Ухвала
від 27.09.2019 по справі 923/273/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

27 вересня 2019 року Справа № 923/273/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос", м. Київ

до відповідача-1: Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар", Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Чонгар,

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани", м. Херсон,

до відповідача-3: Державного реєстратора Херсонської міської ради Херсонської області Бондаренка Дмитра Олександровича, м. Херсон,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 , Херсонська обл., Генічеський р-н, смт. Новоолексіївка,

про визнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії.

За участю представників:

від позивача - Мазарюк С.С., ордер серії КС № 505618 від 23.07.19;

від відповідача-1- Величко М.М., ордер МК № 63108 від 28.12.18, договір № 12/28-2018ВМ

від відповідача - 2 - не з`явився;

від відповідача - 3 - не з`явився;

від третьої особи - Величко М.М. ордер МК № 63135 від 28.02.19, договір № 12/33-2019ВМ

Судове засідання проводиться в режимі відеоконференції з Господарським судом міста Києва та у відповідності до ч.1 п.1 статті 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

в с т а н о в и в:

Суть справи викладена у попередніх ухвалах суду.

Ухвалою від 31 липня 2019 року справу № 923/273/19 прийнято до провадження, визначено здійснювати розгляд справи у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 03 вересня 2019 року.

Ухвалою від 03 вересня 2019 року підготовче засідання у справі відкладено на 27 вересня 2019 року на 11:00 год.

Цією ж ухвалою суд задовольнив клопотання позивача та витребував у ТОВ "Генічеські лани" до наступного судового засідання належним чином засвідчені та належної якості документи визначені позивачем, також зобов`язано позивача на протязі 5 днів направити позовну заву з додатком на адресу відповідача, яка зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

На адресу суду надійшли наступні документи :

- 13 вересня 2019 року від ТОВ "Теулос" супровідний лист щодо залучення до матеріалів справи документів. Зазначені документи долучено до матеріалів справи;

- 17 вересня 2019 року від Генічеського РВ ДВС ГТУЮ у Херсонській області супровідний лист про направлення постанови про закінчення виконавчого провадження;

- 24 вересня 2019 року повернута на адресу суду копія ухвали від 20.05.2019 направлена на адресу позивача, повернуто "За закінченням строку зберігання";

- 24 вересня 2019 року повернута на адресу суду копія ухвали від 03.09.2019 направлена на адресу відповідача-1, повернуто у зв`язку з відсутністю підприємства.

У призначене судове засідання прибули повноважні представник позивача, відповідача-1 та третьої особи.

Відповідачем-2 явку уповноваженого представника для участі у призначеному судовому засіданні не забезпечено, про дату, час та місце розгляду справи з належним чином повідомлений, що підтверджено повернутим на адресу суду поштовим повідомленням з відміткою пошти про вручення ухвали суду від 03.09.2019 ТОВ "Генічеські лани".

02 вересня 2019 року до суду від відповідача-3 надійшла заява про розгляд справ без його участі.

27 вересня 2019 року до суду перед початком судового засідання представником відповідача-1 для залучення до матеріалів справи надано відзив відповідача-1 на позовну заяву, відповідно до якого відповідач-1 позовні вимоги не визнає та вважає їх необґрунтованими. Зазначений відзив долучено до матеріалів справи.

Стосовно наданого представником відповідача-1, відзиву на позовні заяву, то суд зазначає наступне.

Ухвалою суд від 31.07.2019 суд встановив відповідачам строк для подання відзиву на позов у відповідності з вимогами статей 165, 178 Господарського процесуального кодексу України - протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали, але не пізніше 21.08.2019.

Судом встановлено, що поданий ПП "Приватне орендне підприємство "Чонгар" відзив на позовну заяву, надано до суду з порушенням встановленого строку для подання відзиву, обґрунтовані пояснення стосовно причин пропуску визначеного строку та клопотання про продовження встановленого строку відповідачем-1 не надано.

За таких обставин, на підставі ч.2 ст. 118 ГПК України, суд залишає без розгляду відзив на позовну заяву, який наданий ПП "Приватне орендне підприємство "Чонгар" .

Ухвалою від 03 вересня 2019 року суд витребував у ТОВ "Генічеські лани" до наступного судового засідання належним чином засвідчені та належної якості наступні документи:

- копію рішення № 2/03 учасника Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію договору купівлі - продажу №1 частки у статутному капіталі приватного підприємства Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію акта приймання-передачі частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019.

Станом на 27 вересня 2019 року зазначену документи на адресу суду та позивача не надходили.

У судовому засіданні представником позивача заявлено усне клопотання про повторне витребування від відповідача-2 зазначених документів.

Також представником відповідача-1 та третьої особи у судовому засіданні заявлено усне клопотання про витребування від державного реєстратора Генічеської райдержадміністрації реєстраційної справи ПП "Приватне орендне підприємство "Чонгар".

Представником позивача підтримано клопотання представника відповідача-1 та третьої особи про витребування зазначеної реєстраційної справи від державного реєстратора.

Згідно п. 4 ч. 5ст. 13 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Судом враховано, що згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами частини 4 статті 74 Господарського процесуального кодексу України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Виходячи з наведеного вище, враховуючи предмет та підстави позовних вимог, з огляду на обставини, що входять до предмета доказування у справі, з метою повного та всебічного встановлення обставин справи, господарський суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання представника відповідача-1 та третьої особи про витребування копій матеріалів реєстраційної справи ПП "Приватне орендне підприємство "Чонгар", у суб`єкта державної реєстрації, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі від державного реєстратора Генічеської райдержадміністрації належним чином засвідченої копії матеріалів реєстраційної справи юридичної особи Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" (75570, Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Чонгар, вул. Гагаріна, б/н, код ЄДРПОУ 30874762).

Згідно з частиною 6 статті 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно пункту 4 частини 2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах, встановлених цим кодексом строків, у випадку необхідності витребування нових доказів.

Відповідно до п.1, п.3 ч.2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу, в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до вимог ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження має бути проведене протягом 60 днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на 30 днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

За приписами ст.ст. 161-168 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування у заявах, копії яких з доданими до них документами необхідно надсилати іншим учасникам справи одночасно з поданням до суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 232 ГПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи та оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвали.

За таких обставин, у зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд задовольняє клопотання позивача, у зв`язку з чим відкладає підготовче засідання та одночасно продовжує строк проведення підготовного засідання на 30 днів.

Суд звертає увагу представників сторін, що у судовому засіданні 27.09.2019р. визначено дату наступного підготовчого засідання - 17 жовтня 2019 о 14 год. 30хв., однак, при здійсненні бронювання часу для проведення судового засідання відбувся технічний збій, який виразився у тому, що у зазначений час не можливо провести судове засідання в режимі відеоконфоренції з Господарським судом міста Києва, а тому судом здійснено бронювання на іншу дату та час.

Одночасно суд повідомляє, що Господарським судом Херсонської області здійснено на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" бронювання часу для проведення судового засідання, призначеного на 18.10.2019 на 15 год. 00 хв. , у справі № 923/273/19 у режимі відеоконференції, зал судових засідань № ВКЗ у Господарському суді Херсонської області та зал судових засідань № 9 у Господарському суді м. Києва. Дана обставина підтверджуються копією відомостей призначення судових засідань в режимі відеоконференції, що оприлюднені на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку", яка долучена до матеріалів справи № 923/273/19.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 81, 177, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Продовжити строк проведення підготовчого засідання у справі № 923/273/19 на 30 днів.

2. Повторно витребувати у ТОВ "Генічеські лани" належним чином засвідчені та належної якості наступні документи:

- копію рішення № 2/03 учасника Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію договору купівлі - продажу №1 частки у статутному капіталі приватного підприємства Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію акта приймання-передачі частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019.

Вказані докази надати в строк до 17.10.2019р.

Докази направлення позивачу копій вказаних документів надати суду для долучення до матеріалів справи.

3. Витребувати від Державного реєстратора Генічеської районної Державної адміністрації Херсонської області (адреса: 75500, вул. Центральна, 5, м. Генічеськ, Генічеський район, Херсонська область) належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи юридичної особи Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" (75570, Херсонська обл., Генічеський р-н, с. Чонгар, вул. Гагаріна, б/н, ідентифікаційний код юридичної особи: 30874762).

4. Встановити Державному реєстратору Генічеської районної Державної адміністрації Херсонської області строк на подання до суду витребуваних доказів, протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

5. У разі неможливості подання витребуваних доказів у встановлений судом строк повідомити про це письмово протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

6. Повідомити Державного реєстратора Генічеської районної Державної адміністрації Херсонської області, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може застосувати до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

7. Підготовче засідання у справі відкласти.

8. Призначити розгляд справи у підготовчому судовому засіданні на 18 жовтня 2019 року на 15:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 3 Господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

9. Судове засідання у справі № 923/273/19, призначене на 18 жовтня 2019 року о 15:00 год., за участю Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос" провести в режимі відеоконференції з Господарським судом м. Києва, який знаходиться за адресою: 01030, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В.

10. Доручити Господарському суду м. Києва забезпечити проведення судового засідання призначеного на 18.10.2019р. о 15:00 год. у справі № 923/273/19 в режимі відеоконференції, зал судових засідань №9.

11. Товариству з обмеженою відповідальністю "Теулос" - направити уповноваженого представника до Господарського суду м. Києва для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

12. Явку в засідання представників сторін з доказами про повноваження, визначеними ст. 60 ГПК України, визнати обов`язковою.

13. Роз`яснити учасникам справи про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у судове засідання і, що у разі їх неявки, наступають наслідки передбачені, ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

14. Копію ухвали направити сторонам у справі, Державному реєстратору Генічеської районної Державної адміністрації Херсонської області та до Господарського суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 02.10.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено02.10.2019
Номер документу84665352
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії.

Судовий реєстр по справі —923/273/19

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 27.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Постанова від 10.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні