Рішення
від 14.10.2009 по справі 30/350
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 30/350 14.10.09

За позовом Товариства з обмеженою від повідальністю «Д.І.А. Девелоп мент»

До 1) Ки ївської міської ради (далі-ві дповідач-1)

2) Головного управління земе льних ресурсів виконавчого

органу Київради (Київсь кої міської державної адміні страції) (далі- відповідач-2)

Про пон овлення договору оренди земе льної ділянки

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача Грек О.М. - представник за довір еністю № б/н від 07.07.09.

Від відповідача-1 Дудник Л .В. - представник за довіре ністю № 225-КР-874 від 25.08.09.

Від відповідача-2 Рогожин ська І.В. - представник за д овіреністю № 06-34/48646 від 03.12.08.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

На розгляд господарсько го суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Д.І.А. Девелопмент»до Київсь кої міської ради та Головног о управління земельних ресур сів виконавчого органу Київр ади (Київської міської держа вної адміністрації) про:

- поновлення договору оренд и земельної ділянки від 25.09.04. № 6 6-6-00193, вважаючи укладеною угоду до договору оренди земельно ї ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193 в редакц ії, яка підписана позивачем, з моменту набрання чинності с удового рішення на умовах, ви значених угодою;

- зобов' язання Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київра ди (Київської міської держав ної адміністрації) зареєстру вати угоду до договору оренд и земельної ділянки від 25.09.04. № 6 6-6-00193, укладеної між Орендодавц ем - Київською міською радою та Орендарем - ТОВ «Д.І.А. Дев елопмент», в установленому п орядку.

Позовні вимоги мотивовано тим, що Товариство з обмежено ю відповідальністю «Д.І.А. Дев елопмент»звернулось до Київ ради з клопотанням про понов лення договору оренди земель ної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193 надіс лавши підписані з боку позив ача два примірники угоди до д оговору оренди земельної діл янки.

Позивач зазначає, що на його адресу надійшов лист-відпов ідь від відповідача-1 про те, щ о з боку Київради не прийнято відповідного рішення щодо п оновлення спірного договору .

Позивач зазначає, що ні прот околу розбіжностей до угоди, ні заперечень щодо редакції угоди, яка була направлена по зивачем, Київрадою надано не було.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 25.09.09. порушен о провадження у справі № 30/350, ро згляд справи було призначено на 08.10.09. о 09-30.

В судовому засіданні 08.10.09. пре дставником відповідача-1 под ано суду письмовий відзив на позов, відповідно до якого Ки ївська міська рада проти поз ову заперечує та просить суд відмовити позивачу в задово ленні його позову повністю, т а зазначає, що договір оренди земельної ділянки може бути укладено лише за взаємним во левиявленням сторін.

Відповідачем-2 в судовому за сіданні 08.10.09. подано суду письм овий відзив на позов, відпові дно до якого Головне управлі ння земельних ресурсів викон авчого органу Київради (Київ ської міської державної адмі ністрації) проти позову запе речує та просить суд відмови ти позивачу в задоволенні йо го позову повністю, та зазнач ає, що відповідач-2 не порушува в законні права та інтереси п озивача, оскільки до нього не звертався позивач з підписа ною обома сторонами угодою д о договору оренди земельної ділянки на вул. Р. Окіпної, 16 у Д ніпровському районі м. Києва з приводу державної реєстра ції зазначеного правочину.

В судовому засіданні 08.10.09. суд ом на підставі ч. 3 ст. 77 Господа рського процесуального коде ксу України оголошено перерв у до 14.10.09. о 11-30.

В судовому засіданні 14.10.09. поз ивач підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов з адовольнити повністю.

Крім того, позивач заявив ус не клопотання, у разі задовол ення позову - покласти судов і витрати на Товариство з обм еженою відповідальністю «Д.І .А. Девелопмент».

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні 14.10.09. за згодою представник ів сторін було оголошено тіл ьки вступну та резолютивну ч астини рішення.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши пояснення п редставників сторін, Господа рський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України „Про місцеве самовр ядування в Україні” територі альним громадам сіл, селищ, мі ст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, до ходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурс и, підприємства, установи та о рганізації, в тому числі банк и, страхові товариства, а тако ж пенсійні фонди, частку в май ні підприємств, житловий фон д, нежитлові приміщення, закл ади культури, освіти, спорту, о хорони здоров'я, науки, соціал ьного обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначен і відповідно до закону як об'є кти права комунальної власно сті, а також кошти, отримані ві д їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положе нь Земельного кодексу Україн и визначено, що до розмежуван ня земель державної і комуна льної власності повноваженн я щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, кр ім земель, переданих у приват ну власність, здійснюють від повідні сільські, селищні, мі ські ради, а за межами населен их пунктів - відповідні орган и виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України „Про місцеве самовр ядування в Україні”, від імен і та в інтересах територіаль них громад права суб'єкта ком унальної власності здійснюю ть відповідні ради.

У відповідності до матеріа лів справи, між Київською міс ькою радою та Товариством з о бмеженою відповідальністю “ Д.І.А. Девелопмент” було уклад ено договір оренди земельної ділянки для будівництва жит лового будинку з підземним п аркінгом на вул. Р. Окіпної, 16-а у Дніпровському районі м. Киє ва, що зареєстрований Головн им управлінням земельних рес урсів виконавчого органу Киї вради (Київської міської дер жавної адміністрації) 25.09.04. № 66-6-0 0193 у книзі записів державної р еєстрації договорів.

Пунктом 11.7 вказаного догово ру оренди земельної ділянки передбачено, що „після закін чення строку, на який було укл адено цей договір, позивач, за умови належного виконання с воїх обов' язків, має за інши х умов переважне право на пон овлення договору.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни „Про оренду землі”, піс ля закінчення строку на який було укладено договір оренд и землі, орендар, який належно виконував обов'язки відпові дно до умов договору, має за ін ших рівних умов переважне пр аво на поновлення договору.

Згідно зі ст. 777 Цивільного ко дексу України, наймач, який ма є намір скористатися переваж ним правом на укладення дого вору найму на новий строк, зоб ов'язаний повідомити про це н аймодавця до спливу строку д оговору найму у строк, встано влений договором, а якщо він н е встановлений договором, - в р озумний строк.

Судом було встановлено, що п озивач повністю виконує всі умови договору оренди земель ної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193.

Матеріалами справи підтве рджується, що позивач зверну вся до Київради з клопотання м про поновлення договору ор енди земельної ділянки від 25.0 9.04. № 66-6-00193, та надіслав підписані зі свого боку два примірники угоди до договору оренди.

За дорученням заступника К иївського міського-секретар я Київради на звернення пози вача, направлене Київській м іській раді, надійшла письмо ва відповідь з Головного упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації) про те, що з бо ку Київради не прийнято відп овідного рішення щодо поновл ення договору оренди вказано ї земельної ділянки.

Ні протоколу розбіжностей до угоди до договору оренди з емельної ділянки, ні запереч ень щодо її редакції, яка була надана позивачем до суду, тощ о, Київською міською радою на дано не було.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни, доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, які мають знач ення для правильного вирішен ня господарського спору.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначено заг альний порядок укладання гос подарських договорів, відпов ідно до якого господарський договір за загальним правило м викладається у формі єдино го документа, підписаного ст оронами та скріпленого печат ками. Допускається укладення господарських договорів у с прощений спосіб, тобто шляхо м обміну листами, факсограма ми, телеграмами, телефоногра мами тощо, а також шляхом підт вердження прийняття до викон ання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні в имоги до форми та порядку укл адення даного виду договорів .

Частиною 4 ст. 188 Господарсько го кодексу України визначено , що у разі якщо сторони не дос ягли згоди щодо зміни догово ру або у разі неодержання від повіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторо на має право передати спір на вирішення суду.

Частиною 5 ст. 188 Господарсько го кодексу України передбаче но, що якщо судовим рішенням д оговір змінено або розірвано , договір вважається змінени м з дня набрання чинності дан им рішенням, якщо іншого стро ку набрання чинності не вста новлено за рішенням суду.

Таким чином, судом встановл ено, що на виконання ст. 188 та ст . 181 Господарського кодексу Ук раїни Товариство з обмеженою відповідальністю «Д.І.А. Деве лопмент»підписало угоду до д оговору від 25.09.04. № 66-6-00193 та надісл ало до Київради, яка у двадцят иденний термін зобов' язана була її підписати або надати два примірники протоколу ро збіжностей з підписаною угод ою.

Відповідно до ст. 42 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні”, міський гол ова укладає договори від іме ні територіальної громади та на підставі рішень Київради .

Відповідно до ст. 46 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні”, сесія ради с кликається в міру необхіднос ті, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведенн я земельних ділянок - не рідше ніж один раз на місяць.

Таким чином, з матеріалів сп рави вбачається, що Київська міська рада порушила термін и розгляду питання щодо поно влення договору оренди земел ьної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193, що пр извело до порушення прав поз ивача.

Щодо позовних вимог до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) про зобов' язання зареєструват и угоду до договору оренди зе мельної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193 м іж Орендодавцем - Київською міською радою та орендарем - Товариством з обмеженою відп овідальністю «Д.І.А. Девелопм ент», у встановленому порядк у, то дані вимоги також підляг ають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ст. 20 Закону України „Про оренду землі”, укладени й договір оренди землі підля гає державній реєстрації.

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації), що затверджене рішенням Киї вської міської ради від 19.12.02. № 1 82/342, дане управління організов ує видачу державних актів на право власності на землю і пр аво користування землею, офо рмлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також, відповідно до рішенн я Київради від 29.05.03. N 433/593 „Про заб езпечення ефективного земле користування в місті Києві” Головному управлінню земель них ресурсів виконавчого орг ану Київради (Київської місь кої державної адміністрації ) доручено у повному обсязі зд ійснювати підготовку докуме нтів, що посвідчують право вл асності та право користуванн я, відповідно до пункту "з" ста тті 9 та пункту "є" статті 184 Земе льного кодексу України.

Таким чином, Головне управл іння земельних ресурсів вико навчого органу Київради (Киї вської міської державної адм іністрації) не забезпечило п ідготовку угоди до договору оренди земельної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193, у встановленому поря дку та не здійснило її держав ну реєстрацію.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідачі доказів на спр остування обставин, повідомл ених позивачем, не надали.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Д.І.А. Деве лопмент»є обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню в повному обсязі.

Відповідно до усного клопо тання позивача, судові витра ти покладаються на Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Д.І.А. Девелопмент».

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 77, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Д.І.А. Девелопмент»задов ольнити повністю.

2. Поновити договір оренди з емельної ділянки від 25.09.04. № 66-6-00193 , вважаючи укладеною угоду до договору оренди земельної д ілянки від 25.09.04. № 66-6-00193 в редакції , яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю «Д.І.А. Девелопмент»(04080, м. Київ, вул. Костянтинівська, 71, літ. Д, код ЄДРПОУ 32073090), з моменту набр ання чинності судового рішен ня на умовах, визначених угод ою:

Угода

до Договору оренди земельн ої ділянки

від 25.09.04. № 66-6-00193

Київська міська рада (м. К иїв, Хрещатик, 36) - далі у тексті - "Орендодавець", в особі Київс ького міського голови Черн овецького Леоніда Михайлови ча, який діє на підставі ст.42 Закону України "Про місцеве с амоврядування в Україні" - з од нієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю "Д.І.А. Девелопмент" (04080, м. Київ, в ул. Константинівська, буд 71 лі т. Д, зареєстроване Подільськ ою районною у місті Києві дер жавною адміністрацією 05.08.2002 за №1 071 120 0000 000091) - далі у тексті - „Оренд ар", в особі директора Прядк а Сергія Володимировича, як ий діє на підставі Статуту, - з другої сторони, керуючись ст аттею 33 Закону України „Про ор енду землі", домовились понов ити договір оренди земельної ділянки, укладений між сторо нами, та зареєстрований Голо вним управлінням земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) 25.02.2004 № 66-6-00193 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Д оговір) та уклали цю угоду (дал і у тексті - Угода) про таке:

1. Поновити на 1 (один) рік Договір, укладений між сторо нами, зареєстрований Головни м управлінням земельних ресу рсів виконавчого органу Київ ради (Київської міської держ авної адміністрації) 25.09.2004 № 66-6-0019 3 у книзі записів державної ре єстрації договорів.

2. Інші умови Договору залишаються без змін.

3. Дана угода набуває чи нності з дня її державної реє страції.

4. Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, в ирішуються судами України, п ри неможливості досудового в регулювання спорів, що виник ають при виконанні умов цієї Угоди.

5. Ця Угода є невід'ємно ю частиною Договору і складе на у двох примірниках. Один пр имірник для Орендодавця, оди н - для Орендаря.

Орендодавець - Київська м іська рада

Орендар - ТОВ „Д.І.А. Девелопм ент"

3. Зобов' язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державно ї адміністрації) (м. Київ, вул. Х рещатик, 32-а, код ЄДРПОУ 261990097) зар еєструвати угоду до договору оренди земельної ділянки ві д 25.09.04. № 66-6-00193, укладену між Орендо давцем - Київською міською р адою (м. Київ, вул. Хрещатик, 36, ко д ЄДРПОУ 22883141) та Орендарем - То вариством з обмеженою відпов ідальністю «Д.І.А. Девелопмен т» (04080, м. Київ, вул. Костянтинівс ька, 71, літ. Д, код ЄДРПОУ 32073090), у вс тановленому порядку.

4. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення десяти денного строку з дня його при йняття, оформленого у відпов ідності до статті 84 ГПК Україн и.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата підписання

рішення 23.10.09.

Дата ухвалення рішення14.10.2009
Оприлюднено01.12.2010
Номер документу6515232
СудочинствоГосподарське
Сутьпон овлення договору оренди земе льної ділянки

Судовий реєстр по справі —30/350

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 21.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Рішення від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Постанова від 21.06.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Постанова від 15.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні