Ухвала
від 13.08.2010 по справі 2-452
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 2-452

2010 рік

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 серпня 2010 року. Шевченківський районний с уд м. Чернівців в складі:

головуючого судді - Кирилюк Л.К.

при секрета рі - Палилюлько Н.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Чернівці справу за позов ом товариства з обмеженою ві дповідальністю "Прегорія Укр аїна" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 , ОСОБА_3, ОСОБА_3 (третя особа: Чернівецька міська ра да) про усунення перешкод в ко ристуванні земельною ділянк ою, відшкодування завданої м атеріальної та моральної (не майнової) шкоди та за зустріч ним позовом ОСОБА_1, ОСОБ А_2, ОСОБА_3, ОСОБА_3 до т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Прегорія Україна ", Чернівецької міської ради п ро усунення перешкод в корис туванні земельною ділянкою, -

В С Т А Н О В И В :

В листопаді 2008 року пози вач ТзОВ "Прегорія Україн а" звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_4 (третя особа: Чернівецька м іська рада) про усунення пере шкод в користуванні земельно ю ділянкою та відшкодування завданої матеріальної і мора льної (немайнової) шкоди.

Посилався на те, що відпові дно до договору оренди землі від 24 травня 2007 року, укладеног о між ним та Чернівецькою міс ькою радою, посвідченого при ватним нотаріусом Чернівець кого міського нотаріального округу Іпатовою М.М., заре єстрованого в реєстрі № 1725, а та кож додаткового договору про внесення змін до договору ор енди землі від 21 лютого 2008 року , посвідченого приватним нот аріусом Чернівецького міськ ого нотаріального округу І патовою М.М. та зареєстрова ного в реєстрі № 530, додатковог о договору до договору оренд и землі від 17 серпня 2007 року, пос відченого приватним нотаріу сом Чернівецького міського н отаріального округу Іпато вою М.М., зареєстрованого в р еєстрі № 3103, та на підставі ріше ння 16 сесії Чернівецької місь кої ради V скликання від 27 квіт ня 2007 року № 302 йому передано в ст рокове платне користування з емельну ділянку по вулиціА ДРЕСА_2 м. Чернівців площею 4, 0146 га для будівництва та обслу говування торгово-розважаль ного виставкового центру за кадастровим номером 7310136300:10:001:0028. Д ана земельна ділянка передан а йому 24 травня 2007 року в натурі згідно акту прийому-передач і земельної ділянки на місце вості.

Для задоволення власних ці лей та в межах цільового приз начення земельної ділянки ни м було укладено договір про н адання консультаційних посл уг від 01 жовтня 2007 року з фізичн ою особою - підприємцем ОС ОБА_5 та договір № 34-2008 від 08 лип ня 2008 року з фізичною особою - підприємцемОСОБА_6, згідн о яких виконавці здійснюють на земельній ділянці, серед і ншого, повний знос дерев шлях ом розпилювання та їх вивезе ння з земельної ділянки з мет ою її розчищення від насадже нь для організації будівницт ва, на що він отримав відповід ні дозволи.

16 жовтня 2008 року виконавці пр ибули для виконання робіт по видаленню дерев, але протипр авними діями відповідачів не були допущені до виконання р обіт, в зв'язку з чим ними було викликано працівників міліц ії та винесено офіційне заст ереження ОСОБА_2 Діями від повідачів порушуються його п рава на вільне та безперешко дне користування земельною д ілянкою, спричинено моральну шкоду честі, гідності та діло вій репутації.

Відповідачами порушено пр аво, передбачене пп. "а" і "г" п.1 ст . 95 Земельного кодексу України , в якій значено, що землекорис тувачі мають право самостійн о господарювати на землі,

споруджувати будівлі та с поруди на земельній ділянці. Оскільки відповідачі здійсн юють перешкоди в користуванн і земельної ділянки, чим обме жують його законні права на к ористування нею.

Відповідно до ч.3 пп. "г" ст. 152 З К України землекористувач ма є право на усунення будь-яких порушень його прав на землю і відшкодування завданих збит ків, при цьому землекористув ач має право захищати свої пр ава на земельну ділянку, в том у числі шляхом стягнення зби тків, завданих неправомірним и діями третіх осіб.

Він зазнав реальних збиткі в в розмірі 37635 грн., які були опл ачені виконавцям робіт по сп илюванню дерев, але оскільки відповідачі чинили перешкод и бригаді виконавців і вони н е виконали роботи, тому він зо бов'язаний додатково оплатит и бригаді виконавців кошти в розмірі 34635 грн., щоб вони повто рно виїхали на місце, яким від повідачі перешкодили 16 жовтн я 2008 року вчинити дії на земель ній ділянці.

Неправомірними діями відп овідачів йому спричинена мор альна шкода, яка полягає в пуб лічній демонстрації через за соби масової інформації висл овлювань, що ганьбили його ді лову репутацію, а також його ч есть суб'єкта підприємницько ї діяльності та гідність біз несового діяча у сфері будів ництва торговельно-розважал ьного центру, і залучення пра воохоронних органів позначи лись на діловій репутації в м ежах всього міста Чернівців, яку він оцінює в розмірі 5000 грн . відносно неправомірних дій відповідачки ОСОБА_2 та 1000 0 грн. солідарно по відношенню до відповідачів ОСОБА_1., ОСОБА_3., ОСОБА_4

Просить зобов' язати ОСО БА_2, ОСОБА_1., ОСОБА_3, ОСОБА_3 не чинити йому переш коди в користуванні земельно ю ділянкою площею 4,0146 га, що по в улиці АДРЕСА_2 в м. Чернівц ів, стягнути на його користь с олідарно з відповідачів завд ану йому матеріальну шкоду в сумі 37635 грн., стягнути з відпов ідачки ОСОБА_2 моральну (н емайнову) шкоду в сумі 5000 грн. т а стягнути солідарно з інших відповідачів моральну (нема йнову) шкоду в сумі 10000 грн., а так ож понесені судові витрати.

Справу було призначено д о розгляду в попередньому су довому засіданні на 09 годину 3 0 хвилин 03 грудня 2008 року.

Ухвалою суду від 03 грудня 2008 р оку справу було призначено д о розгляду в судовому засіда нні на 12 годину 00 хвилин 18 грудн я 2008 року, про що сторони були п овідомлені належним чином, о днак відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА _4 надали суду заяву про відк ладення розгляду справи в зв 'язку із хворобою їх представ ника, а тому судове засідання було відкладено на 10-00 годину 1 6 січня 2009 року, про що сторони б ули повідомлені листами, одн ак представник третьої особи Чернівецької міської ради в судове засідання не з'явився , в зв'язку з чим судове засіда ння було відкладено на 15 годин у 30 хвилин 19 січня 2009 року. Ухвал ою суду від 19 січня 2009 року зупи нено провадження по даній сп раві до розгляду цивільної с прави за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_1., ОСОБА_3., ОСОБА_ 4 до ТОВ "Прегорія Україна", Ч ернівецької міської ради про визнання частково нечинними рішень, договору оренди земл і та додаткового договору ор енди землі та відшкодування моральної (немайнової) шкоди і набрання чинності цим ріше нням.

Ухвалою суду від 01 липня 2010 ро ку відновлено провадження у справі, судове засідання при значено на 14 годину 12 липня 2010 ро ку, про що сторони були повідо млені листами, однак предста вник позивача ТОВ "Прегорія У країни" в судове засідання не з'явився, не повідомивши про п ричини своєї неявки, відпові дачі ОСОБА_2, ОСОБА_1, ОСОБА_3., ОСОБА_4 надали су ду заяву про відкладення роз гляду справи у зв'язку з відря дженням ОСОБА_4, тому судо ве засідання було відкладено на 11 годину 27 липня 2010 року, про щ о сторони були повідомлені л истами належним чином. Однак представник позивача ТОВ "Пр егорія Україна" вдруге в судо ве засідання не з'явився, не по відомивши про причини своєї неявки, хоча був повідомлени й належним чином, в зв'язку з ч им судове засідання було від кладено на 10 годину 13 серпня 2010 р оку про що сторони були повід омлені листами належним чино м. Представник позивача ТОВ "П регорія Україна" втретє в суд ове засідання не з'явився, не п овідомивши про причини своєї неявки.

Даних про те, що неявка пр едставника позивача ТОВ "Пре горія Україна" в судове засід ання мала місце з поважних пр ичин, суд не має.

Таким чином, представни к позивача ТОВ "Прегорія Укра їна" тричі не з' явився в судо ве засідання і не повідомив с уд про причини своєї неявки. З аяви про розгляд справи у від сутності представника позив ача ТОВ "Прегорія Україна" так ож в суд не надходило, розглян ути в судовому засіданні спр аву у відсутності представни ка позивача неможливо, а тому суд вважає, що позов ТОВ "Прег орія Україна" до ОСОБА_1., ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_4 (третя особа: Чернівецька м іська рада) про усунення пере шкод в користуванні земельно ю ділянкою, відшкодування за вданої матеріальної та морал ьної (немайнової) шкоди належ ить залишити без розгляду.

В грудні 2008 року відповідачі за первісним позовом ОСОБА _1, ОСОБА_2, ОСОБА_3., ОС ОБА_4 звернулися до суду з зу стрічним позовом до відповід ачів товариства з обмеженою відповідальністю "Прегорія У країна", Чернівецької місько ї ради про усунення перешкод в користуванні земельною ді лянкою.

Посилались на те, що вони є с піввласниками житлового буд инку АДРЕСА_1 та господарс ьких будівель і споруд по вул иці Червоноармійській м. Чер нівців, де постійно проживаю ть. За життя батько ОСОБА_1 . та ОСОБА_2 на підставі ріш ення Чернівецького міськвик онкому № 321/15 від 21 грудня 1989 року отримав у постійне користува ння земельну ділянку для буд івництва та обслуговування ж итлового будинку по АДРЕСА _1 м. Чернівців загальною пло щею 0,1427 га.

Рішенням Чернівецької міс ької ради № 768 від 07 липня 2005 року ОСОБА_1. та ОСОБА_2 пере дано у спільну сумісну власн ість земельну ділянку поАД РЕСА_1 м. Чернівці для будівн ицтва та обслуговування житл ового будинку та господарськ их споруд площею 0,10 га, а 26 верес ня 2005 року отримано державний акт про право власності на да ну земельну ділянку. В рішенн я Чернівецького міськвиконк ому № 321/15 від 21 грудня 1989 року сто совно закріпленого розміру з емельної ділянки за житловим будинком та господарськими спорудами змін не вносилось, вони від користування решто ю частини земельної ділянки, яка надавалась ще їх батьков і площею 0,0427 га, не відмовлялис ь та не подавали до міської ра ди відповідних заяв. Фактичн о дана земельна ділянка площ ею 0,0427 га продовжує знаходитис ь в їх користуванні, оскільки на ній розміщені двір з госпо дарськими будівлями, горіхов ий сад та проїзд до житлового будинку з вулиці Червоноарм ійської у тому вигляді, в яком у їх збудував та облаштував ї х покійний батькоОСОБА_7

Тому вилучення чи припинен ня їх права землекористуванн я у встановленому законом по рядку рештою частиною земель ною ділянки площею 0,0427 га, на як ій розміщено їх горіховий са д, не відбулось.

Відповідно до ст. 116 п.5 ЗК Укра їни надання у користування з емельної ділянки, що перебув ає у власності або користува нні, провадиться лише після в илучення (викупу) її в порядку , передбаченому цим Кодексом .

Просять усунути їм перешко ди в користуванні земельною ділянкою площею 0,1427 га, що по ву лиці Червоноармійській, АД РЕСА_1 м. Чернівців, зобов' я завши відповідачів не вчинят и дій із захоплення земельно ї ділянки, в тому числі і тією частиною, на якій розміщено г оріховий сад.

В судове засідання надійшл а заява від позивачів ОСОБА _2, ОСОБА_1., ОСОБА_3, ОС ОБА_4 про залишення їх зустр ічної позовної заяви без роз гляду та закриття провадженн я по справі.

Позивачі ОСОБА_2, ОСОБ А_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4 в су дове засідання не з'явились, х оча про день та час розгляду с прави були повідомлені належ ним чином, про причини неявки суду не повідомили, а тому суд вважає можливим розглянути справу у їх відсутності.

Згідно ст. 207 ч.1 п.5) ЦПК України суд постановляє ухвалу про з алишення заяви без розгляду, якщо позивач подав заяву про залишення позову без розгля ду.

Суд вважає, що зустрічну позовну заяву ОСОБА_1., О СОБА_2, ОСОБА_3., ОСОБА_4 до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Прегорія Укр аїна", Чернівецької міської р ади про усунення перешкод в к ористуванні земельною ділян кою належить залишити без ро згляду, так як це волевиявлен ня позивачів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 169, 207, 209, 210 ЦПК У країни, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Прегорія Україна" до ОСО БА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_3 (третя особа: Черніве цька міська рада) про усуненн я перешкод в користуванні зе мельною ділянкою, відшкодува ння завданої матеріальної та моральної (немайнової) шкоди залишити без розгляду.

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 , ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю "Прегорія Україна", Чернівець кої міської ради про усуненн я перешкод в користуванні зе мельною ділянкою залишити бе з розгляду.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Апеляці йного суду Чернівецької обла сті через Шевченківський рай онний суд м. Чернівці протяго м 5 днів з дня отримання копії ухвали.

СУДДЯ

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення13.08.2010
Оприлюднено26.11.2010
Номер документу12362058
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-452

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 17.09.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 18.11.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Вівчар Г. А.

Рішення від 10.02.2011

Цивільне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Букреєва І. А.

Рішення від 05.05.2009

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Іваненко І. В.

Ухвала від 26.01.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О. П.

Рішення від 13.09.2010

Цивільне

Ленінський районний суд Автономної Республіки Крим

Красіков Сергій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні