Рішення
від 17.06.2010 по справі 2-1674
САКСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 2-1674, 2010р.

РІШЕННЯ

И М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2010 р. м. Саки

Сакський міськрайонний суд Автономної Республіки К рим у складі:

Головуючого судді: О.В. Копичинського

При секретарі: Є.Ф. Кузьменко

розглянувши у відкритому попередньому судовому засід анні цивільну справу за позо вною заявою ОСОБА_1 до ОС ОБА_2 про стягнення алімент ів на утримання неповнолітні х дітей та на своє утримання,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася д о суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на у тримання двох неповнолітніх дітей в розмірі 1/3 частини зі в сіх видів заробітку та на сво є утримання в розмірі 1/6 части ни зі всіх видів заробітку до досягнення найменшою дитино ю трьох років і про стягнення витрат на юридичну допомогу .

Позов мотивований тим, що вони з відповідачем перебув ають у зареєстрованому шлюбі від якого мають сина ОСОБА _3, ІНФОРМАЦІЯ_3, і дочку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 З че рвня 2009р. відповідач припинив надавати матеріальну допомо гу на утримання дітей, у зв' я зку з чим, діти знаходяться на її утриманні. Також, відсутні сть роботи і заробітку стави ть її в складне матеріальне с тановище.

У судовому засіданні поз ивачка підтримала позовні ви моги, які просила задовольни ти.

Відповідач зазначені по зовні вимоги визнав повністю .

Заслухавши пояснення ст орін, вивчивши і дослідивши м атеріали справи, суд дійшов в исновку про необхідність зад овольнити позов з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК У країни - при визнанні позов у ухвалюється судове рішення в порядку, встановленому ст.17 4 ЦПК України.

Згідно з ч.4 ст.174 ЦПК Україн и - в разі визнання відповід ачем позову суд за наявності для того законних підстав ух валює рішення про задоволенн я позову.

Виходячи з наведеного, су д вважає, що рішення у справі м ожливо постановити при прове денні попереднього судового засідання.

Відповідно до ст.180 СК Укра їни - батьки зобов'язані утр имувати дітей до досягнення ними повноліття.

Згідно з ч.2 ст.181 СК України - за домовленістю між батьк ами дитини той із них, хто прож иває окремо від дітей, може бр ати участь у їх утриманні в гр ошовій і (або) натуральній фор мі.

З пояснень сторін і матер іалів справи судом встановле но, що сторони перебувають у з ареєстрованому шлюбі від яко го мають сина ОСОБА_3, ІН ФОРМАЦІЯ_3, і дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4, а.с.4,5.

З червня 2009р. відповідач пр ипинив надавати матеріальну допомогу на утримання дітей , у зв' язку з чим, діти знаход яться на утриманні позивачки , а.с.3.

На підставі зазначеного вище суд дійшов висновку, що в ідповідач зобов'язаний надав ати матеріальну допомогу на користь позивачки на утриман ня їхніх неповнолітньої діте й.

*

У відповідності з ч.3 ст.181 С К України - за рішенням суду кошти на утримання дітей (алі менти) присуджуються в частц і від доходу батька і (або) в тв ердій грошовій сумі.

Згідно зі ст.182 СК України - при визначенні розміру алім ентів суд враховує:

1. стан здоров'я та матеріа льне становище дитини;

2. стан здоров'я та матеріал ьне становище платника аліме нтів;

3. наявність у платника алім ентів інших дітей, непрацезд атних чоловіка,

дружини, батьків, дочки , сина;

4. інші обставини, що мають істотне значення.

Мінімальний розмір алі ментів на одну дитину ні за як их обставин не може бути менш им, ніж 30% прожиткового мініму му для дитини відповідного в іку, за винятком випадків, пер едбачених статтею 184 цього Код ексу.

З пояснень сторін судом в становлено, що позивачка не п рацює і не має постійного дох оду, в той час як відповідач ма є постійне місце роботи і зар обіток.

Також відповідач не має і нших неповнолітніх дітей та непрацездатних батьків.

На підставі зазначеного вище суд вважає за необхідне визначити суму аліментів, що підлягають стягненню з відп овідача на користь позивачки на утримання неповнолітніх дітей у розмірі 1/3 частини зі в сіх видів заробітку щомісячн о, але не менше ніж 30% прожитков ого мінімуму на кожну дитину , який встановлено законом дл я дитини відповідного віку.

Таким чином, визначення в ідповідачем пред'явленого по зову не суперечить закону і н е порушує права, свободи чи ін тереси інших осіб.

*

Також суд вважає за необх ідне визначити час, з якого пр исуджуються аліменти, а саме від дня пред'явлення позивач кою позову до суду, тобто з 07.04.10р ., а.с.1, оскільки відповідно до ч .1 ст.191 СК України - аліменти н а дитину присуджуються за рі шенням суду від дня пред'явле ння позову.

*

Відповідно до ч.1 ст.75 СК Ук раїни - дружина, чоловік пов инні матеріально підтримува ти один одного.

Згідно ч.2 ст.77 цього Кодекс у - за рішенням суду алімент и присуджуються одному з под ружжя, як правило у грошовій ф ормі.

Відповідно до ч.ч.2,3 ст.84 цьо го Кодексу - дружина, з якою п роживає дитина, має право на у тримання від чоловіка - бат ька дитини до досягнення дит иною трьох років.

Право на утримання дружи ни, з якою проживає дитина, має незалежно від того чи вона пр ацює та незалежно від її мате ріального становища, за умов и, що чоловік може надавати ма теріальну допомогу.

З пояснень сторін і матер іалів справи судом встановле но, що сторони перебувають у з ареєстрованому шлюбі від яко го мають сина ОСОБА_3, ІН ФОРМАЦІЯ_3, і дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4, а.с.4,5.

З червня 2009р. відповідач пр ипинив надавати матеріальну допомогу на утримання дітей , у зв' язку з чим, діти знаход яться на утриманні позивачки , а.с.3.

На підставі зазначеного вище суд дійшов висновку, що в ідповідач зобов'язаний надав ати матеріальну допомогу на утримання позивачки до досяг нення найменшою дитиною трьо х років.

*

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.80 СК У країни - аліменти присуджую ться одному з подружжя у част ці від заробітку (доходу) друг ого з подружжя і (або) у тверді й грошовій сумі.

Розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з ура хуванням можливості одержан ня утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урах уванням інших обставин, що ма ють істотне значення.

З пояснень сторін судом в становлено, що позивачка не п рацює і не має постійного дох оду, в той час як відповідач ма є постійне місце роботи і зар обіток.

Рішенням суду відповіда ч зобов' язаний сплачувати н а користь позивачки на утрим ання неповнолітніх дітей алі менти у розмірі 1/3 частини зі в сіх видів заробітку щомісячн о.

На підставі зазначеного вище суд вважає за необхідне визначити суму аліментів, що підлягають стягненню з відп овідача на утримання позивач ки у розмірі 1/6 частини зі всіх видів заробітку щомісячно.

Визначення саме цього ро зміру аліментів, на думку суд у, є законним і не погіршить м айнового стану відповідача, а також не ущемить його Конст итуційного права, закріплено го в ст.48 Конституції України про право на достатній життє вий рівень для себе і своєї сі м'ї, тому що:

-згідно ст.70 Закону Україн и «Про виконавче провадження » від 21.04.99р. і п.7.5.10 Інструкції про проведення виконавчих дій, з атвердженої наказом Міністе рства юстиції України від 15.12.99 р. №74/5 - якщо за рішенням суду з відповідача слід стягувати аліменти на утримання трьох і більше дітей, то державний в иконавець дає вказівку про с тягнення 50% із заробітку боржн ика;

-загальна сума аліментів , яку суд визначив стягнути з в ідповідача на користь позива чки у теперішній справі, скла дає 50% (1/3 + 1/6).

*

Також суд вважає за необх ідне визначити час, з якого пр исуджуються аліменти, а саме від дня пред'явлення позивач кою позову до суду, тобто з 07.04.10р ., а.с.1, оскільки відповідно до ч .1 ст.78 СК України - аліменти од ному з подружжя присуджуютьс я за рішенням суду з дня подан ня позовної заяви.

*

Приймаючи до уваги вищез азначене, а також відповідно до ст.ст.84,88 ЦПК України, суд вва жає за необхідне стягнути з в ідповідача на користь Держав и судовий збір у справі в сумі 51гр., що передбачено ст.80 ЦПК Ук раїни і пп. «а» п.1 ст.3 Декрету К М України «Про державне мито » від 21.01.93р. №7-93, а також витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення розгляду цивільної справи в сумі 120гр.00коп., згідно постанови КМ України «Про за твердження Порядку оплати ви трат з інформаційно-технічно го забезпечення розгляду цив ільних справ та їх розмірів» від 21.12.05р. №1258 і на користь позив ачки понесені витрати у спра ві по оплаті правової допомо ги адвоката, а.с.6,7 .

*

На підставі ст.ст. 78,80,84,180,181,182,191 СК України і керуючись ст.ст. 1 0,11,60,80,81,88,130,174,209,212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 - задо вольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, І НФОРМАЦІЯ_1, уродженця сел а Михайлівка Сакського район у Кримської області, на кор исть ОСОБА_1 аліменти на у тримання сина ОСОБА_3, ІН ФОРМАЦІЯ_3, і дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4, у розмірі 1/3 ч астини зі всіх видів заробіт ку, але не менше мінімального розміру, передбаченому ч.2 ст. 182 СК України для дитини відпо відного віку, на кожну дитину починаючи з 7 квітня 2010р. до пов ноліття найстаршою дитиною, а після цього у розмірі ј част ини зі всіх видів заробітку, а ле не менше мінімального роз міру, передбаченому ч.2 ст.182 СК України для дитини відповідн ого віку, на утримання наймен шої дитини.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с ела Михайлівка Сакського рай ону Кримської області, на к ористь ОСОБА_1 аліменти н а її утримання у розмірі 1/6 час тини зі всіх видів заробітку , до досягнення трьох років їх сином ОСОБА_3, ІНФОРМАЦ ІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 на к ористь ОСОБА_1 понесені в итрати по оплаті правової до помоги адвоката у справі в су мі 150гр.00коп.

Стягнути з ОСОБА_2 :

- судовий збір у справі в с умі 51гр. в дохід держави на р/р 3 1419537600021, місцевий бюджет м. Саки А Р Крим, код 22090100, ОКПО 24041363, МФО 824026, ба нк - УДК в АРК. м. Сімферополь ;

- витрати на інформаційно-т ехнічне забезпечення розгля ду справи в сумі 120гр.00коп. на р/р 31211259700021, ОКПО 34740887, одержувач Держа вний бюджет м. Саки АР Крим 22050000, Банк ГУ ДКУ в АРК. м. Сімферопо ля, призначення платежу: інфо рмаційно-технічне забезпече ння розгляду цивільної справ и у Сакському міськрайсуді А РК.

*

Рішення може бути оскарж ене в апеляційному порядку д о Апеляційного суду АР Крим ш ляхом подачі до Сакського мі ськрайсуду АРК заяви про апе ляційне оскарження у 10-денний строк з дня проголошення ріш ення і подання після цього пр отягом 20 днів апеляційної ска рги або в порядку ч.4 ст.295 ЦПК Ук раїни.

Суддя:

Дата ухвалення рішення17.06.2010
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу9948528
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення алімент ів на утримання неповнолітні х дітей та на своє утримання

Судовий реєстр по справі —2-1674

Рішення від 08.09.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Галчанський С. В.

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Максимович Г. В.

Рішення від 04.10.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 10.01.2011

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Шум Л. М.

Рішення від 22.12.2010

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Болотвіна Лілія Олександрівна

Рішення від 28.10.2010

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Сенько Любов Юзефівна

Ухвала від 14.12.2010

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Тетяна Володимирівна

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Якименко Лариса Григорівна

Рішення від 27.04.2010

Цивільне

Свердловський міський суд Луганської області

Александрина Ірина Олексіївна

Рішення від 10.11.2010

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Булашев Роман Леонідович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні