Ринок землі в Україні

Відкрита статистика щодо угод по земельним ділянкам по всім областям

Декабрь 2023

Найвища ціна за 1 га — у центральній частині країни. Це традиційно найродючіші землі.

До нападу РФ у лютому, в середньому, продавали 10 тисяч га на тиждень, наразі продажі впали у 4 рази — до 2, 5 тисяч га на тиждень. Загалом станом на кінець жовтня продано 289 тисяч га — це менше 1% від загальної площі з 42,4 мільйони га сільськогосподарської землі в країні.

Середня вартість гектару за весь час роботи ринку землі становить близько 37 тисяч грн за гектар. Перший місяць після поновлення роботи у травні 2022 року ціни сягали 43 тисяч грн за гектар.

Ринок землі — це можливість продавати та купувати у власність землі сільськогосподарського призначення. Мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель було знято 01 липня 2021 року — через 20 років після запровадження. Право на продаж та купівлю таких земель мають лише фізичні особи. Компанії зможуть скористатись цією можливістю з 1 січня 2024 року.

Вартість землі сільськогосподарського призначення не може бути меншою за її нормативно-грошову оцінку — таке обмеження встановлене до 2030 року. Цей показник визначається як капіталізований рентний дохід з ділянки, тобто залежить від її площі та типу грунту.
Найвища ціна за 1 га — у центральній частині країни. Це традиційно найродючіші землі. За даними Держгеокадастру, станом на 01.01.2022 найвища НГО за 1 га у Черкаській області. Там 1 га, у середньому, коштує 33646 грн. Найнижча нормативна вартість за гектар у Житомирській області — 21411 грн.

Земельну ділянку для купівлі можна знайти на спеціалізованих маркетплейсах або на площадках для електронних торгів. Перед купівлею треба перевірити всі наявні на землю документи та впевнитись у правдивості всіх даних.
Придбати земельну ділянку можна лише за безготівковим розрахунком, при цьому нотаріус може запитати про джерела походження коштів.
Зважаючи на те, що до 2024 року компанії не можуть купувати землю у власність, то нарази ринок землі — ринок продавця. Завдяки цьому є можливість обирати найбільш відповідну за всіма показниками ділянку за родючістю та вартістю.
Після проведення торгів або ж після досягнення всіх домовленостей з продавцем, угода оформляється нотаріусом. Нотаріус посвідчує договір купівлі-продажу та реєструє оновлені дані в Державному реєстрі речових прав.

З 01 липня 2021 також дозволяється дарування земельних ділянок сільгосподарського призначення, що знаходяться у приватній власності. Проте дарувати землю можна лише обмеженому колу осіб. Так, згідно з Земельним кодексом, дарувати землю можна лише на користь іншого з подружжя, родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи тощо.

Продаж земельної ділянки відбувається за звичайною процедурою відчуження нерухомості. Власник ділянки має право на свій розсуд як розмістити оголошення на будь-яких ресурсах, так і здійснити продаж на електронному аукціоні Prozorro.Sales. Варто враховувати, що при продажу земельної ділянки певне коло осіб мають переважне право купівлі, зокрема, орендар ділянки. Нехтування цим положеннями може призвести до судового спору та визнання недійсним договору купівлі-продажу.
Коли все підготовлено для продажу, слід визначити ціну. Ціна земельної ділянки визначається на розсуд продавця та покупця, проте не може бути нижчою від її нормативно-грошової оцінки.
Коли ціну визначено та продавець з покупцем дійшли згоди, нотаріус посвідчує договір та реєструє дані в Державному реєстру речових прав. Це означає перехід права власності на ділянку та успішно укладену угоду.