Рішення
від 30.11.2007 по справі 2-165/2007
БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №.2- 165/ 2007 року

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2007 року Березанс ький міський суд

Київської області в складі :

головуючого судді Голік Г.К .

при секретарі Лутченко Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Берез ань справу за позовом Закрит ого акціонерного товариства " Українська транспортна стр ахова компанія" до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди в по рядку регресу.

ВСТАНОВИВ:

ЗАТ "Українська транспорт на страхова компанія" зверну лася з вище вказаним позовом до суду, посилаючись при цьом у на те, що 11 квітня 2003 року було укладено договір добровільн ого страхування автотранспо рту №0006196 на автомобіль Фольксв аген д/н НОМЕР_1 з Посольст вом Російської Федерації. Зг ідно данного договору ЗАТ "УТ СК" виплачує страхове відшко дування Страхувальнику у вип адку пошкодження застрахова ного автомобіля в ДТП у розмі рі шкоди. 23 березня 2004 року на Пе черському мосту в м. Києві тра пилася ДТП за участю застрах ованого автомобіля Фольксва ген д/н НОМЕР_1 та автомобі ля Хюндай, д/н НОМЕР_2, під к еруванням ОСОБА_1 09 червня 2004 року постановою Березансь кого міського суду ОСОБА_1 був визнаний винним, але був звільнений від адміністрати вної стягнення в зв"язку з зак інченням строків притягненн я до адміністративної відпов ідальності. Згідно акту . №463 до слідження спеціаліста-автот оварознавця від 30 березня 2004 ро ку вартість відновлювальног о ремонту автомобіля Фольксв аген, д/н НОМЕР_1 пошкоджен ого в результаті ДТП , складає 1762, 80 гривень. 27 квітня 2004 року ЗАТ "УТСК" перерахувало страхове відшкодування за ремонт авт омобіля на ТОВ "Авто центр- Атл ант-М", де ремонтувався пошкод жений автомобіль , відповідн о до рахунку , у розмірі 2 351, 86 гри вень.

Представник позивача у суд овому засідані позов підтрим ала, уточнивши його просить с тягнути з відповідача вартіс ть відновлювального ремонту в сумі 1762, 80 гривень, вартість ек спертизи 231, 60 гривень та поясни ла суду, що 11 квітня 2003 року було укладено договір добровільн ого страхування автотранспо рту №0006196 на автомобіль Фольксв аген д/н НОМЕР_1 з Посольст вом Російської Федерації. Зг ідно данного договору ЗАТ "УТ СК" виплачує страхове відшко дування Страхувальнику у вип адку пошкодження застрахова ного автомобіля в ДТП у розмі рі шкоди. 23 березня 2004 року на Пе черському мосту в м. Києві тра пилася ДТП за участю застрах ованого автомобіля Фольксва ген д/н НОМЕР_1 та автомобі ля Хюндай, д/н НОМЕР_2, під к еруванням ОСОБА_1 . Праців ники ДАІ

встановили, що винен в дані й ДТП ОСОБА_1, який своїми д іями порушив п. 13.3 ПДР України. 09 червня 2004 року постановою Бер езанського міського суду О СОБА_1 був визнаний винним, а ле був звільнений від адміні стративної стягнення в зв"яз ку з закінченням строків при тягнення до адміністративно ї відповідальності. Згідно а кту №463 дослідження спеціаліс та-автотоварознавця від 30 бер езня 2004 року вартість відновл ювального ремонту автомобіл я Фольксваген, д/н НОМЕР_1 п ошкодженого в результаті ДТП , складає 1762, 80 гривень. 27 квітня 2 004 року ЗАТ "УТСК" перерахувало страхове відшкодування за р емонт автомобіля на ТОВ "Авто центр- Атлант-М", де ремонтува вся пошкоджений автомобіль , відповідно до рахунку , у розм ірі 2 351, 86 гривень. В зв"язку з тим , що ЗАТ "УТСК" виплатило страх ове відшкодування власнику а втомобіля Фольскваген до ньо го перейшло право регресної вимоги суми збитків понесени х в зв"язку з виплатою страхов ого відшкодування.

Відповідач в судовому зас іданні позов не визнав та поя снив суду, що ДТП сталася на св ітлофорі, він рухався зі швид кістю 10 км/год, розмітки на дор озі не було, правила руху він н е порушував. Його вдарив авто мобіль в заднє крило. Рахунок від 07.04.2004 року у нього викликає сумнів. Експертиза зроблена одностороньо.З показів воді я на місці ДТП йому відомо , що ушкодження автомобіля були, не значні, а з рахунку відомо, що проводився майже капітал ьний ремонт на який затрачен о великі кошти.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, відповіда ча , дослідивши письмові дока зи , суд вважає позов обґрунто ваним і таким, що підлягає до ч асткового задоволення з наст упних підстав.

В судовому засіданні встан овлено, що 11 квітня 2003 року було укладено договір добровільн ого страхування автотранспо рту №0006196 на автомобіль Фольксв аген д/н НОМЕР_1 між ЗАТ "Укр аїнська страхова компанія" т а Посольством Російської Фед ерації. Згідно данного догов ору ЗАТ "УТСК" виплачує страхо ве відшкодування Страхуваль нику у випадку пошкодження з астрахованого автомобіля в Д ТП у розмірі шкоди.

23 березня 2004 року на Печерськ ому мосту в м. Києві трапилася ДТП за участю застрахованог о автомобіля Фольксваген д/н НОМЕР_1 та автомобіля Хюн дай, д/н НОМЕР_2, під керуван ням ОСОБА_1, який порушив п .13.3 ПДР.

Із адміністративного мате ріалу оглянутого в судовому засіданні вбачається, що 23.03.2004 р оку працівниками ДАІ був скл адений протокол про адмініст ративне правопорушення відн осно ОСОБА_1 поскільки йог о дії по керуванню автомобіл ем Хюндай, д/н НОМЕР_2 не від повідали вимогам п.13.3 ПДР , врез ультаті чого сталося ДТП , що п ідтверджується схемою ДТП пр отоколом огляду місця дорожн ьо-транспортної пригоди, дов ідкою ВДАІ Печерського ГУ МА С України в м. Києві.

09 червня 2004 року була винесен а постанова Березанського мі ського суду про притягнення до адміністративної відпові дальності ОСОБА_1 за ст. 124 К УпАП , адміністративна справ а була закрита , в зв"язку з зак інченням строків притягненн я до адміністративної відпов ідальності, а не за відсутнос ті події і складу адміністра тивного праворушення. Відпов ідачем вона не

оскаржувалася і не скасов ана. Крім того , судом була при значена автотехнічна експер тиза, яка не проведена в зв»яз ку з відмовою сторін провест и оплату. За таких обставин су д прийшов до переконання , що в ина ОСОБА_1 в скоєнні ДПТ д оведена дослідженим в судово му засіданні адміністративн им матеріалом.

Згідно акту №463 дослідженн я спеціаліста-автотоварозна вця від 30 березня 2004 року варті сть відновлювального ремонт у автомобіля Фольксваген, д/н НОМЕР_1 пошкодженого в ре зультаті ДТП , складає 1762, 80 грив ень.

27 квітня 2004 року, згідно платі жного доручення №1901, ЗАТ "УТСК" перерахувало страхове відшк одування за ремонт автомобіл я на ТОВ "Авто центр- Атлант-М" у розмірі 2 351, 86 гривень.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни „Про страхування" , стра хування - це вид цивільно- прав ових відносин щодо захисту м айнових інтересів громадян т а юридичних осіб у разі наста ння певних подій, визначених договором страхування або ч инним законодавством, за рах унок грошових фондів, що форм уються шляхом сплати громадя нами та юридичними особами с трахових платежів.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни „ Про страхування" стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів є обов'язковим видом страхув ання.

Відповідно до ст. 9 Закону Ук раїни " Про страхування" розмі р страхової суми та (або) розмі ри страхових виплат визначаю ться за домовленністю між ст раховиком та страхувальнико м під час укладення договору страхування.

Відповідно до ст. 27 Закону Ук раїни. "Про страхування" , до ст раховика, який виплатив стра хове відшкодування за догово ром майнового страхування, в межах фактичних затрат пере ходить право вимоги, яке стра хувальник або інша особа, що о держала страхове відшкодува ння, має до особи, відповідаль ної за заподіяний збиток.

Відповідно до ст. 979 ЦК Україн и, за договором страхування о дна сторона зобов'язується у разі настання певної події в иплатити другій стороні або іншій особі, визначеній у дог оворі, грошову суму, а страхув альник зобов'язується сплачу вати страхові платежі та вик онувати інші умови договору.

Відповідно до ст. 993 ЦК Україн и , до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала Страхове відш кодування , має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Тому з відповідача підляга є стягненню вартість відновл ювального ремонту в сумі 1762, 80 г ривень.

В частині стягнення з відпо відача вартості проведення е кспертизи в сумі 231, 60 гривень н е підлягає задоволенню , поск ільки позивач не наддав

суду документального під твердження проведення оплат и вказаної суми експерту.

На основі викладеного кер уючись ст. 10, 60, 212, 215 ЦПК України, ст . 979, 993 ЦК України, Законом Україн и " Про страхування", суд-

ВИРІШИВ:

Стягнути з ОСОБА_1 на ко ристь Закритого акціонерног о товариства "Українська тра нспортна страхова компанія"( ід. код НОМЕР_3) суму збиткі в в розміри 1762(одна тисяча сімс от шістдесят дві) гривні 80 коп . та судові витрати в сумі 81 (віс імдесят одна) гривня.

Заяву про апеляційне оска рження рішення може бути под ано протягом десяти днів з дн я його проголошення до Берез анського міського суду. Апел яційна скарга на рішення под ається протягом двадцяти дні в після подання заяви про апе ляційне оскарження в апеляці йний суд Київської області ч ерез Березанський міський су д.

СудБерезанський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.11.2007
Оприлюднено08.12.2009
Номер документу5883560
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-165/2007

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Рішення від 13.02.2007

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Потоцький В.В.

Рішення від 09.02.2007

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Дубина Л.А.

Рішення від 15.05.2007

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Ліщинський A.M.

Рішення від 20.03.2007

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ярош С.А.

Ухвала від 25.12.2007

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Швець І.Є.

Рішення від 30.11.2007

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Голік Г.К.

Рішення від 27.11.2007

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Пономаренко В.В.

Рішення від 03.10.2007

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Вадовська А.В.

Рішення від 13.04.2007

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Шляхов В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні