до погодженої та затвердженої в установленому порядку проектно –кошторисної документації.

26.12.2002 ТОВ «Гермес - М»отримало позитивний висновок комплексної державної експертизи проекту реконструкції будинку з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла на вул. Десятинній, 13 у Шевченківському районі міста Києва.

27.11.2006 Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища своїм листом № 07-10076 погодило проектну документацію на реконструкцію будинку.

Головне Управління контролю за благоустроєм міста Києва, за погодженням з Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією, балансоутримувачем ОСББ «Рубін», Школою № 25, Головним управлінням охорони культурної спадщини, Головним управлінням економіки та інвестицій та іншими органами, видало ТОВ «Гермес - М»Дозвіл (ордер) № 08100090 від 17.05.2008 на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення в зв'язку з реконструкцією горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла.   

27.02.2008 Інспекцією державного архітектурно –будівельного контролю міста Києва видано ТОВ «Гермес - М»Дозвіл на виконання будівельних робіт № 0119-Шв з реконструкції горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку           № 13 по вул. Десятинній в місті Києві відповідно до проектної документації затвердженої наказом ТОВ «Гермес - М»від 03.10.2007 № 3 та погодженої Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища за № 07-10076 від 27.11.2006.

          Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю «Гермес - М» відповідно до Розпорядження  Київської міської державної адміністрації № 938 від 19.07.2007 та погоджувальної документації проводить реконструкції будинку з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла на вул. Десятинній, 13 у Шевченківському районі міста Києва з подальшим отриманням у власність.

01.04.2007 між ТОВ «Гермес - М»та ТОВ «Гермес Буд»укладено Договір генерального підряду № 1/04/07 та розпочато роботи по реконструкції горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в місті Києві.

Позивач зазначає, що звернувся до Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»з заявою зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»право власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в Шевченківському районі міста Києва. Проте Відповідач відмовив у здійсненні реєстрації права власності в зв'язку з тим, що до бюро не подано правовстановлюючого документа, передбаченого статтею 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Як вбачається з матеріалів справи 09.04.2009 ТОВ «Гермес - М»звернулося до КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»з листом за № 09-2 та доданим до нього пакетом документів, в якому просило відповідно до вимог ст. 331 ЦК України, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», Тимчасового положення «Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно»та Листа Міністерства юстиції              № 19-32/1 від 10.05.2006, зареєструвати за ним право власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в місті Києві.

Відповідач листом № 18709 від 13.05.2009 відмовив ТОВ «Гермес - М»в проведенні державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в місті Києві, мотивуючи своє рішення тим, що відповідно до пункту 4 ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»у державній реєстрації права власності може бути відмовлено в разі, якщо подані документи не відповідають вимогам, установленим цим Законом та іншими нормативно –правовими актами, або не дають змоги установити відповідність заявлених прав документам, що їх посвідчують. Відповідно до ч. 2 пункту 2 статті 331 Цивільного кодексу України, якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації державною комісією. Враховуючи те, що не було подано правовстановлюючого документа, КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»матиме змогу провести державну реєстрацію права власності лише після надання ТОВ «Гермес - М»належним чином оформленого акту про прийняття в експлуатацію та правовстановлюючого документа.

Згідно ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. А особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Доданими до позовної заяви матеріалами підтверджується, що майно, створене та отримане ТОВ «Гермес - М»за результатами виконання ТОВ «Гермес - Буд»будівельних капітальних робіт, передбачених Договором генерального підряду № 1/04/07 від 01.04.2007, є незавершеним капітальним будівництвом, оскільки являє собою обсяг фактично освоєних капітальних вкладень на незакінчених і не введених в експлуатацію будовах та об'єктах будівництва за станом на певну дату.  

Статтею 331 Цивільного кодексу України встановлено право особи набувати право власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва.

Так, відповідно до абзацу 2 ч. 3 зазначеної статті Цивільного кодексу України, у разі необхідності особа може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно –кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Таким чином при проведенні реконструкції та проведенні державної реєстрації, особі не потрібно підтверджувати право власності або користування земельною ділянкою, оскільки реконструкція будинку з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла проводиться в будинку який було збудовано та введено в експлуатацію до проведення реконструкції. Також Позивачем було замовлено в КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»довідку про відсоток готовності об'єкту незавершеного будівництва, надбудови аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній у Шевченківському районі міста Києва.

Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»визначає засади створення у складі державного земельного кадастру єдиної системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно, обмежень цих прав.

Частина 4 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»встановлює, що державна реєстрація прав є публічною, здійснюється місцевим органом державної реєстрації прав, який зобов'язаний надавати інформацію про зареєстровані речові права та їх обмеження в порядку, встановленому законом.

Згідно з п. 5 Прикінцевих положень цього Закону до створення єдиної системи органів державної реєстрації прав реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

КП  «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»проводить державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно згідно з вимогами Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»та Тимчасового положення «Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно»затвердженого Міністерством юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року на підставі документів, що визначені цим Тимчасовим положенням.

Отже на  КП  «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»покладається обов'язок провести державну реєстрацію на нерухоме майно, оскільки ТОВ «Гермес-М»надало вищезазначеній установі всі необхідні для реєстрації документи.

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ст. 316 Цивільного кодексу України).    

Відповідно до ст. 317 Цивільного кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Право володіння означає юридично забезпечену можливість власника мати майно у своєму безпосередньому фізичному чи юридичному віданні, у сфері свого фактичного господарського чи іншого впливу.

Право користування –це юридично закріплена можливість власника щодо господарського, підприємницького, культурно-побутового використання майна та вилучення з нього корисних властивостей.

Право розпорядження – це юридично закріплена можливість власника самостійно вирішувати юридичну і фактичну долю майна шляхом його відчуження іншим особам, зміни його стану чи призначення тощо.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Власність зобов'язує. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. Держава не втручається у здійснення власником права власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Особливості здійснення права власності на національні, культурні та історичні цінності встановлюються законом (стаття 319 Цивільного кодексу України).

Згідно ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь –які дії, які не суперечать закону.

Як вбачається зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч. 4 ст. 147 Господарського кодексу України право власності та інші майнові права суб'єкта господарювання захищаються у спосіб, зазначений у статті 20 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, враховуючи положення ст. 181 ЦК України об'єкт незавершеного будівництва, що розташований на земельній ділянці є об'єктом нерухомого майна.

Згідно ч.1 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»встановлено, що речові права на нерухоме майно, їх обмеження та право чини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому законом.      

Відповідно до ст. 19  Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, зокрема, є рішення суду стосовно речових  прав  на  нерухоме  майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили.

Згідно з п. 10 «Переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна»до Тимчасового положення №7/5 від 07.02.2002 про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно таким правовстановлюючим документом є «Рішення судів, третейських судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна».

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право заперечується або не визнається іншою особою.

          Статтею 15 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення , невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ч. 2 ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

          З огляду на вищевикладене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»є обґрунтованими, доведеними належними доказами та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до заявленого Позивачем клопотання залишаються за Товариством з обмеженою відповідальністю «Гермес - М».

Керуючись ст.ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»(01025, м. Київ, вул. В. Житомирська, б. 24-Б, р/р 2600901031992 в ВАТ «Банк «БМ Банк»,  в місті Києві, МФО 380913, код ЄДРПОУ 30403448) право власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в Шевченківському районі міста Києві.

Зобов'язати Комунальне підприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»(01001, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4 В, код ЄДРПОУ 03359836) зареєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Гермес - М»(01025, м. Київ, вул. В. Житомирська, б. 24-Б, р/р 2600901031992 в ВАТ «Банк «БМ Банк»,  в місті Києві, МФО 380913, код ЄДРПОУ 30403448) право власності на об'єкт незавершеного будівництва горища з надбудовою аттикового та мансардного поверхів для розміщення житла у будинку № 13 по вул. Десятинній в Шевченківському районі міста Києва.

Після набрання рішенням законної сили видати накази.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття та може бути оскаржене у порядку та строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Суддя                                                                                                                               О.О. Хрипун

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.06.2009
Оприлюднено22.08.2009
Номер документу4390572
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/256

Рішення від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Рішення від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 20.05.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 21.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Постанова від 23.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мележик Н.І.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні