Рішення
від 29.01.2010 по справі 11/443
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/443 29.01.10

За позовом Прокурора міста Луганськ а в інтересах держави в особі Луганської міської ради

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Воскресінн я У"

про стягнення 691,63 грн. та розір вання договору оренди землі

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від прокуратури не з' явились

від позивача не з' явились

від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні вимоги прокурора міста Лу ганська в інтересах держави в особі Луганської міської р ади про стягнення з Закритог о акціонерного товариства "В оскресіння" заборгованості з орендної плати за землю в роз мірі 691,63 грн. та розірвання дог овору оренди землі від 16.09.2004, зо бов' язання відповідача пов ернути земельну ділянку пози вачу (з урахуванням клопотан ня про відмову від стягнення пені).

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 14.12.2009 здійсне но заміну відповідача - Закри того акціонерного товариств а "Воскресіння" його правонас тупником - Товариством з обме женою відповідальністю "Воск ресіння У".

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я умов договору оренди землі та чинного законодавства не виконав свого обов' язку що до сплати орендної плати, у зв ' язку з чим утворилась забо ргованість за період з січня 2007 року по травень 2009 року у роз мірі 691,63 грн. Крім того, рішення м Луганської міської ради ві д 27.12.2008 вирішено припинити відп овідачу право оренди земельн ої ділянки, у зв' язку з добро вільною відмовою. Проте відп овідач в строк, встановлений рішенням ради, не звернувся д ля розірвання договору оренд и та не повернув земельну діл янку за актом приймання-пере дачі.

Позивач позовні вимоги про куратури підтримує в повному обсязі та просить розглядат и справу за наявними в ній мат еріалами без участі представ ників Луганської міської рад и.

Відповідач відзиву на поз ов не подав, явку своїх предст авників в судове засідання н е забезпечив. У зв' язку з нез ' явленням представників ві дповідача та ненаданням витр ебуваних доказів розгляд спр ави відкладався, ухвали про п ризначення розгляду справи т а про її відкладення направл ялися відповідачу за всіма н аявними у матеріалах справи адресами. Доказів на підтвер дження поважних причин невик онання вимог ухвали суду та н ез' явлення в судове засідан ня відповідач суду не надав. З аявлені позовні вимоги не за перечив.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься судом за наявними в ній ма теріалами.

Дослідивши наявні матер іали справи, суд

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до ч. 1 ст. 124 З емельного кодексу України пе редача в оренду земельних ді лянок, що перебувають у держа вній або комунальній власнос ті, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шл яхом укладення договору орен ди земельної ділянки.

Право оренди землі оформля ється договором, який реєстр ується відповідно до закону (ч. 2 ст. 126 Земельного кодексу Ук раїни).

16.09.2004 між Луганською міською радою (орендодавець) та Закри тим акціонерним товариством "Воскресіння", правонаступни ком якого є Товариство з обме женою відповідальністю "Воск ресіння У" (орендар) було уклад ено Договір оренди землі (дал і - Договір).

05.11.2004 Договір було зареєстров ано у книзі записів державно ї реєстрації земель за №5240.

За умовами вказаного Догов ору орендодавець на підставі рішення Луганської міської ради від 30.06.2004 № 21/255 надає, а оренд ар приймає в строкове платне користування земельну ділян ку площею 0,0025 га під будівництв о та розміщення окремого зов нішнього входу до приміщення , за адресою: м. Луганськ, вул . Оборонная, буд. 85, кв. 23.

Згідно з п. 7 Договору вказан ий Договір укладено терміном на 49 років.

Відповідно до п. 8 Договору р ічна орендна плата встановлю ється у розмірі земельного п одатку (річного), який діє на м омент укладення договору оре нди земельної ділянки збільш еного на коефіцієнт 2,5.

На момент укладення догово ру розмір орендної плати скл адає 197,23 грн. (п. 8.1 Договору).

Згідно з ч.1 ст. 7 Закону Украї ни "Про плату за землю" ставки земельного податку з земель, грошову оцінку яких встанов лено, встановлюються у розмі рі одного відсотка від їх гро шової оцінки.

Таким чином, розмір орендно ї плати, яку відповідач зобов ' язаний сплачувати за Догов ором, безпосередньо залежить від грошової оцінки земельн ої ділянки.

У даних для розрахунку орен дної плати на 2007-2009 роки визначе на грошова оцінка земельної ділянки на відповідні роки (н алежним чином засвідчені коп ії містяться в матеріалах сп рави).

У відповідності з п. 9 Догово ру щороку станом на 1 січня пот очного року річна орендна пл ата попереднього року індекс ується на коефіцієнт, який за стосовується для індексації грошової оцінки земель, поря док проведення якої затвердж ений Кабінетом Міністрів Укр аїни.

Обчислення розміру орендн ої плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексу інфляції, який врахо вується при здійсненні індек сації, що проводиться у поряд ку визначеному у п. 9 даного До говору (п. 10 Договору).

Відповідно до п. 11 Договору о рендна плата сплачується за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календ арному місяцю, у грошовій без готівковій формі щомісячно п ротягом 30 календарних днів, на ступних за календарним днем звітного (податкового) місяц я.

Згідно з п. 29.1 Договору оренд ар зобов' язаний самостійно обчислювати розмір річної о рендної плати, в тому числі зд ійснювати індексацію землі.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідач з січня 2007 року п о травень 2009 року не вносив оре ндної плати, у зв' язку з чим у творилась заборгованість у р озмірі 691,63 грн.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином та відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору. Порушення зобов' язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, пер едбачених цим кодексом, інши ми законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Відповідно до ч.1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України боржник вважається таким, що простро чив, якщо він не приступив до в иконання зобов'язання або не виконав його у строк, встанов лений договором або законом.

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Відповідно до положень ст . 24 Закону України "Про оренду з емлі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєч асного внесення орендної пла ти.

Згідно з ч. 1 ст. 96 Земельного к одексу України землекористу вачі зобов'язані своєчасно с плачувати земельний податок або орендну плату.

Матеріали справи свідчать про порушення відповідачем зобов' язань щодо внесення о рендної плати у розмірах та с троки, встановлені Договором .

Доказів належного виконан ня Договору оренди відповіда чем не надано, наведений прок урором та підтриманий позива чем розрахунок платежів за в казаний період відповідачем не спростований.

За таких обставин, вимоги пр о стягнення з відповідача за боргованості з орендної плат и за період з січня 2007 року по т равень 2009 року в розмірі 691,63 грн . є правомірними та підлягают ь задоволенню.

Прокурором також заявлен о вимогу про розірвання Дого вору оренди землі від 16.09.2004.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України "Про оренду землі" дог овір оренди землі може бути р озірваний за згодою сторін. Н а вимогу однієї із сторін дог овір оренди може бути достро ково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленом у законом.

Відповідно до п. 33 Договору д ія договору припиняється шля хом його розірвання за: взаєм ною згодою сторін; рішенням с уду на вимогу однієї зі сторі н унаслідок невиконання друг ою стороною обов' язків, пер едбачених договором.

Частиною 4 ст. 31 Закону Україн и "Про оренду землі" та п. 34 Дого вору встановлено, що розірва ння договору оренди землі в о дносторонньому порядку не до пускається.

08.08.2006 представник Закритого а кціонерного товариства "Воск ресіння" звернувся до Луганс ької міської ради з заявою пр о припинення права оренди зе мельної ділянки площею 0,0025 га з а адресою: вул. Оборонная, 85/23 у з в' язку з добровільною відмо вою.

Рішенням Луганської міськ ої ради № 12/76 від 27.12.2006 вирішено пр ипинити Закритому акціонер ному товариству "Воскресіння " право оренди земельної діля нки площею 0,0025 га за адресою: ву л. Оборонная, 85/23 у зв' язку з до бровільною відмовою орендар я, вважаючи договір оренди зе млі від 16.09.2004, державна реєстрац ія від 05.11.2004 № 5240, розірваним за вз аємною згодою сторін.

Пунктом 4 вказаного рішення зобов' язано Закрите акціон ерне товариство "Воскресіння " в тижневий термін з моменту п рийняття даного рішення звер нутись до Управління Лугансь кої міської ради з питань рег улювання земельних відносин для укладення у встановлено му законодавством порядку до говору про розірвання догово ру оренди землі від 16.09.2004 та під писання акту приймання-перед ачі про повернення земельної ділянки.

Частиною 3 статтею 291 Господа рського суду України встанов лено, що договір оренди може б ути розірвано на вимогу одні єї із сторін достроково з під став передбачених Цивільним кодексом України для розірв ання договору найму, в порядк у встановленому статті 188 Госп одарського кодексу України.

Відповідно до ч. 2, 3, 4 ст. 188 Госп одарського кодексу України, сторона договору, яка вважає за необхідне розірвати дого вір, повинна надіслати пропо зиції про це другій стороні з а договором, а інша сторона у д вадцятиденний строк після од ержання пропозиції повідомл яє другу сторону про результ ати її розгляду, а у разі неоде ржання відповіді у встановле ний строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересо вана сторона має право перед ати спір на вирішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 214 Цивіль ного кодексу України відмова від правочину вчиняється у т акій самій формі, в якій було в чинено правочин.

Відповідно ст. 654 Цивільного кодексу України зміна або ро зірвання договору вчиняєтьс я в такій самій формі, що й дог овір, що змінюється або розри вається, якщо інше не встанов лено договором або законом ч и не випливає із звичаїв діло вого обороту.

Проте, як свідчать матеріал и справи та підтверджується позивачем, сторони не досягл и згоди щодо розірвання Дого вору, оскільки відповідач ні в строк встановлений рішенн ям ради, ні в подальшому не зве рнувся до Управління Лугансь кої міської ради з питань рег улювання земельних відносин для укладення договору про р озірвання договору про оренд у землі.

Враховуючи порушення умов Договору з боку орендаря те н едотримання встановленої но рмами законодавства України форми розірвання договору, в имога про розірвання Договор у оренди землі від16.09.2004 підляга є задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 653 Цивіль ного кодексу України у разі р озірвання договору зобов' я зання сторін припиняються.

Згідно з ч. 1 ст. 34 Закону Украї ни "Про оренду землі" у разі пр ипинення або розірвання дого вору оренди землі орендар зо бов'язаний повернути орендод авцеві земельну ділянку на у мовах, визначених договором.

Відповідно до п. 20 Договору п ісля припинення Договору оре ндар повертає орендодавцю зе мельну ділянку і тижневий те рмін у стані не гіршому порів няно з тим, у якому він її одер жав в оренду.

З розірванням договору від повідач втрачає статус оренд аря і, оскільки доказів щодо п ідтвердження права користув ання спірною земельною ділян кою не надав, то вимога про зоб ов' язання відповідача пове рнути земельну ділянку позив ачу, також підлягає задоволе нню.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. Відповідач відзиву, пояс нень та доказів на спростува ння обставин, повідомлених п озивачем, суду не надав.

Враховуючи викладене позо вні вимоги визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У зв' язку із задоволенням позову відповідно до ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати покладаються на відповід ача і підлягають стягненню н а користь Державного бюджету України.

07.12.2009 до Господарського суд у міста Києва надійшло клопо тання Прокурора міста Луганс ька про відмову від вимог про стягнення з відповідача пен і у розмірі 26,10 грн.

27.01.2010 до Господарського суду міста Києва надійшов лист по зивача, в якому останній зазн ачає, що повністю підтримує п озовні вимоги прокуратури з урахуванням заяви про відмов у від вимог про стягнення пен і.

Згідно ст. 78 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни відмова позивача від по зову, визнання позову відпов ідачем і умови мирової угоди сторін викладаються в адрес ованих господарському суду п исьмових заявах, що долучают ься до справи. Ці заяви підпис уються відповідно позивачем , відповідачем чи обома сторо нами.

Про прийняття відмови пози вача від позову або про затве рдження мирової угоди сторін господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припи няє провадження у справі.

Відповідно до ст. 22 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд не приймає відмови від позо ву, зменшення розміру позовн их вимог, визнання позову від повідачем, якщо ці дії супере чать законодавству або пор ушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтерес и.

Оскільки відмова прокурор а та позивача від вимоги про с тягнення з відповідача пені у розмірі 26,10 грн. не порушує пр ава та охоронювані законом і нтереси інших осіб, відмова в ід вимог про стягнення пені є формою реалізації прав пози вача, клопотання про відмову від вказаних вимог від імені прокуратури та позивача під писані уповноваженою особою , то за таких підстав відмова в ід позовних вимог про стягне ння пені підлягає прийняттю судом.

У зв' язку з тим, що прокур ор та позивач з власної ініці ативи письмовою заявою відмо вились від вимоги про стягне ння з відповідача пені у розм ірі 26,10 грн. і відмова прийнята господарським судом, провадж ення у цій частині позовних в имог підлягає припиненню на підставі п. 4 ст. 80 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Керуючись ст.ст. 33, 43, 44, 49, 75, п. 4, с т. 80, ст.ст. 82-85 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, Господарський суд міста Ки єва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Во скресіння У" (04123, м.Київ, вул. Зап адинська, 9-А, ідентифікаційни й код 31724836, з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавч ого провадження) на користь Л уганської міської ради (91000, м.Л уганськ, вул. Коцюбинського, 14 , ідентифікаційний код 26070794) заб оргованість з орендної плати за землю у розмірі 691 (шістсот д ев' яносто одна) грн. 63 коп.

3. Розірвати Договір оренди землі, укладений 16.09.2004 між Луган ською міською радою (91000, м. Луга нськ, вул. Коцюбинського, 14, іде нтифікаційний код 26070794) та Закр итим акціонерним товариство м "Воскресіння" (м. Київ, вул. Скл яренко, 9, ідентифікаційний ко д 31724836), зареєстрований у книзі з аписів державної реєстрації земель 05.11.2004 за № 5204.

4. Зобов' язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Воскресіння У" (04123, м.Київ, вул. З ападинська, 9-А, ідентифікацій ний код 31724836) повернути Лугансь кій міській раді (91000, м. Лугансь к, вул. Коцюбинського, 14, іденти фікаційний код 26070794) земельну д ілянку загальною площею 0,0025 га за адресою: м. Луганськ, вул. Об оронная, 85/23 за актом приймання -передачі.

5. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Во скресіння У" (04123, м.Київ, вул. Зап адинська, 9-А, ідентифікаційни й код 31724836, з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавч ого провадження) в доход Держ авного бюджету України держа вне мито у розмірі 187 (сто вісім десят сім) грн. 00 коп. та 236 (двіст і тридцять шість) грн. 00 коп. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

6. Провадження у справі № 11/443 в частині позовних вимог про с тягнення з відповідача пені у розмірі 26,10 грн. припинити на підставі п. 4 ст. 80 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни.

Після набрання рішенням за конної сили видати накази.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його прий няття і може бути оскаржено в порядку та у строки, визначен і Господарським процесуальн им кодексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення29.01.2010
Оприлюднено11.11.2010
Номер документу8369310
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 691,63 грн. та розір вання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —11/443

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Рішення від 29.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.01.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кузьменко В. В.

Рішення від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 30.01.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Рішення від 21.10.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні