Ухвала
від 25.02.2009 по справі 54/45
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницьког о,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 54/45 25.02.09

За позовом Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Інтернет Бізнес Кому нікації"

до Закритого акціонерного товариства "Те лекомпанія "Стрим"

про визнанн я ліцензійної угоди № 01/ЛСН/08 ві д 01.01.2008 р. дійсною

та такою, що підлягає викона нню

Суддя Демченко Т.С.

Представники сторін:

від учасників процесу не в икликались

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою ві дповідальністю "Інтернет Біз нес Комунікації" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Закритого акціонерного товариства "Те лекомпанія "Стрим" про визнан ня ліцензійної угоди № 01/ЛСН/08 в ід 01.01.2008 р. дійсною та такою, що пі длягає виконанню.

Позовні вимоги мотивовані наступним. Відповідно до укл аденої між сторонами угоди п озивач строком до 31.12.2009 р. набув виключні права на передачу т а поширення через кабельні м ережі на території України п рограм, права на які належать відповідачу. Листом від 28.11.2008 р . відповідач поінформував по зивача про свій намір розірв ати угоду з 31.12.2008 р. у зв' язку з н еналежним виконанням позива чем зобов' язань по виплаті винагороди. Позивач вважає, щ о такі дії відповідача поруш ують його права та інтереси і можуть призвести до виникне ння у позивача збитків.

Крім того, позивачеві стало відомо про укладання відпов ідачем договорів із провайде рами на поширення тих каналі в, виключні права на які перед ані за угодою позивачу.

Ухвалою суду від 13.02.2009 р. поруш ено провадження у справі № 54/45.

Одночасно з поданням позов у позивач звернувся до суду і з заявою про вжиття заходів з абезпечення позову в порядку ст.ст. 66, 67 ГПК України шляхом за борони відповідачу укладати будь-які правочини, предмето м яких є передача в будь-який с посіб прав передачі та пошир ення каналів в Україні треті ми особами та заборони будь-я ким особам укладати будь-які правочини, предметом яких є п ередача в будь-який спосіб пр ав передачі та поширення кан алів в Україні третіми особа ми.

20.02.2009 р. через відділ діловодс тва Господарського суду м. Ки єва від позивача надійшла ут очнена заява про забезпеченн я позову, в якій позивач проси ть:

- заборонити Відповідачу ук ладати будь-які правочини, пр едметом яких є передача в буд ь-якій спосіб прав передачі т а розповсюдження телеканалі в «Здоровое телевидение», «У садьба ТВ», «Драйв», «Охота и р ыбалка», «Ретро»в Україні То вариству з обмеженою відпові дальністю "Контент ТВ" (Код ЄДР ПОУ 36351846) або будь-яким іншим осо бам;

- заборонити Товариству з об меженою відповідальністю "Ко нтент ТВ" (Код ЄДРПОУ 36351846) або бу дь-яким іншим особам укладат и правочини, предметом яких є передача в будь-якій спосіб п рав на поширення та розповсю дження телеканалів «Здорово е телевидение», «Усадьба ТВ» , «Драйв», «Охота и рыбалка», « Ретро»в Україні будь-яким пр овайдерам програмної послуг и за законодавством України;

- заборонити Національні й Раді України з питань тел ебачення і радіомовлення зді йснювати реєстрацію Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Контент ТВ" (Код ЄДРПОУ 3635 1846) як суб' єкта інформаційно ї діяльності та включати Тов ариство з обмеженою відповід альністю "Контент ТВ" до Держа вного реєстру телерадіоорга нізацій України як дистриб' ютора телеканалів «Здоровое телевидение», «Усадьба ТВ», « Драйв», «Охота и рыбалка», «Ре тро»в Україні;

- заборонити Національні й Раді України з питань тел ебачення і радіомовлення над авати дозвіл Товариству з об меженою відповідальністю "Ко нтент ТВ" (Код ЄДРПОУ 36351846) на роз повсюдження телеканалів «Зд оровое телевидение», «Усадьб а ТВ», «Драйв», «Охота и рыбалк а», «Ретро»в Україні.

Зазначена заява мотивован а тим, що позивачу стало відом о про спробу відповідача укл асти з Товариством з обмежен ою відповідальністю "Контент ТВ", а також іншими юридичними особами правочини, які своїм предметом мають поширення т а розповсюдження саме тих те левізійних каналів, виключне право на поширення яких є пре дметом ліцензійної угоди і н алежить позивачу.

З огляду на зазначене, позив ач вважає, що існує очевидна н ебезпека заподіяння шкоди пр авам та інтересам позивача д о прийняття рішення судом. Пр и цьому дії відповідача не ті льки можуть утруднити викона ння рішення Господарського с уду міста Києва, але й унеможл ивлять реалізацію позивачем виключних прав на передачу т а розповсюдження телевізійн их каналів, а також змусять по зивача в подальшому звертати сь до суду з іншими позовами д ля захисту своїх порушених п рав.

Як встановлено судом, згідн о з п. 2.1. Ліцензійної угоди № 01/ЛС Н/08 від 01.01.2008 р. відповідач переда в позивачу виключне право на поширення/розповсюдження те леканалів "Здоровое телевиде ние", "Усадьба ТВ", "Драйв", "Охота и рыбалка", "Ретро" в Україні.

Відповідно до ч. 1 ст. 1113 ЦК Укр аїни, за договором про переда ння виключних майнових прав інтелектуальної власності о дна сторона (особа, що має викл ючні майнові права) передає д ругій стороні частково або у повному складі ці права відп овідно до закону та на визнач ених договором умовах.

Частиною 3 ст. 1108 ЦК України, ви значено, що виключна ліцензі я видається лише одному ліце нзіату і виключає можливість використання ліцензіаром об ' єкта права інтелектуально ї власності у сфері, що обмеже на цією ліцензією, та видачі н им іншим особам ліцензій на в икористання цього об' єкта у зазначеній сфері.

Згідно з положеннями ст.ст. 1, 38 Закону України "Про телебач ення та радіомовлення", необх ідною умовою здійснення госп одарської діяльності у сфері телебачення і радіомовлення є державна реєстрація відпо відної особи в Державному ре єстрі телерадіоорганізацій України як суб' єкта інформ аційної діяльності в порядку , встановленому законодавств ом.

У своїй позовній заяві пози вач вказує на наявність спор у між ним та ліцензіаром (відп овідачем) щодо дійсності пер еданого позивачу виключного права на розповсюдження на т ериторії України зазначених вище телеканалів.

Враховуючи наведені вище п оложення законодавства Укра їни, а також надані позивачем докази ведення ТОВ "Контент Т В" господарської діяльності у сфері телебачення та радіо мовлення, укладання ТОВ "Конт ент ТВ" договорів, предметом я ких є поширення в Україні т елеканалів "Здоровое телевид ение", "Усадьба ТВ", "Драйв", "Охот а и рыбалка", "Ретро", прямо пору шує виключні права, передані позивачу на підставі Ліценз ійної угоди № 01/ЛСН/08 від 01.01.2008 р.

Суд приходить до висновку, щ о діяльність ТОВ "Контент ТВ" а бо інших осіб щодо укладення з провайдерами програмної п ослуги договорів про передач у їм права на розповсюдження в Україні телеканалів "Здоро вое телевидение", "Усадьба ТВ", "Драйв", "Охота и рыбалка", "Ретр о" безпосередньо пов' язана з предметом спору та в разі її продовження унеможливить ви конання рішення суду в разі з адоволення позову.

Відповідно до ст. 66 ГПК Украї ни господарський суд за заяв ою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов , або з своєї ініціативи має право вжити заходів до забе зпечення позову. Забезпеченн я позову допускається в будь -якій стадії провадження у сп раві, якщо невжиття таких зах одів може утруднити чи зроби ти неможливим виконання ріше ння господарського суду.

Стаття 67 ГПК України передб ачає, що позов забезпечуєтьс я, зокрема, забороною відпові дачеві вчиняти певні дії; заб ороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета с пору.

Зважаючи на те, що невжиття заходів забезпечення позову значно утруднить виконання судового рішення у випадку з адоволення позову, враховуюч и пов' язаність заходів забе зпечення позову з його предм етом та виходячи з того, що вжи ття заходів забезпечення поз ову не припинятиме реалізаці ю відповідачем його прав на п рограми (канали), суд дійшов ви сновку про необхідність задо волення клопотання позивача .

Відповідно до ст. 23 Закону Ук раїни "Про телебачення і раді омовлення" діяльність у сфер і телебачення і радіомовленн я підлягає ліцензуванню, вкл ючаючи діяльність провайдер ів програмних послуг. Оскіль ки розповсюдження телепрогр ам (телеканалів) здійснюєтьс я провайдерами програмних по слуг на підставі ліцензії, у я кій визначається пакет прогр ам, що розповсюджуються пров айдером, суд вважає за доціль не вжити заходів до забезпеч ення позову також шляхом заб орони Національній Раді України з питань телебаченн я і радіомовлення видавати л іцензії будь-яким провайдера м програмних послуг з пакето м програм, до якого включені п рограми "Здоровое телевидени е", "Усадьба ТВ", "Драйв", "Охота и р ыбалка", "Ретро".

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 66, 67, 86 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеже ною відповідальністю "Інтерн ет Бізнес Комунікації" про за безпечення позову задовольн ити частково.

2. Заборонити Закритому акці онерному товариству "Телеком панія "Стрим" (129110, м. Москва, вул. Щ епкіна, б. 51/4, будівля 1, ОДРН 1077746379358 ) укладати будь-які правочини , предметом яких є передача в б удь-якій спосіб прав на перед ачу та розповсюдження телека налів "Здоровое телевидение" , "Усадьба ТВ", "Драйв", "Охота и ры балка", "Ретро" в Україні Товар иству з обмеженою відповідал ьністю "Контент ТВ" (01054, м. Київ, в ул. Дмитрівська, 18/24, код ЄДРПОУ 36351846) або будь-яким іншим особам .

3. Заборонити Товариству з о бмеженою відповідальністю "К онтент ТВ" (01054, м. Київ, вул. Дмитр івська, 18/24, код ЄДРПОУ 36351846) або бу дь-яким іншим особам укладат и правочини, предметом яких є передача в будь-якій спосіб п рав на передачу та розповсюд ження телеканалів "Здоровое телевидение", "Усадьба ТВ", "Дра йв", "Охота и рыбалка", "Ретро" в У країні будь-яким провайдерам програмної послуги за закон одавством України.

4. Заборонити Національні й Раді України з питань тел ебачення і радіомовлення (01001, м . Київ, вул. Прорізна, 2, код ЄДРП ОУ 00063928) видавати будь-яким пров айдерам програмних послуг лі цензії з пакетом програм, до я кого включені програми "Здор овое телевидение", "Усадьба ТВ ", "Драйв", "Охота и рыбалка", "Ретр о".

5. Ухвала набирає чинності з дати її прийняття 25.02.2009 р. та мож е бути оскаржена в установле ному законом порядку.

6. Ухвала є виконавчим докум ентом та підлягає негайному виконанню в порядку, встанов леному Законом України «Про виконавче провадження».

У виконавчому провадженні стягувачем є Товариство з об меженою відповідальністю "Ін тернет Бізнес Комунікації" (010 30, м. Київ, вул. І. Франка, 17-В, кв. 37, код ЄДРПОУ 31086418), боржниками - Закрите акціонерне товари ство "Телекомпанія "Стрим" (129110, м . Москва, вул. Щепкіна, б. 51/4, буді вля 1, ОДРН 1077746379358), Товариство з об меженою відповідальністю "Ко нтент ТВ" (01054, м. Київ, вул. Дмитрі вська, 18/24, код ЄДРПОУ 36351846) та На ціональна Рада України з пи тань телебачення і радіомовл ення (01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2, код ЄДРПОУ 00063928).

Строк пред' явлення ухвал и до виконання - 25.02.2012 р.

Суддя Т.С. Демченко

Дата ухвалення рішення25.02.2009
Оприлюднено01.12.2010

Судовий реєстр по справі —54/45

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демченко Т.С.

Ухвала від 25.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демченко Т.С.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Постанова від 14.07.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І.М.

Ухвала від 11.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І.М.

Постанова від 26.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 26.05.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Бенедисюк І.М.

Постанова від 28.04.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Постанова від 21.04.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні