Ухвала
від 13.05.2010 по справі 11-771/2010
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ справи 11-а-771/2010 Головуючий 1 інстанції Карабань В.М.

Категорія - ст.119 ч.1 КК України Доповідач Бачурін О.В.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2010 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду м. Києва в складі:

головуючого судді Гладія С.В.

суддів Бачуріна О.В., Ноздрякова В.М.

за участю прокурора Пламадяли І.П.

потерпілого ОСОБА_1

представника потерпілого ОСОБА_2

обвинуваченого ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві кримінальну справу за апеляціями потерпілого ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2 на постанову Печерського районного суду міста Києва від 04 лютого 2010 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією постановою

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, громадянина України, українця, з середньою освітою, працюючого на посаді менеджера ПП «Ірбіс», зареєстрованого в АДРЕСА_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_2. раніше не судимого,

звільнений від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.119 ч.1 КК України. Кримінальну справу щодо нього закрито на підставі п.4 ст.6 КПК України, ст.ст.1 п. «г», 6 Закону України від 12.12.2008 року «Про амністію».

Стягнуто з ОСОБА_3 на користь НДЕКЦ при ГУ МВС України в м. Києві судові витрати по справі в розмірі 06540 грн. 73 коп.

Міра запобіжного заходу ОСОБА_3 застава, до вступу постанови в законну силу.

По справі вирішено питання речових доказів.

Згідно постанови суду, ОСОБА_3 протягом вечора 14.12.2007 року вживав разом зі своїм знайомим з дитинства ОСОБА_5 алкогольні напої спочатку в кафе, а потім в квартирі АДРЕСА_2. Приблизно о 04 годині вже 15.12.2007 року між ними виникла сварка, під час якої ОСОБА_6, який втратив контроль і став ображати ОСОБА_3, наніс декілька ударів по голові, тулубу ОСОБА_3, спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження, а потім схопив кухонний ніж і почав розмахувати перед ОСОБА_3, висловлюючи погрози. Намагаючись заспокоїти ОСОБА_6 і відібрати у нього ніж, ОСОБА_3 схопив його за руку і, проявляючи необережність під час боротьби, завдав ОСОБА_6 колото-різане поранення живота з ушкодженням внутрішніх органів, з настанням крововтрати.

В апеляції потерпілий ОСОБА_1 просить постанову скасувати і повернути справу прокурору на додаткове розслідування, посилаючись на упереджене і необєктивне ведення досудового слідства, що призвело до його неправильності і неповноти та неправильної кваліфікації дій ОСОБА_3. На його думку, ОСОБА_3 скоїв умисне вбивство ОСОБА_6.

В апеляції представник потерпілого також просить постанову суду скасувати і направити справу прокурору на додаткове розслідування за аналогічних обставин, на які вказав апелянт ОСОБА_1, додатково вказуючи, що сплив строк дії посвідчення, за яким обвинуваченого визнано інвалідом другої групи, а також те, що даний документ у ОСОБА_3 в суді не перевірявся.

Заслухавши доповідь судді, потерпілого і його представника, які підтримали свої апеляції, обвинуваченого і його захисника, які заперечували проти поданих апеляцій, прокурора, який вважав за необхідне скасувати постанову і повернути справу на новий судовий розгляд, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи, викладені в апеляціях, колегія суддів вважає, що апеляції потерпілого та його представника підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до вимог ст. 64 КПК України при розгляді кримінальної справи підлягають доказуванню подія злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину), винність обвинуваченого у вчиненні злочину і мотиви злочину, обставини, що впливають на ступінь тяжкості злочину, а також обставини, що характеризують особу обвинуваченого, помякшують та обтяжують покарання, характер і розмір шкоди, завданої злочином, а також розмір витрат закладу охорони здоровя на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння.

Як убачається з матеріалів, справи на досудовому слідстві і в суді першої інстанції не був встановлений спосіб вчинення злочину, тобто яким чином в процесі боротьби обвинувачений ОСОБА_3 наніс удар ножем ОСОБА_6 Суд першої інстанції не звернув уваги на те, що в обвинувальному висновку не зазначений механізм нанесення смертельного поранення ОСОБА_6, при тому, що зясування способу скоєння злочину має істотне значення для правильного вирішення справи, тому що ці фактичні дані впливають на кваліфікацію дій обвинуваченого, який міг діяти як умисно, так і з необережності.

Приймаючи рішення про застосування амністії, суд першої інстанції не врахував, що кримінальна справа розслідувана однобічно і неповно, не обґрунтовано відмовив потерпілому в задоволенні клопотання про направлення справи на додаткове розслідування, а тому прийшов до хибного висновку.

Окрім того, районний суд не перевірив в судовому засіданні посвідчення ОСОБА_3 про інвалідність, не зясував дату його видачі і не обґрунтував свій висновок про те, що на його дії поширюється ст.ст.1 п. «г», 6 Закону України «Про амністію» від 12.12.2008 року.

Для усунення допущеної на досудовому слідстві неповноти і однобічності, по справі необхідно провести відтворення обстановки та обставин події за участю судово-медичного експерта з метою фіксування пояснень ОСОБА_3 щодо механізму спричинення ножового поранення, а потім призначити судово-медичну експертизу для перевірки цих пояснень і встановлення можливості спричинення тілесних пошкоджень, від яких настала смерть потерпілого, при тих обставинах, на які посилається ОСОБА_3, тобто з необережності.

Виходячи з того, що проведення відтворення обстановки та обставин події відноситься до слідчої дії, тому така неповнота не може бути усунута в суді.

З огляду на викладене, колегія суддів, вважає, що апеляції потерпілого та його представника підлягають задоволенню, а постанова суду скасуванню з направленням справи прокурору для додаткового розслідування.

Міру запобіжного заходу у виді застави обвинуваченому ОСОБА_3 залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 365, 366 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляції потерпілого ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2 задовольнити.

Постанову Печерського районного суду міста Києва від 04 лютого 2010 року щодо ОСОБА_3, скасувати, а справу повернути на додаткове розслідування прокурору Печерського району м. Києва.

Міру запобіжного заходу у виді застави ОСОБА_3 залишити без змін.

Судді:

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.05.2010
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу10332052
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-771/2010

Ухвала від 21.12.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Тапал Г.К.

Ухвала від 25.11.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Мельниченко Юрій Володимирович

Ухвала від 21.12.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Тапал Григорій Корнійович

Ухвала від 25.11.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Чернігівської області

Мельниченко Юрій Володимирович

Ухвала від 14.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гріпас Юрій Олесійович

Ухвала від 14.06.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гріпас Юрій Олесійович

Ухвала від 13.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Бачурін Олександр Володимирович

Ухвала від 12.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Руських Катерина Григорівна

Ухвала від 13.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Бачурін Олександр Володимирович

Ухвала від 12.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Руських Катерина Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні