Ухвала
від 25.06.2020 по справі 923/273/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

25 червня 2020 року Справа № 923/273/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , при секретарі судового засідання Фінаровій О.Л., розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос"

до відповідача-1 - Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар"

до відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани",

до відповідача-3 - Державного реєстратора Херсонської міської ради Херсонської області Бондаренка Дмитра Олександровича, м. Херсон,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1, смт. Новоолексіївка, Генічеський район, Херсонська область,

про визнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії.

За участю представників сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача-1 - не з`явився;

від відповідача-2 - не з`явився;

від відповідача-3 - не з`явився;

від третьої особи - не з`явився;

У відповідності до ч.3 статті 222 Господарського процесуального кодексу України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

в с т а н о в и в :

Ухвалою від 11.04.2019 року Господарським судом Херсонської області відкрито провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Теулос до Приватного підприємства Приватне орендне підприємство Чонгар , Товариства з обмеженою відповідальністю Генічеські лани , Державного реєстратора Херсонської міської ради Бондаренка Дмитра Олександровича, третя особа - ОСОБА_1 із вимогами про: визнання недійсним з моменту прийняття рішення №2/03 учасника Приватного підприємства Приватне орендне підприємство Чонгар від 25.03.2019; визнання недійсним з моменту укладання договору купівлі-продажу № 1 частки у статутному капіталі Приватного підприємства Приватне орендне підприємство Чонгар від 25.03.2019, укладеного між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Генічеські лани ; визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю Теулос права власності на частку 100 %, що становить 1000 грн. у статутному капіталі Приватного підприємства Приватне орендне підприємство Чонгар ; скасування реєстраційної дії, вчиненої державним реєстратором Херсонської міської ради Херсонської області Бондаренком Дмитром Олександровичем за № 14871050028000323 від 25.03.2019 Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи , зміна складу або інформації про засновників.

Ухвалою від 7 травня 2020 року поновлено провадження у справі № 923/273/19, продовжено строк проведення підготовчого провадження на підставі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та призначено розгляд справи у підготовчому засіданні на 22.05.2020 на 12:00 год., в режимі відеоконференції з Господарським судом міста Києва.

За приписами ч.3. ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

В підготовче засідання 22.05.2020 представник позивача та відповідача-3 не з`явились. Представник відповідача-2 ухвалу суду від 07 травня 2020 року отримав 19.05.2020, про що свідчить поштове повідомлення про отримання.

У підготовчому засіданні 22 травня поточного року суд витребував у ТОВ "Теулос" для залучення до матеріалів справи засвідченої копії договору про надання правничої допомоги №09-01-09 від 09.01.2019, укладеного між Адвокатським бюро "Кутовой і партнери" і ТОВ "Теулос".

Згідно пункту 4 частини 2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України у випадку необхідності витребування нових доказів, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах, встановлених цим кодексом строків.

У зв`язку з цим, суд відклав підготовче засідання на 25.06.2020.

Проте, у призначене підготовче засідання 25.06.2020 представники сторін не з`явились. Ухвали суду від 22.05.2020 повернулись без вручення від "ПП "Чонгар" - з відміткою пошти "не існує", від ОСОБА_1 - з відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання", від ОСОБА_4 - з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою", від ТОВ "Генічеські Лани" - з відміткою "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення", від ТОВ "Теулос" - з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

25 червня 2020 року на електронну адресу Господарського суду Херсонської області від представника позивача надійшла заява про надання додаткового часу для виконання вимог ухвали суду від 22.05.2020 та відкладення судового засідання на іншу дату. Також від позивача надійшла заява про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції.

При дослідженні зазначених заяв позивача, судом встановлено, що останні не містять електронного цифрового підпису заявника, що підтверджено складеними канцелярією Господарського суду Херсонської області довідками, які долучені до матеріалів справи.

Відповідно до частини 8 ст. 42 ГПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

За приписами статті 1 Закону України "Про електронні довірчі послуги" визначено, що електронний підпис - електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов`язуються і використовуються ним як підпис.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа. Відносини, пов`язані з використанням електронних цифрових підписів, регулюються законом. Використання інших видів електронних підписів в електронному документообігу здійснюється суб`єктами електронного документообігу на договірних засадах (стаття 6 вказаного Закону).

Згідно з частиною 1 статті 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов`язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Відповідно до статті 12 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" перевірка цілісності електронного документа проводиться шляхом перевірки електронного цифрового підпису.

Отже, створення електронного документа завершується накладенням електронного цифрового підпису його автора та надає електронному документу статусу оригіналу.

Таким чином, щоб мати статус оригіналу документа офіційного характеру, подані позивачем заяви повинні бути скріплені електронним цифровим підписом.

З надісланих на електронну адресу суду заяв представника позивача не вбачається можливості ідентифікувати підписувача, оскільки документ надісланий у вигляді файлу, який не скріплено електронним цифровим підписом. Оскільки оригінал документу в паперовій формі судом станом на дату проведення підготовчого засідання не отримано, надісланий електронною поштою без електронного цифрового підпису документ не може вважатися офіційними та братися судом до уваги, а тому суд залишає без розгляду заяву позивача щодо надання додаткового часу для виконання вимог ухвали суду від 22.05.2020 та відкладення підготовчого засідання у справі, надіслану на електрону адресу Господарського суду Херсонської області.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку з неявкою у підготовче засідання представників сторін, суд не має можливості з`ясувати всі питання, визначені ч. 2 ст. 182 ГПК України.

За таких обставин, у зв`язку із необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд відкладає підготовче засідання у справі.

Оскільки позивачем разом з позовною заявою було подано заяву про проведення судових засідань в режимі відеоконференцій та враховуючи значну віддаленість місцезнаходження відповідача, який знаходиться в м. Києві від міста Херсона, суд вважає за можливе задовольнити клопотання ТОВ "Теулос" про проведення судових засідань у справі № 923/273/19 в режимі відеоконференції.

Одночасно суд повідомляє, що Господарським судом Херсонської області здійснено на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" бронювання часу для проведення підготовчого засідання, призначеного на 10 вересня 2020 року об 11:00 год., у справі № 923/273/19 в режимі відеоконференції, зал судових засідань № ВКЗ у Господарському суді Херсонської області та зал судових засідань №9 у Господарському суді м. Києва. Дана обставина підтверджуються копією відомостей призначення судових засідань в режимі відеоконференції, що оприлюднені на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку", яка долучена до матеріалів справи № 923/273/20.

Керуючись ст.ст. 177, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Підготовче засідання у справі відкласти.

2. Призначити підготовче засідання у справі № 923/273/19 на 10 вересня 2020 року об 11:00 год., за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 3.

3. Викликати у призначене підготовче засідання учасників провадження. У разі направлення учасниками справи (за власним бажанням) у судове засідання уповноважених представників, останнім мати при собі, відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують їх повноваження.

4. Роз`яснити учасникам справи про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у судове засідання і, що у разі їх неявки наступають наслідки передбачені ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

5. Судове засідання, призначене на 10 вересня 2020 року об 11:00 год. провести в режимі відеоконференції з Господарським судом м. Києва, який знаходиться за адресою: 01054, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал судових засідань № 9.

6. Доручити Господарському суду м. Києва забезпечити проведення судового засідання, призначеного на 10 вересня 2020 року об 11:00 год. в режимі відеоконференції.

7. ТОВ "Теулос" направити уповноваженого представника до Господарського суду м. Києва для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

8. Копію ухвали направити сторонам у справі та Господарському суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, відповідно до ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 30.06.2020.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90115475
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії.

Судовий реєстр по справі —923/273/19

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 27.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Постанова від 10.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні