Ухвала
від 07.05.2020 по справі 923/273/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

07 травня 2020 року Справа № 923/273/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос", м. Київ,

до відповідача-1: Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар", с. Чонгар Генічеського району Херсонської області,

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани", м. Херсон,

до відповідача-3: Державного реєстратора Херсонської міської ради Херсонської області Бондаренка Дмитра Олександровича, м. Херсон,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 , смт. Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області,

про визнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії.

в с т а н о в и в :

09 квітня 2019 року до Господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос" до Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар", Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани", Державного реєстратора Херсонської міської ради Бондаренка Дмитра Олександровича із вимогами про:

- визнання недійсним з моменту прийняття рішення №2/03 учасника Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- визнання недійсним з моменту укладання договору купівлі-продажу № 1 частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019, укладеного між ОСОБА_1 і Товариством з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани";

- визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Теулос" права власності на частку 100 %, що становить 1000 грн. у статутному капіталі Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар";

- скасування реєстраційної дії, вчиненої державним реєстратором Херсонської міської ради Херсонської області Бондаренком Дмитром Олександровичем за № 14871050028000323 від 25.03.2019 "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи", зміна складу або інформації про засновників.

Ухвалою від 11 квітня 2019 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи 923/273/19 визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 31 липня 2019 року справу № 923/273/19 суддею Нікітенко С.В. прийнято до свого провадження та визначено здійснювати розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Ухвалою від 18 жовтня 2019 року застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю "Генічеські лани", заходи процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом, а саме

- копію рішення № 2/03 учасника Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію договору купівлі - продажу №1 частки у статутному капіталі приватного підприємства Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019;

- копію акта приймання-передачі частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Приватне орендне підприємство "Чонгар" від 25.03.2019.

Виконання ухвали про вилучення доказів доручено Шевченківському районному відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у місті Києві.

Провадження у справі № 923/273/19 зупинено до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

05 травня 2020 року до суду від державного виконавця Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Києва Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Києва) супровідним листом надійшла постанова про закінчення виконавчого провадження від 17.04.2020, з якої слідує, що 21.01.2020 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, боржника зобов`язано виконати рішення суду негайно, копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження.

Постанову про відкриття виконавчого провадження боржником отримано 28.01.2020 року.

Оскільки рішення суду боржником у строк, наданий для виконання, виконано не було, 20.02.2020 року державним виконавцем винесено постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 5100,00 грн. Крім того, вказаною постановою боржнику повторно надано строк (три робочі дні) на виконання рішення суду.

Оскільки рішення суду боржником у строк, наданий для виконання, повторно виконано не було, 19.03.2020 року державним виконавцем винесено постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 10200,00 грн.

Відповідно до абзацу 3 частини 3 статті 63 Закону України "Про виконавче провадження" у разі невиконання боржником рішення, яке не може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Отже, для вирішення питання щодо подальшого розгляду справи, суд вважає за необхідним поновити провадження у справі та призначити підготовче засідання у справі.

За приписами ст. 230 ГПК України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується зі стадії, на якій його було зупинено.

Оскільки станом на 07.05.2020р. відсутні обставини, що зумовили зупинення провадження у справі, а тому суд поновлює провадження у справі на стадії розгляду справи у підготовчому провадженні.

Судом також враховано наступне, що згідно Указу Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19: 1, на всій території України установлено карантин.

Постановами Кабінету Міністрів України було внесено зміни до деяких актів Кабінету Міністрів України утому числі і до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" та подовжено карантин.

Водночас, Рада суддів України звернулась до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Також Рада суддів України просить громадян утриматися від відвідин суду, якщо у них є ознаки будь-якого вірусного захворювання (заява Голови Ради суддів України щодо карантинних заходів від 11.03.2020 р.).

Крім того, Рада суддів України рекомендує громадянам та іншим особам:

- всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку;

- рекомендувати учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами;

- утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання (слабість, кашель, задуха, утруднення дихання, тощо).

При визначенні особливостей роботи суду на період карантинних заходів слід враховувати спеціалізацію суду, інстанційність та відповідні категорії справ.

При вирішенні питання про можливість розгляду справ в режимі відеоконференції слід враховувати, що такий режим роботи суду не у повній мірі вбезпечує від поширення захворювання, оскільки все ж передбачає необхідність явки громадян у декілька судів, які забезпечують проведення судового засідання у такому режимі.

Суд звертає увагу на те, що на даний час в Україні досить нестабільна ситуація пов`язана з поширенням смертельно небезпечного вірусу. При цьому, дистанціювання громади може суттєво зменшити випадки зараження. Разом з цим, статтею 3 Конституції України людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Судом враховано, що строк проведення підготовчого провадження закінчується в період дії карантину, а тому суд вважає за доцільне, з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, з метою дотримання розумного строку розгляду справи, продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі № 923/273/19 поза межами встановленого Господарським процесуальним кодексом України строку.

Одночасно суд повідомляє, що Господарським судом Херсонської області здійснено на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку" бронювання часу для проведення судового засідання, призначеного на 22 травня 2020 року на 12 год. 00 хв., у справі № 923/273/19 у режимі відеоконференції, зал судових засідань № ВКЗ у Господарському суді Херсонської області та зал судових засідань № 16 у Господарському суді м. Києва. Дана обставина підтверджуються копією відомостей призначення судових засідань в режимі відеоконференції, що оприлюднені на сайті "Бронювання систем відеоконференцзв`язку", яка долучена до матеріалів справи № 923/273/19.

Керуючись статями 177, 182, 183, 230, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

п о с та н о в и в :

1. Поновити провадження у справі № 923/273/19.

2. Продовжити строк проведення підготовчого провадження у справі № 923/273/19 на підставі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

3. Призначити розгляд справи у підготовчому засіданні на 22 травня 2020 року на 12:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 1 (третій поверх) Господарського суду Херсонської області (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

4. Судове засідання у справі № 923/273/19, призначене на 22 травня 2020 року о 12:00 год., за участю Товариства з обмеженою відповідальністю "Теулос" провести в режимі відеоконференції з Господарським судом м. Києва, який знаходиться за адресою: 01030, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В.

5. Доручити Господарському суду м. Києва забезпечити проведення судового засідання призначеного на 22.05.2020р. о 12:00 год. у справі № 923/273/19 в режимі відеоконференції, зал судових засідань № 9.

6. Товариству з обмеженою відповідальністю "Теулос" - направити уповноваженого представника до Господарського суду м. Києва для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

7. Роз`яснити учасникам справи про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у судове засідання і, що у разі їх неявки, наступають наслідки передбачені, ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис .

9. Повідомити учасників судового процесу, що учасники справи, адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та інші особи мають право доступу до матеріалів справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

10. Звернути увагу учасників справи на те, що подання учасниками судового процесу документів до суду можливо здійснювати за допомогою електронних чи поштових засобів зв`язку. Учасникам справи необхідно повідомити суду та іншим учасникам справи свої офіційні електронні адреси для забезпечення належного обміну процесуальними документами.

11. Копію ухвали направити сторонам у справі та до Господарського суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, відповідно до ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 07.05.2020р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89108777
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення учасника, визнання недійсним договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі, визнання права власності на частку у статутному капіталі та скасування реєстраційної дії

Судовий реєстр по справі —923/273/19

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 25.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 27.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Постанова від 10.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні